Luka Cerovina i Filip Petrušev (©Starsport)
Luka Cerovina i Filip Petrušev (©Starsport)

U nedelju juniori, u ponedeljak seniori: Zvezda brusi formu protiv zahuktale Mege

Vreme čitanja: 5min | pon. 03.04.23. | 10:57

Košarkaši Crvene zvezde u okviru 24. kola ABA lige gostuju najmlađem timu takmičenja

U nedelju uveče su u okviru finala kvalifikacionog turnira juniorske Evrolige megdan delili talenti Crvene zvezde i Mege. Posle 45 minuta borbe u dvorani "Basket Siti", sa poenom viška slavile su mlade nade Mege, a već večeras će jedni preko puta drugih stati seniori dva tima.

Posle tri uzastopne pobede u Evroligi, koje nisu pomogle da se zadrže šanse za plasman u plej-of, Zvezda se u okviru 24. kola ABA lige susreće sa jednim od najprijatnijih iznenađenja takmičenja, ekipom koja je sa devet trijumfa na poslednjih deset utakmica, takođe, obezbedila mesto među osam najboljih u regionalnom prvenstvu: Mega u Hali sportova "Ranko Žeravica" dočekuje branioca trona, uz besplatan ulaz (18.00).

Izabrane vesti

Crveno-beli su posle serije slabih rezultata uspeli da se podignu i još jednom pokazali ozbiljan kvalitet. Podsetili su na period s kraja prošle godine, kada su pod vođstvom Duška Ivanovića nizali pobede u oba takmičenja (deset vezanih i 13 na 14 utakmica od dolaska iskusnog stručnjaka). Savladali su Baskoniju (74:63), Valensiju (92:73) i Asvel (76:60) i posle pobede nad Studentskim centrom na Jadranu (90:70), napravili seriju od četiri vezana trijumfa. Ključeve igre držao je Fakundo Kampaco, koji je diktirao tempo na oba kraja terena kako samo Argentinac ume. Uz njega se podigao i ostatak tima, Ben Bentil je u usponu, Filip Petrušev je protiv Valensije odigrao jedan od najboljih mečeva u tandemu sa Gaučosom, Hasan Martin najbolji u crveno-belom protiv tima iz Vitorije. Čitava centarska linija je počela da funkcioniše sjajno uz 32-godišnjeg plejmejkera, koji je poznat po odličnoj saradnji sa visokim igračima.

Pritom je i Luka Vildoza posle serije slabih partija počeo da pruža sve bolje. Kako je i trener Ivanović posle utakmice sa Valensijom istakao, smireniji je i strpljiviji nego u prethodnom periodu.

Ognjen Dobrić je vezao tri dobra izdanja, postigao 11 poena protiv Baskonije, 16 u sudaru s Valensijom i bio najbolji strelac crveno-belih u Francuskoj sa 18. Nemanja Nedović je na meču sa sastavom iz Vitorije pokazao da ga povreda nije omela (20 poena), ali ga je potom oborio virus, te je propustio okršaje sa Valensijom i Asvelom. Reprezentativac Srbije je za vikend iz prvih redova pratio juniore tima sa Malog Kalemegdana na kvalifikacionom ANGT turniru Evrolige, što je pokazatelj da mu se zdravstveno stanje popravilo i da bi ga uskoro trebalo očekivati na terenu. Baš njemu će ovih sedam utakmica odlično poslužiti da izbrusi formu za ključne borbe. Da vrati kondiciju i podesi nišanske sprave pred plej-of ABA lige. Ostaje još i da kapiten Branko Lazić istrči na parket i da crveno-beli posle duže vremena budu kompletni. Kapiten je van stroja još od kraja februara, ali je već neko vreme u trenažnom procesu i polako hvata zalet za povratak na teren.

KVOTA U MOZZARTU DA BEN BENTIL POSTIŽE VIŠE OD 7,5 POENA - 1,85

Jasno je da su crveno-beli veliki favorit u predstojećem okršaju s Megom. Sastali su se 22 puta sa gradskim rivalom u regionalnom takmičenju i svaki dosadašnji duel dobili. U prvom delu sezone Ivanovićeva ekipa slavila je ubedljivo (92:58), ali sastav Marka Baraća je u tom trenutku bio u potpuno drugačijoj situaciji nego danas.

Bio je to osmi poraz Mege u sezoni, uz samo tri trijumfa. Morili su i kadrovski problemi ekipu, nije mogla da pruži maksimum u sudaru sa braniocem trona. Vrlo brzo, krenuo je uspon tima u ružičastim dresovima, koji je pred večerašnji okršaj pravi hit regionalnog takmičenja. Napravio je najbolju seriju i istoriji kluba, drugi put vezao pet trijumfa u ABA ligi. Iako je sezonu počeo učinkom 0-5, pa posle 13 utakmica imao samo tri trijumfa, Baraćeva ekipa je posle 23. kola na pozitivnom bilansu i sa osigranim mestom u plej-ofu.

Igru Mege, kao i prethodnih godina, karakterišu brza tranzicija, agresivnost u odbrani i raznovrsnost u napadu. Centarski tandem Danko Branković i Matej Rudan se pokazao u odličnom svetlu, potonji je proglašen i za MVP-a regionalne lige u martu. Nikola Đurišić igra sve bolje, Ahmad Rori vrlo dobro diktira tempo, dok je Malkolm Kazalon postao svestraniji i tokom serije odličnih rezultata podredio je svoje kvalitete timu. Uz solidne role Petra Kovačevića, pouzdanog kapitena Luke Cerovine i talentovanog reprezentativca Crne Gore Andrije Grbovića, ovi momci čine okosnicu Baraćevog tima i nose najveće zasluge za odlične reuzltate u poslednje vreme.

Ritam koji Mega pokušava da uspostavi retko kome odgovara i to je, čini se, ključna stvar u mečevima ove ekipe. Ukoliko uvede protivnika u svoju brzinu, može svakom da napravi problem. Pokazala je i u poslednjem okršaju sa crveno-belima koliko nezgodan može da bude protivnik, držala se u finalu Kupa Radivoja Koraća sve do poslednjih desetak minuta, kada je razlika u kvalitetu isplivala na površinu.

Sve to poziva na oprez, ali jasno je da Zvezda ima više nego dovoljno oružja da iskontroliše dešavanja na parketu i izađe na kraj sa borbenom četom najmlađeg trenera u ligi. Posebno posle odličnih partija u poslednje vreme i svega 66,5 primljenih poena u proseku na minula četiri duela (65,3 na tri meča u EL).

Pobeda je imperativ za sastav Duška Ivanovića, ali i svaki naredni duel do kraja ligaškog dela sezone poslužiće da se forma dodatno izbrusi za plej-of ABA lige. Da se slože sve kockice kako bi ekipa bila što spremnija za ostvarivanje primarnog cilja, odbrane regionalnog trona. Posle Mege, već u četvrtak, Zvezda će u dvorani "Aleksandar Nikolić" ugostiti Olimpijakos i protiv kluba sa kojim deli boje pokušati da izjednači rekord u Evroligi (16 trijumfa). Sledi susret sa Borcem u Čačku (9. april), pa poslednje kolo elitnog takmičenja i okršaj sa Fenerbahčeom u Pioniru (13. april). Potom u nedelju dana crveno-bele očekuje završnica ligaškog dela sezone u ABA i susreti sa Splitom kod kuće (17. april), Mornarom (20. april) i Cedevitom Olimpijom (24. april) na strani.

Susreti u regionalnom takmičenju neće biti samo prilika da se izbrusi forma, pošto je Crvena zvezda još aktivna u borbi prvo mesto na tabeli pred doigravanje. Partizan Mozzart Bet drži sve u rukama, ali jedan kiks crno-belih, otvara crveno-belima vrata ka liderskoj poziciji zbog bolje učinka u međusobnim duelima sa večitim rivalom (prednost u koš razlici). Zato i duel sa Megom, kao i preostala četiri na Jadranu, Zvezda dočekuje sa imperativom pobede. Kada se podvuče crta, imaju crveno-beli više nego dovoljno motiva i oružja da nastave sa serijom trijumfa.

ABA LIGA - 24. KOLO

Petak

Split - Borac 113:99

/Šorter 25 - Hejl 30/

MZT - Zadar 84:80

/Kefi 21 - Božić 21/

Nedelja

Igokea - Cibona 81:67

/Kondić 12 - Aranitović 16/

Ponedeljak

16.00 (1,05) Budućnost (27,00) Mornar (10,00)

18.00 (5,00) Mega (19,00) Crvena zvezda (1,20)

20.00 (5,00) FMP (19,00) Partizan Mozzart Bet (1,20)

Utorak

19.00 Cedevita Olimpija - Derbi

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MegaDuško IvanovićMarko BaraćFakundo KampacoLuka VildozaBen BentilMatej RudanNikola Đurišić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara