Nejt Volters, Dejan Davidovac i Ostin Holins (Foto: Starsport)
Nejt Volters, Dejan Davidovac i Ostin Holins (Foto: Starsport)

Zvezda protiv stare mušterije, koja preti da pokori Evropu

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.10.21. | 08:15

Košarkaši Crvene zvezde u sedmom kolu Evrolige gostuju u Prestonici mode ekipi Olimpije iz Milana, od koje su samo jednom pretrpeli poraz u elitnom takmičenju

Teza o evroliginim kriptonitima - magičnim kristalima pred kojima Supermen u istoimenom stripu gubi moć - dobila je novo poglavlje minulog petka u dvorani "Aleksandar Nikolić". Činilo se da Crvena zvezda ima sve u svojim rukama i da će prekinuti niz od pet vezanih poraza u duelu sa Albom. Nije uspela. Nije bila ni blizu. Posle poraza od nemačkog šampiona, potom i Monaka, ekipa Dejana Radonjića se okreće duelu sa timom za koji godinama unazad upravo ona predstavlja kriptonit - Olimpijom Milano (20.30).

20.30: (1,20) Olimpija Milano (19,0) Crvena zvezda (5,00)

Izabrane vesti

Vremena za predah nema. To su odavno shvatili Zvezdini košarkaši. Minulog petka su dočekali Albu, u nedelju gostovali u Baru i slavili, da bi već u utorak pretrpeli poraz u neizvesnoj završnici u Kneževini. Samo dva dana posle iscrpljujućeg okršaja sa ekipom Zvezdana Mitrovića izlaze na megdan timu koji je minule sezone osvojio treće mesto na Fajnal foru i potom preko leta dodatno ojačao.

Branko Lazić i Majk Cirbes polako ulaze u takmičarski ritam, ali su crveno-beli i dalje kratki za dva igrača. Letošnja pojačanja Nikola Ivanović i Eron Vajt su van stroja, pa su pojedini igrači i dalje pod velikim opterećenjem. To se pre svega odnosi na Nikolu Kalinića, koji je u Evroligi na terenu provodio oko 33 minuta po susretu. Pritom se i ugruvao u Baru, pa je bio pod znakom pitanja za meč u Monaku, ali je proveo skoro 35 minuta u igri. Ivanovićev izostanak stavio je veliko opterećenje i na leđa Nejta Voltersa, koji i pored vidnog umora pruža jako dobre partije, pa se čini da bi odmorniji imao još veći doprinos i da bi u tom slučaju Zvezdine šanse za trijumf u svakom duelu bile nešto veće.

Vremena za odmor i osvrtanje na u ovom trenutku nerešive probleme nema, pred srpskim šampionon je još jedan veliki izazov - Armani.

Etore Mesina je u Prestonici mode okupio ekipu kadru da se domogne evropskog trona. Da to nije samo utisak ili mišljenje, dokazalo se na startu sezone, koju je Olimpija otvorila sa pet vezanih pobeda (na put mu je u minulom kolu stao Bajern u Minhenu).

Sličan slučaj je ipak bio i ranijih godina. Trošio je vlasnik italijanskog kluba Đorđo Armani ogroman novac ne bi li u Mediolanum forumu okupio ekipu kadru da se domogne titule u najjačem takmičenju. Mnogobrojne zvezde evropske košarke prolazile su kroz redove tima iz Milana, ali jedna stvar je bila konstantna: koliko god da je Olimpija bila jaka, sa Zvezdom nije uspevala da izađe na kraj. Tek je minule sezone, kada su se crveno-beli jedva sakupili posle serije povreda i izostanaka, uspela da prekine negativan niz i prvi put oseti slast trijumfa u duelu sa timom sa Malog Kalemegdana. Posle šest vezanih poraza.

Tradicija je na Zvezdinoj strani, ali biće joj potrebno mnogo više da bi na pleća oborila jedan od najboljih timova u ligi. Pritom je Armani u međuvremenu postao jači za igrača NBA kalibra, Troj Denijels se oporavio od povrede i traži mesto u rotaciji.

Jasno je šta će biti Zvezdin zadatak u Mediolanom forumu: da popravi napad. Pre svega šut za tri poena, ali i da, kako god je moguće, stvori bolji protok lopte i potraži kvalitetnija rešenja na protivničkoj polovini. Iako je prva u Evroligi u procentu šuta za dva (58,6 odsto), poslednja je u preciznosti van linije za tri poena (25,8). Zato će oči ponovo biti uprte pre svega u Zvezdine "haubice" - Ognjena Dobrića i Ostina Holinsa.

Dobrić traži ritam posle povrede i propuštenih gotovo kompletnih priprema, dok Holins ne uspeva da namesti ruku u crveno-belom dresu. Često izgori u želji da doprinese na protivničkoj polovini, ponekad i početničkim greškama stvori ozbiljne probleme ekipi. Kao što je to uradio nerezonskim šutevima u duelu sa CSKA, ili nesmotrenim gaženjem linije u prelomnim trenucima susreta sa Monakom.

Teško je oceniti odakle crveno-belima pretiti najveća opasnost u Milanu, s obzirom da Mesina na raspolaganju ima plejadu košarkaša vrhunskog kalibra. Zasad se kao najjače oružje pokazao sjajni Ševon Šilds (11,8 poena po meču). Protiv Crvene zvezde na teren neće izaći treći strelac ekipe Malkom Dilejni (10,2 poena po utakmici), koji će se od povrede oporavljati najmanje do početka narednog meseca. Tu su, ipak, zvezde evropske košarke poput Nikola Melija, Serhija Rodrigeza, Kajla Hajnsa, Luiđija Datomea... Novajlija Devon Hol je odlično počeo sezonu (prosečno deset poena), samo je pitanje vremena i kada će proraditi Denijels i odlični skorer NBA pedigrea Džerijan Grent.

Ognjen Kuzmić, koji je među najboljim Zvezdinim pojedincima već neko vreme, imaće u Milanu težak zadatak. Izaći će na megdan igračima poput kapitena kluba Melija, talentovanog Konstantinosa Mitoglua, Kejleba Tarčevskog i višestrukog osvajača nagrade za najboljeg defanzivca Evrolige, Kajla Hajnsa.

Sve ukazuje na to da Zvezdu čeka težak zadatak, ali Armani je i prethodnih godina mahom bio favorit u okršajima sa crveno-belima, pa je samo jednom to uspeo da opravda.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić ističe da njegovi puleni moraju da budu "dovoljno dobri u odbrani, konkretniji i precizniji u napadu":

"Armani je pokazao da će biti važan faktor i ove sezone u Evroligi. Ima razloga da očekuje bolji rezultat nego prošle sezone. Posle pet startnih pobeda, doživeo je prvi poraz u utorak u Minhenu i zbog toga očekujem težak meč. Mi smo i pred seriju utakmica koja se završava u Milanu imali manjak igrača, nemamo i dalje Ivanovića i Vajta. "

Domaći strateg Etore Mesina je pohvalio Zvezdinu odbranu i istakao da je ključ u protoku lopte i stvaranju prostora na protivničkoj polovini.

"Igramo posle poraza u Minhenu i želimo da odgovorimo na pravi način, odigramo dobru utakmicu i pružimo defanzivno otpor koji je neophodan na ovom nivou. Svesni smo da je Zvezda fizički veoma dobra ekipa i da je efikasna u odbrani. Protiv njih će nam biti potrebno da budemo oštri u napadu, sa adekvatnim protokom lopte i 'spejsingom'".

EVROLIGA - 7. KOLO

Četvrtak

20.00: (2,30) Alba (14,5) Bajern (1,70)

20.00: (1,60) Olimpijakos (14,5) Fenerbahče (2,55)

20.05: (2,55) Makabi (14,5) Barselona (1,60)

20.30: (1,20) Olimpija Milano (19,0) Crvena zvezda (5,00)

Petak

18.00: (2,70) Uniks (14,5) Real Madrid (1,55)

19.00: (1,55) Zenit (14,5) Baskonija (2,70)

19.30: (1,17) Efes (20,0) Žalgiris (5,50)

20.00: (2,70) Monako (14,5) CSKA (1,55)

20.00: (1,55) Panatinaikos (14,5) Asvel (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaDejan RadonjićNikola KalinićOgnjen DobrićOstin HolinsOgnjen KuzmićEtore MesinaEvroligaOlimpija Milano

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara