Stefan Peno (Foto: MN Press)
Stefan Peno (Foto: MN Press)

Stefan Peno: Alba ubire plodove Aitovog sistema, igra brzo i lepršavo – Zvezdu čeka teška i čvrsta utakmica

Vreme čitanja: 5min | uto. 22.11.22. | 09:00

“Fokusirati se na sebe i napredovati individualno pre svega, pa timski – to je sistem koji je uspostavio. Čak je i pre bitnih utakmica bilo preče odraditi nešto što se nas tiče, a ne pripremati protivnika i njihove akcije“, rekao je bivši košarkaš nemačkog šampiona u razgovoru za Mozzart Sport

Košarkaši Crvene zvezde su uspešno preskočili prva dva izazova sa novim trenerom Duškom Ivanovićem, a večeras ih čeka dosad najteži – gostovanje Albi u Berlinu (20.00). Iako je nemački šampion u seriji od pet poraza u Evroligi, crveno-belima je redovno pravio probleme što dokazuje i činjenica da ih je sedam puta zaredom nadigrao na najvećoj evropskoj pozornici.

Kako bi otkrili šta Albu čini posebnom, obratili smo se 25-godišnjem srpskom košarkašu Stefanu Penu, koji je veliki deo karijere proveo upravo u berlinskom klubu.

Izabrane vesti

U redove tima iz Mercedes Benc Arene stigao je 2017. godine. Osvojio je titulu i kup 2020. godine, ali njegov boravak u glavnom gradu Nemačke obeležila je i teška povreda kolena zbog koje je proveo gotovo godinu i po dana van teren. Ipak, Alba ima posebno mesto u njegovom srcu.

Prelep period u mojoj karijeri i životu. Povreda je malo sve to poremetila, ali i dalje ostaju samo najlepša sećanja i trenuci, kao i prijatelji za čitav život”, rekao je Peno za Mozzart Sport.

Uspesi koje je tim iz Berlina ostvario u prethodih pet godina pripisuju se legendarnom španskom treneru Aitu Garsiji Renezesu. Insistirao je na mladim igračima, gradio korak po korak, a onda prošle sezone kormilo prepustio asistentu Izraelu Gonzalesu koji je nastavio njegovim putem.

20.00: (1,70) Alba (14,5) Crvena zvezda (2,30)

Danas Alba igra veoma atraktivnu košarku, prema rečima šefa struke Crvene zvezde i najbolju, i može da se pohvali sa tri vezane titule u Bundesligi.

Pre svega Aitov sistem rada zahteva mnogo strpljenja kako bi počeo da funkcioniše, i tu takođe dajem kredita klubu koji je verovao u čak i kad rezultata nije bilo. Posle pet godina se ubiru plodovi konstantnog rada. Sistem je veoma jednostavan - fokusirati se na sebe i napredovati individualno pre svega, pa timski. Čak je i pre bitnih utakmica bilo preče odraditi nešto što se nas tiče, a ne pripremati protivnika i njihove akcije”, dodaje Peno.

Vođa nemačkog šampiona na parketu već dugi niz godina je Luk Sikma. „Ajnštajn“ kako ga je svojevremeno nazvao Dragan Šakota i mozak ekipe iz Berlina. Baš pred duel sa Zvezdom vodio je Albu do pobede protiv Ludvigsburga u prvenstvu (99:91) sa tripl-dablom od 11 poena, uz po 10 skokova i asistencija.

Luk je pre svega jedna fantastična ličnost i čovek. Uvek se brine da drži ekipu na okupu kako na terenu tako i van njega. Na parketu već znate šta ume, ali mislim da ga posebnim čini odnos sa saigračima van terena”.

Luk Sikma i Stefan Peno (Foto: Starsport)Luk Sikma i Stefan Peno (Foto: Starsport)

Najavljuje Peno veliku borbu u Mercedes Benc Areni. Veruje da su primetni pomaci u igri Zvezde od kako je Ivanović preuzeo volan, ali i da gaji drugačiji stil od njegovog bivšeg kluba.

Možda da je još rano kako bi se sagledala kompletna slika, ali sigurno da ekipa izgleda mnogo ozbiljnije i čvršće od njegovog dolaska. Verujem da će biti veoma teška i čvrsta utakmica. S jedne strane Alba koja igra brzo i ponekad pomalo lepršavo, a s druge strane čvrsta Zvezda koja igra u malo sporijem i sigurnijem ritmu”, ističe srpski plejmejker koji je u smiraj 2021. napustio Albu i vratio se u Španiju.

LIJETKABELIS, REPREZENTACIJA, PARTIZAN

U ACB ligi koju je dobro upoznao nastupajući za Barselonu, obukao je pre nepunih godinu dana dres Bilbaa, ali je pred tekuću sezonu još jednom promenio sredinu. Pojačao redove litvanskog Lijetkabelisa koji sa klupe predvodi Nenad Čanak.

Sastav iz Panevežisa je sezonu otvorio sa učinkom 7-2 u prvenstvu, dok je u Evrokupu pred večerašnji duel sa Venecijom (20.00) ostvario po dve pobede i dva poraza.

Za sada sve ide uzlaznom putanjom, što je i normalno. Kasno su nam se priključila dva bitna igrača, ali stvar već sve dolaze na svoje i mislim da ćemo biti još bolji iz utakmice u utakmicu”.

Pre Lijetkabelisa imao je susret sa litvanskom košarkom kao član Prijenaja, gde je igrao kratko igrao kao pozajmljen košarkaš Albe.

Liga je veoma zahtevna i ujednačena. Nema prostora za opuštanje niti jedan vikend. Litvanski šuteri vrebaju u svakoj ekipi. Medijski i sa navijačke strane liga je stvarno organizovana i propraćena što me ne iznenađuje s obzirom da je to prvi sport u zemlji i postoji velika ljubav prema njemu”.

Sa trenerom Čankom je već imao prilike da radi i veoma je zadovoljan odnosom koji su izgradili.

Sarađivali smo malo i leta 2017. godine u reprezentaciji na U20 Evropskom prvenstvu. Naravno sada je malo drugačije, ali odlično se razumemo i mislim da možemo samo na bolje da idemo”.

Srpski stručnjak je minule sezone vodio Lijetkabelis do finala lige i kupa, kao i do osmine finala Evrokupa gde je ispao od Virtusa koji je potom i podigao trofej. Uspeo je da zaustavi Žalgiris u polufinalu plej-ofa litvanskog prvenstva, što nikome pre njega nije pošlo za rukom. Litvanski tim je i ove takmičarske godine na dobrom kursu.

Nema prevelikog pritiska od strane kluba, ali normalno je da su očekivanja velika s obzirom na prošlogodišnji rezultat. Lepo je imati najviše ciljeve, ali ne opterećeujemo se time i pokušavamo da gradimo iz utakmice u utakmicu”.

Stefan Peno je prošao sve omladinske selekcije Srbije. Osvojio evropsku bronzu (2012) i srebro (2013) sa U16 reprezentacijom, 2014. je bio viceprvak Evrope sa U18 timom i treći na kontinentalnoj smotri za kadete. Pre devet godina je u Ukrajini proglašem i za MVP-a U16 Evropskog prvenstva, a seniorski dres prvi put je obukao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo pre pet. Usledila je potom i teška povreda, a njegovog imena nije bilo na prethodnih nekoliko spiskova Svetislava Pešića.

Bilo je nekih kontakta ali ne razmišljam mnogo o tome. Više se fokusiram na igre u klubu, pa ako kroz njih zasluzim poziv, biću presrećan”.

Navijao je za Orlove na Evrobasketu, ali nije detaljnje komentarisao krajnji rezultat.

Siguran sam da su momci dali sve od sebe i da su imali najbolju nameru. Bio je to samo jedan loš dan”.

Trudi se da prati srpske klubove koliko mu obaveze i vreme dozvoljavaju, pa tako i Partizan Mozzart Bet, za koji je kao dečak maštao da zaigra. Smatra da je ključ dobrih rezultata ekipe Željka Obradovića u odbrani.

Imaju visinu i zbog toga su veoma nezgodni u odbrani pre svega. Kada se budu svi oporavili i uklopili tada će sigurno sve biti lakše”.

Prve korake u igri pod obručima napravio je sa šest godina u ekipi Beokoša, a potom je prešao u OKK Beograd. Vrlo brzo put ga je odveo u juniore Barselone i više se nije vraćao u srpsku klupsku košarku, mada nema ništa protiv te ideje.

Iskreno razmisljao sam o tome posle povrede, ali nije bilo nikakvog kontakta ni u jednom trenutku, tako da ništa od toga za sad”, zaključio je Stefan Peno u razgovoru za Mozzart Sport.


tagovi

Stefan PenoLijetkabelisNenad ČanakKK Crvena zvezdaAlba BerlinPartizan Mozzart BetLuk SikmaAito Garsija Reneses

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara