Detalj sa međusobnog duela (Foto: ABA liga)
Detalj sa međusobnog duela (Foto: ABA liga)

Veliki ulog, malo poena: Vojvodina i Spartak u ratu za ABA ligu

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.05.24. | 10:34

Prvi meč finalnog dvomeča drugorangiranog jadranskog takmičenja igra se večeras od 19.00 u novosadskom "Spensu". Revanš na programu za sedam dana u Subotici

Vojvodina ili Spartak - pitanje je sada, a odgovor ko će biti šampion ABA 2 lige za sezonu 2023/24 ćemo dobiti nakon 80 minuta košarke koje u finalu plej-ofa treba da odigraju dva tima sa severa Srbije. Prvi megdan je na programu danas od 19.00 na parketu novosadske ekipe, dok se revanš igra za sedam dana u Subotici. Ulog je ogroman jer sem šampionskog zvanja donosi i plasman u elitni rang jadranskog takmičenja.

Propozicije su takve da se igraju dva meča posle kojih se sabiraju ukupni poeni i tako se dobija pobednik dvomeča. Na taj način je Vojvodina uspela da pregrmi nezgodnu Podgoricu u polufinalu i u revanšu kod kuće nadoknadi 18 poena zaostatka slavivši sa ubedljivih 97:55.

Izabrane vesti

Koliko je Spens od velikog značaja za izabranike Miloša Isakova-Kovačevića pokazuje i to što su ove sezone tamo izgubili samo dva meča. Što se tiče ovosezonskih bitaka sa Subotičanima kojih je dosada bilo tri (dve u prvenstvu Srbije, jedna u ABA), imaju dva slavlja. Poslednji put su se sastali još krajem januara u okviru regularnog kola regionalnog takmičenja kada se kao gost radovala Vojvodina (71:79). Ipak, od tada do sada je mnogo vode proteklo Dunavom, svašta je drugačije i taj okršaj ne može da se posmatra kao reper za finalnu seriju.

"Prvo, čestitke Spartaku na tome što su obezbedili finale, a mi smo zajedno sa njima obezbedili Srbiji još jednog predstavnika u ABA ligi sledeće godine, što mislim da je izuzetno važno za našu košarku", rekao je trener Novosađana, Isakov-Kovačević u uvodnoj reči pred finalni obračun pa dodao: "Što se tiče finala, mi smo kao kvalifikanti počeli ovu sezonu u ABA 2 ligi, išli smo iz meča u meč i sada smo u situaciji kakvu čak ni najveći optimisti među nama nisu očekivali početkom godine. Što se tiče Spartaka, oni su dobro poznata ekipa, dobro poznat sistem. Igraćemo 80 minuta protiv njih i važno je da mi kroz naš identitet, kroz čvrstu odbranu, nametnemo neki naš ritam meča koji ćemo moći da kontrolišemo. Očekuje nas 80 minuta dobre, muške, tvrde košarke, gde ne očekujemo lepu i lepršavu igru ni sa jedne ni sa druge strane, ali ono što je važno je da u naletima koje će obe ekipe imati mi budemo ti koji će duže izdržati u svom ritmu. Ako budemo u problemu na terenu probaćemo to da svedemo na najmanji mogući uzorak. Još jednom bih pozvao navijače da poslednji put ove sezone dođu u Veliku salu Spensa i da nam pomognu da sa najpozitivnijim mogućim utiskom i rezultatom odemo na revanš u Suboticu.”

Vojvodina je inače kao prvoplasirana završila KLS, dok je Spartak bio na pol-poziciji na kraju ligaškog dela ABA 2 lige. Sve to pokazuje da se radi o ekipama podjednakog kvaliteta i da će nijanse odrediti onoga koji će se na kraju okititi prvom titulom u drugorangiranom regionalnom takmičenju.

Srcem će uz Spartak biti i Dušan Kutlešić koji već duže vreme nije u prvih 12. Ipak, to ga nije sprečilo da u izjavi za Mozzart Sport kratko najavi predstojeći derbi u kojem očekuje napetost do samog kraja.

"Očekujem krajnje neizvesno finale u kojem se do poslednjeg minuta u obe utakmice neće znati ko će biti pobednik. Igraće se na mali broj poena, ne zbog stila koji gaje obe ekipe, već zbog velikog uloga koji donosi titula, a to je plasman u ABA 1 ligu. Vodiće se računa o svakom napadu, skoku, slobodnom bacanju. Baš zbog toga i očekujem jako tvrdu seriju. Pride, biće ovo komšijski derbi između dve vojvođanske ekipe pa će i taj aspekt učiniti da borba za trofej dobije posebnu notu. Svakako je lepo što će Srbija dogodine imati šestog predstavnika u najvišem rangu regionalne košarke", poručio je Kutlešić za naš portal.

Što se tiče trenera Subotičana, Vladimira Jovanovića, on je svojim dolaskom prodrmao ekipu i uz određene kadrovske promene je doveo do prilike da se bori za tron. Rutinski je u polufinalu preskočen skopski MZT, međutim poslednji stepenik je uvek najteži.

“Već sam pomenuo da je plej-of ABA2 lige jako zahtevno takmičenje s obzirom da se igraju dve utakmice. Rekao bih da su ovo dva poluvremena i ta dva poluvremena moraju da se odigraju jako dobro i konstantno. Očekuje nas sigurno dobar protivnik, koji kao i mi ima dobru sezonu iza sebe. Nadamo se da ćemo biti na vrhuncu zadatka i pre svega se nadam da ćemo imati standard u odbrani, to je ono što je važno i meni i timu, jer od toga zavisi samopouzdanje za dobar napad i za neke visoke procente šuta. Svi igrači su zdravi i motivisani za predstojeću utakmicu.”, naglasio je iskusni strateg.

ABA 2 LIGA - FINALE

Danas

19.00: (1,70) Vojvodina (14,5) Spartak (2,30)

Četvrtak, 16.05.

Spartak - Vojvodina 19.00

* Šampion postaje ona ekipa koja nakon dva meča ima prednost u konačnom zbiru


tagovi

ABA 2 ligaKK VojvodinaKK Spartak Subotica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara