Vejd Boldvin i Bonzi Kolson (Foto: Starsport)
Vejd Boldvin i Bonzi Kolson (Foto: Starsport)

Šta Zvezda mora da uradi da bi nastavila niz protiv Makabija: Da kontroliše skok, uspori Boldvina i ukroti Kolsona

Vreme čitanja: 6min | čet. 09.02.23. | 08:02

Crveno-beli dobili sastav iz Tel Aviva na pet od poslednjih šest okršaja

Spletom raznih okolnosti, košarkaši Crvene zvezde su vezali četiri poraza u Evroligi. Ugrozili su svoje šanse za plasman u plej-of, ali daleko od toga da je išta izgubljeno na 11 utakmica do kraja ligaškog dela. Priliku da značajno poprave raspoloženje i ponovo se uhvate u koštac sa klubovima iznad crte imaju već večeras (20.05), u Tel Avivu protiv Makabija.

Sa učinkom 10-13 trenutno sede na 13. mestu, ali Partizan Mozzart Bet i Makabi koji sede na sedmoj i osmoj poziciji imaju samo po dve pobede više. S ozbirom da su Ponos Izraela savladali u Beogradu (69:68), crveno-beli imaju šansu da upišu veoma značajan trijumf protiv direktnog konkurenta za plasman u narednu fazu i sačuvaju prednost u međusobnim duelima sa izraelskim timom koja bi na kraju mogla da odigra bitnu ulogu.

Izabrane vesti

Da bi se vratili na pravi kurs i ponovo podgrejali nade navijača da prvi put u ligaškom formatu takmičenja mogu da se domognu mesta među osam najboljih, moraće najpred da izađu na kraj sa energičnom unutrašnjom linijom ekipe Odeda Kataša.

Sa prosekom od 12,8 ofanizvnih skokova po utakmici, Makabi je na vrhu evroligaške lestvice i jasno je da će Zvezdini centri morati posebno pažnju da obrate pod svojim košem. Olakšavajuća okolnost bi mogla da bude ukoliko snažni Džerel Martin ne bude u stanju da zaigra, s ozbirom da je zbog bolesti nejgov nastup pod znakom pitanja. Podsetimo da nije igrao ni u Pioniru krajem novembra.

Ipak, ekipa iz Izraela i bez Martina ima nekoliko "eksplozivnih" visokih igrača u svojim redovima. Pre svega Džoša Niba, najboljeg skakača ekipe sa 5,8 uhvaćenih lopti u proseku (2,3 u napadu - sedmi rezultat u EL). Tu je i atletski odlični novajlija Sulejman Brajmo, ali i ove sezone fantastični Roman Sorkin koji je za sjajne partije nagrađen novim višegodišnjim ugovorom i kako se spekuliše u izraelskoj štampi platom od 750.000 dolara po sezoni.

Pored svih pomenutih igrača, Zvezda će ipak posebnu pažnju morati da posveti i Bonziju Kolsonu. Krilni košarkaš igra u strašnoj formi, što potvrđuje i podatak da je ubeležio tri dabl-dabla na poslednjih pet nastupa. Protiv Panatinaikosa je postavio rekord karijere sa 29 poena i 14 skokova (indeks 41), u susretu sa Olimpijakosom je sakupio 13 poena i 11 uhvaćenih lopti, dok je u trijumfu nad Valensijom brojao do 17 i 12 puta pokupio lopte pod obručima. Na pomenutih pet nastupa u proseku je beležio 15,4 poena, uz 9,2 skoka i 1,6 ukradenih lopti. Šutirao je sa 74,2 odsto preciznosti za dva i 45 van linije 6,75. Sve to za prosečan indeks korisnosti 23,2.

Kolsonu je ovo prva sezona u Evroligi, ali se tokom boravka u Darušafaki, Strazburu i Pinar Karšijaki dokazao kao vrstan strelac. Smatra se prilično atipičnim igračem, sa snažnim telom koje vrlo dobro koristi na niskom postu i mekom rukom. Neretko uzima i šuteve sa poludistance i pogađa ih u odličnim procentima.

Zato bi Amerikanac mogao da bude poveren Stefanu Lazareviću na čuvanje. Pokazao je da ume da zaključa protivničko krilo nebrojeno puta, pa je tako i prvog favorita u MVP trci, košarkaša Olimpijakosa Sašu Vezenkova, ostavio na 13 poena u Pireju. Uz to, Zvezdina unutrašnja linija je u Tel Aviv otputovala jača za Hasana Martina.

Amerikanac se posle dva meseca pauze zbog povrede kolena vraća u stroj, istakao je pred put u Izrael da se oseća potpuno spremnim, ali je trener Duško Ivanović bio oprezan u najavi susreta i ostaje da se vidi da li će ga uvrstiti u 12 večeras, ali i ako to učini, u kojoj će meri posle dužeg odsustva Hasan moći da pomogne. Upravo je u prvom susretu sa Makabijem dao vredan doprinos i na kraju bio najkorisniji igrač crveno-belih sa indeksom 13. Odigrao je važnu ulogu u završnici, meč okončao sa 11 poena i odličnih 7/8 sa linije penala, a bio je i prvi Zvezdin skakač sa šest uhvaćenih lopti.

Moraće Zvezdini defanzivci jednim okom da prate Kolsona kada ima loptu u rukama, ali je jasno da velika opasnost preti i spolja. Trener Kataš je istakao da bi najbolji igrač ekipe Lorenzo Braun mogao da se vrati na teren, ali da je pitanje u kojoj meri će biti u stanju da pomogne, pošto je tri sedmice proveo van stroja zbog povrede skočnog zgloba. Štaviše, svestan je da bivši košarkaš Zvezde nije na 100 odsto mogućnosti. Zato će ponovo pod reflektorima biti Vejd Boldvin.

Bivši igrač Olimpijakosa, Bajerna i Baskonije važi za jednog od najbržih u Evroligi i prilično je nezaustavljiv u prodoru. Od kako se Braun povredio preuzeo je veću odgovornost i odradio odličan posao. Već u prvoj utakmici bez "partnera u zločinu", postigao je 33 poena u trijumfu nad Albom. Vodio je ekipu i do pobede protiv Valensije u prethodnoj rundi sa 19 poena.

Ipak, u porazima od Olimpijakosa i Barselone ga nije najbolje služio šut. U Pireju je ubacio 14 poena, uz 3/10 za dva i 1/6 za tri poena, dok je na gostovanju Barsi brojao do 15, uz 3/9 za dva i 2/6 za tri. Jasan je zaključak da ofanziva Makabija umnogome zavisi od njegovog učinka, jer uzima veliku porciju šuteva i ima potpunu slobodu na protivničkoj polovini. Čini se da bi kapiten Branko Lazić mogao da dobije specijalan zadatak u Tel Avivu.

Makabi igra vrlo brzo i atraktivno, ima veoma potentan sastav, ali i gaji veoma ofanzivan stil igre, koji je često umeo da mu se obije o glavu. Koliko otvoreno igra Katašova ekipa govori i podatak da postiže 82,3 poena po meču, ali i da je protivnicima dosad dozvoljavala 82,7 (12. odbrana Evrolige). Ključni igrači navale tima sa Malog Kalemegdana Luka Vildoza, Nemanja Nedović i Filip Petrušev bi mogli da dobiju prostora da se razigraju.

Kada se sve sabere i oduzme, jasno je da Zvezdu čeka još jedan veliki izazov. Makabi je i bez Brauna beležio vrlo dobre rezultate, a ove sezone je od Menora Mivtahim Arene napravio pravu tvrđavu. Izabranici Odeda Kataša su dobili sedam vezanih mečeva na svom parketu, a u Evroligi su tim sa najboljim učinkom kod kuće - dobili su devet utakmica, vezali pet pobeda, a izgubili samo od Barselone (79:86).

Ipak, Crvena zvezda ima tradiciju na svojoj strani. Pobeda u Beogradu u prvom delu sezone bila joj je četvrta vezana nad Ponosom Izraela, peta u poslednjih šest utakmica. Dosad se 15 puta sastajala sa izraelskim velikanom i devet puta ga savladala.

Trijumf bi ekipi Duška Ivanovića ulio neophodnu dozu samopouzdanja pred finalnih 10 mečeva u borbi za plej-of, ali i pred Kup Radivoja Koraća koji je na programu od 15. do 18. februara u niškoj dvorani Čair.

EVROLIGA - 24. KOLO

Sreda

Alba - Olimpijakos 60:93

/Olinde 16 - Vezenkov 28/

Četvrtak

20.05: (1,55) Makabi (14,5) Crvena zvezda (2,70)

20.30: (1,80) Bajern (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,15)

20.30: (2,55) Virtus (14,5) Barselona (1,60)

Petak

19.00: (1,30) Monako (16,0) Asvel (3,90)

19.00: (1,90) Žalgiris (13,5) Baskonija (2,05)

20.00: (1,70) Panatinaikos (14,5) Valensija (2,30)

Odloženo

Anadolu Efes - Real Madrid

Fenerbahče - Olimpija Milano

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Makabi Tel AvivDuško IvanovićStefan LazarevićHasan MartinBonzi KolsonVejd Boldvin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara