Screenshot - twitter.com
Screenshot - twitter.com

Presek stanja na evroligaškoj pijaci: Makabi najaktivniji, Efes i Fener ulovili kapitalce, čekaju se Real i Barsa

Vreme čitanja: 14min | pon. 27.06.22. | 18:15

Timovi koji će naredne sezone nastupati u elitnom takmičenju uveliko rade na sklapanju rostera

Evroliga je pre 11 dana objavila spisak do 18 timova koji će se naredne sezone boriti za titulu najboljeg na Starom kontinentu. Nizu licenciranih klubova, kao i onih koji su do karte za elitno takmičenje došli na terenu poput Virtus Bolonje (osvajač Evrokupa) i Crvene zvezde (dobila vajld kartu kao šampion ABA lige) dodala je Valensiju i Partizan. Učesnici društva najboljih uveliko rade na sklapanju rostera za izazove koji ih čekaju u najjačoj evropskoj konkurenciji. Makabi je već završio pet pojačanja, Fenerbahče i Anadolu Efes su potpisali velike zvezde, a još se čekaju potresi koje spremaju giganti poput Real Madrida i Barselone.

Srbija će posle osam godina imati dva predstavnika u Evroligi, ali još se čekaju potezi Crvene zvezde i Partizana na tržištu. Šestorici prvotimaca regionalnog šampiona istekli su ugovori, dvojica su već našla nove angažmane, dok je pokeru igrača crno-belih iscurela saradnja po okončanju takmičarske godine.

Izabrane vesti

ALBA BERLIN

Odbranila je četa Izraela Gonzalesa titulu u Nemačkoj, ali pošto se sezona u Bundesligi odužila, Alba nije još krenula sa realizacijom planova za narednu.

Zasad je poznato samo da je Timu Šnajderu istekao ugovor, dok Barselona preti da iz Berlina uzme Oskara da Silvu.

ANADOLU EFES

Istanbulski klub je odbranio tron u Evroligi, ali onda kao da je Ergin Ataman dao voljno svojim izabranicima. Dobro su se namučili da dođu do finala turskog prvenstva, gde ih je Fenerbahče ubedljivo porazio.

Iako je godinama uspevao da održi jezgro igrača i sa minimalnim promenama uspevo da dominira Evroligom, ovog leta će ipak morati da napravi određene korekcije.

Izašle su kvote Mozzart-a za osvajača Evrolige u sezoni 2022/23. Pogledajte ih OVDE.

Džejms Anderson je već otišao u Mursiju, Jigitdžan Sajbir u Bursu, a izvesno je da se ni Filip Petrušev neće vraćati. Još ranije je nagovešteno da odlazi i Krunoslav Simon kojem je istekao ugovor, a bez saradnje je ostao i Adrijan Moerman.

Završili su Pivari već nekoliko poslova, a najvažnije je što su produžili saradnju sa Šejnom Larkinom. Ostaje da se vidi hoće li sačuvati pakleni američko - srpski tandem. Vasilije Micić je pod ugovorom, ali sve se glasnije priča o njegovom potencijalnom odlasku u NBA.

Nove ugovore su parafnuli i turski internacionalci Bugrahan Tundžer i Erten Gazi, kao i iskusni Brajant Danston. Angažovana su i dva velika pojačanja. Vil Klajburn iz CSKA je potpisao na dve godine, Ante Žižić iz Makabija na tri (2+1). Očekuje se i dolazak Amata Mbajea iz Pinar Karšijake.

OLIMPIJA MILANO

Nije uspela četa Etorea Mesine da napravi iskorak u Evroligi, iako je sjajno počela sezonu. Štaviše, stala je u četvrtfinalu, dok je prošle sezone stigla i do Fajnal fora.

Najavljen je veliki broj odlazaka iz Prestonice mode. Ugovori su istekli Malkolmu Dilejniju, Serhiju Rodrigezu, Polu Biligi, Benu Bentilu. Dres Manekena više neće nositi Troj Denijels i Trej Kel.

Iskusni Kajl Hajns je potpisao na još jednu godinu, a ozvaničena su i dva pojačanja. Iz Barselone je stigao centar Brendon Dejvis, dok se klubu na vernost obavezao i italijanski reprezentativac Stefano Tonut (Venecija). Angažovan je i Naz Mitru Long iz Breše koji je potpisao na dve godine.

Najavljen je i dolazak Kevina Pengosa, mada dve strane još nisu postigle dogovor. Za razliku od Kanađanina, veruje se da su se Manekeni rukovali sa bivšim igračem Crvene zvezde Bilijem Beronom koji je posle dve godine zvanično napustio redove Zenita iz Sankt Peterburga.

MONAKO

Istorijska sezona za Kneževe u Evroligi (plasman u četvrtfinale) nije krunisana titulom u Francuskoj. Ekipa Saše Obradovića je pre par dana izgubila u majstorici od Asvela i tako ostala praznih šaka.

Neće to pokolebati upravu kluba, koja je rešena da lansira tim u vrh evropske košarke. Najavljen je i budžet za plate igrača od 18.000.000 evra, Obradović je produžio saradnju sa klubom, a već su kaparisana i tri velika pojačanja. Sa Kneževima su se dogovorili bivši igrač Crvene zvezde Džordan Lojd (zvanično napustio Zenit), Džon Braun koji je oduševio igrama u dresu Uniksa (završio sezonu u Breši), kao i Eli Okobo iz Asvela. Francuski košarkaš je u majstorici presudio Monaku, a onda navodno parafirao saradnju sa klubom tešku 1.000.000 evra po sezoni.

Gotovo kompletnom igračkom kadru istekao je ugovor. Donta Hol je dogovorio produžetak saradnje na tri godine, Monako bi da zadrži i Alfu Dijaloa, dok je Rob Grej već pronašao novi angažman u Tofašu.

Ibrahima Fal Faje, Pariz Li, Jakuba Utara, Leo Vesterman, Donatas Motiejunas, Brok Motum, Džeri Butsil, Rudi Demajis, Dvejn Bejkon, Majk Džejms, Vil Tomas, kao i reprezentativac Srbije Danilo Anđušić su odradili potpisanje saradnje i jasno je da se veliki broj njih neće zadržati u klubu (možda i niko).

BASKONIJA

Posle prilično razočaravajuće sezone, tokom koje su ekipu predvodili Duško Ivanović i Neven Spahija, uprava kluba iz Vitorije je na mesto šefa struke postavila Đoana Penjaroju. Očekuje se i revolucija u igračkom kadru.

Džejson Grejndžer je već digao sidro i na pragu je Venecije, a ugovori su istekli i Vejdu Boldvinu, Aleku Pitersu, Arturu Kurucu i Aleksu Bareri. Baski su više nego zainteresovani da zadrže Boldvina koji je bez sumnje bio najbolji igrač ekipe u takmičarskoj godini za nama.

Angažovano je i prvo pojačanje u vidu reprezentativca Novog Zelanda Janika Vecela (potpisao na godinu dana).

CRVENA ZVEZDA

Osvojili su crveno-beli triplu krunu, na najbolji mogući način okončali veoma napornu sezonu i već krenuli u ispočetka. Šest prvotimaca je ostalo bez ugovora, za trojicu je jasno da se neće vraćati.

Dejan Davidovac je potpisao za moskovski CSKA, Ostin Holins karijeru nastavlja u Makabiju, dok se Majk Cirbes oprostio od crveno-bele publike po treći put. Saradnja je istekla i kapitenu Branku Laziću, Marku Simonoviću i Nejtu Voltersu koji je još pred završnicu Superlige Srbije uz dozvolu kluba otišao u domovinu. Iskusni Simonović je nagovestio da nije spreman da svira kraj.

"Videćemo. Malo da odmorim, pa da odigram još jedno dve-tri godine, a-ha-ha. Šalim se malo, ali ide u tom smeru", rekao je iskusni košarkaš posle osvajanja triple krune.

Nije još rešena ni sudbina trenera Dejana Radonjića kojem je takođe istekao ugovor, a tek nakon što bude rešeno pitanje šefa struke tim sa Malog Kalemegdana će krenuti u realizaciju planova na transfer tržištu.

BARSELONA

Razočarali su Katalonci u sezoni za nama. Imali su jedan od najskupljih timova na Starom kontinentu, delovalo je da su spremni da naprave iskorak u odnosu na minulu sezonu i domognu se titule u Evroligi. Na kraju su osvojili samo Kup kralja.

Šarunas Jasikevičijus je bio vrlo razočaran, često je kritikovao i igrače, ali je uprava rešena da ga zadrži. Ponuđen mu je novi ugovor, ali sa smanjenom platom. Nije ga prihvatio, mada španski mediji tvrde da još postoji šansa da potpiše novu saradnju do početka poslednje sezone u aktuelnoj.

Igrački kadar će doživeti ozbiljne promene, a već su klub napustili Najdžel Dejvis Hejs, Brendon Dejvis, Rolands Šmits i Dante Egzum. Postoji želja uprave da zadrži Australijanca, mada on naginje ka povratku u NBA. Poslednja informacija je i da je ponuđen Makabiju.

Nik Kalates je navodno na izlaznim vratima, a priča se i da pregovara sa Zenitom.

Tomas Satoranski će po svemu sudeći biti prvo pojačanje. Očekuje se da povratnik iz NBA potpiše saradnju na četiri godine sa klubom. U Palau Blaugrani je već viđen i Jan Veseli, a najavljen je i dolazak krilnog centra Albe Oskara da Silve.

BAJERN MINHEN

Nedavno je okončana sezona u Nemačkoj, pa se o potezima Bajerna na tržištu nije previše pričalo. Biće sigurno promena, posebno jer su dva igrača već digla sidro, a velikom broju je istekao i ugovor.

Trener Andrea Trinkijeri ima saradnju na još jednu sezonu, a time ne mogu da se pohvale Leon Radošević, Ogastin Rubit, Dešon Tomas, Otelo Hanter, Gevin Šiling, Nik Vejler Beb i Žan Mark Šiško.

Nihad Đedović je posle devet godina napustio Minhen i karijeru nastavlja u Unikahi. Posle jedne sezone je otišao Darun Hilijard i preselio se u redove Makabija iz Tel Aviva.

FENERBAHČE

Osvojio je Fener titulu u Turskoj i onda se zahvalio na saradnju Aleksandru Đorđeviću. Na njegovo mesto postavio je Dimitrisa Itudisa i krenuo u rekonstrukciju igračkog kadra.

Klub su već napustili Markel Starks (Darušafaka), Džehajve Flojd (Galatasaraj), Ahemt Duverioglu (Bursa), Pjerija Henri (bori se za šansu u NBA preko kampa Vašingtona) kao i Jan Veseli i Danilo Bartel. Ugovori su istekli i Marijalu Šajoku i Nandu De Kolou.

Nove saradnje parafirali su Ismet Akpinar i kapiten Melih Mahmatoglu, a angažovana su tri pojačanja. Prvi je stigao Džonatan Motli iz Lokomotive Kubanj, a odmah za njim je ugovor na sezonu potpisao Samet Gejik iz Turk Telekoma. Najveće pojačanje svakako je Skoti Vilbekin koji je posle četiri godine napustio Makabi i vratio se u Tursku čiji ima pasoš i gde je kao član Darušafake osvojio Evrokup. Poslednji je u klub stigao Tonje Džekiri iz Uniksa koji je parafirao saradnju na godinu dana, uz opciju produžetka na još toliko.

ASVEL

Viktor Vembanjama (©AFP)Viktor Vembanjama (©AFP)

Osvojili su izabranici Ti Džej Parkera novu titulu u Francuskoj, 21. za klub iz Vilerbana. U Evroligi su dobro počeli, ali je usledio veliki pad u drugom delu sezone.

Promena će biti i to velikih, a prvi čovek kluba Toni Parker je istakao da je u centru projekta za narednu sezonu Viktor Vembanjama.

Eli Okobo je na putu da "zabije nož u leđa" ekipi i preseli se u Monako, dok je Kris Džons završio u Valensiji. U Španiju će i Dilan Osetkovski koji se dogovorio sa Unikahom. Ugovori su istekli Jusufi Falu, Rejmaru Morganu, Šarlu Kaudiju, Vilijamu Hauardu, Markosu Najtu i Džejmsu Gistu.

Želja uprave je bio Kajl Olman iz Pariza. Video je Asvel u njemu zamenu za Okoboa, ali je Amerikanac odlučio da ostane u timu iz glavnog grada koji će debitovati u Evrokupu naredne sezone.

MAKABI

Posle najgore sezone u poslednjih 29 godina, Makabi je krenuo sa korenitim promenama. Vratio se Dejvid Blat u ulozi konsultanta, a na mesto šefa struke postavljen je Oded Kataš.

Sredinu su već promenili Skoti Vilbekin (Fener), Ante Žižić (Efes) i Oz Blejzer (Hapoel Jerusalim), a ugovori su istekli i Deriku Vilijamsu i Kajriju Tomasu. Neizvesna je sudbina i ostalih stranaca koji su minule sezone branili boje Ponosa Izraela.

Pojačanja se nižu kao na traci. Već pet novajlija je predstavljeno u Tel Avivu. Ugovore sa klubom su potpisali Aleks Pojtres iz Zenita, Bonzi Kolson iz Pinar Karšijake, Darun Hilijard iz Bajerna, kao i doskorašnji igrač Crvene zvezde Ostin Holins. Vratio se i Gaj Pnini, a na putu su još najmanje tri nova košarkaša.

Makabi navodno ima dogovor sa bivšim igračem Crvene zvezde i Uniksa Lorenzom Braunom, kao i Džošom Nibom koji je imao odličnu sezonu u Žalgirisu. Snažni centar će potpisati na godinu dana za 800.000 dolara, uz mogućnost da se saradnja nastavi za još godinu dana.

Nije ni to sve, pošto bi izraelski velikan mogao da ostvari višegodišnju želju i u svoje redove preseli Ti Džej Lifa. Ovaj 25-godišnji košarkaš je rođen u Tel Avivu, nastupa i za reprezentaciju. Indijana ga je pre pet godina draftovala kao 18. pika. Proveo je tri godine u Pejsersima, potom još jednu u Portlandu (skupa 151 nastup), a poslednji angažman imao je u Kini.

Izraelski novinar Jakov Meir sa portala Izrael Hajom navodi i da je klubu ponuđen reprezentativac Australije Dante Egzum.

OLIMPIJAKOS

Vratio se grčki velikan u vrh evropske košarke. Posle par godina lutanja predvođen čovekom koji ga je poslednji put odveo na krov Starog kontinenta, stigao i do Fajnal fora Evrolige. Potom je u finalu grčkog prvenstva ubedljivo savladao Panatinaikos i posle par godina pauze osvojio titulu.

Jorgos Printezis je odlučio da stavi tačku na impresivnu igračku karijeru, a dobra vest za pristalice tima iz Pireja je da je trener Jorgos Barcokas parafirao novi trogodišnji ugovor.

Ugovori su istekli Tajleru Dorsiju, Hasanu Martinu i Liviju Žan Šarlu. Bivši igrač Makabija navodno već ima ponudu za ostanak na stolu, spekuliše se i o cifri od 1.100.000 evra po sezoni.

Bilo je pisanja o potencijalnom povratku Nikole Milutinova u Dvoranu mira i prijateljstva, ali je ubrzo usledio demanti.

PANATINAIKOS

Još jedna razočaravajuća sezona za Panatinaikos koji ponovo mora da krene od nule. Legija stranaca nije donela željeni rezultat, ponovo su pravljene promene u hodu, pa posle godine za zaborav Zelenima ne preostaje ništa drugo nego da krenu ispočetka.

Ugovori su istekli Džeremiju Evansu, Lefterisu Bohoridisu i Leonidasu Kaselakisu, a potonji ima dogovor sa Peristerijem na dve godine. Jasno je ipak da to neće biti jedini odlasci iz Atine.

Krajem sezone je angažovan Pejton Siva, a naciljana su i četiri pojačanja. PAO želi Pariza Lija iz Monaka i MVP-a izraelske lige Činanua Onuakua iz Beni Herclije. Zainteresovan je i za blizance Kalaicakis, Jorgosa (Oklahoma) i Panajotisa (Lijetkabelis). Priče o angažovanju bivšeg igrača Žalgirisa i Asvela Derika Voltona su utihnule.

Ekipu je u finišu minule sezone preuzeo povratnik Jorgos Vovoras, ali su male šanse da "preživi" leto na klupi grčkog velikana.

PARTIZAN

Četvorici igrača crno-belih, koji su se posle osam godina vratili u Evroligu, istekao je ugovor. Dalasu Muru, Matijasu Lesoru, Radetu Zagorcu i Nemanji Dangubiću. Poznato je još samo da za Amerikanca postoji interesovanje iz Kine.

Otišao je i Rodion Kuruc koji će posle razočaravajuće sezone pokušati da se izbori za novu šansu u NBA.

REAL MADRID

Izdigao se Kraljevski klub iz pepela i sezonu okončao sa titulom prvaka Španije u rukama. Igrao je i finale Evrolige gde je u poslednjim sekundama izgubio od Efesa, pa posle svega može da bude prezadovoljan ostvarenim.

Ipak, očekuju ga nove velike promene. Trener Pablo Laso je u smiraj sezone doživeo infarkt, nije bio uz ekipu tokom finalne serije ACB lige sa Barselonom. Ima važeći ugovor sa klubom na još godinu dana, ali sudbina iskusnog španskog stručnjaka na klupi Blankosa zavisiće isključivo od njegovog zdravlja. Odlično se oporavlja posle velike životne bitke i sva je prilika da ćemo ga gledati kraj aut linije u Vizink centru i naredne sezone.

Klub je zvanično napustio samo Džeferi Tejlor, dok je saradnja istekla i Rudiju Fernandezu, Treju Tompkinsu, Fabijenu Kozeru i Serhiju Ljulju. Izvesno je da će Španci potpisati nove, a procene su da će i iskusni Francuz dobiti novi ugovor. Tompkins će se teško vratiti.

Kada su pojačanja u pitanju, očekuje se dolazak Marija Hezonje iz Uniksa koji se sa klubom dogovorio oko dvogodišnje saradnje. Najavljen je i povratak Serhija Rodrigeza, a na listi želja Reala je i Pijerija Henri koji je napustio Fener u potrazi za NBA angažmanom.

Izvesno je da će biti još odlazaka, kao i novi lica u španskoj prestonici naredne sezone.

VALENSIJA

Igraće se ponovo Evroliga u Fonteti. Valensija se vratila u elitno takmičenje i u njemu želi da ostane sa novim trenerom Aleksom Mumbruom na klupi. Bivši reprezentativac Španije je potpisao na tri godine, što je jasan pokazatelj koliko mu u Valensiji veruju.

Počeo je Mumbru već da tumba ekipu, pa su tako sidro digli Oliver Henlan, Majk Tobi i Luj Labejri. Martin Hermanson je teško povređen i pitanje je kada će biti u stanju da se vrati na teren, a i ugovor mu ističe narednog leta. Pod znakom pitanja je i sudbina Nenada Dimitrijevića kojeg bi Valensija da pošalje na kaljenje.

Kao prvo pojačanje se očekuje Kris Džons iz Asvela, a zamena za Tobija će po svemu sudeći biti najbolji mladi igrač Evrokupa Kalifa Diop. Spremni su Narandžasti da plate obeštećenje Gran Kanariji za njegove usluge.

Senegalca su Klivlend Kavalirsi odabrali na minulom NBA draftu (39. pik), ali je iz Ohaja potvrđeno da će mladi centar nazad na kaljenje u Evropu. Sva je prilika da će karijeru nastaviti u Valensiji.

Ozvaničeno je da će još sezonu u klubu provesti iskusni Belgijanac Sem van Rosom, koji će tako navršiti deceniju u dresu Valensije.

VIRTUS BOLONJA

Konačno se Virtus vratio u Evroligu i sada ima velike planove. Jedan od prvih poslova će biti da zadrži Tornikea Šengeliju, a pisalo se da je na radaru kluba i Nikola Milutinov, ali je to demantovano.

Očekuje se dolazak Džordana Mikija koji je napustio Zenit, ali je jasno da se uprava kluba iz Bolonje neće tu zaustaviti.

Ugovori su istekli Niku Manionu i Marku Seronu, ali je utisak da će biti još odlazaka. Plan je da okosnica uz Šengeliju i Mikija budu Miloš Teodosić, Marko Belineli i Danijel Heket. Nema sumnje da bi u klubu voleli da zadrže i Mama Žetea, ali je Francuz posle sjajne sezone nagrađene MVP titulom u Evrokupu privukao pažnju timova iz Španije.

ŽALGIRIS

Ušao je litvanski velikan u minulu sezonu sa velikim ambicijama. Podigao budžet na 10.000.000 evra, ali je na doživeo veliko razočarenje. Ne samo da je bio među najslabijim timovima u Evroligi, već je po prvi put i istoriji ispustio šansu da se bori za trofej u domaćem prvenstvu (u polufinalu ga izbacio Lijetkabelis Nenada Čanka).

U finišu sezone ja klupu preuzeo litvanski selektor Kazis Maksvitis kako bi što pre krenuo sa sklapanjem planova za narednu takmičarsku godinu. Nove ugovore su potpisali Edgaras Ulanovas i Lukas Lekavičijus, sa pozajmice se vraća Erikas Venskus, a kao prvo pojačanje je iz Obradoira stigao Laurinas Birutis.

Navodno je Žalgiris postigao i dogovor sa najboljim igračem najvećeg rivala Ritasa - Arnasom Butkevičijusom, a jasno je da će biti još mnogo novih lica u Kaunasu naredne sezone.

Paulijus Jankunas je odlučio da okači patike o klin, a klub su napustili i Tai Vebster, Janis Strelnijeks i Nils Gifaj. Bez ugovora su ostali i Arturas Milaknis i Regimintas Miniotis.

Džoš Nibo se po svemu sudeći seli u Makabi, a pod znakom pitanja je i status Žofrija Lovernja iako ima ugovor sa klubom na još godinu dana. Biće velikih promena u Žalgirio areni.

Dešavanja na evropskoj pijaci možete pratiti na Mozzart Sportu i putem taga #Košarkaški transferi.


tagovi

Košarkaški transferiEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara