Andrija Gavrilović (Foto: Starsport)
Andrija Gavrilović (Foto: Starsport)

Večiti derbi na skeneru Andrije Gavrilovića: Zvezda da zaštiti reket, Partizan da odigra agresivno na spoljne igrače rivala

Vreme čitanja: 10min | pon. 13.03.23. | 11:47

“Zvezdino oružje može da bude što nakon poslednjih poraza postoji mogućnost da tim pokaže reakciju. Partizan treba da održi formu i solidnu igru i nastavi u istom ritmu”, rekao je iskusni srpski stručnjak i bivši šef struke tima sa Malog Kalemegdana

Ligaški deo klupske sezone 2022/23 je ušao u ciljnu ravninu. Dele se karte za plej-of, timovi se bore za što bolji plasman kako u nacionalnim i regionalnim šampionatima, tako i na evrosceni. Velikani srpske košarke Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet su još aktivni u borbi za mesta među osam najboljih u Evroligi, s tim što su crno-beli nekoliko koraka bliže tom cilju.

U ABA ligi su praktično rame uz rame. Ekipa Željka Obradovića ima trijumf i utakmicu više, ali oba sastava su pretrpela po samo dva poraza. Prvi večiti derbi u regionalnom prvenstvu pripao je crveno-belima rezultatom 90:74, te još drže stvari u svojim rukama, ali i da bi večerašnji, peti okršaj u tekućoj takmičarskoj godini, mogao da odgovori na pitanje ko će sa prvog mesta na tabeli u plej-of Jadranske lige, što mu garantuje prednost domaćeg terena do kraja doigravanja.

Izabrane vesti

S ozbirom da posle četiri susreta nema mnogo nepoznanica između beogradskih ekipa, jasno je da će detalji odlučivati. Na koju stranu bi predstojeći okršaj Zvezde i Partizana mogao da ode, pokušali smo da zaključimo kroz razgovor sa bivšim šefom struke tima sa Malog Kalemegdana, koji je kao asistent Milanu Tomiću na klupi crveno-belih osvojio ABA titulu 2019. godine – Andrijom Gavrilovićem.

20.30: (1,70) Partizan Mozzart Bet (15,0) Crvena zvezda (2,40)

Za početak, dugogodišnji saradnik jednog od najuspešnijih evropskih trenera Serđa Skariola, prokomentarisao je učešće crveno i crno-belih u Evroligi. Prvi put su delili megdan na najvećoj kontinentalnoj pozornici, te su tekućoj sezoni dali istorijski značaj. Partizan je u boljoj poziciji da borbu u društvu najboljih nastavi i posle ligaškog dela, ali i ekipa Duška Ivanovića je pokazala ozbiljan kvalitet, upisala pobede za pamćenje, obarala velikane poput Olimpijakosa, Anadolu Efesa, Makabija iz Tel Aviva… Još ima teoretsku šansu da se domogne doigravanja, ali i da obori rekord po broju pobeda u elitnom takmičenju (16 u sezoni 2016/17), što bi bez dileme predstavljalo svojevrsni uspeh.

"Više titula ABA lige ne donosi automatski učešće u Evroligi i plasman u plej-of je ključna stvar. To je od presudnog značaja za planiranje sledeće sezone, budžet... Klubovi su zaista pod pritiskom, ali za navijače je to veliki dobitak, jer gledaju mnogo zanimljivih utakmica, derbije u dva takmičenja, ne računajući Superligu. Za ono što je prisustvo košarke u svakodnevnom životu u Srbiji, to je veliki dobitak, kao i za razvoj košarke. Govorimo o najvišem nivou, superprofesionalizmu. Naravno, razvoj treba da bude uravnotežen i sa onim što se dešava van Zvezde i Partizana, ali ipak elita donosi veliki spektakl. Mnogo gledalaca, veliki odjek u medijima i ovakvu sezonu još nismo imali", rekao je Gavrilović u razgovoru za Mozzart Sport.

Partizan je bolje počeo sezonu na evrosceni, a onda je Zvezda dolaskom Ivanovića preokrenula situaciju i serijom pobeda izbila ispred gradskog rivala na evroligaškoj lestvici, da bi ponovo zamenili uloge u prethodnom periodu.

"Izuzetno je zanimljivo ovo što se dešava sa Zvezdom i Partizanom i na njihovim primerima se pokazuje koliko je sezona dugačka. Koliko ima oscilacija i koliko promena trenera, kao u slučaju Zvezde, angažovanje igrača mogu da promene stvari u pozitivnom, ali negativnom smeru. Na kraju sud o igraču, treneru i timu zavisi isključivo od rezultata. Zvezda je značajno izmenila roster, ali se i dalje oslanja na srpske košarkaše i ta politika da se računa na osećaj pripadnosti je važna. Razlika između večitih rivala najviše se oseća u tome što crveno-beli imaju više domaćih igrača sa većom ulogom, što u Partizanu nije slučaj u toj meri, delom zbog objektivnih razloga kao što su povrede i bolesti, a delom zbog kompozicije tima"

Efekat koji je Duško Ivanović ostavio na ekipu posle turbulentnog početka mogao bi da se izučava na košarkaškim klinikama. Bila je to definicija uspešne „šok terapije“. Posle samo nekoliko treninga se primetio boljitak, a iz utakmice i utakmicu Zvezda je uporno rasla. Nanizala deset trijumfa (šest u Evroligi). Delovala zaista nezaustavljivo.

"Očigledno da je od prvog dana promenio odnos prema radu, treningu. Zna se da je kod njega vrlo važna disciplina, da igrači, što se tiče ponašanja, moraju prvo da budu profesionalci na treningu, utakmici i na klupi i to je donelo potpuni zaokret. Napravili su odmah seriju, to se poklopilo i sa dolaskom Vildoze, a neki igrači su odmah osetili da im je pronađeno mesto i uloga kakvu treba da imaju, pre svega Nedović, Petrušev i Mitrović. Odmah se to složilo, napravljena je velika serija i to je kod navijača dočekano sa euforijom”, istakao je Gavrilović o trofejnom stručnjaku sa kojim je imao prilike da sarađuje u ruskom Himkiju.

Partizan je s druge strane nadogradio tim iz prošle sezone, doveo nekoliko atraktivnih pojačanja preko leta poput Dantea Egzuma, Džejmsa Nanelija i Joanisa Papapetrua i izuzev Kupa Radivoja Koraća, čini se da navijači mogu da budu sasvim zadovoljni dosad ostvarenim.

Iako je svaki derbi poseban, a istorije je više puta pokazala da forma ne igra ključnu ulogu, ne može se pobeći od zaključka da su uoči večerašnjeg okršaja srpski evroligaši u potpuno drugačijem raspoloženju. Obradovićev sastav je posle poraza od Fenerbahčea (94:97) vezao tri trijumfa u pet dana. Dobio Albu kod kuće na evrosceni (88:74), potom Split trojkom Džejmsa Nanelija u poslednjim sekundama na Jadranu (96:95), a zatim i Virtus u Bolonji na prvoj stanici evroligaške turneje po Italiji (88:79). Kao rezultat umora usledio je poraz od zahuktale milanske Olimpije u poslednjem odigranom meču pred peti okršaj sa četom Duška Ivanovića (62:76).

Takođe su imali težak početak, pogotovu u Evroligi. Bilo je potrebno vreme da se uz velika očekivanja pronađe hemija, da igrači shvate šta trener želi od njih i da sve dođe na svoje. Vremenom su se kockice poklopile, možda i sa zakašnjenjem u odnosu na ono što je očekivano"

S druge strane, Crvena zvezda je posle osvajanja Kupa Radivoja Koraća, gde je u polufinalu porazila večitog rivala posle velikog preokreta, dobila samo jednu od pet odigranih utakmica. Izgubila od Albe (72:87), Bajerna (80:87) i Panatinaikosa (66:75) u Evroligi, neprijatno iznenadila na gostovanju Ciboni u regionalnom prvenstvu (81:85). Ipak, može da se pohvali da je pred krcatim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić na pleća oborila prvaka Evrope, Anadolu Efes. I to veoma ubedljivo – 94:75.

Očekivalo se mnogo više, posebno jer se u martu ekipi priključio i Fakundo Kampaco. Argentinac zbog zabrane Evrolige nije mogao da nastupa na evrosceni više od dva meseca. Trenirao je sa ekipom, ali nastupao na svakom drugom meču (samo u ABA ligi), što je bez dileme ostavilo određene posledice i makar delimično uticalo na slabe rezultate početkom tekućeg meseca.

"Zvezda je u pobedničkoj seriji bez njega naterala ljude da razmišljaju šta će biti kada se priključi Kampaco? Koliko će to da bude bolje i koliko će lakše biti da se dođe do cilja. Možda je Kampaco izgoreo u tom čekanju, a možda je i ekipa pregorela u želji da pokaže šta može sa njim. Moguće i da je došlo do velikog šoka kada je zabrana izrečena. Neke stvari ne mogu da se konzerviraju, kao što je ta hemija koja se stvorila i onda je sve to trebalo da se zamrzne i da se čeka početak marta kako bi se on uklopio”.

Sa Kampacom, Lukom Vildozom i Nemanjom Nedovićem, crveno-beli su oformili jednu od najboljih spoljnih linija u elitnom takmičenju. Ipak, otkako nastupaju zajedno u kontinuitetu, nisu to uspeli da potkrepe rezultatima u Evroligi.

Zvezda kao i ranijih godina ima jedan odbrambeni karakter, pre svega zbog srpskih igrača. Tu je i nekoliko defanzivnih specijalista, a svi znamo ko su. Međutim, kada se pojave Kampaco, Vildoza i Nedović… Svi protivnički treneri u pripremi utakmica pominju ta tri imena kao veliki napadački potencijal. Teško je naći ravnotežu sa odbranom kada igraju zajedno, a dvojica ili sva trojica su uvek na terenu. Mnogo je teže naći balans između onoga što daju u napadu i onoga što se dešava na drugom kraju terena, što je za Zvezdu izuzetno važno. Ako pogledamo trijumfalnu seriju i sve važnije pobede, odbrana je odigrala veliku ulogu, A ako pogledamo poraze, postojali su periodi igre, uglavnom poslednje dve četvrtine, gde je primljeno mnogo više koševa nego što je prosek, a sve to zbog nenalaženja ravnoteže između napada i odbrane".

I dok su crveno-beli i ove sezone krčili put kroz najkvalitetniju konkurenciju na kontinentu pre svega odbranom, Partizan je izrastao u jedan od ofanzivno najboljih timova Evrolige. Od starta se video napadački potencijal Obradovićeve čete, ali kada se podigla odbrana, nadovezali su se i bolji rezultati.

"Za oba trenera možemo da kažemo da su jugoslovenska škola i da obojica daju veliku važnost odbrani. Željko Obradović je na vreme shvatio da ekipa koju ima nije satkana od igrača kojima odbrana može da bude najvažnija karakteristika. Našao je ravnotežu u ritmu igre, broju šuteva, jer ipak ima igrače kao što su Kevin Panter, Dante Egzum, Jam Madar koji lako kreiraju i nalaze šuteve, ali nisu veliki defanzivci. Baš u nalaženju ritma koji im odgovara se krije i uspeh i napredak ekipe u toku sezone. Pobede iz poslednjih nedelja predstavljaju veliki skok u formi”.

Za crno-bele je karakteristično i da nemaju veliki broj igrača u rosteru. Zbog povrede, pa potom i bolesti Balše Koprivice, nedovoljno dobrih izdanja Vladimira Brodzijanskog koji se zadržao svega nekoliko meseci, najtrofejniji evropski stručnjak već neko vreme na raspolaganju ima taman dovoljno igrača da popuni protokol (12). Zasad je to bilo sasvim dovoljno.

Nedostajalo im je da se par igrača priključi u preuzimanju odgovornosti kako bi došli do zavidne forme i rezultata. Gledajući šta se dešavalo, došli su do kritičnog broja pojedinaca koji mogu da doprinesu i da to bude dovoljno, iako ih je možda malo u rosteru. To se pre svega odnosi na učinak Madara i Smailagića u poslednje vreme. Dodali su nešto na ono što je već postojalo uz najiskusnije igrače. Ima tu još pojedinaca koji nisu dali ono što mogu, poput Avramović posle povrede, mladih igrača poput Vukčevića... Imaju potencijal da još nešto dodaju."

Istakao je Gavrilović i jednu od osnovih razlika između večitih rivala – veći broj domaćih igrača u Crvenoj zvezdi. S ozbirom da je dobila tri od prethodna četiri derbija, bila blizu i u jedinom izgubljenom, utisak je da u srpskim igračima ima veliki adut u okršajima sa Partizanom?

"To bi mogla da bude prevaga u takmičenjima kao što su ABA liga i Superliga Srbije. Pogotovu u plej-of serijama ima važnost i dolazi do izražaja. Što se tiče jedne utakmice, derbija - sve je moguće. Često i ekipa koja ulazi sa manje šansi, što se tiče trenutne forme, može do rezultata. Ne samo zato što je derbi nešto posebno, već pritisak i očekivanja navijača povećavaju rizik da se neko opusti, blokira, uplaši... Videli smo i u Kupu Srbije, utakmici sa velikim preokretom, isključenjem trenera, prekidima... To su vrlo neizvesni mečevi i ako analiziramo trenutno formu, sigurno da će kladioncie dati ulogu favorita Partizanu, ali u derbiju se to lako preokrene i može da bude mač sa dve oštrice za one koji ulaze sa velikim samopouzdanjem".

Kada se pogledaju koncepcije timova, dosadašnji rezultati, pa i ishodi prethodnih međusobnih okršaja, utisak je da Zvezda ima prednost na spoljnim pozicijama, a crno-beli u reketu. A „unutra“ razliku pravi jedan od kandidata za MVP priznanje u Evroligi – Matijas Lesor.

"Zaista je sazreo i izuzetno je važan faktor u igri Partizana, s ozbirom na to kako u napadu poentira, a to je uglavnom iz rola. Sve zavisi od organizacije Zvezdine odbrane i pripreme. Kako će to da brane i koliko će Partizan njihovu odbranu da pročita i kazni. Nisu to više klasični dueli jedan na jedan, da li Mitrović, Kuzmić ili Martin mogu da zaustave Lesora, to mora da bude timska priprema i od toga će zavistiti njegov učinak.”

Kampaco je odigrao tek jedan derbi, ali je ostavio trag i povukao crveno-bele ka preokretu u trećoj deonici, dok su Vildoza i Nedović bili nerešiva enigma za Partizan. Argentinac je dosad protiv večitog rivala beležio 18,5 poena u proseku, Nedović 19.

Sve zavisi koliko će Partizan biti agresivan, kako će se upariti, koliko će igrača rotirati na njima... Sve su to zanimljive stvari koje se pripremaju. A onda se odjednom preokrene sve što se pripremi, zato što neko ima svoje veče, a neko recimo promaši šuteve... Za Zvezdu je bitno da zaštiti reket, za Partizan da odigra dobro sa pritiskom na spoljnim igračima večitog rivala i sve staje u to koliko će jedni i drugi imati uspeha u tome."

Za kraj, šta bi moglo da bude od presudnog značaja u petom ovosezonskom večitom derbiju, dosad možda i najvažnijem s ozbirom da je na talonu prvo mesto na tabeli ABA lige?

"Šanse su 50 - 50. Zvezdino oružje može da bude što nakon poslednjih poraza postoji mogućnost da tim pokaže reakciju. Još smo u delu sezone gde ekipa treba da reaguje, da pokaže da do kraja želi i može da brani titulu u ABA ligi i mora otpočetka da podigne nivo igre. Kao i da se vrati hemija koja sada oscilira, na momente izgleda i da je nema. Zvezda mora da se pokaže kao mentalno jaka i ujedinjena od početka utakmice. Partizan s druge strane, treba da održi formu i solidnu igru i da nastavi u istom ritmu. Videćemo kakvo će lice Zvezda da pokaže. Očekuje se da igrači reaguju, a iskusni su, igrali su već derbije, pobedili i smatram da će uspeti u tome", zaključio je Andrija Gavrilović u razgovoru za Mozzart Sport.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetAndrija GavrilovićDuško IvanovićŽeljko ObradovićFakundo KampacoMatijas Lesor

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara