Igrači Crvene zvezde (©KK Crvena zvezda)
Igrači Crvene zvezde (©KK Crvena zvezda)

Zvezda protiv transformisanog Žalgirisa i trenera pod žestokim pritiskom

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.10.20. | 10:11

Prilika za ekipu Saše Obradovića da nastavi pobedničku seriju

Kalendar takmičenja u evropskoj košarci već postaje neumoljiv. Crvena zvezda već je stigla do pete utakmice za jedanaest dana, a na programu je sedmica duplog evroligaškog programa, odnosno drugi od planirana četiri meča za crveno-bele u rasponu od sedam dana. Posle uspešnog gostovanja u Čačku i ubedljivog trijumfa protiv Borca, Crvena zvezda u dvorani Aleksandar Nikolić dočekuje Žalgiris (TV Sportklub, 19.00).

Dobra vest za Crvenu zvezdu uoči prvog od dva evropska meča u razmaku od 48 sati jeste definitivno ozvaničenje saradnje sa Tejlorom Ročestijem. Posle obavljenih PCR testova, lekarskih pregleda i potrebne papirologije Ročesti se konačno pridružio saigračima na treninzima, pa ne bi bilo isključeno da se čak nađe u rosteru već protiv Asvela u Lionu, ako ne već u okršaju sa Žalgirisom. Emanuel Teri nastavio je sa normalnim radom i u pogonu je gotovo sedam dana, pa se njegov debitantski nastup očekuje uskoro.

Izabrane vesti

Žalgiris poslednjih dana prolazi kroz filmske zaplete i rasplete. Naime, počnimo od zdravstvenog stanja Žofrija Lovernja. On je u prošli četvrtak dobio pozitivan kovid test zbog čega je momentalno otišao u izolaciju, međutim... Kako se može čuti, litvanski zakon po pitanju prevencije širenja virusa korona izuzetno su oštri i prema odredbama istog svi bliski Lovernjovi kontakti trebalo je takođe da se nađu u izolaciji. Ali, nisu. Ekipa je otputovala na gostovanje Himkija – meč odigran u subotu posle nekoliko pomeranja dana i vremena –, pobedila, vratila se kući i onda ponovo bila podvrgnuta PCR testovima. Ceo tim dobio je po dva negativna nalaza, uključujući i Lovernja koji je već u nedelju dobio zeleno svetlo da se vrati treninzima i putuje u Beograd na megdan Crvenoj zvezdi.

Žofri Lovernj (©Shutterstock)Žofri Lovernj (©Shutterstock)

Žofri Lovernj se uprkos ne preterano velikim očekivanjima navijača tokom priprema i poslednjih sedmica pokazao kao vrlo dobro pojačanje. Izgubio je višak kilograma tokom leta i delimično ih zamenio čistim mišićima, mnogo je radio na sebi tokom leta i sada više liči na Lovernja iz vremena provedenog u Partizanu, nego na verziju pred kraj mandata u Feneru.

Naredne stavke tiču se ekipe i pogotovo trenera Martina Šilera. Još u generalnoj najavi evroligaške sezone na stranicama portala MOZZART Sport mogli ste da pročitate da je mladi trener iz Austrije pod velikim pritiskom javnosti, košarkaških eksperata i medija zbog odluke da potpuno menja sistem legenadrnog asa i miljenika cele nacije Šarunasa Jasikevičijusa. Šiler se suočio sa velikim kritikama već tokom pripremnog perioda, kada su počeli da stižu prvi komentari kako neće izdržati na klupi do početka sledeće godine. Njegov status se nije promenio ni posle gotovo perfektnog starta sezone, samo jednog poraza u svim takmičenjima i dve pobede na evropskim gostovanjima Olimpijakosu i Himkiju. Štaviše.

Šiler će definitivno morati još mnogo da radi i pobeđuje kako bi pridobio ne samo poverenje javnosti, već i svlačionice. Naime, strateg kome je ovo prvi angažman u Evropi – dosad radio samo u Razvojnoj ligi – nije dobio ni potpuno poverenje svojih igrača, pogotovo domaćih koji su godinama stasavali kod popularnog Šarasa.

Litvanska košarkaška javnost je prilično zahtevna, što nije nikakvo čudo jer se u toj zemlji igra pod obručima najviše kotira na listi prioritetnih sportova. Zato se Šileru trenutno spočitava to što igra suviše jednostavnu košarku – u tranziciji, s mnogo više šuteva za tri. Što se u osnovi drastično razlikuje od onoga što je praktikovao Šarunas Jasikevičijus. A to je strpljiva, spora igra sa napadima koji se rešavaju u završnih pet sekundi. Svojevremeno je i Jasikevičijus bio na udaru kritičara zbog toga što mu je košarkaška filozofija bila suviše “old skul“, dok Šiler sada trpi rafalnu paljbu zbog modernog pristupa...

U prevodu – Crvena zvezda će večeras odmeriti snage protiv transformisanog protivnika čiji mladi trener prolazi žestok period inicijacije i trpi pritisak u želji da se dokaže...

Kako se i očekivalo, Marijus Grigonis je zaista preuzeo ulogu prvog čoveka ekipe. Najbolji je šuter Žalgirisa, što je dokazao u oba dosadašnja evropska meča, a uz to zna da prepozna momenat kada da razigra saigrače, a koristan je i na skoku. Arturas Milaknis, Najdžel Hejs, Žofri Lovernj i Rokas Jokubaitis su takođe napadačke pretnje na koje Zvezdina odbrana treba da obrati pažnju, ali i da uspori kreaciju Tomasa Vokapa.

Martin Šiler je uspostavio važno pravilo u odbrani – nema probijanje bedema kroz sredinu. Napadački, Žalgiris sve više zavisi od tranzicije i šuta, a igrači Saše Obradovića mogli bi da dovedu u ozbiljan problem litvanskog velikana ako mu uspore broj obrtaja.

Na kraju, vrlo je jednostavno – Zvezda ima dovoljno kvaliteta da nametne svoj ritam i drži sve konce u svojim rukama. Ako tako zaista bude na delu, crveno-beli biće mnogo bliži trijumfu...



tagovi

Saša ObradovićTejlor RočestiEmanuel TeriŽalgirisMartin Šiler

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara