Motiejunas, Lesor i Papapetru - uskoro saigrači? (©MN Press)
Motiejunas, Lesor i Papapetru - uskoro saigrači? (©MN Press)

Zelena revolucija u Atini: PAO potvrdio devet pojačanja, 10. na putu - Donatas Motiejunas

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.07.23. | 20:36

Litvanski reprezentativac bi trebalo da bude zamena za Jorgosa Papajanisa

Rešio je Panatinaikos da se vrati na pravi put ove sezone i ponovo se uhvati u koštac sa najboljim evropskim ekipama, posle perioda za zaborav. Postavio je na klupu čoveka koji je osvojio dve od poslednje tri titule u Evroligi, Ergina Atamana, i krenuo da slaže kockice.

Sportski direktor Sani Bečirović je imao pune ruke posla, jer je očigledno od starta bila ideja da se promeni kompletan roster. I već do 16. jula je napravljena gotovo potpuna rekonstrukcija. Osam igrača je zvanično napustilo klub, na izlaznim vratima je i Dimitris Agravanis, a potpisano je devet novajlija. Deseti je na putu.

Izabrane vesti

Kako prenosi Aris Barkas sa Eurohoops-a, Zeleni su u pregovorima sa litvanskim reprezentativcem Donatasom Motiejunasom. Iskusni centar bi trebalo da bude zamena za Jorgosa Papajanisa, koji je uprkos ponudi da ostane odlučio da karijeru nastavi kraj selektora Grčke, Dimitrisa Itudisa, u Fenerbahčeu.

Prvi čovek kluba iz Atine, Dimitris Janakopulos, nije najbolje prihvatio Papajanisovu odluku. Javno je istakao razočarenje, jer je grčki centar navodno digao sidro zbog ponude jače 200.000 evra iz Istanbula. Optužio je i trenera Kanarinaca, bivšeg pomoćnika Željka Obradovića u Panatinaikosu, Itudisa, da je hteo da zaradi na proviziji pri dolasku 26-godišnjeg centra, u dilu sa njegovim agentom Nikosom Spanosom. Na kraju je odlučio i da prekine svaki vid saradnje sa Network Sports agencijom.

Vrlo brzo su u Panatinaikosu okrenuli i novi list, krenuli po Motiejunasa, koji je imao dve dobre sezone u dresu Monaka. Bivši centar Hjuston Roketsa, Nju Orleansa i San Antonija bi tako trebalo da dopuni već dugačku listu letnjih pojačanja, ali i veoma kvalitetan sastav koji se okupio u OAKA Areni.

Zeleni su već potvrdili dolaske MVP-a Evrokupa Džerijana Grenta (Turk Telekom), Matijasa Lesora (Partizan Mozzart Bet), Kostasa Adetokunba (Fenerbahče), Kajla Gaja (Huventud), Dimitrisa Moraitisa (Peristeri), Luke Vildoze (Crvena zvezda) i Kostasa Slukasa (Olimpijakos), dok su se u PAO vratili Joanis Papapetru i Dinos Mitoglu.

Pored Papajanisa, otišli su Mateuš Ponitka (Partizan Mozzart Bet), Arturas Gudaitis, Derik Vilijams, Nejt Volters, Lefteris Bohoridis, Paris Li i Met Tomas, dok je precrtan i Agravanis.

Dakle, napravili su Zeleni odličnu ekipu, najverovatnije nisu još ni završili sa promenama, ali je jasno da će Ataman imati pune ruke posla kako bi što pre uigrao ekipu, jer je jasno da prema potpisima Panatinaikos nije krenuo sa stvaranjem dugoročnog projekta, već odmah želi rezultate.

Kada na sve pomenuto dodamo i igrače koji su pod ugovorima, a to su talentovani Grci Jorgos i Panajotis Kalaicakis, Lefteris Mancukas, kao i litvanski reprezentativac Marijus Grigonis (nije još izvesno da li ostaje, ali ima ugovor za narednu sezonu), dobijamo sledeću sliku o Panatinaikosovoj ekipi:

Bekovi: Kostas Slukas, Luka Vildoza, Kajl Gaj, Džerijan Grent, Dimitris Moraitis, Marijus Grigonis

Krila: Joanis Papapetru, Jorgos Kalaicakis, Panajotis Kalaicakis, Lefteris Mancukas

Centri: Dinos Mitoglu, Matijas Lesor, Kostas Adetokunbo, Donatas Motiejunas (?).

Bez dileme sastav koji pleni kvalitetom, sa dokazanim igračima na najvišem evropskom nivou, ali i momcima poput Gaja i Grenta koji su pokazali umeće, ali su željni dokazivanja na najvećoj kontinentalnoj pozornici. Gaj je blistao u Huventudu, srušio Baskoniju, a umalo i Real u plej-ofu ACB lige, Grent vodio Turk Telekom do finala Evrokupa, briljirao i u turskom prvenstvu. Tu je i Mitoglu, koji posle suspenzije od 16 meseci nesumnjivo ima želju da potvrdi mesto u evropskoj eliti, dok braća Kalaicakis i Mancukas spadaju u red najboljih mladih igrača u Grčkoj, ali i šire, te im motiva nikako neće manjkati da se afirmišu i na vrhunskom nivou.



tagovi

KK PanatinaikosErgin AtamanSani BećirovićDonatas MotiejunasLuka VildozaMatijas LesorJoanis PapapetruKostas AdetokunboKostas SlukasKonstantinos MitogluKajl GajDžerijan Grent

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara