(Foto: ABA liga)
(Foto: ABA liga)

Zvezda patosirala Partizan i otpočela brojanje do povratka šampionskog pojasa

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.05.24. | 21:47

Izabranici Janisa Sferopulosa u drugom meču finala na svom parketu još jednom savladali najvećeg rivala (80:73) i došli na korak od sedme titule u ABA ligi

Šampion je na konopcima. Na patos ga je bacila Crvena zvezda koja je upisala još jednu pobedu u finalnoj seriji ABA lige i tako došla na korak od povatka šampionskog pojasa u regionalnoj ABA ligi. Za razliku od prvog meča u kojem je drama trajala do poslednjeg sekunda, ovog puta je u dvorani "Aleksandar Nikolić" konačni udarac ekipa Janisa Sferopulosa zadala sredinom poslednje deonice kada je otišla na osam poena razlike, da bi na kraju slavila sa 80:73 i tako povela sa 2-0. U nedelju ima priliku da na neprijateljskom terenu osvoji sedmu jadransku titulu, dok se Partizan nalazi pod imperativom trijumfa.

Peto slavlje u nizu nad najvećim rivalom su upisali crveno-beli. U njemu su najbolji bili Nemanja Nedović (sve u prvom poluvremenu) sa 21 i Branko Lazić sa deset poena, dok je kod poraženih vredan pomena bio jedino Džejlin Smit sa 12 poena.

Izabrane vesti

Značajno drugačije je izgledao početak ovog meča od onog od pre dva dana. Domaćin je odlučio da se odbrambeno ne štedi uopšte na startu. Izvršen je maksimalan pritisak na loptu, a pre svega Kevina Pantera koji je zbog lošeg ulaska u meč vrlo brzo otišao na klupu, a zamenio ga je Džejlen Smit.

Nekadašnji plejmejeker Albe je odmah po ulasku metnuo trojku i tako nastavio sa visokim procentima sa ovalne linije koji ga prate od početka jadranskog plej-ofa. Kao potpuno drugačiji čovek je Amerikanac u završnici sezone u kojoj se preporodio i pretvorio u jednog od važnijih igrača.

Upravo njegovim ulaskom su crno-beli uspeli da sredinom prvog kvartala naprave seriju 0:8 kojom su sa 11:6 došli do 11:14 i konačne prednosti na kraju deonice (17:19).

Ponovo šut za tri nije slušao crveno-bele (2/10), ali je zato za pohvalu bilo što je Nemanja Nedović odlučio da se uključi u finalnu seriju i sa sedam poena za četvrtinu bude motor svog tima. Kao između ostalog i Pi Džej Dožer na drugoj strani, koji je takođe prespavao prvi duel.

Svoj "one man show" je Nedović nastavio i u drugoj četvrtini. Zapravo, on je u drugih deset minuta bio još spektakularniji. Neuhvatljiv poput munje je bio bivši srpski reprezentativac i poluvreme završio sa čak 21 datim poenom! Više od pola svog tima koji je na veliki odmor otišao rezultatski potpuno poravnat sa najvećim rivalom (38:38). Praktično identična scena kao u prvom meču kada je posle 20 minuta bilo 39:39.

Prikazala je Zvezda nešto bolju igru od crno-belih, imala u jednom trenutku i maksimalnih plus sedam (34:27), međutim skok igra je ono što je mnogo naškodilo timu Janisa Sferopulosa.

Čak 14 uhvaćenih lopti više je imao Partizan i preko toga uspeo da vrati egal u trenucima kada nije imao konkretnu ideju u napadu. Ozbiljno se u protivničkom reketu gostio Bruno Kaboklo, kao i Ponitka i Kaminski tako da su u poslednja dva minuta gosti uspeli da nadoknade minus i u nastavak uđu sa boljim rezultatom nego osećajem.

Ništa nisu crno-beli dobili u prvom delu igre od Nanelija, od Pantera, Avramovića i Ledeja skoro ništa, ali su opet bili u igri. Međutim, to nije mogli da im garantuje pozitiva ishod. Pogotovo jer su sa mrljavljenjem nosioci igre nastavili i u trećem kvartalu u kojem je Zvezda ponovo preuzela konce. I na dva i po minuta pre kraja deonice posle trojke Giedraitisa otišla na najvećih 56:47. Zapalio je dvoranu Litvanac, dok je Partizan bio kao bez glave. Bez planskih napada i sa mnogo solo rešenja, olakšavao je posao protivniku.

I kada je delovao na konopcima, u život ga je ponovo vratio sjajni Smit. Njegova je bila završnica trećeg perioda u prošlom obračunu, a i sadašnjem pa je sa dve trojke uspeo da minus spusti na samo dva poena, da bi Gilespi prvim poenima na luckastu asistenciju Giedraitisa četvrtinu okončao rezultatom 61:57 u korist svog tima.

*** Finale Jadranske lige, druga utakmica ***

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN MOZZART BET 80:73

/17:19, 21:19, 23:19, 19:16/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Gledalaca: 7.867;

Sudije: Damir Javor, Uroš Obrknežević, Miloš Koljenšić.

CRVENA ZVEZDA: Smit, Lazarević -, Teodosić 9 (7as, 4sk, 4iz), Tompkins 8, Davidovac 7, Mitrović 2, Lazić 10, Bolomboj 10, Nedović 21, Giedraitis 3, Gilespi 2, Dos Santos 8 (5sk, 4as).

PARTIZAN MOZZART BET: Smit 12, Ledej 11, Avramović 8, Panter 7, Smailagić 3, Naneli 2, Trifunović, Anđušić, Doužer 11 (4sk, 3as), Ponitka 4, Kaminski 4, Kaboklo 11 (6sk).

-----------------

Bespoštedno se ušlo u odlučujućih deset minuta. Smit je pogodio četvrtu trojku, ali je na drugoj strani uvek stizao odgovor. Jednostavno, Zvezda je imala puno više raspoloženih igrača, iako je Nedović u nastavku ostao bez poena. Tečnija igra i to što su uvek znali šta treba da rade na parketu su im na nešto manje od četiri minuta do kraja doneli lepih plus osam. I nagoveštaj još jednog trijumfa.

On je i došao, crveno-beli su rutinski otišli na dvocifreni plus i bez mnogo trzavica zatvorili meč u kojem su bili puno bolji od rivala nego pre dva dana.

FINALE JADRANSKE LIGE

Ponedeljak:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 85:82 (1-0 u seriji)

/Jago 18 – Naneli 27/

Sreda:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 80:73

/Nedović 21 - Smit 12/

Nedelja:

20.30: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Utorak, 21. maj*

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Subota, 25. maj**

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* - Ako bude potrebe;

** - Ako bude potrebe, postoji šansa da se promeni termin.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA ligaFinale Jadranske lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara