Nemanja Nedović i Kevin Panter (Foto: Starsport)
Nemanja Nedović i Kevin Panter (Foto: Starsport)

Pogled na brojke pred novi derbi: Partizan mora da popravi četvrtu četvrtinu, Nedović i Vildoza podjednako blistaju

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.03.23. | 16:00

Detalji koji su odlučivali pobednike do sada

Pomalo zvuči neverovatno, ali pred nama je ponovo večiti košarkaški derbi - već peti ove sezone. Ritam utakmica je brutalan. Večiti rivali su iza sebe imali dupli program u Evroligi koji su odradili na identičan način. Beogradski timovi su bili polovični, ali je opet nekako Partizan u boljem raspoloženju jer se iz Italije vratio sa pobedom u Bolonji i porazom u Milanu, te je nada za plej-of daleko od izgubljenje, dok je Zvezda sve prosula u Atini posle neverovatnog pada u drugom poluvremenu. Ipak, sada se pažnja oba tima isključivo prebacuje na okršaj u ponedeljak (20.30, Štark arena), a do tada gledamo unazad na brojke koje su bile najzanimljivije.

Prva i osnovna brojka su pobede, a to je na strani Crvene zvezde. Ekipa sa Malog Kalemegdana je tri puta slavila, a samo jednom izgubila i to pred svojim navijačima u Evroligi. Ipak, derbi je uvek nešto posebno, pa ne bi bilo iznenađenje da vidimo još jednu utakmicu koja će biti prelomljena u samom finišu.

Izabrane vesti

Ono što je posebno zanimljivo sa prethodna četiri meča je činjenica da je Partizan uvek neuporedivo bolje startovao. Posebno na prvom evroligaškom okršaju kada je ekipa Željka Obradovića imala 11 poena prednosti, ali na kraju je izgubila u poslednjoj sekundi trojkom Nemanje Nedovića, a još drastičniji primer je bio u polufinalu Kupa kada je klub iz Humske imao čak 18 poena prednosti koje je prokockao i na kraju zasluženo izgubio u borbi za trofej.

Takođe, na sva četiri duela Partizan je izgubio četvrtu četvrtinu. Zvezda je uvek bila ta koja je bolje finiširala meč, čak i na susretu koji je tim Željka Obradovića rešio u svoju korist. Primljen je koš u poslednjoj sekundi koji je bio vrlo bitan jer u slučaju istog skora u Evroligi, Zvezda je ta koja će imati prednost. Ipak, to se ne čini kao realan scenario, posebno posle poraza crveno-belih protiv Panatinaikosa.

Što se igrača tiče, dva imena se definitivno izdvajaju. Nemanja Nedović i Luka Vildoza. Bekovski tandem Crvene zvezde je bio dvocifren na sva četiri derbija. Da stvar bude zanimljivija, obojica su ubacila identičan broj poena. Ukupno po 74 na četiri okršaja. Oni su ubedljivo najefikasniji i Partizan nije imao dva toliko konstantna igrača.

Najefikasniji su Kevin Panter i Dante Egzum. Australijana je ubacio ukupno 47, a kapiten crno-belih 45. Ipak, treba istaći da na utakmici na kojoj je Partizan Mozzart Bet slavio, najbolji pojedinci na parketu su bili Egzum i Ledej. Na tom meču su ubacili po 20 poena. Nema dileme da će veliku ulogu ponovo igrati Egzum koji je u ovom momentu verovatno igrač koji je u najboljoj formi u crno-belom taboru,a uz to će biti u direktnom duelu sa Fakundom Kampacom koji je odigrao samo jedan večiti derbi i to onaj u Kupu kada je ubacio 12 poena. Vredno pomena da je protiv Panatinaikosa u petak odigrao jedan od najlošijih mečeva u karijeri pošto nije uspeo da se upiše u listu strelaca.

Samo prvi ovosezonski derbi je rešen dvocifrenom razlikom, preostala tri su bila dramatična i pobednik se nije znao do samog kraja meča, a kao što smo već istakli viđen je i pobedonosni koš sa zvukom sirene – Nemanja Nedović je bio heroj.

Kada se pogledaju procenti šuteva, razlike su zanemarljive. Partizan je imao nešto bolji šut za tri poena, ali to nije donelo pobede, u jedinoj pobedi crno-beli su bili lošiji u šutu sa distance od Zvezde. Čak ni dominacija u skoku nije siguran znak trijumfa. Zvezda je bila mnogo bolja u skoku kada je Partizan slavio, a u svim porazima crno-beli su mahom bili znatno bolji u reketu.

Kada se sve sabere i oduzme, procenti retko kada igraju bitnu ulogu. Obično su to pojedinci koji osete momenat i raspoloženje, a ta imena smo pomenuli. Zvezda ima Nemanju Nedovića, Luku Vildozu, Fakunda Kampaca, ali i Ognjen Dobrića i Filipa Petruševa. Partizan sa druge strane gleda ka Kevinu Panteru, Danteu Egzumu, Zeku Ledeju i Matijasu Lesoru, ali jedno ime nikako ne sme da se zaboravi. Potencijalni iks faktor – Aleksa Avramović.

Sve u svemu ljubitelje košarke u ponedeljak ponovo očekuje spektakl u meču koji bi mogao da presudi ko će ući u plej-of sa prvog mesta na tabeli.

DOSADAŠNJI DERBIJI

Crvena zvezda – Partizan 90:74

/Vildoza 19 - Papapetru 15/

Partizan – Crvena zvezda 73:76

/Panter 15 – Nedović 20/

Crvena zvezda – Partizan 78:79

/Vildoza 26 – Egzum 20, Ledej 20/

Partizan – Crvena zvezda 75:83

/Naneli 19 – Vildoza 15/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara