Zoran Lukić (©twitter.com/russiabasket)
Zoran Lukić (©twitter.com/russiabasket)

Zvanično - Lukić za kormilom ruske reprezentacije: Prihvatio bih ponudu samo Rusije ili Srbije

Vreme čitanja: 2min | pet. 22.10.21. | 14:20

Velika čast za srpskog trenera

Ono što je juče najavljeno, danas je dobilo i zvaničnu potvrdu. Zoran Lukić je novi košarkaški selektor Rusije.

19.00: (1,35) Crvena zvezda (16,0) Alba (3,50)

Izabrane vesti

Juče je Sport Ekspres preneo da je srpski stručnjak praktično već odabran i da se čeka samo potvrda ministarstva. Sada je izvesno da je košarkaški savez dobio amin.

Kako se navodi na sajtu saveza, konačna odluka je doneta na sastanku Izvršnog komiteta. Lukić će nastaviti da radi u ekipi Nižnjeg Novgoroda. U drugoj polovini novembra će održati prvi trening kamp sa ruskom reprezentacijom, koju 26. i 29. očekuju mečevi na startu kvalifikacija za Mundobasket 2023. Srpski trener će tako mandat otpočeti utakmicama protiv Italije i Islanda.

Lukić ima veliko iskustvo u ruskoj košarci. Radio je svojevremeno sa omladinskim timom moskovskog CSKA, predvodio U16 selekciju Rusije. Poznat je po radu sa mladim igračima, što je bio jedan od glavnih kvaliteta koji ga je preporučio ruskom savezu.

U sezoni 2010/11 je debitovao sa Nižnjim u ruskom šampionatu, a tada je u svojim redovima imao Semjona Antonova - danas prvotimca moskovskog CSKA i neizostavnog člana ruske reprezentacije.

Uskoro bi 50-godišnji stručnjak trebalo da obelodani i ko će biti članovi njegovog stručnog štaba, ali i da objavi prvi spisak reprezentacije.

Istakao je Lukić da su prvi razgovori obavljeno još krajem septembra.

"Imali smo produktivnu konverzaciju i odmah sam osetio veliko interesovanje. Ove sedmice sam im predstavio svoju filozofiju, moje mišljenje u kojem pravcu bi ruska reprezentacija trebalo da se kreće. Ponovo smo imali konstruktivan razgovor, sve je prošlo u pozitivnom tonu, bez ikakvih poteškoća. U Nižnjem Novgorodu, tradicionalno pokušavamo da napravimo balans između ostvarivanja sportskih rezultata i pružanja prilika mladim igračima. Često je trenerima teško da budu u sredini, ali ja sam godinama u tom sosu i tu nema ničeg novog za mene. To je ono što očekujem od ruskog državnog tima. Velika je čast predvoditi reprezentaciju, ali bih prihvatio samo dve ponude - Rusije ili Srbije".


tagovi

Zoran Lukićkošarkaška reprezentacija Rusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara