Košarkaši Srbije (©Star Sport)
Košarkaši Srbije (©Star Sport)

Srbija na zadatku: Šengelija i Šermadini primarne mete odbrane, oprez zbog Tomasona

Vreme čitanja: 7min | pon. 26.02.24. | 09:41

Orlovi imaju priliku da naprave veliki korak ka Evrobasketu

Dan za nama prošao je u znaku iznenađujućih rezultata u kvalifikacijama za Evrobasket, od velikog skalpa Bugarske nad Nemačkom, do pobede Belgije nad Španijom, dok je Turska izbegla razočaranje košem Tarika Biberovića uz zvuk sirene. Neka senzacijama tu bude kraj ili bar neka zaobiđu Tbilisi, gde će Srbija igrati sa Gruzijom (RTS, 18.00) za drugu pobedu u Grupi G i veliki iskorak ka Evrobasketu 2025.

Orlovi su put Tbilisija krenuli u dobrom raspoloženju, sa ekipom je i Ognjen Dobrić koga je Svetislav Pešić uvrstio među 12 umesto Alekse Radanova i to je jedina promena u odnosu na premijerni trijumf nad Finskom. Aleksa Uskoković se neće 'skidati' ni za ovaj meč, dok je Uroš Trifunović ostao u Beogradu kako bi zalečio povredu.

Izabrane vesti

"Kao i svaka sledeća, uvek je drugačija, pogotovo utakmica sa Gruzojom će biti različita u odnosu na Finsku. Gruzija igra drugačiju košarku od Finske. To je ekipa sa dobrom organizacijom i u odbrani i u napadu. Celu utakmicu protiv Danske je vodila, a pogrešnim odlukama došla u situaciju da izgubi. To za nas ništa ne znači, jer svaka sledeća utakmica je drugačija", rekao je Svetislav Pešić.

Selektor je pohvalno govorio o narednom rivalu.

"Radi se o vrlo iskusnoj ekipi. Ima kontinuitet godinama, jedino što se sad promenio stranac i došao je novi trener, naš Aleksandar Džikić. Moraćemo na drugačiji način da pripremimo utakmicu i da se prilagodimo. Ipak se igra u gostima, moramo da budemo hrabri i da, uz sav respekt prema Gruziji, mislimo kako bi trebalo da igramo u odbrani i u napadu".

Košarkaši Srbije su protiv Finske pokazali dva lica i posle skoro 25 minuta mučenja i prvog poluvremena sa tek oko 35 odsto šuta iz igre, dodali su gas i do kraja pregazili rivala na krilima Luke Mitrovića i Alekse Avramovića. Duel sa Gruzijom biće drugačiji. Za razliku od Finaca gde svi šutiraju za tri, Gruzinima to nije glavna karakteristika, mada će gotovo kompletan fokus odbrane biti na zaustavljanju tandema Tornike Šengelija - Gjorgi Šermadini.

Udarne su igle Gruzije, lideri bez premca i bez njihovih minijatura ne može da se zamisli igra ove reprezentacije. Obojica su dali patriotski primer kako se igra za svoju zemlju, setićemo se da je Šengelija pre dolaska u moskovski CSKA tražio da mu bude garantovana mogućnost da igra za nacionalni tim. Sunarodnici mu jesu zamerali što je nastupao za ruski klub, a kada je došlo do eskalacije sukoba sa Ukrajinom, odmah je prešao u Virtus iz Bolonje za koji i danas igra.

Šengelija je gotovo do pre nekoliko sedmica igrao Evroligu u MVP formi. Od gostovanja Makabiju u Beogradu je pao i čak doživeo povredu zbog koje je propustio tri utakmice, ali je taman pred reprezentativnu pauzu počeo da hvata ritam.

Gruzija je na otvaranju kvalifikacija poražena od Danske u Nestvedu (69:75), ali je Šengelija odigrao na gornjoj granici mogućnosti, ubacivši 27 poena (8/17 iz igre), uz šest skokova, tri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte. U Evroligi je tokom dosadašnje sezone na 14,5 poena, 5,5 uhvaćenih i 3,6 podeljenih lopti, a pre nego što je doživeo pad bio je među tri najozbiljnija kandidata za MVP zvanje.

Šengelijina igra dosta zavisi od učinka u reketu. Mečevi protiv beogradskih večitih rivala pokazali su koliko je iskusni Gruzin opasan u situacijama pod košem, uz dobar osećaj za ofanzivni skok i da mu nije potrebno da stalno igra iz pik'n'rola kako bi dobio loptu, već da može sam da gradi pozicije za realizaciju.

Kvota na dvojku na Srbiju je najveća na svetu u Mozzartu. ODIGRAJ ODMAH.

Protiv Zvezde u Bolonji imao je svestranu rolu sa 19 poena, šest skokova i pet asistencija, mada i osam izgubljenih poseda, dok je protiv Partizan Mozzart Beta u Beogradu bio na deset poena, četiri skoka i četiri prodate lopte. Sve što je uspeo da realizuje unutar linije 6,75 metara, bilo je iz reketa gde ga je teško zaustaviti. No, nije nemoguće. Veliki problem ima sa izgubljenim loptama, što je logično pošto ista dosta vremena provodi kod njega, ali to je šansa za Srbiju. Kada uđe u niz grešaka, ume da ide na četiri ili više neiskorišćenih poseda, što mu se dešavalo više puta tokom sezone.

Filip Petrušev je u nedavnom razgovoru za Mozzart Sport istakao da će posebnu, verovatno i najveću, odgovornost imati centri Srbije, ali da sada veruje u veću podršku saigrača sa strane pomoći, jer Gruzija nema šuterske kvalitete kao Finska.

I Gjorgi Šermadini je poznato lice u evropskim košarkaškim okvirima. Dvostruki osvajač Evrolige, pobednik FIBA Lige šampiona i Interkontinentalnog kupa, ali i dugogodišnji centar klubova iz najjačih kontinentalnih liga, najviše Španije gde od 2019. godine nastupa za Tenerife sa velikim uspehom. Upravo je kao vitalni član ekipe sa Kanarskih ostrva uzeo Ligu šampiona i dva Interkontinentalna kupa, a takođe je bio i MVP španske lige 2021. - kada je takođe bio najbolji strelac - i 2023. godine. U svakoj od poslednje tri sezone bio je član idealnih petorki ACB lige, ali i u dve najbolje postave Lige šampiona. Do dolaska Kajla Gaja iz Panatinaikosa bio je najbolji strelac Tenerifa u kontinentalnom takmičenju sa 13,2 poena bez šuteva za tri, dok je u ACB ligi trenutno na 12 poena i 5,3 skoka. Njegov rezime dovoljno govori o kvalitetima.

Protiv Danske nije blistao, za skoro 30 minuta ubacio je samo četiri poena, ali i pokupio osam lopti, što srpski košarkaši moraju da shvate isključivo kao upozorenje. Pred svojom publikom u Tbilisiju Šermadini će imati poseban motiv da odigra dobru utakmicu i popravi učinak. Poput Šengelije, njegova zona je prostor u i oko samog reketa, pa valja očekivati Srbiju češće u zonskoj odbrani, kako bi se zatvorili prilazi košu ili bar otežalo dvojici najboljih igrača Gruzije da dođu do lakih poena.

Pažnju Srbije imaće i novi naturalizovani stranac Džo Tomason. Iskusni bek je posle odlične sezone u Granadi privukao pažnju Makabija iz Tel Aviva za koji je potpisao ugovor do kraja sezone. U ACB ligi je na 20 utakmica beležio 14,1 poen, te po 3,4 uhvaćene i podeljene lopte uz indeks 13,6. Već ima iskustvo igranja u Izraelu gde je nastupao za Hapoel Gilboa Galil, a lani je debitovao u Evrokupu sa Promiteasom u kojem je na deset utakmica imao 14,1 poen uz 41 odsto šuta za tri. Još jedna dobra napadačka opcija u sistemu, mada zna i da razigra saigrače kada mu ne ide.

Još jedan važan detalj je Aleksandar Džikić. Srpski stručnjak je otišao iz Hapoela i preuzeo Gruziju u kojoj Igor Kokoškov uživa izuzetno poštovanje zbog svega što je uradio za tamošnju košarku. Debitantski meč na klupi reprezentacije Gruzije nije mu prošao dobro, iako je njegov tim vodio veći deo susreta, a protiv Srbije ima šansu za popravni. Uz dužno poštovanje, nadamo se da će pobedu kući poneti Srbija.

Utakmica u Tbilisiju imaće poseban tretman. Naime, Gjorgi Cincadze, koji profesionalno igra već 20 godina, odigraće 217. utakmicu za reprezentaciju čime će postaviti apsolutni rekord u istoriji ove selekcije. Džikić neće imati na raspolaganju nekadašnjeg igrača čačanskog Borca Dudu Sanadzea zbog povrede, kao ni Luku Liklikadzea i mladog kombo beka Ratija Andronikašvilija.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET (DRUGO KOLO)

Grupa A

Nedelja:

Slovenija – Izrael 88:79

/Prepelič 21 – Madar 19/

Ukrajina – Portugalija 77:79

/Kovlijar 17 – Keiroš 21/

Grupa B

Nedelja:

Turska – Island 76:75

/Šanli 20 – Hermanson 15/

Mađarska – Italija 62:83

/Perl 12 – Tesitori 12/

Grupa C

Nedelja:

Letonija – Slovačka 64:52

/Gražulis 18 – Krajčovič 12/

Belgija – Španija 58:53

/Obasohan 19 – Brizuela 14/

Grupa D

Nedelja:

Bugarska - Nemačka 67:62

/Miler Mekintajer 23 - Da Silva 15/

Crna Gora – Švedska 95:70

/Peri 18 – Nžije 15/

Grupa E

Ponedeljak:

19.00: (4,40) BiH (17,0) Francuska (1,25)

20.00: (1,85) Hrvatska (hendikep -27,5) Kipar (1,85)

Grupa F

19.30: (3,50) Holandija (16,0) Grčka (1,35)

20.15: (1,30) Češka (16,0) Velika Britanija (3,90)

Grupa G

17.30: (1,35) Finska (16,0) Danska (3,50)

18.00: (4,40) Gruzija (17,0) Srbija (1,25)

Grupa H

18.00: (4,40) Estonija (17,0) Litvanija (1,25)

18.00: (1,10) Poljska (23,0) Severna Makedonija (7,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Aleksandar Džikićkošarkaška reprezentacija GruzijeTornike ŠengelijaGjorgi ŠermadiniDušan RistićFilip PetruševLuka MitrovićSvetislav PešićKvalifikacije za Evrobasket 2025košarkaška reprezentacija SrbijeDžo Tomason

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara