FOTO: FIBA / VID PONEKVAR
FOTO: FIBA / VID PONEKVAR

Srbija ponovo režirala preokret, ali ovog puta do pobede

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.08.22. | 19:09

Brine povreda kapitena Radosića

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja/

Košarkaška reprezentacija Srbije do 16 godina završila je grupnu fazu Evropskog prvenstva A-divizije u Skoplju pobedom nad Slovenijom - 85:81. Sa dve pobede (Slovenija i Danska) i jednim porazom (Hrvatska) Orlići idu u osminu finala.

Izabrane vesti

Mogući rivali u nokaut fazi su reprezentacije Litvanije, Francuske i Izraela. Tek kada se odigra i poslednji meč u grupi znaće se raspored.

Slovenci su od starta meča diktirali igru i imali prednost. Sa prednošću od 16:7 posle nekoliko minuta najavili su da će voditi glavnu reč u derbiju „eks-ju”. Pozitiva na kontu Slovenije je sve vreme bila veća od osam poena, iako je ekipa Aleksandra Glišić apokušavala da se vrati, ali nije imala dovoljno čvrstu odbranu.

Pogotovo nije dobro izgledala situacija za Srbiju u drugoj deonici, kada je rival imao 13 poena prednosti (48:35), a povredio se kapiten naše selekcije Ognjen Radosić. Najbolji igrač ove generacije koji je bio najefikasniji u prva dva susreta, nezgodno je pao posle duela u reketu i napustio teren. Informacija je da je zadobio nezgodan udarac u leđa, zbog čega ne oseća desnu nogu i odmah je prebačen na snimanje. Ali, Srbija je odigrala majstorski i bez njega uspela da se vrati na „minus šest” do poluvremena (49:43), a onda iako je Slovenija vodila sa 58:49, napad joj je zapao u krizu, gubile su se lopte, a Almir Asani, Petar Milosavljević i Miroslaa Bogdanović kaznili su ih serijom 13:1 i doneli prvu prednost Srbiji na meču (62:59).

Igralo se izjednačeno na startu četvrtog perioda (67:68), a nakon nesportskog faula Vita Hrabara, "orlići" su pogodili iz svih napada i došli do vođstva 71:67. Slovenci su bili veoma nervozni zbog prokockane prednosti, grešili su u napadima i pravili prekršaje u odbrani, ali su se ipak vratili na 72:70 i uveli meč u neizvesnu završnicu. Ipak, Srbija je bila u najboljem izdanju kada je bilo najpotrebnije i zgrabila je pobedu.

Najbolji strelac za Srbiju bio je Savo Drezgić sa 16 poena, ispred Miroslava Bogdanović sa 14 i Filipa Ružičića sa 13 poena, dok je Miloš Šojić bio odličan skakač sa 15 skokova. Za Sloveniju, Urban Kroflić je postigao 20 poena, ispred Maja Dolinšeka sa 18 poena.

Na Evropskom prvenstvu u Skoplju sledi dan odmora, a u utorak počinju nokaut dueli.

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara