Irving, Braun, Šruder, Halibarton, Bejn (Foto: AFP)
Irving, Braun, Šruder, Halibarton, Bejn (Foto: AFP)

Stotine miliona slobodnim igračima u NBA, Irving ostaje uz Dončića, Braunu velika povišica, Šruder kod Rajakovića

Vreme čitanja: 5min | sub. 01.07.23. | 11:22

Porzingis dve godine u Bostonu, veliki ugovor za Peltla, Vinsentova bajka se nastavlja u Gradu anđela, Vanvlit u Hjustonu, maksimalni ugovori za Halibartona i Bejna

Kako je otkucala ponoć, tako je krenula lavina potpisa. Leteli su milioni dolara na sve strane, usijale su se društvene mreže, klubovi su požurili da što pre završe neke od najvažnijih poslova. Drejmond Grin je dobio 100.000.000 dolara da ostane u Golden Stejtu, Kajl Kuzma dva više da produži vernost Vašington Vizardsima, za koliko je paraf na četvorogodišnju saradnju stavio i Kris Midlton u Milvokiju. Džerami Grent ostaje u Portlandu za neverovatnih 160.000.000 dolara (pet sezona), ali to je bio samo početak...

Očekivano, utrkivali su se Šams Čaranija i Adrijan Vojnarovski sa informacijama i u samo nekoliko sati ozbiljno zatresli NBA tržište. Možda i najvažnija je da Kajri Irving ostaje u Dalasu za 126.000.000 dolara.

Izabrane vesti

Prešao je u trejdu iz Bruklina minulog februara u Teksas, ali prvi meseci nisu bili najbolji za Mavse sa tandemom Dončić - Irving. Ipak, rešili su u Dalasu da mu daju novu šansu i bivšem NBA šampionu dobro napunili džepove. Dogovorili su trogodišnju saradnju (42.000.000 dolara u proseku), uz napomenu da je poslednja sezona opciona za 31-godišnjeg plejmejkera i bez dileme jednog od najveštijih košarkaša sa loptom kojeg je NBA liga videla.

Imaće Džejson Kid još kvalitetnih opcija u spoljnoj liniji, pošto su Mavsi dogovorili Seta Karija za narednu sezonu i platiće ga 4.000.000 dolara. Brat zvezde Golden Stejta i jednog od najboljih šutera svih vremena, Stefona Karija, tako će po treći put obući dres Maveriksa.

Odjeknula je i vest da je Brus Braun dogovorio dvogodišnju saradnju tešku 45.000.000 dolara, ali ne sa Denver Nagetsima. Oni nisu mogli da mu ponude više od 7.800.000 dolara, postojala je mogućnost da naprave prostora i daju mu nešto veću platu, ali Indijana je ušla u priču sa neverovatnim uslovima.

Sjajni krilni košarkaš, koji se idealno uklopio uz Nikolu Jokića i drugove u Koloradu, minule sezone je zaradio 6.479.000 dolara, sledovalo mu je 6.800.000 za narednu, od kojih je odustao kada je stavio prsten na ruku. Umesto toga, u Pejsersima će inkasirati oko 22.500.000 po godini ugovora.

Ostao je Denver bez važnog igrača, pa ostaje da se vidi kako će zakrpiti rupu. Podsetimo, na Draftu je izabrao beka Gonzage Džulijana Strotera (29. pik), beka sa Pen Stejta Džejlena Piketa (32. pik) i krilo sa Klemsona, Hantera Tajsona (37. pik), a sinoć je obelodanjeno da je dogovorio nastavak saradnje i sa iskusnim centrom Deandreom Džordanom, kao i Redžijem Džeksonom. Detalji novog ugovora iskusnog centra nisu poznati, mada se može pretpostaviti da je u pitanju veteranski minimum, dok je Džekson potpisao na dve godine za 10.250.000 dolara.

Pejsersi su se dobro otvorili, pa su produžili i saradnju sa Tajrisom Halibartonom. Talentovani plejmejker, koji bi trebalo da nastupa i za reprezentaciju SAD na predstojećem Mundobasketu, stavio je paraf na ubedljivo najveći ugovor na startu pijace, pošto je sa timom iz Indijanapolisa dogovorio petogodišnju saradnju koja bi mogla da iznosi i 260.000.000 dolara!

Maksimalan ugovor potpisao je i Dezmond Bejn. Njemu je sledovao produžetak saradnje, a u narednih pet godina bi trebalo da zaradi oko 207.000.000 dolara. On je tako postao prvi igrač u istoriji Memfisa koji je potpisao saradnju od 200.000.000 dolara

Darko Rajaković je počeo da kroji tim po svom ukusu u Torontu. Reptorsi su dogovorili dvogodišnju saradnju sa doskorašnjim plejmejkerom Los Anđeles Lejkersa Denisom Šruderom, tešku 26.000.000 dolara. Nemački reprezentativac dolazi kao zamena za Freda Vanvlita kojeg tim iz Kanade nije uspeo da zadrži.

On se seli u Teksas, pošto je ugovorio maksimalnu trogodišnju saradnju sa Hjuston Roketsima vrednu čak 128.500.000 dolara. U predstojećoj sezoni će zaraditi 40.800.000.

Dobra vest za srpskog trenera da ostaje austrijski centar Jakob Peltl. On se minule sezone vratio u Torontu preko trejda sa San Antoniom, a sada je dogovorio produžetak saradnje na četiri godine za 80.000.000 dolara.

Još jedan evropski centars se obezbedio. Kristaps Porzingis se nedavno u trejdu preselio iz Vašingtona u Boston, a na samom startu NBA pijace obelodanjeno je da će potpisati na dve sezone sa Seltksima za 60.000.000 dolara.

"Stotka" je pala u Bruklinu, pošto su Netsi dogovorili četvorogodišnju saradnju za 108.000.000 dolara sa Kemom Džonsonom. Krilni košarkaš je stigao u februaru, kao deo razmene za Kevina Duranta, zajedno sa Mikalom Bridžisom. Morali su Netsi da se rastanu sa Džoom Herisom kako bi mogli da ponude adekvatne uslove 27-godišnjem krilu meke ruke.

Los Anđeles Lejkersi su takođe završili nekoliko poslova. Napravili su prostor za četiri potpisa tako što su se rastali sa Malikom Bizlijem i Moom Bambom. Rui Hačimura ostaje, pošto je dogovorio trogodišnju saradnju tešku 51.000.000 dolara, a novo pojačanje je Torijan Prins koji je pristao na jednogodišnji ugovor za 4.500.000 dolara. Takođe, na dve godine je potpisao i Kem Rediš, a veliki posao generalni menadžer Rob Pelinka napravio je angažovanjem Gejba Vinsenta iz Majamija.

Filmka priča je iza 27-godišnjeg Nigerijca, koji je bio blizu toga da batali košarku i pre dolaska u NBA. Na draftu 2018. nije bio izabran, kalio se dve godine u Razvonoj ligi, a onda ga je uzela ekipa iz Floride pod svoje i za tri godine je izrastao u startnog plejmejkera. Briljirao je u većem delu prošlosezonskog plej-ofa i to dobro naplatio. Obavezao se na vernost Jezerašima na period od tri godine za 33.000.000 dolara. Prethodni ugovor koji je potpisao pre dve godine u Majamiju bio je težak 3.484.000.

Novi klub ima još jedan plejmejker. Doduše sa daleko drugačijom pričom od Vinsentove. Košarkaš koji je pretio da postane jedan od najvećih ikada u igri pod obručima, serijom povreda je završio na marginama, ali je uspeo da se vrati i zadrži solidan status. Derik Rouz će nastaviti da igra u najjačoj konkurenciji na svetu, pošto se dogovorio sa Memfisom na dve godine za 6.500.000 dolara.

Keris Lavert ostaje u Klivlendu za 32.000.000 dolara (dve godine), deliće svlačionicu i sa Džordžom Nijangom koji se sa Kavsima dogovorio na tri godine za 26.000.000 dolara. Džoš Ričardson se vraća u Majami (ugovor na dve godine), Keita Bejts Diop, Juta Vatanabe, Čimezi Metu i Dru Jubebks su popunili roster ambicioznog Finiks, Demijon Li je odlučio da ostane u Arizoni, Kobi Vajt ne menja sredinu jer se sa Čikagom dogovorio za još tri godine za 33.000.000 dolara, a u Bulse stiže i Dževon Karter iz Milvokija za 20.000.000 dolara na tri godine, dok se Orlando pojačao Džoom Inglsom i dao mu gotovo neverovatnih 22.000.000 dolara za dve sezone, Trej Džons je pristao na dvogodišnji ugovor u San Antoniju za 20.000.000... A tek je počelo.


tagovi

Kajri IrvingBrus BraunSet KariTajris HaliburtonDezmond BejnKristaps PorzingisJakob PeltlGejb VinsentRui HačimuraDenis ŠrederFred Vanvlit

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara