Foto: ©AFP; ©Starsport; ©MN Press
Foto: ©AFP; ©Starsport; ©MN Press

Vembanjama odjavio Parkera, Makabi se rastao sa Vilijamsom, zagolicao maštu Boldvinu

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.06.22. | 21:46

Baskonija već traži zamenu za Amerikanca, pojačavaju se Panatinaikos i Valensija

Iako je po osvajanju titule prvi čovek Asvela Toni Parker istakao da će se u Vilerbanu naredne sezone sve vrteti oko Viktora Vembanjame, mladi košarkaš je prema pisanju Lekipa digao sidro. Kako se navodi, on je iskoristio mogućnost da prekine saradnju sa francuskim šampionom i sezonu pred odlazak u NBA će provesti u drugoj sredini.

U isto vreme Makabi nastavlja sa promenama. Zvanično se rastao sa Derikom Vilijamsom, a kako stoje stvari mogao bi u svoje redove da preseli sjajnog Vejda Boldvina iz Baskonije. Tim iz Vitorije u strahu da bi mogao da ostane bez Amerikanca bacio oko na Iga Besona koji je na nedavno održanom draftu završio u Milvokiju preko Indijane (poslednji pik). Valensija je zainteresovana za Džefa Tejlora koji se rastao sa Realom, dok je na putu za Atinu i Panatinaikos talentovani Grk Panajotis Kalaicakis iz Lijetkabelisa.

Izabrane vesti

Još pre kraja sezone se pisalo da bi Vembanjama mogao da napusti Asvel. Nije zadovoljan ulogom koju je imao u četi Ti Džej Parkera, a iako je najavljeno da bi mogao da bude i prvi pik na NBA draftu 2023. godine, svestan je da mora što kvalitetnije da radi pred odlazak u najjaču konkurenciju na svetu.

Imao je opciju do 26. juna da aktivira izlaznu klauzu iz ugovora sa najtrofejnijim francuskim klubom i prema pisanju Lekipa iskoristio ju je.

Veliki broj klubova je zainteresovan za njegove usluge, a kao favorit se izdvaja Pariz. U glavnom gradu se rađa ozbiljan projekat, što potvrđuje i poziv za učešće u Evrokupu. Interesovanje da ga vrati pokazao je Nanter, a i Vensan Kole bi voleo da ga vidi u Metropolitanu. Opcija je i odlazak u Ignajt iz Dži lige. Tim koji je osnovan kao alternativa za koledž košarku i koji može da plati mlade igrače do 500.000 dolara. Na minula dva Drafta četiri igrača ove ekipe izabrana su u prvoj rundi, tri u prvih 10 (Džejlen Grin - Hjuston, Džonatan Kumiga - Golden Stejt i Dajson Denijels - Nju Orleans).

Što se tiče Makabija, promene se ređaju kao na traci. Već je predstavljeno šest novih igrača: Aleks Pojtres, Bonzi Kolson, Gaj Pnini, Darun Hiljard, Ostin Holins i Rafi Menko. Skoti Vilbekin je otišao u Fenerbahče, a danas se sa klubom rastao i Derik Vilijams.

Igrač koji je 2011. godine izabran kao drugi pik na NBA draftu je u evropskoj košarci od 2018. godine, kada je zaigrao u dresu minhenskog Bajerna. Branio je potom boje Fenerbahčea i Valensije, a od minulu sezonu je proveo u Makabiju. Beležio je 10 poena i 3,4 na 59 nastupa u Evroligi i izraelskom prvenstvo.

Nada se povratku u NBA, gde je već bio na mini kampu Los Anđeles Lejkersa zajedno sa igračima poput Darena Kolisona, Džastina Timana, Sindarijusa Tornvela, Antonija Bleknija, Džejlena Adamsa... U najjačoj ligi sveta je igrao za Minesotu, Sakramento, Njujork, Majami i Klivlend. Upisao je i dva nastupa za Jezeraše pre nego što je stigao na Stari kontinent.

Poznato je da Makabi ima dogovor sa Džošom Nibom, spekuliše se da je na pragu kluba i bivši bek Crvene zvezde Lorenzo Braun, kao da je blizu i nekadašnji član Indijan i Milvokija Ti Džej Lif. Piše se po izraelskim medijima da je klubu ponuđen i bivši igrač Jute i Barselone Dante Egzum, a najnovije informacije ukazuju da je uprava Ponosa Izraela poslala primamljivi ponudu na adresu Vejda Boldvina.

Amerikanac je imao sjajnu sezonu u Baskoniji koja je pokazala veliku želju da ga zadrži, ali navodno mu je ponuda iz Tel Aviva zanimljivija.

Tim iz Vitorije će tako morati da angažuje dva nova plejmejkera, s ozbirom da se rastao sa Džejsonom Grejndžerom koji je blizu potpisivanja saradnje sa Venecijom. Bacio se u potragu i pokazao interesovanje za francuskog košarkaša Iga Besona, tvrde španski mediji.

Besona je Indijana odabrala na minulom Draftu kao poslednjeg pika, ali ga je potom trejdovala u Milvoki. Tokom karijere je igrao za Šalon, Sen Kenten i Nju Ziland Brejkerse minule sezone.

U NBL ligi je beležio 13,9 poena, 3,9 skokova i 2,5 asisitencije u proseku na 25 odigranih utakmica. Pre toga je kao član Sen Kentena u drugoj francuskoj ligi beležio 19,5 poena po nastupu i bio među MVP kandidatima. Bio je najbolji strelac i najbolji mladi igrač drugog ranga.

Real Madrid se nedavno rastao sa Džeferijem Tejlorom. Amerikanac sa švedskim pasošem je napustio Kraljevski klub posle sedam godina, ali će po svemu sudeći ostati u Španiji. Za njegove usluge zainteresovana je Valensija.

Krilni košarkaš rođen u Švedskoj upisao je 463 nastupa za Kraljevski klub i osvojio 13 trofeja. Po jednom Evroligu i Interkontinentalni kup, četiri titule u ACB ligi, tri Kupa kralja i četiri Superkupa Španije. Drugi je stranac sa najviše nastupa u istoriji Blankosa. U sezoni za nama beležio je 3,9 poena i 1,5 skok za oko 15 minuta na parketu u ACB ligi i Evroligi.

Valensija je na mesto šefa struke ovog leta postavila Aleksa Mumbrua, a kao prvo pojačanje nedavno predstavila Krisa Džonsa iz Asvela. Ugovore su produžili Klemen Prepelič i Sem van Rosom, dok su Fontetu napustili Oliver Henlan, Majk Tobi i Luj Labejri. Nenad Dimitrijević bi mogao da završi na pozajmici.

Oko Panatinaikosa kolaju brojne glasine. Jasno je da će biti velikih promena u klubu. U smiraj minule sezone stigao je Pejton Siva, na listi želja kluba su i Pariz Li iz Monaka i Činanu Onaku iz Bnei Herclije, a kako stvari stoje ugovor sa klubom bi uskoro mogao da potpiše Panajotis Kalaicakis.

Grčka Gazeta javlja da dogovor između kluba i igrača Lijetkabelisa postoji, ali i da će PAO morati da plati obeštećenje za njegove usluge jer je ugovorom vezan za litvanski klub. Ističe se ipak da ono neće biti veća prepreka, jer iznos nije veliki.

Kalaicakisa prema pisanju litvanskog portala 15min čeka velika povišica. Od 35.000 evra koliko je imao u Lijetkabelisu dobiće 280.000 evra po sezoni u Atini.

Izuzetno je napredovao pod vođstvom Nenada Čanka i na 62 nastupa u Evrokupu i litvanskim takmičenjima (kup i liga) beležio 11,2 poena, 3,6 skokova, 2,8 asistencija i 1,4 ukradenu loptu po meču. Gazeta tvrdi da će sve biti ozvaničeno kada Panatinaikos angažuje novog trenera, s ozbirom da je poznato da se na klupi neće zadržati Jorgos Vovoras.


tagovi

Košarkaški transferiViktor VembanjamaAsvelKK ParizMetropolitanKK Nanterrazvojna ligaDerik VilijamsKK Makabi Tel AvivVejd BoldvinBaskonijaKK ValensijaDžef TejlorKK PanatinaikosPanajotis KalaicakisLijetkabelis

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara