Slavlje košarkašica Srbije (Starsport)
Slavlje košarkašica Srbije (Starsport)

Tina Krajišnik sa suzama u očima: Nekad se i nemoguće utakmice dobijaju! Jedva čekam taj Sidnej

Vreme čitanja: 5min | ned. 13.02.22. | 12:04

"Nikad ne smete previše unapred da razmišljate, ali ja sam se juče ceo dan potajno nadala da ćemo završiti sve protiv Australije", rekla je kapiten Srbije posle pobede

Silazak sa glavne bine najboljih igračica Srbije, ne bi trebalo da označi kraj uspešnog niza. Podmlađena selekcija je pred beogradskom publikom pokazala da i ona ima šta da ponudi i dala nagoveštaj da ljubitelje ženske košarke čeka još radovanja u godinama koje dolaze. Izborile su se naše reprezentativke sa prvim ozbiljnim izazovom - obezbedile karte za Svetsko prvenstvo već posle dve utakmice, pa treći meč u kvalifikacijama dočekuju rasterećeno.

Mesto u avionu za Sidnej sredinom septembra ove godine Srpkinje su dobile upravo zahvaljujući pobedi protiv domaćina šampionata - Australije. Svetske vicešampionke su i pored toga što imaju zagarantovano učešće stigle naoštrene u Beograd, ali su ipak udarile u jaku Marininu mašineriju i na kraju morale da čestitaju boljem protivniku.

Izabrane vesti

"Presrećna sam i veoma ponosna na svoj tim", rekla je kapiten Tina Krajišnik. "Osećam se kao nikad dosad, jer sam se našla u ulozi kapitena. Devojke su fenomenalne, ispunile smo sve ono što smo se dogovorile. To je najbitnije. Osetio se timski duh i zato se ovakve stvari dešavju. Nekada se i nemoguće utakmice dobijaju. Još jednom smo potvrdili da Srbija ima srce i karakter i da nas čeka još mnogo uspeha".

Da Australija ima veoma fizički dominantan sastav - bilo je to jasno od prvog do poslednjeg minuta utakmice.

"One su veoma kvalitetna ekipa, poznajemo ih od ranije, igraju na vrhunskom nivou i Evropi i u Americi. Znale smo da će biti teško, ali priželjkivali smo pobedu. Preponosna sam što smo uspeli, s obzirom na to da smo kratko trenirali, nismo se ni uigrali. Mlađe devojke su sjajno ispunile svoj zadatak, dale su sve od sebe. To nam je donelo ovaj uspeh".

Povreda Dragane Stanković u poslednjem minutu utakmice sa Južnom Korejom, značila je još veći pritisak na Krajišnik zbog usamljenosti u reketu.

"U momentu kada se Gaga povredila bila mi je zaista teško. Bila sam baš uplašena i tužna dok sam razmišljala šta je s kolenom i koliko je ozbiljna povreda. A onda sam shvatila da sam od starijih igrača ja ostala na toj poziciji i da imam Minu da mi pomogne, da ćemo možda igrati sa nižom postavom... Bio mi je taj pritisak na umu, ali pokušavala sam da se ne opteretim, želela sam da dam sve od sebe koliko imam snage da odigramo dobro i pobedimo".

StarsportStarsport

Caklile su se oči novog kapitena, činilo se da mrvica nedostaje da krenu suze niz obraze.

"Od radosti, da. Nikada ne smete previše unapred da razmišljate, ali ja sam ceo dan potajno nadala da ćemo završiti sve protiv Australije i kvalifikovati se. Znam kako su igrale moje saigračice, neke i povređene, dale sve od sebe... To sam im i rekla pre utakmice - da se rad uvek vraća, ako damo sve od sebe. Tako je i bilo".

Prošla je Tina težak put da bi došla do trenutka kada će postati realno da kao kapiten predvodi Srbiju na Svetskom prvenstvu od 22. septembra do 1. oktobra.

"Zvuči sve kao san, ali sam posebno motivisana i za te pripreme i jedva čekam leto da se ponovo okupimo. Jedva čekam taj Sidnej".

Večeras od 21 čas Srbiju čeka poslednji meč u ovim kvalifikacijama.

"Na utakmici protiv Brazila svi zajedno treba da uživamo, da je iskoristimo da se uigramo za nešto što dolazi. Zahvalila bih se navijačima koji su na prethodne dve utakmice došli da nas podrže i ulili nam dodatnu snagu".

Veoma srećna i uzbuđena je posle slavlja bila Aleksandra Crvendakić.

"Neverovatna utakmica, mislim da nijedna od devojaka nije ušla u meč sa strepnjom ili mislima da ne možemo da dobijemo. Svaka od nas je bila spremna i to se pokazalo, jer nismo nijednog trenutka odustajale, čak i kad su se one odlepile. Uvek smo verovale da možemo. Drago mi je što je mnogo ljudi došlo da nas podrži i to se osetilo u najvažnijim trenucima. Pokazalo se da funkcionišemo kao tim. Jedna izađe, druga uđe potpuno spremna. Ponosna sam na svaku saigračicu i nadam se da ćemo nastaviti da gradimo našu igrz tokom celog leta, pa da odemo spremne u Sidnej".

Mogla je i jedna pobeda u nekom slučaju da odvede Srbiju na SP, ali bilo je rizično razmišljati o toj opciji... Sad se ipak lakše diše.

"Sad možemo da kažemo da je lakše... Mi nikad nismo išle na utakmicu da izgubimo, daleko bilo. Uvek smo išle spremne, a poznavajući Marinu ona sigurno očekuje od nas da damo maksimum na poslednjem meču, da zapečatimo ovu lepu priču i završimo kako treba", zaključila je Crvendakićeva.

Uz Tinu i Aleksandru, glavnu ulogu je igrala i Ivon Anderson. Preuzimala je odgovornost kad drugima nije išlo i ubacila 30 poena Australiji.

"Pobedili smo, ljudi", uzviknula je Anderson. "Ovo je pravi tim, mnogo sam ponosna na ekipu. Povredila nam se Dragana Stanković, sreća da nije teže kako je izgledalo, pa smo znali da moramo da budemo još bolje. Šta god da se dešavalo tokom utakmice, verovale smo u pobedu, i Marina je verovala u nas. Imale smo cilj i uz pomoć sjajne podrške s tribina smo ga i ostvarile. Drago mi je što smo uspele to da uradimo pred Sonjom i Jelenom".

Lični učinak je ostavila u drugom planu.

"Radila sam ono što Marina očekuje od mene, iako to možda nije baš uvek 30 poena. Ovaj put sam uspela, ali tih mojih 30 poena ništa ne bi značilo da smo izgubile, bez naše lude odbrane koju smo odigrale u poslednjoj četvrtini i zbog toga pobedile", podvukla je Ivon Anderson.

KVALIFIKACIJE ZA ODLAZAK NA SP (Ž)

GRUPA A – Beograd: Australija (kvalifikovani), Južna Koreja, Srbija, Brazil

Četvrtak

Australija – Brazil 65:52

Južna Koreja – Srbija 62:65

Subota

Brazil – Južna Koreja 74:76

Srbija – Australija 78:71

Nedelja

15.00: Australija – Južna Koreja

21.00: Srbija - Brazil

GRUPA B – Beograd: Francuska, Kina, Nigerija, Mali

Četvrtak

Francuska – Mali 77:66

Kina – Nigerija 90:76

Petak

Mali – Kina 64:84

Nigerija – Francuska 67:65

Nedelja

12.00: Nigerija – Mali

18.00: Francuska – Kina

GRUPA C – Osaka: Bosna i Hercegovina, Japan, Kanada, Belorusija (otkazala učešće)

Četvrtak

Japan – Kanada 86:79

Subota

Kanada – Bosna i Hercegovina 96:64

Nedelja

Bosna i Hercegovina - Japan 87:82

GRUPA D – Vašington: Rusija, SAD (kvalifikovani), Portoriko, Belgija

Četvrtak

Portoriko – Belgija 65:98

Subota

Belgija – SAD 75:84

SAD – Portoriko 93:55

Nedelja

21.30: Rusija – Belgija

Utorak

00.00: Portoriko - Rusija



tagovi

Tina KrajišnikAleksandra CrvendakićMarina Maljkovićženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara