Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Brojni faktori uticali da Zvezda ostane bez plej-ofa, ali može da pojuri klupski rekord u Evroligi

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.04.23. | 09:15

Osvojen je Kup, crveno-beli su na pragu klupskog rekorda u Evroligi, a tek predstoje borbe za trofeje u ABA ligi i domaćem prvenstvu

Košarkaši Crvene zvezde ostali su bez šansi da se domognu plej-ofa Evrolige, uprkos trijumfu nad Asvelom u Vilerbanu (76:60), trećem vezanom na evrosceni i ukupno 15. od početka sezone. Četu Duška Ivanovića na kraju je skupo koštala serija slabih rezultata s kraja februara i u prvoj polovini marta, kada su brojni problemi uticali na njen izgled na parketu.

Nije još vreme da se podvuče crta, do kraja ligaškog dela sezone u elitnom takmičenju ostala su još dva kola, crveno-beli će se od najveće kontinentalne pozornice u tekućoj sezoni oprostiti mečevima protiv Olimpijakosa i Fenerbahčea kod kuće. Prava prilika da uz podršku sa tribina u pozitivnom tonu stave tačku na još jedno učešće u društvu najboljih, možda postave i novi rekord kluba (16 trijumfa) i naprave idealnu uvertiru za oni što sledi - borba za regionalni tron i titulu u domaćem prvenstvu.

Izabrane vesti

Počele su da se slažu kockice na Malom Kalemegdanu i dokaz je trijumf nad francuskim šampionom. Treću utakmicu zaredom crveno-beli su defanzivno odigrali na visokom nivou. Ostavili rivala na samo 18 poena u drugom poluvremenu, svega sedam u odlučujućoj deonici. Pre toga su ostavili Baskoniju na 63 poena, da bi sastav iz Vitorije potom ubacio 93 Albi i 92 poena Fenerbahčeu. Udarila je i Valensija u crveno-beli zid (92:73), a na kraju i Asvel. Pokazalo se još jednom da uz pravi pristup zadacima u odbrani, visok nivo agresivnosti i koncentracije, Zvezda može da dobije svakog rivala.

"Veoma sam srećan sa drugih 20 minuta, u prvih 20 minuta smo bili bez energije, odbrane i samopouzdanja, dok je drugo poluvreme imalo drugačiju odbranu, posebnu energiju i tranzciju, tražili smo bolje opcije. Ovih 20 minuta smo igrali kao tim i to je ključ da se dobije utakmica. Ovo je Crvena zvezda, kada igramo agresivnu odbranu i kao tim, možemo svakoga da dobijemo", jasno je istakao Ivanović na konferenciji za medije posle meča.

Razloga za loš period i seriju slabih rezultata (šest poraza na sedam utakmica) kriju se u povredama, nedovoljnoj uigranosti Fakunda Kampaca sa timom zbog zabrane Evrolige, kontra ritmu u koji je upao Luka Vildoza. U pomenutom nizu van stroja su u pojedinim trenucima bili Nemanja Nedović, Ognjen Dobrić, a čitavim njegovim tokom kapiten Branko Lazić (još se nije vratio u stroj). Hasan Martin je tek u martu počeo da hvata zalet posle dvomesečnog odsustva zbog nimalo naivne povrede kolena, Nikola Ivanović, čini se, još nije pronašao željenu formu, a usporili su ga i novi, nešto manji problemi.

Konačno je Martin počeo da radi ono što se od njega očekuje. Pronašao određeni kontinuitet, dobio na samopouzdanju, "kliknuo" sa Kampacom. Ben Bentil se pronašao i čitava centarska linija je počela da "diše" kao jedno sa sjajnim plejmejkerom. Uz sve to, kako se kadrovska situacija popravljala tako je i čitav tim igrao sa više energije, uspevao da održi koncentraciju u dužim intervalima. Tako je Zvezda ponovo pokazala svoj potencijal i kao što je Ivanović i istakao “agresivnom odbranom i timskom igrom“ vezala tri pobede na evrosceni.

Ono što karakteriše tri prethodne pobede, to je izgubljena prva četvrtina. Polako su crveno-beli hvatali zalet i u susretima sa Baskonijom, Valensijom i Asvelom. Nisu sumnjali u svoje sposobnosti, ulazili u paniku, već polaku preuzimali kontrolu nad utakmicom i na kraju upisali ubedljive trijumfe. To je oslikavalo Ivanovićevu ekipu i tokom serije sjajnih igara i rezultata u poslednjih mesec i po dana prethodne kalendarske godine. Još jednom se pokazalo da njegov tim krasi strpljenje i vera. Kao i da je to recept za željene rezultate.

Sada je Zvezda jača i za Fakunda Kampaca koji je i protiv Asvela pokazao da je spreman da uradi sve kako bi odvukao tim do pobede. Nije ga možda lopta slušala kao inače, pa nije imao ni problem da saigračima s vremena na vreme prepusti organizaciju igre. Ponovo je dominirao i bez velikog broja postignutih poena (11), bez forsiranja šuta (4/10 iz igre). Lavovski se borio na oba kraja terena, sakupio šest skokova, podelio šest asistencija i sa indeksom 20 bio najkorisniji u pobedničkom timu.

Trudim se da ne forsiram ništa, da utakmica dođe ka meni i da se ne nerviram ako nemam loptu. Imamo mnogo talenta u timu, veliki broj igrača koji mogu da vode loptu i organizuju napade. U drugom poluvremenu sam se osećao bolje, trudio se da igram čvrstu odbranu i donosim dobre odluke u napadu“, rekao je Argentinac posle meča.

Zato se čini, posle svega što su crveno-beli prošli ove sezone, da sa Kampacom mogu mnogo. Da imaju razloga za optimizam pred borbe za trofeje koji su kao i pred početak sezone postavljeni kao prioritetni ciljevi. A učinkom u Evroligi mogu da budu zadovoljni, jer definitivno su pobedama nad Olimpijakosom, Baskonijom, Anadolu Efesom, Albom, Asvelom, Makabijem, Bajernom, Virtusom, Partizanom, Žalgirisom i Valensijom, prikazanim u okršajima sa Barselonom, na kraju krajeva i u većini mečeva pod vođstvom Duška Ivanovića (15-11 učinak) - da joj je mesto u evropskoj eliti.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićFakundo Kampaco

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara