Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Tadija Dragićević: Na Jokića se navikneš kao na Novaka i treba ti vremena da izlistaš

Vreme čitanja: 5min | ned. 04.06.23. | 18:19

”Ovo je za Denver ‘sad ili nikad’. Denver mi izgleda mnogo bolje od Majamija i čini mi se spremnije da završi posao. Ne očekujem 4-0, Majami će sigurno da pokaže zube, zato očekujem da će finale biti tek zanimljivo”, kaže nekadašnji kapiten Crvene zvezde

Svako ko malo dublje prati košarku, reći će da je druga utakmica finala jedna od najvažnijih za dalji rasplet serije. Ne nužno, ali često ume da napravi veliku razliku, zbog čega Denver mora da pronađe način da odoli pritisku Majamija (TV Arenasport, 02.00) koji svi očekuju.

Jasno, svi gledaju ka Nikoli Jokiću. Srpski centar podsetio je koliko jednostavno može da izgleda nešto tako teško kao što je tripl-dabl, a kako se sezona približava kraju sve više na površinu izlazi šampionski mentalitet momka iz Sombora.

Izabrane vesti

Za Tadiju Dragićevića je ono što Jokić radi čista poezija, zbog čega svim silama navija da Nagetsi uzmu prsten.

“Jako je lepo kada vidiš klasu poput Jokića, igrača koji učestvuje u utakmici na sve načine, pogotovo što je to naš čovek i glavni je na terenu. Ako se ovako nastavi, logično mi je da bude MVP finala, bio je konferencijski MVP, ali da ne trčimo pred rudu. Neverovatno je šta radi sa ekipom i kako utiče na klub. Izgleda kao trener na terenu”, analizira Dragićević srpskog asa na početku razgovora za Mozzart Sport.

Nikola Jokić je fenomen, taman kada pomisliš da ne može više da te iznenadi, on napravi nešto novo i potpuno te ostavi bez teksta...

”Neverovatno mi je sa kakvom lakoćom radi sve stvari. Imaš utisak da se ni ne oznoji propisno, već da je sve na klaj-klaj i završava posao. Prenosi loptu, skokovi, asistencije, u svakom segmentu čini ekipu boljom, nesebičan je. Ono što je napravio sa Denver i kako je podigao franšizu je izuzetna stvar. Godinama se pričalo ‘kakav Denver’, a Denver sad postaje sila”.

Ostavlja utisak da je obesmislio tripl-dabl učinak jer te visine dostiže sa neverovatnom lakoćom...

”Ma, kad gledaš Jokića, navikneš se na sve kao na Novaka. Ove godine pogotovo jer dobijaju sve, dominantni su u plej-ofu, pa je sve postalo rutina. Brojke koje ima, to što redovno obara rekorde Vilta Čemberlena podseća bukvalno na to što Novak radi u tenisu i onda ne možeš da pohvataš šta je sve napravio, treba ti vremena da izlistaš sve”.

A opet, nije bio MVP...

”Iskreno, morao je. Ali, pokazuje se da je ovo što sada radi mnogo bitnije, da je prsten ono što ga najviše zanima. Sa tim bi zaokružio celu priču. Jedan od najboljih centara u istoriji košarke, sa tendencijom da postane najbolji ikada na svojoj poziciji. Iskreno se nadam da će uspeti da stigne do prstena i zaokruži celu priču, da ne ostane na MVP nagradama”.

Kakav ti je utisak ostavila prva utakmica finala?

“Gledano sa strane, Denver je od početka plej-ofa ubedljiv, tako je bilo i u većem delu prve utakmice finala. Vodili su sve vreme, razlika je bila prilično ubedljiva u jednom intervalu”, kaže nekadašnji kapiten Crvene zvezde i iznosi zapažanje:

”Ono što se kasnije desilo mi je fascinantno. Već duže vreme se ispostavlja da razlika od 20 poena ne znači ništa, jer se ekspresno topi. Tako smo umalo došli do toga da se Majami potpuno vrati i unese neizvesnost”.

Svakako, nije bilo dosadno...

”To isto ne razumem, pričalo se pred finale da će biti dosadno, a već na početku smo videli da će biti sve, samo ne dosadno. Naravno, razumem očekivanja tamošnje javnosti da u finalu vidi Lejkerse, Boston ili Golden Stejt”.

Majami je i pored slabe šuterske forme nosećih trojkaša pokazao da je daleko od mačjeg kašlja...

”Jeste, Majami je i pored velikog broja promašaja pokazao određenu dozu opasnosti, ali je Denver zasluženo dobio i kada je Jokić na terenu to je sasvim druga priča. Pogledajte samo kako se podredio ekipi, delio asistencije, skoro do kraja prve četvrtine nije pogledao koš, a onda na poluvremenu rutinski po 10 poeana i asistencija”.

Denver je odigrao sjajnu odbranu na Džimiju Batleru, opet Majami je karakteričnom zonom uspeo da smanji zaostatak, kako bi ono što smo videli na početku finala moglo da se reflektuje na nastavak serije?

”Batler je ostao tih, Denver je tu stvarno uradio dobar posao. Opet, ne treba zaboraviti da je Majami dosta otvorenih šuteva promašio. Ljudi pomalo zaboravljaju koliko je Majami nezgodna ekipa, da je potpuno zasluženo u finalu. Gledajte, posle one serije sa Bostonom trebalo je dobiti sedmu utakmicu tamo, pogotovo kada su Seltiski stigli sa 0-3 do majstorice. Opet, dosta se Majami mučio na Denverovu odbranu i pre svega tu širinu koju imaju Nagetsi. Pogotovo jer je Denver skoro ceo meč bio dobro koncentrisan i kontrolisao utakmicu”.

Jedan od razloga Denverovog izgleda u plej-ofu jeste širina koju Meloun ima, a pre svega to što je bar deo klupe uspeo da podigne da drže nivo čak i kada Jokić nije tu... Koliko je generalno važan značaj klupe?

”Mnogo bitna stvar. Najbitnija je hemija koja je stvorena u svlačionici. Stalno gledam na društvenim mrežama objave Denvera, kako Meloun priča sa igračima, kako ih stalno nagrađuje, ističe ko je bio najbolji na skoku, ko je bio džoker... Baš se ponašaju kao pravi tim, tako izgledaju na terenu. Dok sam igrao stalno smo se oslanjali na to da ako ne ide dobro glavnim igračima, da će oni sa klupe, željni dokazivanja, da daju svoj doprinos. To se sada vidi u Denveru, pogotovo trilinga Kristijan Braun – Brus Braun – Džef Grin. Mnogo mi se sviđa hemija tima i zaslužili su da postanu šampioni”.

Očekuješ li Majamijevu reakciju posle onakve prve utakmice?

”Svakako. To je fajterska ekipa, pokazali su već to mnogo puta. Neće se tako lako predati, svesni su i oni kolika im je ovo šansa da uzmu prsten. Tu se vraćam na ono što sam rekao o ubedljivoj razlici, da 20 razlike sada gotovo da ne znači mnogo, to se brzo topi. Uradiće sve da se dignu posle prve utakmice, pogotovo da poprave šut i tako napadnu Denver”.

Svi očekuju titulu Denvera, a kakav ti rasplet očekuješ u pogledu dužine serije?

”Stalno kažem, ovo je za Denver ‘sad ili nikad’. Denver mi izgleda mnogo bolje od Majamija i čini mi se spremnije da završi posao. Ne očekujem 4-0, Majami će sigurno da pokaže zube, zato očekujem da će finale biti tek zanimljivo”.

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

Denver - Majami 104:93

/Jokić 27 - Adebajo 26/

Druga utakmica

Ponedeljak, 02.00: (1,35) Denver (14,0) Majami (3,70)

Treća utakmica

Četvrtak, 02.30: Majami – Denver

Četvrta utakmica

Subota, 02.30: Majami – Denver

Peta utakmica*

Utorak, 13. jun, 02.30: Denver – Majami

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.



tagovi

Nikola JokićTadija DragićevićNBA ligaNBA finaleDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara