Duško Ivanović i Fakundo Kampaco (Foto: MN Press)
Duško Ivanović i Fakundo Kampaco (Foto: MN Press)

Zvezda kreće po devetu Žućkovu levicu: Duško Ivanović maher za kup takmičenja, Kampaco željan igre i gladan trofeja

Vreme čitanja: 6min | čet. 16.02.23. | 12:02

Crveno-beli počinju borbu za treći uzastopni Kup Radivoja Koraća

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Vezala je Crvena zvezda dva triple krune, nastavila da popunjava trofejne vitrine punom parom. Osim titula u ABA i Superligi Srbije, podigla je i dve Žućkove levice zaredom i tako se izjednačila sa večitim rivalom Partizan Mozzart Betom. Oba tima osvojila su po osam puta Kup Radivoja Koraća, a crveno-beli će u Nišu pokušati da nastave niz i postave novi rekord. Osvajanje turnira u Čairu dalo bi im i vetar u leđa pred ključne borbe na evropskom i jadranskom frontu.

Izabrane vesti

Od kako je 2003. godine Kup Srbije poneo ime proslavljenog košarkaša i člana Kuće slavnih Radivoja Koraća, tim sa Malog Kalemegdana ga je osvajao 2004, 2006, pa od 2013. do 2015, potom 2017, kao i u prethodne dve godine. Da bi se po deveti put našao na vrhu postolja, moraće najpre da savlada Borac Mozzart u četvrtfinalu (18.00).

Jasno, crveno-beli slove za velikog favorita i sve osim trijumfa bilo bi ravno senzaciji. Na prvom koraku su zaustavljeni samo dva puta. Pre 18 godina ih je iznenadio Atlas u Vršcu (86:89), a pre 13 ih je baš u Čairu eliminisao FMP (76:79).

Osim što je i tradicija na strani srpskog i regionalnog šampiona, postoji i velika razlika u kvalitetu, dok na klupi Zvezde sedi stručnjak koji vrlo dobro zna kako se igraju kup takmičenja. Duško Ivanović je osvajao nacionalne kupove u Francuskoj, Švajcarskoj, Španiji i Grčkoj.

Najpre je sa Friburgom podigao Kup Švajcarske 1997. i 1998. godine, potom sa Limožom u Francuskoj 2000. Usledio je odlazak u Španiju, gde je tri puta podizao Kup kralja kao trener Baskonije i jednom kao šef struke Barselone. Jedan od najuspešnijih jugoslovenskih stručnjaka je i sa Panatinaikosom trijumfovao na Kupu Grčke 2015. godine.

Zaista impozantna kolekcija, koju će Ivanović pokušati da dopuni uz pomoć jednog od najboljih plejmejkera u Evropi - Fakunda Kampaca.

Argentinac je željan igre, gladan titula. Zbog zabrane Evrolige crveno-beli dres nosio je na samo osam zvaničnih mečeva i za kratko vreme dokazao klasu, ali je Zvezdina publika videla tek delić njegovog raskošnog repertoara. Zato bi u Nišu mogao da zasija punim sjajem.

"Svaki put kada igrate za nešto važno, velika je stvar. Veoma je važno za čitav tim, ne samo za mene. Ne znate kada ćete sledeći put da se borite za nešto veliko. Moramo da uživamo, borimo se i damo sve od sebe na terenu. To je jedini način. Među favoritima smo, postoji pritisak, ali na nama je da ga kanališemo u nešto dobro. Svi smo tu da bi se borili za velike i teške stvari", rekao je Argentinac u najavi završnog turnira Kupa Koraća.

Bivši košarkaš Real Madrida, Denver Nagetsa i kratko Dalas Maveriksa je dosad prosečno beležio 13,4 poena i 6,9 asistencija u regionalnom prvenstvu, za prosečan indeks 20,3, koji ga već stavlja među najkorisnije igrače na Jadranu. Iako nije mogao da nastupi na svakom meču Zvezde, što je definitivno usporilo njegovu adaptaciju na tim, pokazao je za kratko vreme šta može da donese igri crveno-belih. Postigao je 107 poena i ubeležio 55 asistencija, što znači da je učestvovao u još minimum 110 poena (a izvesno je i više), sve to od ukupnih 712 koliko je Ivanovićeva ekipa postigla sa Fakuom u timu.

A najbolje tek dolazi. Nema sumnje da će Argentinac koji je dva puta osvajao Evroligu, tri puta titulu prvaka Španije, kao i dva Kupa kralja, gde je 2020. godine bio i najkorisniji igrač završnog turnira, biti dodatno motivisan da dopuni vitrine i mandat na Malom Kalemegdanu već posle dva meseca ulepša Žućkovom levicom.

"Igrači uglavnom više gube nego što pobeđuju. To je normalno. Moramo da uživamo, imamo šansu da osvojimo važan trofej. Srećan sam što mogu da se borim za još jedan. Odavno nisam imao ovako važne utakmice i to mi je velika motivacija, kao i timu“.

18.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -28,5) Borac Mozzart (1,85)

Uz Kampaca, veliki Zvezdini aduti su Nemanja Nedović i Luka Vildoza. Argentinac oscilira posle povrede, ali je i u susretu sa Makabijem u Tel Avivu pokazao da je najbolji kada je najpotrebnije, te je u završnici susreta sa linije penala omogućio crveno-belima da sačuvaju višak i obezbede veliku pobedu. S druge strane, reprezentativac Srbije igra u fantastičnoj formi.

Na poslednja tri nastupa ubacio je 20 poena Igokei, 28 Makabiju i rekord sezone sa 29 poena na gostovanju u Zadru. Sve to uz impresivnih 17/25 van linije za tri (68 odsto uspešnosti). Pronašao je šuterski ritam i u poslednje vreme je gotovo nemoguće zaustaviti ga, što govore i rezultati Zvezde, ali i statistika.

"Nadam se da mogu da prenesem formu i na Kup. Ne samo za to takmičenje, već i za ceo ovaj period koji je važan. Brojke dovoljno govore o mom šutu. Olakšava mi samim tim što ljudi moraju da mi priđu i imam dosta prostora da obilazim, mogu da igram svoju igru", rekao je Nemanja i dodao da se raduje što će igrati u Nišu, "Specifična situacija, ali sam siguran da će biti sjajna atmosfera. Lepo je igrati u Nišu, bio sam jednom tamo i ostala su mi lepa sećanja. Drugačije su lopte, ostalo je isto".

Ivanović je pred Kup morao da precrta dvojicu stranaca zbog ograničenja, pa su tako u Nišu neće nastupiti Amerikanac Džon Holand i reprezentativac Crne Gore Nikola Ivanović. Holand nije bio u protokolu za poslednja četiri susreta, dok je MVP Kupa Koraća iz 2016. (sa Megom) počeo da hvata zalet posle povrede, ali je prednost na kraju dobio Hasan Martin kako bi nastavio da se vraća u formu posle dva meseca odsustva zbog povrede kolena, ali i kako bi pojačao konkurenciju u reketu. Podsetimo da je pre problema koji su ga zadesili sredinom decembra igrao veoma dobro i odradio ključne uloge u mečevima sa Partizanom i Makabijem u Evroligi.

Na spisak nije uvršten još samo Miroslav Raduljica, a od preostalih igrača jedino je pitanje u kojoj meri će ekipi moći da pomogne Stefan Lazarević, s ozbirom da je dobio udarac u predelu prepona tokom utakmice u Zadru minule nedelje. Trener crveno-belih je istakao da povreda nije ozbiljnija, ali krilni košarkaš iz predostrožnosti nije radio sa timom pred put.

SPISAK CRVENE ZVEZDE ZA KUP RADIVOJA KORAĆA

1 – Luka Vildoza,

2 – Stefan Lazarević

7 – Fakundo Kampaco

9 – Luka Mitrović

10 – Branko Lazić (kapiten)

12 – Hassan Martin

13 – Ognjen Dobrić

22 – Dalibor Ilić

26 – Nemanja Nedović

27 – Stefan Marković

32 – Ognjen Kuzmić

33 – Filip Petrušev

50 – Ben Bentil

Trener: Duško Ivanović

Ima Zvezda izuzetan napadački potencijal. Filip Petrušev je dokazao da može i u najjačoj evropskoj konkurenciji da zatrpa protivnika poenima, dok je u sve boljoj formi i Ognjen Dobrić. Luka Mitrović ima prilično konstantan doprinos na protivničkoj polovini, a nije zgoreg pomenuti i da je pre osam godina baš u Čairu bio MVP Kupa Koraća.

Jasno, prvi cilj ekipe Duška Ivanovića je da savlada Borac u četvrtfinalu, a ukoliko uspe, u polufinalu će ukrstiti koplja sa večitim rivalom - Partizan Mozzart Betom (petak, 21.00). Crno-beli su rutinski odradili četvrtfinalni duel sa Spartakom iz Subotice i imaće dan odmora do borbe za finale.

Ukoliko sve prođe prema očekivanjima, beogradski velikani bi ukrstili koplja po peti put u polufinalu Kupa Koraća, a četvrti put u tekućoj sezoni. Zvezda je dobila prva dva derbija, Partizan treći, ali prvi put se očekuje da u sudaru gradskih rivala prvi put zaigra i Fakundo Kampaco koji će nesumnjivo biti veliki adut Ivanovićeve ekipe.

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALA

Sreda:

Partizan Mozzart Bet - Spartak Subotica 91:69

/Lesor 17 - Bojić 17/

Mega - Vojvodina 75:62

/Rori 13 - Beslać 23/

Četvrtak:

18.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -28,5) Borac Mozzart (1,85)

21.00: (1,85) FMP Železnik (hendikep -23,5) Metalac Valjevo (1,85)

POLUFINALE

Petak u 17.00 i 21.00

FINALE

Subota u 21.00


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićFakundo KampacoNemanja NedovićBorac MozzartKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2023.

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara