Pehar Superlige (©MN Press)
Pehar Superlige (©MN Press)

Treneri srpskih klubova uglas: Superliga velika čast, pokazaćemo kako se igra najbolja košarka u zemlji

Vreme čitanja: 6min | uto. 18.04.23. | 13:40

U Crvenoj zvezdi žele da odbrane tron, Mega, FMP i Borac da potvrde rast ekipe, dok učesnici KLS da pokažu zube učesnicima elitnog ranga ABA lige

Konferencijom za novinare u hotelu Kraun plaza najavljen je početak košarkaške Superlige Srbije.

Posle obavljenog žreba, određivanja takmičarskih brojeva i izlaganja propozicija, javnosti su se obratili treneri devet od deset učesnika Superlige, pošto Partizan Mozzart Bet nije poslao svog predstavnika. Pre njih reč je imao direktor KLS Aleksandar Grujin.

Izabrane vesti

“Liga je ove godine bila izuzetno interesantna i kvalitetna, mnogo mladih i talentovanih igrača se razvija, prosečna starost je bila ispod 23 godine što dovoljno govori u prilog tome. Moram da naglasim činjenicu da smo u takmičenje uveli veliki broj mladih sudija. To je takođe pokazatelj da ćemo imati smenu generacija, nadam se da ćemo je prevazići kako bi trebalo da bude. Ono što je najbitnije kada je ova sezona u pitanju jeste uvođenje sistema koji je podigao regularnost lige na viši nivo. Mi smo jedina liga u regionu koja je to uradila“, poručio je Grujin i dodao:

“Liga je finansijski izuzetno stabilna, tako zahvaljujujemo državi koja ulaže u sport i košarku kao nikad ranije, kao i sponzoru i televiziji Arenasport. KLS sve svoje obaveze izmiruje na vreme i odmah će po dobijanju rešenja platiti porez na dobit, nikom ništa ne duguje“.

On je dodao i da propozicije lige i sistem takmičenja nisu mogli da se menjaju za ovu sezonu, ali da su svi u takmičenju svesni da će promene morati da se dogode u skorije vreme.

“Ne možemo da menjamo propozicije lige, mogli smo da smanjimo broj pobeda u plej-ofu sa tri na dve, što ide naruku KSS i reprezentaciji. Jako je teško napraviti kalendar jer se meša sa svim takmičenjima. Nismo mogli da ulazimo toliko jer bi ceo sistem pao. Ovaj sistem u kojem smo trenutno možda nije održiv trenutno, moramo da budemo svesni da sistem treba da se menja. Kada Pogledate sve kalendare, jako je kratak rok za odigravanje prvenstva. Da li će se u nekom trenutku ići ka promeni sistema ne znam, ali tokom leta ćemo raditi ka tome da nađemo što bolje rešenje“.

Crvenu zvezdu po završetku obaveza u Evroligi čeka veliki posao u doigravanju regionalnog takmičenja, a Duško Ivanović ponovio je stav Crvene zvezde da je Superliga jako značajno takmičenje za klub i da je samim tim odbrana prošlogodišnjeg trofeja jedan od prioriteta.

“Superliga je jako značajna kao takmičenje, KLS je jako kvalitetna bila ove godine. Nisam pratio mnogo zbog obaveza, ali video sam da se igra dobra košarka, da ima dosta mladih igrača. Čestitam svima koji su izborili plasman u Superligu. Crvena zvezda uvek ide na pobedu i značaj Superlige je izuzetno veliki“.

Trener Zlatibora, inače prošlogodišnjeg osvajača KLS Strajin Nedović istakao je da bi izuzetan uspeh za klub bila odbrana pehara. Za to će biti potreban trijumf u poslednjem kolu nad Čačkom 94.

“Ono što je za nas najvažnije jeste poslednja utakmica u KLS, gde bismo pobedom odbranili trofej u KLS. To nam je važno i sve zavisi od nas. Ako dobijemo u sredu Čačak 94 odbranićemo trofej i napravićemo istorijski uspeh. Nije lako osvojiti dvaput zaredom titulu u KLS. Neće biti lako, jer smo imali uspona i padova u prethodnih sedam-osam kola. Moramo da smognemo snage i pobedimo. Moramo da budemo zadovoljni sezonom, zadržali smo dobar deo ekipe od prošle sezone, doveli nekoliko novih igrača, imali dobrih utakmica i pobeda, u prilici smo da odbranimo trofej. Mogli smo u ABA 2 ligi takođe da branimo trofej, ali da je bilo sportske pravde ne bismo ni bili u poziciji da opet igramo ABA 2 ligu. Nikad zanimljivija KLS, poslednje kolo odlučuje ko ispada i ko će biti prvak. Privilegija je da odigramo nekoliko kvalitetnih utakmica u Superligi. Čast nam je što ćemo ugostiti nekoliko dobrih klubova u našem mestu, poručio je Nedović.

Mladi strateg Mege Marko Barać želi da kroz utakmice u plej-ofu ABA lige i Superligu vidi novi rast ekipe.

“Početak sezone bio je nešto sporiji, donekle očekivano. Puno novih igrača i trener. Kao klub smo pokazali ideju i strpljenje, pa se sve vratilo kroz takmičarski rezultat, što je posledica napretka igrača i time smo jako zadovoljni. Imaćemo dve utakmice nedeljno što je izazov koji me jako raduje. Igraćmo protiv dobrih rivala i videćemo kako ćemo da izgledamo u toj situaciji. Pogledao sam veliki broj utakmica u KLS, najviše OKK Beograda, sa velikim entuzijazmom. Velika profesionalnost svih učesnika lige, želimo i mi da pomognemo da se taj profesionalizam zadrži“.

Trener FMP Železnika Nenad Stefanović naglašava da je kroz sezonu bilo određenih problema, ali da baš zato želi da vidi reakciju svojih igrača i njihove bolje partije kroz Superligu i ABA plej-of.

“Napravili smo mali iskorak u odnosu na prošlu godinu, mi nismo imali problema sa početkom sezone, već sa nastavkom zbog promena u ekipi. Drago nam je što ćemo učestvovati u Superligi, dosta pratim ligu, bar dve utakmice sedmično pogledam, kao i iz Druge lige. Videli smo i na Kupu koliko su teške utakmice protiv učesnika KLS. Radujemo se svim utakmica, igraćemo i ABA plej-of i iskoristićemo sve te utakmice da budemo još bolji“.

Ispred Borca Mozzart došao je pomoćni trener Ivan Drobnjak, pošto su Dejan Mijatović i igrači fokusirani na pripremu baraža ABA lige i mečeve protiv Heliosa.

“Mi smo cele sezone bili u donjem delu tabele, gde smo stalno imali tu tenziju oko samog plasmana i opstanka. Uz dosta problema koje je klub imao tokom sezone i poraza koji su bili teški u završnicama utakmicama, opet smo uspeli da pobedimo u neizvesnoj završnici i izborili se za opstanak. Favoriti smo u baražu, neću da budem previše skroman. Imamo dve utakmice pred našom publikom i verujem da ćemo zadržati status kluba ABA lige“.

Šef stručnog štaba OKK Beograda Vule Avdalović doveo je ekipu do petog mesta i skora 18-12, što mu pričinjava zadovoljstvo, kao i plasman u Superligu.

“Čast je sedeti sa ovim kolegama. Dobra je sezona, prvi deo nije bio sjajan, ali dovođenjem nekih mladih igrača koji su kod nas dobili šansu porasli smo kao ekipa i plasirali se u Superligu. Ambicije u Superligi je da se pokažemo u najboljem svetlu i odigramo dobro, možda i pobedimo neki meč“, poručio je Avdalović i istakao:

“OKK Beograda je u saradnji sa Megom promovisao dosta mladih igrača, ove godine smo pogodili sa nekim iskusnim igračima koji su izneli sezonu“.

Strateg Vojvodine Miloš Isakov Kovačević ne krije zadovoljstvo zbog odličnog posla odrađenog u sezoni koja je bila označena kao sezona stabilizacije kluba.

“Zadovoljni smo rezultatima ove sezone, pravim izborom igrača i ljudi u klubu nalazimo se u sadašnjoj poziciji. Promovisali jednog reprezentativca u vidu Dušana Beslaća, dali šansu mladim igračima... Što se tiče Superlige, imaćemo priliku da odigramo šest utakmica sa kvalitetnim ekipama, videćemo da li ćemo moći da napravimo pravo malo čudo i odemo dalje“.

Asistent Vladimira Đokića u Spartaku Danilo Borović jasno ističe da će klub prvo uraditi sve da pobedi Metalac u poslednjem kolu KLS, jer pobedom ide na drugo mesto KLS i plasiraće se u ABA 2 ligu.

“Sve staje u 40 minuta, igrali smo dobro celu sezonu, želimo da izborimo plasman u ABA 2 ligu. Raduje nas što smo u ovakvom društvu klubova, imaćemo šansu da odmerimo snage sa njima. Čestitam svima koji su se plasirali u Superligu“, kaže Borović i dodaje:

“Kao novajlija smo poslali dobru košarkašku sliku, verujemo da će publika u Subotici da se vrati u još većem broju u narednom periodu“.

Trener Metalca iz Valjeva Saša Milićević takođe ističe da je velika čast za ekipu da bude deo Superlige. Pre nego što zaigra u elitnom srpskom takmičenju, gostovaće Spartaku i jednim delom uticaće na konačni ishod tabele KLS.

“Igraćemo u sredu utakmicu u Subotici, biće to spektakl. Spartak je dobro organizovan klub, jako dobro organizovan. Posle nekoliko sezona gde smo se borili za opstanak, sada smo ušli u sezonu sa višim ambicijama. Vratili smo se u Kup Radivoja Koraća, pa i u Superligu, što je velika stvar. Hvala publici koja je uradila veliki posao, dala nam vetar u leđa. Superliga predstavlja čast za nas, pokušaćemo da se predstavimo u što boljem svetlu, igraćemo protiv kvalitetnih rivala, nadam se da ćemo u dobrom raspoloženju dočekati Superligu“.


tagovi

Duško IvanovićNenad StefanovićMiloš Isakov KovačevićMarko BaraćStrajin NedovićKK Crvena zvezdaKK MegaABA ligaFMP ŽeleznikKošarkaška SuperligaSuperliga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara