Košarkaši Srbije (©Star Sport)
Košarkaši Srbije (©Star Sport)

Svetislav Pešić na slatkim mukama: Nikad više kandidata, a samo 12 mesta za Pariz

Vreme čitanja: 8min | uto. 27.02.24. | 10:31

Dosad smo već svi naučili njegovu mantru, da “reprezentaciju ne čini 12 najboljih, već 12 koji najbolje funkcionišu“. Time će se poslednji zlatni selektor sigurno voditi i kada bude pravio tim za svoj možda i poslednji čin na klupi Srbije

Zadovoljstvo na licima košarkaša Srbije posle još jedne rutinske pobede na početku kvalifikacija za Evrobasket ostavlja utisak ekipe koja odiše velikim samopouzdanjem. Isto nesumnjivo vuče korene iz Manile, gde je Srbija čak i bez najboljeg na svetu porasla toliko da sada rutinira protivnike i ne dozvoljava padove kakve smo viđali u nekim ranijim okupljanjima.

Mnogo ima i do sistema koji je postavio Svetislav Pešić novembra 2021. godine, ali pre svega to što je reprezentacija u kvalifikacije ušla bez novajlija, odnosno na okupu su bili momci dobro upoznati sa sistemom trofejnog stručnjaka.

Izabrane vesti

Tokom razgovora sa novinarima u Tbilisiju, Pešić se dotakao kako je to nositi se sa ulogom favorita i kroz razlaganje poslao igračima poruku da sada treba da se vrate u klubove i do kraja sezone odigraju najbolje što mogu. Jer, sledeće okupljanje reprezentacije biće na leto, za Olimpijske igre u Parizu.

“Igrači su želeli da pokažu da su spremni, siguran sam da su ove dve pobede nova motivacija za sve da pruže maksimum u klubovima, da dobro treniraju i igraju do kraja sezone, da se svi spreme za sledeći izazov, a to su Olimpijske igre“.

Jasno je zašto je to izgovorio Svetislav Pešić. Učešće na Olimpijskim igrama kruna je karijere svakog sportiste, a prilika da se osvoji medalja dolazi tek dva do tri puta tokom 'radnog veka'. Pošto Srbiju nismo gledali u Tokiju, učešće u Parizu vredi još više. Pošto smo već uvršteni u grupu favorita za medalju, takvo breme može da iznese samo prava kombinacija ljudskih i igračkih kvaliteta.

Tu dolazimo do onog dela u kojem se Svetislav Pešić nalazi na slatkim mukama i ujedno pred teškim zadatkom. Među srebrnim reprezentativcima iz Manile stvorila se izuzetna hemija o kojoj se pričalo dosta i na okupljanju za kvalifikacije. Struka sada treba da bira tako da se ne poremeti balans u svlačionici, vođena činjenicom da će u Parizu svi igrati u najjačim sastavima. Što na Mundobasketu nije bio slučaj.

Kako Srbija u Manili nije imala Nikolu Jokića, Vasilija Micića, Nikolu Kalinića i Vladimira Lučića, dobro je pitanje kako izabrati 12 za Pariz, odnosno za koga neće biti mesta u avionu?

Učešće Nikole Jokića je u svakoj reprezentativnoj akciji tema broj jedan. Tako je bilo i sada, pošto se posle Finske povela upravo priča na temu najvećeg kandidata za novo MVP priznanje i aktuelnog šampiona NBA lige, te najkorisnijeg igrača finala.

“Pričam sa Jokićem često i sa svima koji nisu bili ovde. Nikola je prošle godine odigrao više od 100 utakmica, nije bio spreman ni fizički ni psihički. Kada odlučiš da igraš za reprezentaciju Srbiju, od vrhunskih igrača se očekuje samo zlatna medalja. Oni za to moraju da budu spremni i mentalno i fizički i ako nisu, neće moći to da iznesu. Ako nije spreman, bolje da ne igra. Nadam se da će biti spreman, ali rano je o tome“, izjavio je Pešić.

Iako je odlukom da propusti Mundobasket za srce ujeo svakog navijača Srbije, Jokić je objektivno najbolji košarkaš sveta i iluzorno je uopšte polemisati o tome da li je vredan poziva nakon svega. Njegov izbor prošlog leta treba razumeti jer je Denver odveo do šampionskog prstena uz izuzetno opterećenje i nije bilo realno očekivati da će posle samo mesec dana biti spreman za nove izazove, uzimajući u obzir da će nedugo po završetku sezone krenuti pripreme za Pariz.

Jokićevo učešće nije ni sada zapisano u kamenu i zavisi od mnogo faktora. Pre svega, dokle će Nagetsi da doguraju u odbrani titule, što se automatski prenosi na dužinu vremenskog intervala za odmor pre starta priprema. Ako se svi faktori poklope, gledaćemo najboljeg košarkaša sveta ponovo u dresu Srbije.

Na delu se pokazalo da je Vasiliju Miciću trejd u Šarlot bila najbolja stvar koja je mogla da mu se dogodi. Posle turbulentnih šest meseci u Oklahomi i maksimalno ograničenoj minutaži, Micićeva karijera ponovo je oživela, a i Hornetsi su se pomerili sa mrtve tačke. Od njegovog dolaska ekipa je na skoru 5-1, zbog čega je trener Stiv Kliford sipao pohvale na njegov račun.

“Njegov koeficijent inteligencije, svest, vizija... Bio je MVP u Evropi dve godine zaredom. Uraditi to sa te pozicije pokazuje mnogo. On je visok, može da doda, može da šutira, pametan, dobar pik'n'rol igrač“.

Micić i Jokić (©Star Sport)Micić i Jokić (©Star Sport)

Micić je preskočio reprezentativnu akciju prošlog leta kako bi se fokusirao na tranziciju u NBA i pokušao da se kod Marka Degnolta izbori za ulogu i prostor. Uprkos dobrom početku, neki drugi su dobili prednost zbog čega je dvostruki šampion i MVP Evrolige dugo tapkao u mestu. Možda je Šarlot jedna od najlošijih NBA franšiza, ali je bar dobio mogućnost da pokaže kako za njega ima mesta u kremu svetske košarke. Sada takođe može i da gradi formu za Pariz.

Sa Lučićem i Kalinićem je situacija drugačija. Kapiten Srbije se posle višemesečne pauze zbog komplikovane operacije šake vratio na parket i trebalo mu je vremena da uhvati takmičarski ritam. Uspeo je u tome i čak su postojale naznake da je spreman da ponovo zaduži kapitensku funkciju u reprezentaciji, što se ipak nije dogodilo zbog, kako je otkrio Pešić, remisije koja nije ozbiljna, ali nije ni banalna. Lučić je u nedavnom razgovoru za Mozzart Sport istakao da bi voleo da se po prvi put nađe na Igrama, naravno pod uslovom da bude zdrav.

Kalinićev slučaj je drugačiji. On je tokom poslednjih nekoliko obraćanja javnosti govorio o nakupljenom umoru i ideji da mlađi preuzmu svoje uloge, zbog čega nije išao u Manilu. Da li je to bila njegova skrivena poruka da se povlači ili da mu je samo samo bila potrebna pauza, vreme će pokazati. Olimpijske igre su jedinstven događaj i nije realno očekivati da će sa 36 godina igrati u Los Anđelesu. On igra dobro i stabilno u Barseloni, Rođer Grimau mu više leži od Šarunasa Jasikevičijusa, no reprezentacija je nešto sasvim drugo.

Slična je priča i sa Nemanjom Nedovićem koga nije bilo od Evrobasketa u Pragu i Berlinu. Povrede su ga sprečile da i tada pruži više, kasnije selektor nije želeo da ga opterećuje, dok je odlukom da se povuče sa priprema za Mundobasket verovatno indirektno najavio i da ga više nećemo gledati u reprezentaciji. U prilog tome govori i to da nije bio na spisku za duele sa Finskom i Gruzijom.

Svetislav Pešić je u Manilu išao sa Bogdanom Bogdanovićem, Nikolom Milutinovim, Nikolom Jovićem, Ognjenom Dobrićem, Markom Gudurićem, Vanjom Marinkovićem, Dejanom Davidovcem, Aleksom Avramovićem, Filipom Petruševim, Dušanom Ristićem i Borišom Simanićem. Na početku kvalifikacija za Evrobasket očuvao je jezgro tog sastava jer su se njih sedmorica stavili na raspolaganje, uz izuzetke Simanića koji se još oporavlja od onoga što mu se desilo na drugom kraju sveta, povređenog Nikole Milutinova, Stefana Jovića zbog porodične situacije, te Bogdana Bogdanovića i Nikole Jovića sa obavezama u NBA.

Maltene svi učesnici iz Manile – izuzev, naravno, Simanića – imaju dobre individualne sezone u svojim klubovima čime ističu jasnu kandidaturu za put u Pariz, dok je svojevrsna audicija tokom proteklih nekoliko dana rada jednima otvorila vrata spiska kandidata, drugima učvrstila tu poziciju. Luka Mitrović pokazao je da na njega može ozbiljno da se računa, što samo dodatno pojačava konkurenciju centara u kojoj će se sigurno naći i Filip Petrušev sa usponom forme u Olimpijakosu, što je preneo i na reprezentaciju.

U mislima Svetislava Pešića su i neki igrači koje nije uspeo da proba, poput Nikole Topića i Uroša Trifunovića. Plejmejker Crvene zvezde je budućnost srpske košarke i reprezentacije, zbog povrede ligamenta kolena nije ga bilo na poslednjem okupljanju, a bio je na treninzima Srbije pred Mundobasket. U Megi je pokazao da je klasa za ABA ligu, to ga je brzo vratilo u Zvezdu kako bi se odmah oprobao i u evroligaškoj konkurenciji. Njemu se predviđa visok plasman na sledećem NBA draftu, među prvih deset, što bi automatski moglo da znači i odlazak u najjaču ligu sveta na leto. Pre toga Crvena zvezda i selektor čekaju da se oporavi, a to bi po rečima predsedika kluba Nebojše Čovića moglo da bude krajem marta ili početkom aprila.

Za Trifunovića ne bi Pešić istakao na konferenciji posle Finske da mu je žao zbog nove povrede i što ponovo nije mogao da zaigra za reprezentaciju, da ga nije video u potencijalnoj konkurenciji za naredne akcije. Alen Smailagić je takođe propustio uvod kvalifikacija zbog povrede, dok Alekseja Pokuševskog zbog zdravstvenih problema još nijednom nije bilo kao aktivni učesnik među Orlovima. A, odnedavno je i bez kluba posle rastanka sa Oklahomom.

U srpskoj košarkaškoj javnosti se čak govori i o opciji da Miloš Teodosić dobije šansu za svoj 'Last Dance' u dresu Orlova, mada – o tome smo već pisali – to verovatno nije realno iz mnogo razloga.

Srbija ima možda i nikad više kandidata, a samo 12 pozicija. Ako sve zdravlje posluži, Pešić će imati baš mnogo povoda za razmišljanje i kombinovanje.

Dosad smo već svi naučili njegovu mantru, da “reprezentaciju ne čini 12 najboljih, već 12 koji najbolje funkcionišu“. Time će seposlednji zlatni selektor sigurno voditi i kada bude pravio tim za svoj možda i poslednji čin na klupi Srbije...

REPREZENTACIJA SRBIJE U ERI SVETISLAVA PEŠIĆA

EVROBASKET 2022: Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Nikola Jokić, Vladimir Lučić, Marko Gudurić, Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Jaramaz, Dejan Davidovac, Dušan Ristić, Vanja Marinković, Nemanja Nedović, Nikola Milutinov.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET 2023: Marko Jagodić Kuridža, Dušan Ristić, Ognjen Jaramaz, Aleksa Radanov, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Boriša Simanić, Nemanja Dangubić, Vanja Marinković, Marko Gudurić, Stefan Jović, Dejan Davidovac, Filip Petrušev, Ognjen Dobrić, Vladimir Lučić, Nikola Milutinov, Luka Mitrović, Jovan Novak, Nikola Kalinić, Nikola Jokić, Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica, Marko Jeremić, Vasilije Micić, Danilo Anđušić, Nikola Jović, Boban Marjanović, Dejan Todorović, Rade Zagorac, Nikola Đurišić, Alen Smailagić, Balša Koprivica, Aleksa Uskoković, Dušan Beslać, Radovan Đoković.

MUNDOBASKET 2023: Bogdan Bogdanović, Nikola Milutinov, Nikola Jović, Stefan Jović, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Aleksa Avramović, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Boriša Simanić.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2025: Filip Petrušev, Marko Gudurić, Luka Mitrović, Aleksa Avramović, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Ognjen Jaramaz, Dušan Beslać, Nikola Đurišić, Dušan Ristić, Balša Koprivica, Ognjen Dobrić, Aleksa Radanov.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Evrobasket 2025Svetislav PešićOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara