Novajlije i budući članovi startne petorke: Martin Hermanson, Derik Vilijams, Klemen Prepelič, Nikola Kalinić (©Shutterstock)
Novajlije i budući članovi startne petorke: Martin Hermanson, Derik Vilijams, Klemen Prepelič, Nikola Kalinić (©Shutterstock)

Valensijin projekat iz snova: Gazda milijarder, petorka da se naježiš, najmoderniji trening centar Evrope i nova dvorana od 230.000.000 evra

Vreme čitanja: 8min | uto. 21.07.20. | 16:35

Kako je klub iz poznatog studentskog centra postao pravi hit letnje pijace

Andrea Trinkijeri nedavno je govorio o nelogično visokoj aktivnosti klubova na transfer pijaci i kompletnu situaciju u košarkaškoj Evropi objasnio na sledeći način.

Izabrane vesti

"Pomalo sam šokiran. Bile su priče ’kriza, kriza, kiza, nema novca, nema nade...’A onda odjednom – bum! Dogodilo se mnogo velikih transfera, velikih imena, velikih ugovora".

I bio je u pravu. Dok je CSKA, uprkos smanjenju budžeta od 25 do 30 odsto, zatresao tlo sa dva verovatno najzvučnija pojačanja, Nikolom Milutinovim i Tokom Šengelijom - plaćeno obeštećenje od 1.100.000 evra - čime je Dimitris Itudis ponovo uterao strah u kosti takmacima, Etore Mesina i Ćavi Paskval bili su dosad najaktivniji na transfer pijaci i angažovali po sedam pojačanja. Mada, iza milanske Olimpije i Zenita iz Sankt Peterburga stoje moćne kompanije poput modne kuće Armani, odnosno naftnog giganta Gasprom, na koje goruća ekonomska kriza i pandemija virusa korona nisu imale toliko snažan uticaj kao, primera radi, na Fenerbahče, čiji je budžet morao da bude umanjen za trećinu.

U podužem nizu već završenih poslova i dobro ukomponovanih rostera, ipak mnogima su zaigrale obrve zbog dešavanja u Španiji. I ne, ne toliko zbog prelaska Šarunasa Jasikevičijusa iz Žalgirisa u Barselonu i velikog transfera Nika Kalatesa, niti zato što je Alberto Abalde već platio astronomsko obeštećenje od 2.200.000 evra kako bi obukao dres Real Madrida, već zbog njegovog dosadašnjeg kluba - Valensije! Slepi miševi postali su pravi hit leta i napravili možda najveći bum u dosadašnjem toku prelaznog roka!

Posle neuspelog pokušaja da se dokopa domaće titule u svojoj Fonteti, stručni štab je u dosluhu sa upravom napravio rez i dobro osvežio sastav za takmičarsku 2020/21. Džordan Lojd nije dočekao ponudu za nastavak saradnje pa je otišao u Crvenu zvezdu, Moris Ndur i Brok Motum završili su ugovore, Aron Dornekamp je prešao u Tenerife, dok je stručni štab nedavno precrtao i Kina Koloma uz jasnu poruku da bi za sve bilo najbolje da pronađe novi angažman. Najveći udarac klub je doživeo kada je Real Madrid krenuo po Alberta Abaldea, kome je Kraljevski klub "pozajmio" 1.500.000 evra za aktiviranje otkupne klauzule, plus još 700.000 evra za pokrivanje troškova poreza. Abalde je protekle sezone otišao korak napred i na svoje prepoznatljive defanzivne kvalitete dodao i napadačku oštrinu, pa je postao jedna vrlo dobra opcija u ofanzivnom delu. Transferom u Real Madrid sada je dobio obavezu da lestvicu podigne još više.

Đaume Ponsarnau (©Shutterstock)Đaume Ponsarnau (©Shutterstock)

Đaume Ponsarnau i njegovi saradnici nisu sedeli skrštenih ruku, već su praktično za svaku poziciju doveli po jedno kvalitetno pojačanje. Iz Albe je angažovan kombo bek Martin Hermanson iza koga je odlična sezona u berlinskoj Albi, gde je beležio 10,9 poena, 4,8 asistencija i 1,6 skokova po utakmici u Evroligi. Vatrenu moć na spoljnim pozicijama donosi Klemen Prepelič koji je u Evrokupu kao igrač Huventuda imao prosek od čak 17 poena, doduše na samo 27,8 odsto za tri poena, dok je Nikola Kalinić zasad poslednje veliko ime koje je potpisalo vernost Slepim miševima. Kalinić je zatvorio uspešno petogodišnje poglavlje i izabrao jako dobru sredinu za nastavak karijere. Ambiciozan projekat, stabilne finansije, kvalitetan sastav i okruženje koje te svakodnevno puni pozitivnom energijom. Osim toga, imaće pomoć Vanje Marinkovića kako bi se brže uklopio u sistem.

"Naša je želja bila da dovedemo Kalinića kako bismo dobili tu fizičku dimenziju na poziciji tri i da iskoristimo njegovu raznovrsnost, ali i takođe da odigra neke minute kao krilni centar, kada nam to zatreba", objasnio je Ponsarnau svoje viđenje Kalinićeve uloge u ekipi tokom nedavnog razgovora za list Provincia.

Nešto ranije je iz Istanbula doveden Derik Vilijams kome sezona u Feneru nije bila u skladu sa očekivanjima i rolama iz minhenskog Bajerna godinu dana ranije. Imao je čestih uspona i padova u formi, što je umelo značajno da se odrazi na njegovu igru. U Valensiji je potražio svoju sigurnu luku i mesto gde bi mogao ponovo da zablista punim sjajem. Na sve to, Valensija je produžila ugovore starosedeocima, kapitenu Bojanu Dubljeviću, te Semu van Rosomu, i Fernandu San Emeteriju, što je jako značajno s aspekta iskustva i njihove važnosti u celom sistemu. Đaume Ponsarnau insistirao je da nove ugovore dobiju Luj Laberi i Majk Tobi - tražila ga Barselona -, što jača konkurenciju na unutrašnjim pozicijama. To nije sve, pošto se u u Fonteti očekuju verovatno još dva pojačanja kako bi se proširila klupa za izazove na tri fronta - Evroliga, ACB liga i Kup kralja. Doduše, u rotaciji će biti i mlade nade poput Tomaša Pavelke i Đosepa Puerta. Prva procena je da će Valensija imati roster sa 14 ili 15 igrača, što se poklapa sa modernim košarkaškim tendencijama.

Fonteta (©Shutterstock)Fonteta (©Shutterstock)

U ovom trenutku Valensija po imenima ima vrlo dobru startnu petorku sa Hermansonom, Prepeličem, Kalinićem, Viijamsom i Dubljevićem, s tim što će Ponsarnau verovatno malo da izmeša karte na pozicijama "četiri" i "pet" sa Laberijem i Tobijem kako bi dobio napadačko-odbrambeni balans. Ekipa je zadržala kostur iz prošle sezone i nadogradila ga kvalitetnim pojačanjima, pa je posle sasvim zadovoljavajuće sezone u Evroligi i možda neočekivanog boravka u krugu kandidata za TOP 8, borba za četvrtfinale postala obaveza. Zbog toga se malo promenila i struktura na vrhu kluba. Dugogodišnji generalni direktor Pako Raga objavio je da se povlači iz kluba i generalno iz posla, a na njegovo mesto stigao je ambiciozni sportski radnik Hoze Puentes. Zato je sada klupska ambicija da u dogledno vreme dobije A licencu u Evroligi.

Zanimljivu činjenicu o radu Valensije na letnjoj pijaci otkrio je upravo trener Đaume Ponsarnau.

"Naša trenutna situacija nije ni izbliza kao ranijih godina, kada smo imali listu želja i prve opcije koje nismo mogli da dovedemo. Ovog leta smo uradili baš to – doveli igrače koje smo prvo hteli. Dogodile su se određene stvari koje su pojačale naše mogućnosti. Ne govorim o ekonomskim parametrima, već druge stvari koje nam sada dozvoljavaju da posegnemo za igračima znatno veće tržišne vrednosti", rekao je iskusni stručnjak i objasnio na koje stvari je tačno mislio:

"Na primer, naš sportski projekat pokazao se u najlepšem svetlu kroz Evroligu. To mogu da kažem jer igrač to stalno ističu kao bitnu stavku. Sviđa im se kako funkcioniše klub i koliko je Valensija ambiciozna. Igrači sada žele da igraju u Fonteti, osećali su dobru atmosferu sa tribina. Ono što im je takođe bilo jako važno jeste što je u jeku krize, klub ostao na stabilnim nogama i poštovao sve obaveze. To nam je dalo i bolju poziciju na tržištu".

Najveće zasluge za dobar ugled Valensije u elitnom košarkaškom društvu ima vlasnik i glavni finansijer Huan Roig. Radi se o trećem najbogatijem čoveku u Španiji, vlasnik je poznatog lanca supermarketa Merkadona, a njegovo je bogatstvo u aprilu procenjeno na 4.200.000.000 dolara!

"Huan Roig je jedini milijarder među vlasnicima klubova u Španiji. Napravio je trening centar vredan 22.000.000 evra, sa 13 košarkaških terena, što nema ni u NBA ligi. Tokom pandemije je dobio dozvolu za izgradnju dvorane od skoro 16.000 mesta, koja će možda biti najmodernija u Evropi, a koštaće oko 230.000.000 evra. Ni cent neće uzeti iz kredita, već iz sopstvenih sredstava. Ona bi trebalo da bude završena do 2023. godine. Poznat je kao čovek koji se ne razbacuje s parama i zna tačno kad i za šta troši novac. Zanimljivo, dok je ulagao mnogo više, rezultati su bili najslabiji. Sada je situacija potpuno drugačija, kada se troši novac kako treba", rekao je legendarni reprezentativac Jugoslavije Zoran Savić za MOZZART Sport.

Lanac supermarketa Merkadona (©Shutterstock)Lanac supermarketa Merkadona (©Shutterstock)

Huan Roig je put ka vrhu gradio postepeno i bez preskakanja stepenika. Sa trojicom od ukupno petorice braća 1981. godine otkupio je prodavnice od svojih roditelja, da bi ih samo deset godina kasnije potpuno isplatio kako bi preuzeo rukovođenjem kompanijom samostalno. Ubrzo je izgradio sistem sa više od 1.400 prodavnica u lancu! Prema dostupnim informacijama, status milijardera izgradio je uz preuzimanje nekih rizičkih poteza, ali i uvođenjem tehnoloških inovacija u svoju branšu, kao što su lasersko očitavanje barkoda i automatizovano distribuiranje proizvoda u pogonima za proizvodnju. Zbog velikog doprinosa očuvanju španske ekonomije i zapošljavanju velikog broja ljudi 2010. godine dobitnik je prestižne nagrade Princa Filipa za izvrsno poslovanje. 

Koliko je Valensija zapravo postala ozbiljan košarkaški faktor u Španiji govori i činjenica da je odluka o nastavku ACB lige upravo u poznatom studentskom centru bazirana na kvalitetu infrastrukture, što je praktično omogućilo svim klubovima da imaju svoj prostor za rad. Nekadašnji trener Panatinaikosa Rik Pitino iskoristio je gostovanje u Fonteti poslednjeg dana januara kako bi posetio Valensijin trening centar i imao samo reči hvale za ono što je uprava napravila.

"Valensija ima jedan od najimpresivnijih trening centara koje sam ikada video. Čini mi se da je cilj vlasnika kluba da pretekne Real Madrid i Barselonu u smislu kvaliteta. Impresioniran sam. Valensija je sjajan grad, klub ima fantastičnog vlasnika, koga nisam uspeo da upoznam, ali čujem da se gradi i nova dvorana, a da mlađe kategorije imaju čak osam terena za rad, što je neverovatno. U NBA ligi i na koledžima uslovi za rad su izvanredni, ali mnogi nemaju ono što ima Valensija i to je zaista nešto posebno", izjavio je Rik Pitino, koji iza sebe ima decenije rada na koledž i NBA nivou.

Koliko je Huan Roig zaista posvećen radu i svakodnevnom napretku Valensije na košarkaškoj mapi govori i podatak da je samo tokom 2017. godine uložio preko 35.000.000 evra, od čega je 8.500.000 evra otišlo košarkaškom klubu, 9.500.000 evra u fondaciju koja podstiče ekonomski razvoj, te još 17.000.000 evra za završetak trening centra u koji koristi preko 650 osoba, zajedno sa trenerima, pomoćnim osobljem i drugim zaposlenim licima. Roig je takođe lično insistirao da se budžet za novu dvoranu poveća sa 192.000.000 na 220.000.000 evra kako bi se povećao kapacitet tribina na 15.600 mesta za košarkaške utakmice. Hala će imati multifunkcionalnu ulogu, jer će moći da se transformiše i u dvoranu za koncerte sa 18.600 mesta, a na istom mestu biće i centrala košarkaškog kluba Valensija, sa klupskim kancelarijama, pres centrom i zvaničnom prodavnicom. Gazda Valensije poznat je i kao filantrop, odnosno po svom humanitarnom radu i investicijama u raznim sportskim, kulturnim i ekonomskim granama.

Valensija je klub sa velikom tradicijom, kroz istoriju su prošli mnogi košarkaški velikani od Antoana Rigodoa, kome je povučen broj iz upotrebe, preko Dejana Tomaševića, Igora Rakočevića, Fabricija Oberta, Alehandra Montekije, Tijaga Splitera, do Nanda de Koloa, Robertasa Javtokasa, Rafe Martineza... Sada je ušla u novu razvojnu fazu, koja bi mogla da postavi klub u red najstabilnijih i najbogatijih na Starom kontinentu. A to znači i A licenca u dogledno vreme...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_msport)



tagovi

ValensijaNikola KalinićMartin HermansonKlemen PrepeličVanja MarinkovićBojan DubljevićDerik Vilijams

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara