ANGT Beograd: Mega brani titulu od prošle godine, a Zvezda želi osvetu na svom terenu uz pobedu u večitom derbiju

Vreme čitanja: 5min | pet. 21.02.20. | 09:38

Počinje juniorski turnir Evrolige u srpskoj prestonici gde će pobednik vizirati kartu za završnicu u Kelnu

Ponovo je došlo vreme da uživamo u juniorskoj košarci i ponovo ćemo imati čast da vidimo najbolje mlade igrače Evrope u srpskoj prestonici. A nekako glavno pitanje koje se postavlja pred novi ANGT turnir Evrolige u Beogradu jeste da li domaća Crvena zvezda može da preuzme slavu iz ruku Mege, koja želi da se nadoveže na trijumf ostvaren prethodne godine, a potom i veliko finale sa vršnjacima iz Real Madrida na završnom turniru u Vitoriji. Kakav god ishod bio, dobre igre ne bi smelo da manjka, a gledaoci u Železniku će imati priliku da vide sav raskoš mladih nada evropske košarke.

Malo podsećanje na prethodnu sezonu kaže da je Zvezda tek minule sezone doživela prekid pobeničke serije na ANGT turnirima. Crveno-beli su trijumfovali na svakom od turnira počev od 2011. godine, pa sve do 2018. godine, ali kao što smo pomenuli, pobedu je prošle godine odnela Mega sa izuzetno talentovanim sastavom, od kojih neki igrači već ove takmičarske sezone igraju i na seniorskom nivou, što dovoljno govori o ozbiljnom radu koji je uložen u ovaj tim. Bilo kako bilo, crveno-beli su nešto kasnije dobili vajld-kard za učešće na završnom tuniru u Vitoriji.

Izabrane vesti

Vredi pomenuti da čitava jedna petorka koja je prošle sezone nosila juniorski dres Mege sada nastupa u OKK Beogradu. Zasluge za to svakako idu i treneru Klonfera, Branku Milisavljeviću, koji je ranije radio sa mlađim kategorijama Mege. Tako su Vladan Musić, Marko Kljajević, Aleksandar Langović, Aleksa Marković i Marko Brekić završili u dresu plavo-belih, a Langović i Brekić su registrovani i kao igrači Mege, pa igraju na „dvojni ugovor“.

Vratimo se ostalim učesnicima ovog kvalifikacionog turnira. Pored Zvezde i Mege, u srpskoj prestonici će se takmičiti Partizan, francuski Pariz, poljska Arka iz Gdinje, slovenačka Cedevita Olimpija, izraelski Makabi iz Tel Aviva i grčki Panatinaikos.

ANGT: Mladi igrači na koje treba obratiti pažnju - Malovčić, Manojlović, Radovanović, Mušikić...

Svi oni podeljeni su u dve grupe. U prvoj se nalaze Zvezda, Partizan, Makabi i Panatinaikos (što znači da nas na ovom turniru očekuje i večiti derbi), dok su u drugoj smešteni košarkaši Mege, Arke iz Gdinje, Cedevita Olimpije i Pariza. Samo prvoplasirani timovi obezbediće prolazak dalje u finalnu utakmicu, gde će se boriti za plasman na završni turnir u Keln. Oni koji završe na drugom, trećem, odnosno četvrtom mestu, nadmetaće se samo u razigravanju.

Ovo će inače biti poslednji ANGT kvalifikacioni turnir za ovu sezonu, pošto smo u Valensiji, Minhenu i Kaunasu već dobili pobednike koji će se takmičiti sa najboljim iz Beograda u Kelnu krajem maja. To će biti Gran Kanarija, Ritas iz Viljnusa i aktuelni šampion Real Madrid. Sve to nam nagoveštava da nas do kraja sezone očekuju velike borbe i u juniorskoj kategoriji.

Kratka rekapitulacija učesnika turnira u Beogradu već dovoljno govori o tome koliki kvalitet „sedi“ u ovim mladim košarkašima. Makabi će se u srpsku prestonicu vratiti po prvi put od 2017. godine, kada je završio kao sedmoplasirani. Međutim, drugo mesto prethodne sezone u Minhenu, kao i vajld kard koji im je omogućio da se takmiče na završnom turniru u Vitoriji dovoljno govore da je Ponos Izraela u velikom usponu. Što se Panatinaikosa tiče, oni će po treći put učestvovati na kvalifikacionom turniru, mada po prvi put u Beogradu. Na prethodnu sezonu ih ne podseća baš ništa lepo, pošto su bez pobede u Mihnenu završili kao poslednjeplasirani. Beogradski Partizan se takođe nije proslavio u Nemačkoj, pošto je završio na sedmom mestu.

Što se Mege tiče, to finale protiv Reala u Vitoriji nije bio jedini put da je beogradski klub igrao u završnom meču ANGT turnira. Tri godine ranije, momci u ružičastom su, nažalost, doživeli istu sudbinu eliminacijom od francuskog Pariza. A eto, baš ove godine će imati priliku da im se revanširaju, mada to neće biti lak posao. Naime, Francuzi mogu da se pohvale da su od 2010. godine do 2017. godine osvojili dve titule, a ovo će im biti prvi put da igraju u Beogradu, pošto su prethodnih pet godina proveli igrajući kvalifikacije u Kaunasu, gde su poslednje godine zauzeli treće mesto.

Mega će dosta pažnje usmeriti i na Arku iz Gdinje, kojoj će ovo biti prvi nastup na turniru od 2008. godine, dok će Cedevita Olimpija igrati po dvanaesti put u minulih 13 sezona (naravno, uzmemo li u obzir nasleđe zagrebačke Cedevite i ljubljanske Olimpije). U sprskoj prestonici, Slovenci su minule godine bili četvrtoplasirani.

Pogled na sastave kaže da u ekipi Crvene zvezde najviše možemo da očekujemo od Nikole Manojlovića, koji igra na bekovskim pozicijama i koji je ujedno i kapiten ove mlade ekipe. Uz njega će tu biti Mihail Naumoski, Marko Mihailović, Vladimir Pavlović, Ognjen Vukas, Aleksandar Topalović, Filip Branković, Nikola Šaranović, Filip Anđušić, Lazar Joksimović, Ognjen Matović, Darko Bošnjak, Luka Ilić, Milutin Ostojić i Vuk Dobrašinović.

Kada govorimo o timu Mege, najistaknutiji će svakako biti Mihailo Mušikić, zajedno sa Markom Andrićem i Oleksandrom Kobzistjiem. Vredi pomenuti mladog Nikolu Đurišića, koji je sin Vesne Čitaković-Đurišić, naše poznate odbojkašice, dok ostatak tima čine Miloš Kovačević, Luka Paunović, Nikola Milošević, Nikola Jović, Andrija Vučurović, Petar Kovačević, Marko Krtinić i Ivan Pavićević.

Za kraj, vredi predstaviti i mlade nade beogradskog Partizana, koji u ovaj turnir takođe ulazi u veoma kvalitetnom sastavu. Po imenima se tu svakako ističu Luka Tarlać i Nikola Radovanović, ali se i ostatku tima krije veliki potencijal i kvalitet. Roster tako kompletiraju Srđan Popović, Stefan Todorović, Nikola Dimitrijević, Petar Živojinović, Lazar Stefanović, Risto Dangubić, Đorđije Jovanović, Lazar Trifković, Mihailo Petrović, Luka Kovačević, Uroš Paunović, Vidan Dronjak, Matija Vucić i Usainu Sar koji dolazi iz Gambije.

Sve u svemu, čeka nas velika borba sve do samog kraja. U to ne treba ni najmanje sumnjati, jer igrači upravo na ovom nivou verovatno prikazuju i najveću želju da se dokažu u pravom svetlu. Dobra stvar je što naša košarka ne mora da brine, jer ćemo imati tri sasvim respektabilna predstavnika u Beogradu, a gotovo je izvesno da će mnogi od njih kasnije završiti u reprezentativnim vodama.

AGNT TURNIR BEOGRAD – RASPORED

PRVO KOLO

Petak

10.00: Panatinaikos – Crvena zvezda
12.00: Partizan – Makabi Tel Aviv
14.00: Pariz – Cedevita Olimpija
16.00: Mega Bemaks – Arka Gdinja

DRUGO KOLO

Petak

18.00: Crvena zvezda – Makabi Tel Aviv
20.00: Panatinaikos – Partizan

Subota

10.00: Arka Gdinja – Pariz
12.00: Mega Bemaks – Cedevita Olimpija

TREĆE KOLO

Subota

14.00: Makabi Tel Aviv – Panatinaikos
16.00: Partizan – Crvena zvezda
18.00: Cedevita Olimpija – Arka Gdinja
20.00: Pariz – Mega Bemaks

FOTO: MN Press, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara