Jan Veseli protiv Holandije (©fiba.basketball)
Jan Veseli protiv Holandije (©fiba.basketball)

Veseli se razgoropadio i sačuvao Česima šanse za plasman u osminu finala

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.09.22. | 19:35

Bivši košarkaš Partizana imao gotovo savršeno veče, ali publika u Pragu strepela do poslednjih sekundi

Posle poraza od Poljske i Srbije, košarkaška reprezentacija Češke konačno je slavila pred svojim navijačima u Pragu. Nije poštedela drame navijače ni u susretu sa Holandijom, ali je na krilima Letećeg Čeha Jana Veselog došla do trijumfa i sačuvala šanse za plasman u osminu finala - 88:80.

Holanđani su još jednom ostavili dobar utisak. Pokazali da se ne znaju za predaju, ponovo odigrali hrabro, ali i treći put ostali bez senzacije. Ključne poene za domaćina Grupe D postigao je Martin Peterka na 21 sekundu do kraja, kada je Česima doneo šest poena viška i omogućio im da odahnu.

Izabrane vesti

Odlično su Česi otvorili susret. Poveli sa 11:4 u ranoj fazi, stekli i dvocifren višak u finišu prvog kvartala. Sve je išlo prema očekivanjima, ništa nije slutilo na novu dramu, posebno kada je prednost u korist domaćina porasla na 23 poena u poslednjim trenucima prvog poluvremena. Slutilo je na težak poraz Holandije i ubedljivu pobedu Čeha koja bi im nesumnjivo dala krila u poslednje dve runde grupne faze, ali...

Raspucani Janik Franke i drugovi su odbili da se predaju. Ušli su u drugo poluvreme sa novom energijom i serijom 13:0 sveli zaostatak na samo šest poena. Uspeli su Česi da vrate dvocifren višak, ali je četa Mauricija Buskalje imala snage za još jedan nalet. Očas se stvorila drama u poslednjoj deonici. Već sredinom kvartala, posle polaganja Kerazija, razlika je bila samo četiri poena...

Nastavili su Holanđani da se bore, Česi nikako nisu uspevali da se odlepe, da bi tek na 21 sekundu do kraja, zahvaljujući trojci Peterke iz teške pozicije slomili otpor rivala. Šutirao je na isteku napada, iz ugla, preko ruke. Kada je lopta prošla kroz obruč bilo je jasno da slavlje Čeha može da počne.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 14 parova. Da li možeš bolje?

Bivši košarkaš Partizana, od ovog leta član Barselone, Jan Veseli susret je okončao sa 24 poena i sedam skokova. Imao je samo jedan promašaj iz igre (9/10), nijedan sa linije penala (6/6), dok je na terenu proveo preko 32 minuta. Peterka ga je ispratio sa 20 poena i sjajnih 6/7 van linije 6,75. Dvocifren je bio još Tomas Kizlink sa 12 poena, ali je upisao i devet asistencija, kao i šest uhvaćenih lopti. Ponovo u timu nije bilo Tomaša Satoranskog. Očigledno ga Česi čuvaju za poslednja dva duela protiv Izraela i Finske.

Sa druge strane je zablistao Janik Franke. Njega nije bilo u timu tokom susreta sa Srbijom, pošto se nije na vreme oporavio od povrede. Zaigrao je u porazu od Izraela, a večeras pokazao zašto nosi epitet najboljeg igrača holandske reprezentacije. Postigao je 22 poena, ubeležio i pet asistencija. Mučio češku odbranu snažnim prodorima i na kraju pogodio devet od 12 izvedenih penala. Ispratili su ga Vorti de Jong sa 13 i Džesi Edvards koji je bio nadomak dabl-dabla (12 poena i devet skokova).

ČEŠKA - HOLANDIJA 88:80

(24:14, 26:13, 16:30, 22:23)

Češka: Auda, Balvin 3, Bohačik 6, Hruban 8, Jelinek 10, Krejči, Kriz, Kizlink 12 (9as), Peterka 20, Sehnal 5, Veseli 24

Holandija: De Jong 13, Edvards 12 (9sk), Franke 22, Harms 2, Hamink 2, Kerazi 5, Klof 2, Kok 3, R. Šaftenar 6, O. Šaftenar, De Frajs 8, Vilijams 5

EVROBASKET DANAS

Poljska - Izrael 85:76

Hrvatska - Estonija 73:70

Velika Britanija - Grčka 77:93

Češka - Holandija 88:80

21.00: (1,10) Srbija (23,0) Finska (7,50)

21.00: (5,50) Ukrajina (20,0) Italija (1,17)



tagovi

Evrobasket 2022Košarkaška reprezentacija Češkekošarkaška reprezentacija HolandijeJan Veseli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara