Kuzma, Vembanjama, Bol i Markanen (©AFP)
Kuzma, Vembanjama, Bol i Markanen (©AFP)

Žrtvovane sezone sedam NBA ekipa: Kuzmi moda zanimljivija od košarke, Vizardse ne gledaju ni roditelji...

Vreme čitanja: 6min | pon. 04.12.23. | 08:21

A sve njih treba što češće da imate na tiketima… Naravno, ako ste se kladili protiv ovih sedam

U NBA ligi je odigrana četvrtina sezone, oko 20 mečeva, pa definitivno već mogu da se donose prvi zaključci. Doduše, teško je reći ko bi mogao da ode do prstena jer izrazitog favorita nema, a mnogo toga će da zavisi od forme i povreda. No, zato može da se kaže da sedam timova već sada može da razmišlja o sledećoj sezoni. Možda smo među njih mogli da svrstamo i Memfis, ali oni čekaju povratak Dža Moranta nakon suspenzije. Posle toga bi mogli da zaredaju s pobedama pa ih ipak ostavljamo van ovog društva.

DETROIT PISTONS

Izabrane vesti

Dobro su ušli Pistonsi u sezonu, imali dve pobede u prve tri utakmice, a onda je usledio nezapamćen niz poraza. Od tada do danas su izgubili 17 uzastopnih mečeva i već sada je jasno da ove sezone nemaju nikakve šanse da se domognu plej-in turnira, a kamoli za nešto više. U Detroitu su se nadali da bi na draftu mogli da dođu do Viktora Vembanjame jer su imali najviše šansi za prvi pik, ali su pali na petu poziciju na draftu koja im je donela odličnog odbrambenog igrača Ausara Tompsona, a on će sigurno imati dobru NBA karijeru. No, trenutno ni on, ni prva zvezda tima Kejd Kaningem, ali ni ostali mladi igrači ne mogu da im donesu neke uspehe, a realno nema smisla da se ove sezone ulaže u neke veterane koji bi mogli da im pomognu. Umesto toga će se vrlo verovatno dogoditi da u nekim trejdovima odu Bojan Bogdanović i Alek Burks, igrači za koje će se sigurno pronaći kupci, a Detroit će nizati poraze i probati da neki pristojan tim složi sledeće sezone.

VAŠINGTON VIZARDS

Kajl Kuzma (©AFP)Kajl Kuzma (©AFP)

Ovu ekipu valjda ne gledaju ni roditelji igrača koji za nju igraju. Retko se u NBA ligi nađe tim koji nema mogućnost da uđe u plej-of, ali ni neke mlade i zanimljive igrače, a Vizardsi su upravo takvi. Oni su ovog leta napravili trejdove za Bredlija Bila i Kristapsa Porzingisa, a najveće ime koje je došlo u Vašington je Džordan Pul koji nije bio loš u Golden Stejtu. No, Pul se pokazao kao igrač koji se sa 24 godine već zadovoljio sa svime šta je napravio u prve četiri sezone karijere i bahato se odnosi i prema košarci i prema saigračima. Uz njega se odlično uklapa Kajl Kuzma kojem je verovatno važnije da bude modna ikona nego pravi košarkaš. Kada imate takva dva igrača za nosioce igre, onda ste stvarno osuđeni na propast. Vizardse nemojte da gledate, možete i pametnije da utrošite to vreme. Sigurno negde postoje prenosi takmičenja u pecanju.

ŠARLOT HORNETS

Lonzo Bol (©AFP)Lonzo Bol (©AFP)

Šarlot ima nešto više smisla od Vašingtona jer imaju zanimljiva dva mlada centra u Marku Vilijamsu i Niku Ričardsu, imaju Brendona Milera koji bi morao da opravda drugi izbor na draftu ove godine, a imaju i Lamela Bola koga je pravo uživanje gledati dok igra košarku i dok se igra košarke. No, Bola opet nemaju jer i on, poput brata Lonza, ima hroničnih problema s povredama pa ga opet neko vreme neće biti na parketu. Bez njega su Hornetsi izgubili i ono malo uzbudljivosti koju su imali osim ako je uzbudljivo gledati Terija Rozira da igra sam protiv svih i tako postiže poene ili ako vam je zanimljivo da gledate kako porodični nasilnik, čovek koji je mlatio ženu pred malom decom, Majls Bridžis igra košarku. Čovek je dolarima kupio slobodu, a Šarlot mu je ponudio ugovor i dao mu novu šansu. U međuvremenu je on opet počeo da pravi probleme. Možda će mu sada povećati platu, i onako su ga nagradili time što su ga uopšte vratili u ligu.

ČIKAGO BULS

Tajris Halibarton, Zek Lavin, Franc Vagner, Lauri Markanen, Vendel Karter. Tako je mogla da izgleda petorka Čikaga da je Arturas Karnišovas na draftu 2020. izabrao Halibartona umesto Patrika Vilijamsa i da onda nije napravio trejdove kojima je doveo Nikolu Vučevića i Demara Derozana, a dao Markanena, Kartera i pik 2021. godine kojim je Orlando izabrao Vagnera. Eksperiment je jedno vreme čak i imao kakav-takav rezultat, ali se nakon povrede Lonza Bola sve raspalo. Nije Bol toliko važan igrač nego je bez njega došla do izražaja igra, odnosno nedostatak igre u timu u kojem Lavin i Derozan neprestano traže izolacije dok ostatak tima stoji i čeka povratne lopte. Nema kretanja, nema brzine, nema varnice, a najsmešnija stvar od svega je šta je Čikago svoje poteze napravio da bi nagovorio Lavina da potpiše novi ugovor, a sada kada ga je potpisao, svi kao da jedva čekaju da ode. Bulsi nisu toliko košarkaški očajni kao Vašington, i dalje tu ima zanimljivih igrača koji će na svakoj utakmici uraditi nešto lepo, ali ovo nije tim koji ima neku perspektivu u ovom sastavu pa očekujte trejdove. Navijači Bulsa su mogli da vide kako bi to izgledalo bez Lavina i Derozana u susretu protiv Milvokija i verovatno su vrlo zadovoljni jer su brzom igrom i odličnom odbranom pobedili Janisa i društvo. Da li je Karnišovas iz tog meča izvukao neku pouku?

SAN ANTONIO SPARS

Viktor Vembanjama (©AFP)Viktor Vembanjama (©AFP)

Sparse ćemo sigurno da gledamo kada god možemo samo zato jer tamo igra Viktor Vembanjama, a taj košarkaš na svakoj utakmici da povuče jedan-dva poteza koja nikada pre niste videli na košarkaškim parketima. Pisali smo već o tome koliko je on poseban i koliko će uz Četa Holmgrena promeniti košarku, ali voleli bismo da ga vidimo u nekoj ekipi koja bi, za početak, imala pravog plejmejkera. Greg Popović je odlučio ove sezone da eksperimentiše i stavio je Džeremija Sohana na poziciju plejmejkera, a koliko god da je on dobar igrač, toliko nije organizator igre. Ni na klupi nemaju previše opcija na toj poziciji osim Trea Džonsa, a utisak je da nisu dobro posložili ni uloge Keldona Džonsona i Devina Vasela. Sve u svemu, San Antonio je tim u stvaranju, od njih ništa ne može da se očekuje ove godine i to je tako. Gubiće mnogo utakmica, ali imaju Vembija pa im je sve lakše.

JUTA DŽEZ

Lauri Markanen (©AFP)Lauri Markanen (©AFP)

Izgleda da je Jutu prošla sezona u kojoj su praktično do njenog kraja bili u borbi za plej-in turnir malo zavarala. Dovođenjem Džona Kolinsa pomislili su da mogu i do boljeg rezultata, ali prvih 20-ak mečeva u ovoj sezoni pokazuje da su oni ipak još daleko od stvaranja prave ekipe koja bi mogla da ostvari neke bolje rezultate. Džez ima nekoliko zanimljivih igrača, pre svih Laurija Markanena i Vokera Keslera, a u trejdovima za Donovana Mičela i Rudija Gobera dobili su dosta pikova u sledećim godinama pa nas ne bi čudilo da u jednom trenutku sezone počnu da “odmaraju” neke važne igrače kako bi prikupili što više poraza i stavili se u što bolju poziciju za sledeći draft.

PORTLAND TREJLBLEJZERS

Blejzersima je ovo “nulta godina” u stvaranju nove ekipe nakon odlaska Demijana Lilarda u Milvoki, a za to stvaranje imaju dosta dobru osnovu jer su dobili dosta pikova i nekoliko mladih igrača. Tim sa Skutom Hendersonom, Afernijem Sajmonsom, Deandreom Ejtonom i Šejdonom Šarpom definitivno ima budućnost, ali sadašnjost nije baš najbolja za njih. Ove godine su već imali dosta problema s povredama pa nisu uspeli ni da pokažu šta mogu, ali su nakon niza od osam poraza uspeli da pobede u nekim mečevima u poslednje vreme. Portland je dobio dosta toga u zamenu za Lilarda, biće im potrebno strpljenja da dođu do nekog boljeg rezultata, ali ima kod njih dosta zanimljivih igrača.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Detroit PistonsŠarlot HornetsVašington VizardsČikago BulsSan Antonio SparsJuta DžezPortland Trejlblejzers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara