Ivon Anderson (©MN Press)
Ivon Anderson (©MN Press)

Nova Srbija u avionu za Sidnej! Košarkašice preko Australije do karte za Svetsko prvenstvo

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.02.22. | 22:54

Naša reprezentacija posle velike borbe upisala drugu pobedu na kvalifikacionom turniru i obezbedila učešće na narednom velikom takmičenju

Prethodno Svetsko prvenstvo Srbija je propustila, ali na narednom će zauzeti mesto koje zaslužuje! Evropske šampionke su na krilima domaće publike srušile Australiju i rezervisale karte u avionu za Sidnej. Morao je novi tim Marine Maljković da pruži i više nego što je moglo da se očekuje u ovom trenutku da bi porazio ovakvog protivnika i slavio odlazak na naredno veliko takmičenje – 78:71 (24:20, 14:20, 15:16, 25:15).

Najveću odgovornost preuzela je Ivon Anderson, koja je bila najzaslužnija za veliku pobedu sa 30 poena. Odličan posao je odradila Aleksandra Crvendakić sa 12 poena, tri skoka i četiri asistencije. Kapitenski je tim predvodila Tina Krajišnik sa 11 poena i sedam uhvaćenih lopti. Njih tri su predvodile Srbiju do druge pobede na kvalifikacionom turniru u hali "Ranko Žeravica", kojom su sve dileme oko plasmana na SP otklonjene. Na trećem susretu protiv Brazila u nedelju od 21 čas moći će da uživaju u igri bez ikakvog opterećenja.

Izabrane vesti

U takvoj situaciji na ovom nadmetanju sve vreme bila reprezentacija Australije. Došle su večerašnje protivnice u Beograd bez bilo kakvog pritiska na leđima. Nijednog trenutka nisu morale da strepe kad je rezultat u pitanju i takva situacija im dozvoljava da igraju potpuno rasterećeno. U prvom kolu su protiv Brazila demonstrirale kvalitet koji im je doneo epitet svetskog vicešampiona pre četiri godine, a i večeras su krenule jako od samog početka protiv evropskog prvaka.

Otežavajuća okolnost za domaću reprezentaciju bio je izostanak Dragane Stanković, koja se povredila u poslednjem minutu utakmice sa Južnom Korejom. Njena povreda značila je mnogo slabiju Srbiju u reketu, kao i skraćenu rotaciju na 11 igrača, jer ne postoji mogućnost zamene. Zbog takve situacije borbenost je morala da bude samo još veća nego inače...

Uspele su naše od izlaska na teren da pariraju protivnicama. Stigla im je značajna podrška sa lepo popunjenih tribina, pa je uz aplauze i skandiranje bilo lakše da se igra. Dirigentsku palicu je uzela u ruke Ivon Anderson, a nju su pratile Aleksandra Crvendakić i Tina Krajišnik. Dok su se ostale igračice mučile da pronađu pravi ritam, njih tri su činile sve da na semaforu stoji rezultatski egal.

Srbija je dobila prvu četvrtinu (24:20), a drugu je veoma loše otvorila. Australija je preuzela konce u svoje ruke i izgradila prednost od devet razlike – 37:28. Bile su gošće u žestokom naletu kada se desila jedna situacija koja je uticala da se Srbija čponovo vrati... Jovana Nogić je dobila jak udarac u glavu od Stef Tabolt. Zaustavljena je igra na nekoliko minuta, a sudije su posle gledanja snimka odlučile da isključe australijsku košarkašicu. Iskoristile su taj trenutak naše devojke, zaigrale su bolje, napravile seriju 10:1 i izjednačnile rezultat na 38:38. Protivnice su se trgle u finišu i sa plus dva otišle na pauzu.

I u nastavku je vođena rovovska borba. Gošće su bile prilično grube i agresivne, a naše su pokušavale da izađu na kraj sa tako fizički jakim timom. Šut iz daljine Srbiju uopšte nije služio, pa je bilo potrebno naći neka druga rešenja. Sve je tokom drugog poluvremena mirisalo na još jednu dramatičnu završnicu... Sa tribina se čulo „Srbija, Srbija“, pa onda i „Jedan je Đoković Novak“.

Pokušavala je publika na sve načine da pogura domaće ka pobedi. Iako su disale protivnicama za vratom, vođstvo je tokom cele treće četvrtine bilo na strani Australije. Vodile su nekoliko razlike i u četvrtoj deonici, sve dok pet minuta pre kraja konačno Ivon Anderson nije donela Srbiji plus jedan – 63:62.

Krenuo je tada sve više na videlo da izlazi onaj prepoznatljiv karakter ekipe Marine Maljković. Borile su se domaće kao da druga šansa ne postoji... Kada je Čađo ubacila trojku za 68:62, hala je eksplodirala. Plus šest je bila naša najveća prednost na utakmici do tada! Ali, već u narednom napadu povećala je Ivon na osam razlike. Pobeda je bila sve bliža, a vremena da se stvari promene sve manje. Još malo je trajala neizvesnost, a onda je slavlje moglo da počne.

Nova reprezentacija Srbije će dobiti priliku da se predstavi na Svetskom prvenstvu od 22. septembra do 1. oktobra. A sutra uveče će publika moći još jednom da ih pozdravi...

KVALIFIKACIJE ZA ODLAZAK NA SP (Ž)

GRUPA A - Beograd: Australija (kvalifikovani), Južna Koreja, Srbija, Brazil

Četvrtak

Australija – Brazil 65:52

Južna Koreja – Srbija 62:65

Subota

Brazil – Južna Koreja 74:76

Srbija – Australija 78:71

Nedelja

15.00: Australija – Južna Koreja

21.00: Srbija - Brazil



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeIvon AndersonMarina Maljkovićkvalifikacije za svetsko prvenstvoKSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara