Svetislav Pešić sa igračima (©Star Sport)
Svetislav Pešić sa igračima (©Star Sport)

Supersonično prvo poluvreme kao novi zaštitni znak Srbije

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.09.22. | 10:33

Ekipa Svetislava Pešića u praktično svim utakmicama od kvalifikacija za Mundobasket do danas odigrala vrhunski u uvodnih 20 minuta, iz čega je kasnije gradila pobedu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Kada je započeo izlaganje na konferenciji za novinare, selektor Finske Lasi Tuovi samo je slegao ramenima i priznao:

Izabrane vesti

"Svaka čast Srbiji, ovo je košarkaška klinika, najveći nivo na turniru. Nismo bili spremni da igramo sa njima. Pretrčali su nas posle dobrog početka".

Suština je izgovorena u tri kratke rečenice trenera koji se rodio godinu dana pre nego što je Svetislav Pešić kao selektor mlade reprezentacije Jugoslavije uzeo zlato u Bormiju sa čuvenom generacijom koju su predvodili Saša Đorđević, Toni Kukoč, Vlade Divac, Dino Rađa, Nebojša Ilić i ostali. Moraće đak Henrika Detmana, inače Pešićevog prijatelja, mnogo još da uči kako bi pomislio da nadigra mastermajnda srpske košarkaške operacije, dok Orlovi sa novim danom nastavljaju da planiraju sledeći korak ka prvom mestu na tabeli. Za to bi teoretski mogla da bude dovoljna i pobeda nad Izraelom ako se poklope i rezultati drugih utakmica. Ali da sačekamo kraj dana...

Srbija je u Pragu igrala svemirsku košarku i ostavila mnoge bez reči zbog kvaliteta igre, a pre svega profesionalnog odnosa prema njoj i maksimalnoj posvećenosti. Imao je Marko Pešić tokom nedavnog intervjua za Mozzart Sport u Pragu zapažanje da se u slučaju naše reprezentacije vidi da se “kada prebaci iz treće u četvrtu, dobija osećaj da mogu još u petu“, što se najbolje videlo u jučerašnjoj pobedi. Utisak je da to još nije Srbija kakvu Svetislav Pešić zamišlja danima, nedeljama, pa i mesecima. Najviše zbog izostanka Nikole Milutinova i Vanje Marinkovića, zbog čega još nismo odigrali utakmicu u punom sastavu na turniru.

Selektor je u rotaciji sa deset igrača - Dušan Ristić dobio četiri i po minuta - izvukao ne samo novi rekord srpske reprezentativne košarke na kontinentalnim prvenstvima sa 30 razlike, ujedno i najteži poraz Finske u istim okvirima, već i najefikasnije poluvreme bilo koje ekipe na Evrobasketu u ovom veku! Tačnije, 62 poena takođe je ubacila Španija protiv Litvanije 2011. posle 20 minuta. Kada se podvuče crta, Srbija je u ponedeljak uveče odigrala možda i najbolje poluvreme na Evrobasketima od 2001. kada smo pregazili sve na putu do zlata.

Možda Finska nije ogledalo realnog kvaliteta, ali Srbija je izdanjem tipičnim za NBA košarku - u kojoj za jedno poluvreme dobijete još četiri minuta za igru - dobila novi zaštitni znak. Jezikom modernih tehnologija: postavila novi trend. Orlovi su sve takmičarske utakmice u ovih desetak dana, počev od Grčke, preko Turske, do Holandije, Češke i Finske, dobili gradeći rezultat kroz supersonično prvo poluvreme! Preciznije, odlična izdanja u uvodne dve četvrtine služila su kao temelj da se napravi dobar rezultat. U tom periodu igre izgledamo kao supersonični avion, a juče smo taj ritam držali od prve do poslednje sekunde, što je impresivno.

Protiv Grčke 51 ubačen poen uz +9, Turskoj smo u Istanbulu održali čas košarke na temu igre u oba smera uz rezultat 47:28 posle magične trojke Nikole Kalinića uz zvuk sirene, Holandiji smo ubacili 51 i do velikog odmora imali +13, Češku smo počastili sa 43 poena i samo 25 dozvoljenih, dok je Finska osetila kako je to kada Srbija ubaci 33 poena za četvrtinu, odnosno 62 do poluvremena dok na semaforu pored tog broja stoji 34.

Novo impresivno veče Srbije počelo je praktično sa sudijskim podbacivanjem lopte. Jeste Edon Madžuni zablistao sa 10 poena za četiri minuta, ali nijednog trenutka Finska nije imala punu kontrolu. Razlog leži u hladnokrvnosti naših košarkaša koja se najbolje ogledala kroz šuterske procente. Za šest i po minuta prve četvrtine promašili su samo dva šuta iz igre i pritom ubacili 26 poena iz 11 šuteva uz osam asistencija! Počev od skok šuta Vase Micića na asistenciju Nemanje Nedovića kome će jučerašnji minuti izuzetno značiti na polju daljeg samopouzdanja, Srbija je kao valjkom sravnila Finsku i u nastavku je dovela u ponižavajuću situaciju – da dozvoli 62 poena! Nordijski Vukovi su do to broja poena stigli pred istek 38. minuta utakmice!

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 16 parova. Da li možeš bolje?

U poluvremenu za pamćenje Srbija je šutirala nestvarnih 72 odsto iz igre (23/32), podelila 19 asistencija, ukrala još sedam lopti, od kojih je najlepša bila ona kada je Ognjen Jaramaz asistencijom kroz noge iza sebe proigrao Marka Jagodić Kuridžu u NBA akciji. Takva statistika karakteristična je za Amere kada se pojave na Mundobasketu ili Olimpijskim igrama i kreću redom da preslišavaju druge. Tako je sinoć izgledala Srbija, a tako smo poslednji put izgledali kod Saše Đorđevića u nezaboravnom polufinalu Olimpijskih igara sa Australijom.

Da ne bismo previše uzleteli, vredi podsetiti da je Srbija Grčku dobila tek u produžetku, da je Turska do Kalinićeve trojke na minut i po do kraja bila u životu pošto je nadoknadila minus 21, Češka i minus 23, Holanđani su nekoliko puta tražili priključak, što nas vraća na temu održavanja takmičarske tenzije i da u današnje vreme nije realno rasturati protivnike kao da su ekipa iz kraja, ne dobro organizovane reprezentacije. Sinoć je Srbija sa sunarodnicima na tribinama i nacijom kraj malih ekrana podelila "ful paket" u kojem baš ništa nije nedostajalo pa je na kraju rezultat glasio 100:70.

U svemu tome Svetislav Pešić video je ono o čemu je uporno pričao iznova i iznova - savršenu odbranu od tranzicionog napada. I u tome vidi ključ za nastavak takmičenja. Finska nije imala plan B kada šut stane, a srpski pitbulovi rastrgli su odbranom svaki trag opasne šuterske ekipe koja je Izraelu ubacila 17 trojki, ostavivši je na svega 27 odsto preciznosti.

Za Srbiju su statistika i brojevi iz dosadašnje tri pobede stvar prošlosti jer je mnogo prečih stvari odmah iza ćoška. Prvo Izrael (RTS, 21.00), onda da Nikola Milutinov kroz treninge počne da se uvodi u formu, te da se sačeka da Vanja Marinković ozdravi.

Neka se novi trend nastavi i protiv Izraela.




tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022Kvalifikacije za Mundijal 2022Svetislav PešićNikola JokićVasilije MicićVladimir LučićNikola Kalinić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara