Trofej Evrolige (©AFP)
Trofej Evrolige (©AFP)

Sve o Evroligi – 2020/21: Efes neizmenjen, CSKA kao grom, Barsin kapitalac Kalates, novi početak za Zvezdu, Fener, PAO, Armani, Žalgiris, Baskoniju...

Vreme čitanja: 42min | čet. 01.10.20. | 08:05

Najavljujemo novu sezonu elitnog takmičenja

Vratili smo se!

Ovu poruku ste poslednjih sedmica mogli da čujete ili pročitate gotovo na dnevnom nivou, počev od reklamnih kampanja, preko prerađene himne, do pripremnih turnira s istim nazivom "We Are Back", a ona jasno izražava stav odgovornih ljudi u Barseloni da se Evroliga polako vraća u naše živote. Dobro nam se vratila...

Izabrane vesti

Uprkos nimalo optimističnim najavama prethodnih meseci, najkvalitetnija evropska košarka ipak će se zaigrati ove jeseni prema unapred dogovorenom kalendaru i sa učesnicima iz takmičarske 2019/20. Kako je sezona prekinuta u martu i nije nastavljena, krajem maja iz sedišta Evrolige odlučeno je da elitno takmičenje ne menja formulu, pa će tako Crvena zvezda sedmi put biti predstavnik Srbije i regiona.

Nažalost, navijači će samo na retkim lokacijama imati mogućnost da sa lica mesta isprate uvodnu fazu sezone. Razlog su, naravno, mere prevencije širenja pandemije virusa korona. Konkretno, u 11 od 18 gradova neće biti okupljanja navijača u dvoranama. To uključuje i Beograd. Klubovi koji su dali zeleno svetlo da na utakmicama bude prisutno između 450 i 7.500 gledalaca su CSKA Moskva, Himki, Olimpija Milano, Asvel, Valensija, Žalgiris i Zenit Sankt Peterburg. Naravno, uz amin državnog vrha i obavezu poštovanja svih propisanih zakona i mera predostrožnosti. 

Videćemo koliko će sve to potrajati i da li će tokom sezon biti olabavljene zabrane okupljanja, prevashodno u Srbiji. Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu već je objasnio da postoje druga rešenja i opcije u slučaju porasta broja obolelih širom Evrope, a jedna od njih je da se elitno takmičenje odigra u "balonu", po uzoru na NBA sistem.

Nova sezona, nove okolnosti, novi rosteri. Da ne dužimo previše, krenimo redom...

CRVENA ZVEZDA

Saša Obradović sa igračima (©MN Press)Saša Obradović sa igračima (©MN Press)

Crvena zvezda je tokom leta napravila veliki rez i okrenula novi list u klupskoj istoriji. Dragan Šakota se dobrovoljno povukao sa mesta šefa struke kako bi ustupio mesto znatno mlađem i vrlo ambicioznom treneru – Saši Obradoviću. Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije je dugo, temeljno i marljivo gradio put ka evroligaškim visinama u Nemačkoj, Rusiji i Francuskoj. U Crvenu zvezdu vratio se kao oformljen stručnjak, sa razvijenom filozofijom do tančina. Crvena zvezda vratiće se modelu igre kakva je godinama donosila uspeh tokom zlatne ere Dejana Radonjića. Oblikovanu s Obradovićevim potpisom. Odbija da sebe nazove isključivo defanzivnim stručnjakom, uprkos tome što je upravo bespoštedna odbrana bila trejdmark njegovog dosadašnjeg trenerskog rada. Prati moderne košarkaške trendove, pa tako voli napad s dosta kretnji i blokada, uz dobar protok lopte, pažljivo iscrtane akcije za pojedince, plus centre modernog kroja. Atletski i fizički oblikovane petice, koje znaju kako da sačuvaju reket atraktivnim blokadama i pokupe lopte u skoku, ali i da se posle otvaranja iz pika odmah podignu i snažnim zakucavanjima ubrzaju puls.

Roster je drastično promenjen u odnosu na prošlu sezonu, ali Zvezda nije jurila trbuhom za kruhom samo kako bi popunila prazne rupe. Posle odlazaka Stratosa Perperoglua, Džejmsa Gista, Kevina Pantera, Čarlsa Dženkinsa, Lorenza Brauna, Bilija Berona, Kalina Lukasa i Vladimira Štimca, te tragične smrti Majkla Odža, koji je u vreme kada ga je srce izdalo već bio slobodan igrač, Crvena zvezda se odlučila da pažljivo bira pojačanja, posle odrađenih detaljnih analiza kako bi se zadovoljio ukus Saše Obradovića.

Bekovski triling Lorenzo Braun – Bili Beron – Kevin Panter zamenili su Džordan Lojd, Kori Volden i Lengston Hol. Od njih se očekuje da budu pokretačko gorivo Crvene zvezde i igrači s najviše poena i asistencija u rukama. To se i videlo tokom pripremnih utakmica, u kojima su upravo njih trojica vodili glavnu reč na parketu. Volden i Hol će prvi put zaigrati u elitnom takmičenju, što je definitivno nešto o čemu treba voditi računa. Zato će Lojd biti, žargonski rečeno, Zvezdin “go to guy“, odnosno neko ko bi svojim šuterskim karakteristikama trebalo da lomi protivničke odbrane i poenima odmeni Berona ili Pantera. Prošle sezone je šutirao gotovo 43 odsto sa distance u Evroligi. Maksimum je dostigao u plej-ofu ACB lige, kada je nizao vrhunske role i predvodio Valensiju do polufinala najjače košarkaške lige u Evropi. U jednom delu godine kuburio je sa povredama zbog čega je propustio deset utakmica u Evroligi, ali od prvog dana prelaska na Mali Kalemegdan pokazuje želju da nadoknadi izgubljeno.

Detalj sa Media Day u dvorani Aleksandar Nikolić (©MN Press)Detalj sa Media Day u dvorani Aleksandar Nikolić (©MN Press)

Hol je tokom priprema najviše razigravao tim i već se prihvatio uloge prvog plejmejkera. I dalje, donekle čak i opravdano, vladaju nedoumice oko njegovog realnog kvaliteta. Prošla sezona u Promiteasu mu nije bila najbolja, često je bio odsutan zbog sitnih povreda, imao oscilacija u Evrokupu... Najvažnije je to da ga je Saša Obradović lično želeo u svom timu, što pokazuje da srpski trener ima veliko poverenje u svog prvog organizatora igre. Od Voldena, oko čijeg transfera iz Partizana u Crvenu zvezdu se digla velika prašina, očekuje se da bude taj drugi plejmejker u timu, s tim što mu kvaliteti dozvoljavaju da na sebe preuzme dozu odgovornosti i iskoristi svoju igračku raznovrsnost. To je radio i u Partizanu, pogotovo u onim bitnim okršajima sa Virtusom za prolaz u TOP 8, kada je bio heroj s izvanrednim procentima šuta, a pokazao je i smirenost sa penala koja je donela prevagu u Bolonji. Nekoliko puta je dosad isticao koliko mu je bilo važno da pređe na sledeći nivo i sada ima priliku da se dokaže u evropskoj košarkaškoj eliti.

Tokom priprema iskristalisale su se uloge pojedinaca. Lojd i Volden su kliknuli na parketu i čini se da je u procesu stvaranje jakog bekovskog tandema za predstojeće izazove. Imali su najveću porciju koševa u rukama, a iz svega dosad viđenog izgleda kao da im odgovara saradnja sa Obradovićem. O tome će konačni sud moći da se oformi na osnovu klupskih i individualnih rezultata tokom sezone.

Prema poslednjim informacijama, Crvena zvezda je i dalje na tržištu u potrazi za još jednim igračem koji može da doprinese igri svojom kreacijom, ali pre svega poenima i tako rastereti Lojda velikog pritiska.

Marko Simonović se po treći put vratio kako bi svojim iskustvom doprineo jačanju timske hemije i dao na kvalitetu iz drugog plana. Iz FMP Obradović je povukao Aleksu Radanova i Aleksu Uskokovića, koji će pokušati da iskoriste poverenje nekadašnjeg trofejnog asa i konačno nađu svoju pravu ulogu u Zvezdi. Iz Železnika takođe je stigao i Duop Rit. Mladi polivalentni dugajlija iz Australije je u prethodnoj sezoni pokazao određeni napredak u odnosu na takmičarsku 2018/19, čime je zaslužio poziv koji se ne odbija. Rit je imao nekoliko interesantnih rola, pogotovo u onim mečevima u Antaliji, ali tek treba da se vidi kako će se snaći u visinama na kojima nikada ranije nije bio.

Jedno od pojačanja bio je i Lendri Noko, s tim su njegovi problemi sa srcem ipak predstavljali suviše veliki rizik da bi Zvezda s njim nastavila saradnju. Pogotovo nakon svega što se dogodilo Majklu Odžu... Umesto Noka stigao je Emanuel Teri. Veliki radnik, s ogromnim rezervama energije, odličan defanzivac, ali i neko ko obožava igru iz pika, te snažna zakucavanja i blokade. Američki novinari opisali su ga kao kopiju Keneta Farida, što dovoljno govori o tome da će Zvezda u opticaju imati centre različitih karakteristika. Njega verovatno neće biti na otvaranju sezone u gostima Feneru pošto je dobio pozitivan nalaz na testu za virus korona.

Veliko pojačanje trebalo bi da predstavlja Ognjen Kuzmić. Srpski reprezentativac imao je sasvim dovoljno vremena po prekidu sezone da radi na sebi, a tokom predigre za početak sezone pokazao je da se vraća u nekadašnju formu i da na njega Obradović može da računa. Veliki znak pitanja stoji iznad glave Boriše Simanića. Generacijski talenat ponovo je pao u zapećak i dobio ograničenu minutažu u pripremnim mečevima. Šta to znači za njegov dalji boravak i napredak u Crvenoj zvezdi, pokazaće vreme pred nama.

Ekipa je u osam pripremnih mečeva i isto toliko pobeda igrala strahovito jaku odbranu, što bi trebalo da postane zaštitni znak ovog tima ponovo. Prvi čovek kluba Nebojša Čović najavio je “napad na vrh Evrolige“. Da bi se to dogodilo potrebno je da Dejan Davidovac zadrži ritam iz priprema - dosta vremena tokom priprema bio i četvorka -, ali i da igrači poput Ognjena Dobrića, Marka Simonovića, Ognjena Kuzmića i Marka Jagodić Kuridže, kasnije i Emanuela Terija pronađu takav balans da u svakoj utakmici iskoči neko drugi. U suprotnom, veliki obim utakmica mogao bi da optereti nosioce igre, što znači da su pojačanja – neophodna.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Lengston Hol, Kori Volden, Aleksa Uskoković, Džordan Lojd, Ognjen Dobrić, Aleksa Radanov.

KRILA: Branko Lazić, Marko Simonović, Dejan Davidovac.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Marko Jagodić Kuridža, Boriša Simanić, Ognjen Kuzmić, Emanuel Teri, Duop Rit.

Trener: Saša Obradović.

-------------------------------------

ANADOLU EFES

Igrači Efesa (©Shutterstock)Igrači Efesa (©Shutterstock)

O timu Ergina Atamana nema šta mnogo da se kaže, jer prvoplasirani tim prošlosezonskog ligaškog dela nije menjao gotovo ništa! Klub je napustio jedino Alek Piters, koji se preselio u Baskoniju, vratilo se klupsko dete Erten Gazi s univerziteta Fordhem, a ugovori su produženi sa Rodrigom Bobuom, Krisom Singltonom, Tiborom Plajsom, Brajantom Danstonom, Krunom Simonom i Sertačom Sanlijem. Kolovođe Efesa ostaće Vasilije Micić i Šejn Larkin, iliti evropska “Braća Spleš“. Teško da ćete u ovom trenutku pronaći bolju bekovsku kombinaciju od one koju Efes poslednje dve godine. Larkin je igrao sezonu života sa 22,2 poena po utakmici i brutalnih 50,9 odsto pogodaka za tri poena, odnosno 53,3 odsto iz igre, te bio prvi kandidat za MVP nagradu. Dva puta je prošle sezone ubacivao bar 40 poena – tačno toliko Olimpijakosu i 49 poena minhenskom Bajernu! Osim toga, prošle sezone imao je čak osam utakmica u kojim nije zabeležio ni jednu izgubljenu loptu... Micić je bio savršeni partner u zločinu kao kombo bek koji može sve – da kreira, pogađa i probija odbranu dugim korakom. U ubedljivom trijumfu na gostovanju Galatasaraju u prvom kolu turskog prvenstva dobio je nezgodan udarac u koleno, ali prema onom što smo čuli Micić se oseća dobro i trebalo bi da zaigra na otvaranju sezone protiv Zenita.

Rodrig Bobua treba da doprinese šuterskim kvalitetima kao i dosad, a Doguš Balbaj odbranom. Retko koji tim može da se pohvali takvom dubinom u rosteru kakvu ima Efes. Uz Simona, Danstona, Plajsa, Moermana, Andersona i ostale, Efes ima bar po dve kvalitetne opcije na svakoj poziciji i to je ono što je dosad pravilo razliku. Takvu kombinaciju dinamične unutrašnje i eksplozivne spoljne linije malo ko ima. Plus, ceo tim iz prošle sezone je ostao na okupu.

Veliki dodatak u unutrašnjoj liniji biće povratak Adrijena Moermana. Francuski krilni centar propustio je najveći deo prošle sezone zbog povrede i od njega se čekaju role kakvim je plenio pre dve godine.

Efes ostaje među glavnim favoritima za osvajanje titule. A najbolji bekovski tandem Evrope imaće zadatak da napravi isto što i do marta ove godine i nastavi tim trendom, ali pre svega da dostigne visine iz sezone ranije, kada je Efes bio finalista Evrolige. Samo što ovog puta treba i da donesu pehar kući.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Šejn Larkin, Vasilije Micić, Doguš Balbaj, Burahan Tunčer, Rodrig Bobua, Erten Gazi.

KRILA: Krunoslav Simon, Džejms Anderson, Tolga Gedžim.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Kris Singlton, Adrijen Moerman, Jitčan Sajbir, Brajant Danston, Tibor Plajs, Sertač Sanli.

Trener: Ergin Ataman.

-------------------------------------

CSKA MOSKVA

Dimitris Itudis (©Star Sport)Dimitris Itudis (©Star Sport)

CSKA je tokom leta nastavio sa postepenom smenom generacija i u tom procesu napravio izuzetno moćan kolektiv. Posle višegodišnje uspešne službe CSKA se rastao s kapitenom Kajlom Hajnsom, za koga je Armani platio obeštećenje. Zajedno s Hajnsom klub je napustio i verni vojnik Armejaca Andrej Voroncevič, te Kosta Kufos, Ron Bejker, Mihail Kulagin, Hauard Sent Ros...

Iz Pireja stigao je Nikola Milutinov kao dugogodišnja želja Dimitrisa Itudisa. Srpski reprezentativac i jedan od najboljih centara Evrope odlučio je da zatvori petogodišnje poglavlje u Pireju i potpiše trogodišnji ugovor u moskovskom CSKA vredan prema nekim informacijama čak 9.000.000 evra. Itudis je tako direktno nadoknadio odlazak Kajla Hajnsa.

Najveći odjek na evropskoj transfer pijaci napravio je transfer Toka Šengelije! Pravo niotkuda odjeknula je eksplozija velikih razmera zbog prelaska prve violine Baskonije. Ne samo u sportskom, već i političkom smislu, zbog sukoba Rusije i Gruzije koji traje još od rasturanja SSSR. Dugo godina Šengelija je među najkompletnijim igračima na evropskoj košarkaškoj sceni i biće idealan partner Milutinovu u reketu. Armejci su ranije produžili ugovor sa Majkom Džejmsom na još tri godine, pa jezgro tima sa Milutinovim, Šengelijom, Džejmsom i oporavljenim MVP Fajnal fora Evrolige iz 2019. Vilom Klajburnom trebalo bi da predstavlja strah i trepet za protivnike i učini Armejce možda i prvim kandidatom za sve dostupne pehare!

Osim Džejmsa, novi ugovor dobio je i Darun Hilijard. Svojom odbranom i atletskim karakteristikama treba da unese sigurnost na oba kraja terena. CSKA je zadržao i iskusni bekovski tandem Danijel Heket – Janis Strelnijeks, što je Itudisu takođe bilo jako važno. Johanes Vojtman je izuzetno iskusan, pouzdan šuter i dobar skakač, Nikita Kurbanov i Džoel Bolomboj biće prava ispomoć za Klajburna i Milutinova.

CSKA je praktično svake godine u krugu glavnih favorita, a to će biti slučaj i sada uprkos najavljenom smanjenju budžeta. Itudis na raspolaganju ima dobro izbalansiran sastav, sa nekoliko superzvezda i timskim igračima koji dobro popunjavaju sve rupe u rosteru. Armejci su spremni za sve izazove.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Majk Džejms, Danijel Heket, Aleksandar Homenko, Darun Hilijard, Janis Strelnijeks, Ivan Uhov.

KRILA: Vil Klajburn, Nikita Kurbanov.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Tornike Šengelija, Johanes Vojtman, Semen Antonov, Andrej Lopatin, Nikola Milutinov, Džoel Bolomboj.

Trener: Dimitris Itudis.

-------------------------------------

FENERBAHČE

Igor Kokoškov (©Star Sport)Igor Kokoškov (©Star Sport)

Nekadašnji šampion Turske i Evrope otpočeo je najizazovniju tranziciju u novijoj klupskoj istoriji i slobodno može da se konstatuje da je Fenerbahče doživeo najveću transformaciju ovog leta. Završena je zlatna era Željka Obradovića posle mnogo neizvesnosti, a na klupu stigao je selektor Srbije Igor Kokoškov upravo na insistiranje legendarnog Žoca. Posle više od 20 godina posvećenog rada u SAD i pogotovo NBA ligi, Kokoškov je napustio mesto asistenta Luka Voltona u Sakramentu i odlučio se da se uhvati u koštac s još jednim izazovom.

Novo poglavlje u istoriji Fener počinje s drastično manjim budžetom nego ranijih godina, ali i drastično izmenjim sastavom. Klub su napustili mnogi dugogodišnji nosioci igre i tvorci moćnog Fenera. Nikola Kalinić, zatim Luiđi Datome, Kostas Slukas, Žofri Lovernj, Derik Vilijams, Malkolm Tomas i Džejms Naneli. S ovakvim raspletom i manjim budžetom na raspolaganju Fenerbahče više neće biti među glavnim konkurentima za titulu, već pretnja iz senke sa dve kvalitetne petorke. Dobar posao Fenerbahče je odradio tako što je zadržao Nanda de Koloa i Jana Veselog, koji kao starosedeoci treba da ponesu najveći teret na svojim leđima. Lorenzo Braun je posle odlične sezone u Crvenoj zvezdi gde je dugo držao sve konce u rukama ostvario transfer karijere i biće prvi plejmejker. Od istanbulskog kluba dobio je ugovor vredan čak milion evra! Zamene će mu biti Leo Vesterman, Bobi Dikson i Kenan Sipahi, s tim što će se rotirati na pozicijama dva zajedno sa De Koloom i Melihom Mahmutoluom.

Edgaras Ulanovas (©Fenerbahce Beko)Edgaras Ulanovas (©Fenerbahce Beko)

Edgaras Ulanovas mnoge je iznenadio odlukom da dođe u Istanbul. Dugo se povezivao sa milanskom Olimpijom, ali je izabrao Fenerbahče zbog Kokoškova. Litvanski reprezentativac važi za jako inteligentnog košarkaša i biće prva opcija na krilu. Ima višegodišnje evroligaško iskustvo u Žalgirisu, a prvi put je napustio svoju zemlju. Voli da koristi svoju građu i visinu kako bi igrao na niskom postu i to je tokom dosadašnje karijere uspešno koristio. Njegova zamena biće Džarel Edi, koji je napravio veliki iskorak u karijeri i iz Mursije stigao pravo do Fenera. Prvi put igra Evroligu, a nije više ni mlad igrač. Ima 28 godina. U proseku je postizao 14 poena i imao je tri skoka za 26 minuta u igri na 22 utakmice u ACB ligi. Šutirao je 44% za tri poena što je vrlo dobar procenat, a u januaru je ubacio čak deset trojki protiv Huventuda i tako izjednačio rekord Takve Pineira po broju pogođenih trojki na jednom meču. Značajan iskorak napravio je i polivalentni šuter Dajšon Pjer. Posle tri godine u Dinamo Sasariju, osvojenog FIBA Evrokupa prošle sezone je igrao u FIBA Ligi šampiona gde je imao 13,8 poena na 45 odsto za tri poena i nešto više od 50 odsto iz igre. On će se verovatno razigravati na pozicijama tri i dva.

Posle četiri godine u Bajernu Danilo Bartel promenio je klub s etiketom kapitena minhenskog kluba i pouzdane streč četvorke. Svojim iskustvom trebalo bi da podigne kvalitet ekipe, ali i ujedini svlačionicu svojim stabilnim i smirenim karakterom. Bombastično pojačanje u unutrašnjoj liniji je Džoni Hemilton. Jedan od najboljih centara Evrokupa poslednjih godina, prava moderna petica koja uteruje strah u kosti gde god se pojavi. Omiljena disciplina mu je da spušta rampu u svom reketu i protivnike stavi na poster snažnim i atraktivnim zakucavanjima. To od njega očekujte i narednih meseci. Prošle sezone bio je na 11,3 poena, 8,1 skok i 1,4 blokade, uz indeks korisnosti 16,9. Biće mu ovo prva sezona u Evroligi.

Petorka Braun – De Kolo – Ulanovas – Bartel – Veseli nikog neće da ostavi ravnodušnim, a svaka pozicija ima po jednu solidnu izmenu. Talenta ima dovoljno i trebalo bi da tim Igora Kokoškova vidimo u trci za pozicije od četiri do osam. Vreme će pokazati pun potencijal ovog sastava.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Lorenzo Braun, Leo Vesterman, Bobi Dikson, Kenan Sipahi, Melih Mahmutolu.

KRILA: Edgaras Ulanovas, Dajšon Pjer, Džarel Edi, Tarik Biberović.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Danilo Bartel, Jan Veseli, Džoni Hemilton, Ahmet Duveriolu.

Trener: Igor Kokoškov.

-------------------------------------

MAKABI TEL AVIV

Skoti Vilbekin (©Shutterstock)Skoti Vilbekin (©Shutterstock)

Posle godina promašenih investicija, loše osmišljenih projekata i suviše potrošenog novca, Makabi pod komandom Janisa Sferopulosa konačno je dobio na stabilnosti i kvalitetu. Grčki stručnjak napravio je vrlo dobar balans iskustva, mladosti i raspoređenog kvaliteta, što je Ponos Izraela pozicioniralo visoko na prošlogodišnjoj tabeli.

Supertalentovani Deni Avdija je izabrao NBA put i sada radi individualno kako bi se što bolje pripremio za predstojeći Draft. Makabi je ovog leta pametno investirao i dobro nadomestio sve odlaske. Uz Avdiju klub su napustili Džejk Koen, Kvinsi Ejsi, Džejlen Rejnolds, Aron Džekson, Nejt Volters i Tarik Blek. Umesto njih na centru dovedeni su Ante Žižić i Dragan Bender iz NBA posle intervencije sportskog direktora Nikole Vujčića. Ostao je i Otelo Hanter kao jedan od najboljih defanzivaca Evrope na svojoj poziciji, pa će centarska pozicija biti izuzetno jaka. Bender je potpisao tromesečni ugovor s klubom u kojem je svojevremeno razvijao svoje talente pre odlaska u NBA. Bender se nada da bi u decembru mogao još jednom da se oproba u najjačem društvu, a ako ne bude dobio prave uslove, ostaće u Tel Avivu.

Žižić se dugoročno obavezao s Makabijem, koji ga je ukrao Realu ispred nosa. Tako je obnovio saradnju s Skotijem Vilbekinom iz Darušafake i zajedno su označeni kao nosioci igre Makabija u predstojećoj sezoni. Dosta je radio i napredovao u Klivlendu, ali se nije naigrao koliko je možda trebalo, zbog čega će svoju leđnu tehniku, snagu i nakupljeno iskustvo kao “old skul” centar pokušati da iskoristi u evropskim okvirima. Plejmejker Kris Džons došao je posle jako dobre sezone u Bursi, krilni košarkaš Oz Blejzir je imao solidnu debitantsku sezonu u Makabi Rišonu u Evrokupu sa 5,3 poena i 4,1 skokom na deset utakmica, a klubu je pomogao da se domogne nacionalnog Kupa. Makabi je takođe vratio svoje dete Ejdana Albera sa kaljenja iz Ironi Nes Zione, ali njega čekaju mrvice od onoga što ne potroše Ilajdža Brajant i Tajler Dorsi. Na kraju je stigao i debitant, bek Maks Hejdeger. Potpisao je trogodišnji ugovor posle školovanja u univerzitetu Santa Barbara, gde je beležio 16 poena na 36 odsto pogodaka za tri poena.

Osim pametnih investicija, Makabi je uspeo da zadrži i neke važne šrafove prošlogodišnjeg sastava. Kapiten Džon Dibartolomeo se nada sezoni bez povreda, Brajant mora svojim šutevima da rastereti najboljeg igrača Vilbekina, Jovel Zosman je veliki talenat i neko ko svojom odbranom treba da drži visok intenzitet, mada mu i napadačka igra stalno napreduje. Forma Tajlera Dorsija često je varirala prošle sezone, a sada je godinu dana stariji i mora da opravda ulogu kvalitetnog šestog igrača. Anđelo Kalojaro se pokazao kao moderna četvorka koja zna da koristi svoje kvalitete spolja i unutra, a njegovi šutevi iz ugla postali su odavno poznati.

Sve će se ipak vrteti oko Skotija Vilbekina, koji je prošle sezone bio na 16,1 poenu po meču i 43,5 odsto za tri poena. Makabi ima kvalitetne dvosmerne igrače koji se savršeno uklapaju u Sferopulosov sistem i ako se sve kockice poslože, eto Ponosa Izraela ponovo u sigurnoj borbi za četvrtfinale i što viši plasman.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Skoti Vilbekin, Kris Džons, Džon Dibartolomeo, Ilajdža Brajant, Tajler Dorsi, Ejdan Alber, Maks Hejdeger. 

KRILA: Jovel Zosman, Omri Kaspi, Sendi Koen.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Anđelo Kalojaro, Dragan Bender, Oz Blejzir, Ante Žižić, Otelo Hanter.

Trener: Janis Sferopulos.

-------------------------------------

OLIMPIJA MILANO

Vladimir Micov (©Shutterstock)Vladimir Micov (©Shutterstock)

Manekeni nikako ne uspevaju da pronađu svoj pravi identitet. Vlasnik kluba Đorđo Armani ulaže ogroman novac godinama unazad, bez ikakvog značajnijeg rezultata u evropskim okvirima, a titule su počele da izmiču i u domaćem prvenstvu. Prva sezona Etorea Mesine na klupi Armanija nije prošla kako se očekivalo. Posle snažnog starta, usledio je strahoviti pad zbog čega je klub “visio” za plasman u TOP 8, ali dogodio se prekid sezone koji je obrisao sve rezultate. Mesina je tada shvatio da mora još jednom da napravi rezove i osveži sastav.

Otišli su Nemanja Nedović, Arturas Gudaitis, Luis Skola, Kristijan Burns, Kifer Sajks, Amedeo dela Vale i Dru Kroford, a klub se opet potrudio da pokupi sve ono najbolje što je bilo na tržištu iz protivničkih klubova. Najveće ime je Kajl Hajns, sa kojim je potpisan dvogodišnji ugovor. Prekaljeni as pleni ne samo kvalitetom, već i prebogatim iskustvom, a kao jedan od najtežih i najsnažnijih rivala pod košem donosi ono što je Olimpiji dugo nedostajalo - sigurnost u reketu. On je sam želeo da napusti Moskvu u potrazi za novim izazovom, a Armani mu je to pružio sa stilom. Malkolm Dilejni je stigao posle soldine povratničke sezone u Evropi, gde je sa Barselonom daleko dogurao, ali je otpisan još pre nego što je druga faza sezone počela. Jednostavno, Svetislav Pešić je smatrao da se Dilejni nije ponašao po profesionalnom kodeksu i nije ga više želeo u timu. Nekadašnji igrač Atlante je u to vreme tražio produžetak saradnje sa Barsom, ali je nije dobio. Sada je na novom početku u Armaniju.

Kevin Panter je potpisao za milanski sastav iako je lično želeo da ostane u Crvenoj zvezdi. Na nagovor svog agenta promenio je odluku i potpisao ugovor vredan 750.000 evra, što je više nego duplo od onoga što je Zvezdi tražio za ostanak. Međutim, propustiće start sezone zbog povrede desne noge. Mesinina odluka da uzme Pantera značajno se kosi s prošlogodišnjim pričama da nije želeo Majka Džejmsa zbog toga što ne želi "privatnike" u ekipi. A, Panter to jeste, uz dužno poštovanje kvaliteta. Zanimljiv spoj, videćemo kakav će rezultat doneti. Luiđi Datome se iznenada pojavio na tržištu kao opcija posle svih promena u Feneru. Armani ga je godinama tražio i konačno dobio pošto je platio simbolično obeštećenje za njega. Nije prošle sezone Datome bio na visini igara iz nekih ranijih vremena, kada je bio među najboljima na svojoj pozicijii. Povrede su ga dosta mučile poslednjih godina i to treba uzeti u obzir, s tim da je sada imao dovoljno vremena za oporavak i pripremu. Možda će mu promena sredine i povratak u svoju zemlju pomoći da se vrati u staru formu.

Ševon Šilds je posle sezone u Baskoniji došao kako bi zajedno sa Vladom Micov produbio poziciju krila, mada je srpski as nedavno doživeo povredu levog lakta zbog koje ga neće biti na parketu neko vreme. Za Zeka Lideja plaćeno je obeštećenje od 150.000 evra kako bi pojačao konkurenciju u reketu. Lidej je u Žalgirisovoj rotaciji kod Šarunasa Jasikevičijusa bio jako važan igrač, pre svega u odbrani i na skoku. Uprkos tome što je poput Kajla Hajnsa nešto niži za svoju poziciju, dokazao se kao neko ko može da sačuva mnogo snažnije i više protivnike od sebe, ali i da im napravi problem u napadu. U rotaciji sa Polom Biligom i Kejlebom Tarzuskim Mesina ima veliku rotaciju u reketu. Mladi Davide Moreti stigao je sa koledža kao zalog za budućnost i neko ko može dosta toga da nauči od svih spoljnih igrača koje Milan ima na raspolaganju.

Olimpija je ponovo prepuna zvezda i superzvezda evropske košarke. Pitanje je samo može li to i trener kakav je Etore Mesina da ukroti i podredi sve te umove kolektivu. Olimpija je dobila snažan bekovski tandem s Serhijem Rodrigezom i Malkolmom Dilejnijem, a teško da neko ima takve tri petorke kao milanski sastav. Roster s 15 igrača, gde iskustvo i individualni kvalitet izbijaju na sve strane, trebalo bi da garantuje visok plasman, ali… Godinama unazad gledali smo prepune Armanijeve rostere i kvalitetne igrače koji jednostavno nisu uspevali da pronađu onu pravu timsku hemiju. Takođe, Olimpija ove godine opet ima generacijski star tim, što bi opet moglo da se obije o glavu…

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Malkolm Dilejni, Serhio Rodrigez, Andrea Ćinćarini, Kevin Panter, Majkl Rol, Davide Moreti.

KRILA: Ševon Šilds, Rikardo Moraskini, Vladimir Micov.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Luiđi Datome, Zek Lidej, Džef Bruks, Kajl Hajns, Kejleb Tarzuski, Pol Biliga.

Trener: Etore Mesina.

-------------------------------------

BARSELONA

Šarunas Jasikevičijus (©MN press)Šarunas Jasikevičijus (©MN press)

Detalje o španskim klubovima znate iz najavnog teksta ACB lige, ali ponovićemo... Posle izgubljenog finala od Baskonije, uprava Barselone i Svetislav Pešić postigli su dogovor oko sporazumnog prekida saradnje, što je označilo kraj još jednog neuspelog projekta. Barselona je proteklog leta uložila abnormalnu sumu novca u sastavljanje šampionskog tima sa budžetom od gotovo 50.000.000 evra, ali sezona je završena bezuspešno. Umesto Karija Pešića na klupu Barselone stigao je Šarunas Jasikevičijus koji je godinama unazad bio tiha patnja odgovornih ljudi u sportskom društvu. Popularni Šaras napravio je rez. Ante Tomić i Pau Ribas pojačali su susednu Badalonu, dok je Kevin Pangos otišao u Zenit. S obzirom da mu je nekadašnji šef struke ostavio jak temelj za dalju nadogradnju, Jasikevičijus se odlučio da dovede zasad samo jedno pojačanje. Jedno, ali bombastično – Nika Kalatesa! Grčki as stigao je u Kataloniju i kompletirao zastrašujuću petorku, koji je čak dobio etiketu “Drim tim“ jer su tu još Kori Higins, Viktor Klaver, Nikola Mirotić i Brendon Dejvis.

Kalates je tu da unapredi kompletan tim i kao jedan od najboljih plejmejkera Evrope godinama unazad čeka se da unese stabilnost u organizaciji igre kakvu Barselona možda i nije imala prethodnih godina. Čekalo se u Blaugrani pojačanje na centarskoj poziciji, ali kako su dve Šarasove želje ostale neispunjene pošto je Džok Lendejl izabrao da čeka poziv iz NBA lige, a Jan Veseli da ostane u Fenerbahčeu, Dejvisu će prva zamena biti Pjer Oriola, koji je dobio ugovor na još četiri godine i kapitensku traku, dok će Artem Pustovij čekati da pokupi mrvice. Takođe, Šarunas Jasikevičijus će neko vreme sačekati Marija Hezonju da odluči da li bi se vraćao u Evropu poput nekih njegovih prethodnika, ili će još jednom pokušati da se izbori za bolji status u NBA.

Barselona i ove godine ima prejak roster i nekoliko kvalitetnih opcija na svim pozicijama. Kalatesu će zamena biti Toma Ertel, oporavljeni Kajl Kjurik i Leandro Bolmaro dobili su nove ugovore na po tri godine i podržaće Higinsa, Klaver će imati konkurenciju u Adamu Hangi, Aleksu Abrinesu i mladom Serđiju Martinezu, Nikola Mirotić ostaje prva violina ekipe, plus je nedavno produžio ugovor do juna 2025. godine i tako se maksimalno posvetio ambicioznom projektu Blaugrane. Mada je upravo pozicija krilnog centra najtanja pošto će mu zamena biti Rolands Šmits, mada ne može da se kaže da mu je prošla sezona bila loša. Naprotiv, ali ipak pred sobom ima obavezu da menja najboljeg u timu i verovatno Evropi, što je ogroman zalogaj za mnoge. Zato će Oriola biti tu da pokrije obe centarske pozicije po potrebi.

Barsa i u takmičarskoj 2020/21 ima najviše ciljeve, a to su pehari u svim takmičenjima! Prvi pokušaj ostao je bezuspešan jer je Real Madrid odbranio trofej u nacionalnom Superkupu, pa je Barsa vraćena u školsku klupu. Ono pravo tek dolazi...

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Nik Kalates, Toma Ertel, Kori Higins, Kajl Kjurik, Leandro Bolmaro.

KRILA: Viktor Klaver, Adam Hanga, Aleks Abrines.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Nikola Mirotić, Rolands Šmits, Brendon Dejvis, Pjer Oriola, Artem Pustovij.

Trener: Šarunas Jasikevičijus.

-------------------------------------

REAL MADRID

Pablo Laso (©MN Press)Pablo Laso (©MN Press)

Blankosi su ostali verni starom i proverenom principu da dobre stvari ne treba previše menjati. Čak i kada se pretrpi šamarčina u vidu eliminacije već u prvoj fazi završnice ACB lige! U današnjem svetu izvrnutih vrednosti mnogi bi verovatno smenili kompletan stručni štab i otpustili pola tima, ali ne i Kraljevski klub. Pablo Laso počinje svoju desetu jubilarnu sezonu na klupi Reala i već je zasladio odbranom pehara u nacionalnom Superkupu. I to još pobedom nad Barselonom. Trofejni stručnjak dobio je veliko poverenje Florentina Pereza i Borda direktora, pa tako nije bilo tektonskih potresa, niti bilo kakvih naglih poteza. Nove ugovore dobili su veteran Felipe Rejes, te prekaljeni Rudi Fernandez i Džejsi Kerol, pa Entoni Rendolf i Trej Tompkins.

Ne samo da je praktično ceo tim ostao na okupu, već se u Madridu ovog leta radilo pametno. Florentino Perez ne bi bio to što jeste da ne uživa u tome da privlači pažnju javnosti. Real Madrid je angažovao samo jedno pojačanje, ali se oko istog podigla velika prašina. Alberto Abalde potpisao je iz Valensije na pet godina, u poslu vrednom ukupno 2.200.000 evra, što je ne samo najveći transfer leta već i poslednjih godina u evropskoj košarci! Podsetimo, Real je dao pomenutu sumu novca Abaldeu kako bi otkupio svoju slobodu iliti aktivirao otkupnu klauzulu, plus je platio porez u vrednosti od 700.000 evra. Abalde je dobio veliku platu, od koje će mu se odbijati novac koji mu je Real “kreditirao“, a projektovan je za decenijsko pojačanje Kraljevskog kluba.

Veliku pažnju tamošnje javnosti privukao je Karlos Alosen iliti dečko koga su mnogi etiketirali kao novog Rikija Rubija. Španski 19-godišnjak vratio se iz Saragose gde je sticao iskustvo, a pred njim je sezona adaptacije na najviše košarkaške zahteve i priprema da jednog dana poneese igru Real Madrida. Pored sebe imaće velikana kakav je Serhio Ljulj da peče zanat.

Real još nije završio prelazni rok, iako ima dobro izbalansiran tim na svim pozicijama. U narednih mesec ili dva najkasnije biće jasna budućnost Fakunda Kampaca. Argentinski plejmejker sve više naginje ka transferu u NBA ligu, gde će najverovatnije da zaduži opremu Minesote, što verovatno znači izlazak na tržište u potrazi za adekvatnim rešenjem.

Koliko je Realov sastav pun govori činjenica da praktično na svakoj poziciji Pablo Laso ima bar tri kvalitetna rešenja. Petorka Kampaco - Ljulj - Abalde - Rendolf - Tavares zahteva maksimalni respekt, a plus što su opcije još Rudi Fernandez, Gabrijel Dek, Džejsi Kerol, Nikolas Laprovitola, Trej Tompkins, Felipe Rejes, Fabijen Kozer, Džefri Tejlor, plus supertalentovani klinci poput Usmana Garube, Karlosa Alosena ili Borisa Tišme. Zato se o odlascima Salaha Mežrija i Džordana Mikija, odnosno pozajmicama Klemena Prepeliča i Marija Nakića ili izostanku potpisa Anta Žižića ne govori toliko.

Biće zanimljivo videti i da li će i koliku minutažu tokom sezone dobiti srpski sin Tristan Vukčević, koji je uprkos ofanzivama iz Grčke i Španije izabrao da nosi dres Orlova.

Pablo Laso je opet na papiru uspeo da napravi savršen spoj iskustva i mladosti, a to je svih prethodnih godina bio recept za uspeh. Titule su zato i u predstojećoj godini obaveza.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Fakundo Kampaco, Nikolas Laprovitola, Karlos Alosen, Serhio Ljulj, Alberto Abalde, Džejsi Kerol, Fabijen Kozer.

KRILA: Rudi Fernandez, Gabrijel Dek, Džefri Tejlor, Boris Tišma.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Usman Garuba, Entoni Rendolf, Felipe Rejes, Edi Tavares, Trej Tompkins.

Trener: Pablo Laso.

-------------------------------------

VALENSIJA

Nikola Kalinić u Valensiji (©Valencia BC)Nikola Kalinić u Valensiji (©Valencia BC)

O novom projektu Valensije imali ste priliku do detalja da čitate još u julu, kada je praktično bio sklopljen tim za novu sezonu. Haume Ponsarnau je od vlasnika kluba i dugogodišnjeg investitora Huana Roiga dobio četiri pojačanja – Nikolu Kalinića, Derika Vilijamsa, Martina Hermansona i Klemena Prepeliča. Slepi miševi na papiru imaju respektabilnu i sasvim konkurentnu petorku sa Bojanom Dubljevićem, mada je mnogo važnije to što ekipa ima određenu dubinu na klupi.

Najveći znak pitanja zapravo stoji iznad Ponsarnauove glave. Španski strateg nije se ni prošle sezone nije pokazao kao neko ko može u kontinuitetu da se bori sa izazovima ACB i Evrolige, mada dešavanja iz takmičarske 2019/20 treba ipak podvesti kao sezonu uklapanja na evroligaški ritam života i košarke. Ekipa je za godinu dana starija i iskusnija, plus je Ponsarnau dobio pojačanja s iskustvom u elitnom takmičenju, neko većim – neko manjim. Sveukupno Valensija bar na papiru ima najkompletniji sastav poslednjih godina pa će pred sobom imati za cilj da dogura što dalje u Evroligi, plus da bude opet makar među četiri najbolja u Španiji.

Valensija je i u sezoni za nama imala idealnu šansu da se okiti šampionskom krunom. Posle eliminacije Real Madrida već u prvoj fazi, delovalo je da je samo Barselona takmac za titulu. Pogotovo jer su se sve utakmice igrale u Fonteti. Ali je Baskonija onda svima pomrsila račune. Ako je transfer Alberta Abaldea bio neizbežan jer je Real uradio sve po zakonu i platio otkupnu klauzulu, iznenađenje je odlazak Džordana Lojda u Crvenu zvezdu. Američki šuter igrao je strašno dobru košarku u završnici sezone, a nedugo pošto je potpisao za crveno-bele otkrio je da nije mogao da čeka neodlučni stručni štab i da je Zvezda pokazala veliku želju da ga angažuje. Izlazni transferi Broka Motuma, Morisa Ndura i Arona Dornekampa posledica su prirodne selekcije i amortizovanja sastava.

Bojan Dubljević ostaje lider ovog tima, Majk Tobi biće mu verna senka, krila su jaka, konkurencija na bekovima velika. Videćemo kakve uloge čekaju Vanju Marinkovića i Nikolu Kalinića, a sastav možda ne pršti od imena zbog kojih se ledi krv u žilama, ali je za svaki respekt.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Martin Hermanson, Sem van Rosom, Giljem Vives, Kino Kolom, Klemen Prepelič, Vanja Marinković.

KRILA: Nikola Kalinić, Fernando San Emeterio, Đoan Sastre.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Derik Vilijams, Luj Labejri, Haime Pradilja, Bojan Dubljević, Majk Tobi.

Trener: Haume Ponsarnau.

-------------------------------------

BASKONIJA

Tonje Džekiri u Baskoniji (©BC Baskonia)Tonje Džekiri u Baskoniji (©BC Baskonia)

Sve ono što se dešavalo na završnom turniru u Valensiji ostaje daleka prošlost za Baskoniju. Praktično odmah posle osvajanja prve šampionske krune posle deset godina čekanja, odnosno četvrte u klupskoj istoriji, Baskonija je prošla kroz strahovitu transformaciju i okrenula potpuno novi list! Klub je napustilo čak dvanaest igrača. Najveći udarac za Baske je odlazak prve zvezde Toka Šengelije u moskovski CSKA kod Johanesa Vojtmana. Metu Dženingu istekao je ugovor, Ševon Šilds je otišao u milansku Olimpiju, Patrisio Garino u Žalgiris, Džejson Grejndžer u berlinsku Albu, Majkl Erik u Turk Telekom, Serhi Garsija u Andoru, Semadž Kriston u Tofaš, dok je Kadin Kerington posle potpisivanja novog, dvogodišnjeg ugovora sredinom jula ipak otpušten prošle sedmice zbog komplikacija oko produžetka pasoša Trinidada i Tobaga usled pandemije virusa korona.

Najveći potpis ovog leta za Baskoniju je onaj Duška Ivanovića! Prekaljeni stručnjak napravio je pravo malo čudo s Baskonijom i postao sinonim šampionskoh pohoda kluba iz Vitorije, a njegova odluka da ostane obradovala je sve u gradu i klubu. Međutim, pred njim je ozbiljan zadatak da Baskoniju učini konkurentnom. Jer uprkos svim izlaznim transferima, klub je ovog leta doveo samo tri pojačanja, uz još četiri produžetka saradnje sa onima koji su bili deo šampionske generacije.

Stigao je Rokas Gijedraitis iz Albe, koji je potpisao na tri godine. Svestranog Litvanca posle odlične sezone u Berlinu, gde je beležio bezmalo 14 poena u Evroligi, uz četiri skoka i 1,4 ukradene lopte, čeka veliki posao da se nađe negde između onoga što su Šilds i Garino radili dosad. Tonje Džekiri bio je pravo otkriće Evrolige i u nekim momentima nezaustavljiva sila pod koševima, sa 7,5 uhvaćenih lopti po meču, te 8,7 poena. Prošle sezone imao je i šest dabl-dablova u Evroligi! S Baskonijom je potpisao na dve godine. Alek Piters ne može da se pohvali dobrom godinom u Efesu, gde je bio deo jake rotacije, ali je manje-više uvek imao stabilna izdanja i što je najvažnije – dobre procente šuta (67,6% za dva, 41,7% za tri). I on je poput Džekirija žvrljnuo autogram na dve sezone. Baskonija je novim ugovorima počastila Zorana Dragića, Ilimanea Diopa, Pjeriju Henrija i Sandera Rajestea, pa ih u novoj sezoni čekaju važnije uloge i veće obaveze.

Na papiru Baskonija izgleda bar za klasu slabije od prošle sezone, ali ekipa je u fazi renoviranja i očekuje se da u narednim sedmicama dovede još neko zvučno ime. Pre svega na bekovskim pozicijama, a vrlo verovatno i unutra. Ovaj tim, na prvi pogled, teško će se nositi sa obavezama na dva najveća fronta.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Pjerija Henri, Luka Vildoza, Arturš Kuruc, Zoran Dragić.

KRILA: Rokas Gijedraitis, Sander Rajeste, Tadas Sedekerskis.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Alek Piters, Ahil Polonara, Tonje Džekiri, Ilimane Diop, Jusufa Fal.

Trener: Duško Ivanović.

-------------------------------------

PANATINAIKOS

Nemanja Nedović  (©BC PAO)Nemanja Nedović (©BC PAO)

Mnogo se toga izdešavalo u redovima Zelenih ovog leta. Vlasnik Dimitris Janakopulos je prvo otišao, pa poručio da više neće biti glavni finansijer i da klub prodaje za 25.000.000 evra. Za njim je pobegao dugogodišnji najbliži saradnik i predsednik Manos Papadopulos koji je otišao u Zenit, a rukovođenje klubom preuzele su dve legende Panatinaikosa, grčke i evropske košarke - Dimitris Dijamantidis i Fragiskas Alvertis.

Kao posledica svih ovih dešavanja klub su napustili rasni šuter Džimer Fredet, te Nikos Papas, Janis Atinaiju, Džejkob Vajli, Dešon Tomas, Vesli Džonson, Tajris Rajs… A najveći udarac za klub je transfer prve zvezde Nika Kalatesa u Barselonu, gde je dobio trogodišnji ugovor vredan preko 5.000.000 evra.

Desila se i promena na klupi. Umesto Rika Pitina prvi trener postao je njegov pomoćnik Jorgos Vovoras. Uprkos drastičnom smanjenju budžeta, Panatinaikos je uspeo da sastavi roster s igračima gladnih dokazivanja. Od Nemanje Nedovića koji je u potrazi za novim početkom posle dve godine u Armaniju i neprestanih povreda, preko prošlogodišnjeg debitanta u Evroligi i vrsnog defanzivca Hauarda Sent Rosa iz CSKA, do skorera Pjera Džeksona i Markusa Fostera na bekovskim pozicijama i atlete Aron Vajt iz Tenerifa. Vratio se bek Lefteris Bohoridis, mladi Jorgos Kalaicakis povučen je s pozajmice iz litvanskog Nevežisa. Krila će dobiti na iskustvu sa Leonidasom Kaselakisom, koji će sa 30 godina debitovati u Evroligi. Klub je na kraju produžio ugovor s prekaljenim centrom Janom Vujukasom, koji će biti konkurencija povratniku Zeku Ogustu.

Ostanak kapitena Janisa Papapetrua i gorostasa Jorgosa Papajanisa predstavljaće dodatni podstrek za ovaj tim. Na papiru Panatinaikos ima jedan od najslabijih sastava poslednjih godina, ali niko ne sme i ne može da otpiše šestostrukog prvaka Evrope. Veliko je pitanje kako će se Vovoras snaći u daleko najvećem izazovu dosadašnje karijere, uprkos tome što je poslednje četiri godine bio pomoćnik u klubu. On je obećao da će njegov tim igrati sa 100 odsto snage i želje u svakom meču i bez opadanja intenziteta, što je hrabra izjava. Panatinaikos je okrenuo novi list i prvi put posle mnogo godina od kluba se ne očekuje napad na vrh tabele i borba za plej-of biće sasvim zadovoljavajuća za sve u prvoj godini tranzicije.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Pjer Džekson, Lefteris Bohoridis, Nemanja Nedović, Markus Foster, Hauard Sent Ros, Jorgos Kalaicakis.

KRILA: Janis Papapetru, Leonidas Kaselakis, Nikos Persidis.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Dinos Mitoglu, Aron Vajt, Ben Bentil, Jorgos Papajanis, Zek Ogust, Jan Vujukas.

Trener: Jorgos Vovoras.

-------------------------------------

OLIMPIJAKOS

Bili Spanulis (©MN Press)Bili Spanulis (©MN Press)

Pirejski velikan je bio nadomak plasmana u plej-of pre nego što je sezona prekinuta. Jorgos Barcokas imao je dovoljno vremena da sagleda stanje rostera i osveži sastav. Posle odlazaka Nikole Milutinova, Ogustina Rabita, Brendona Pola, Dvajta Bajksa, Vejda Boldvina i Tejlora Ročestija, šest novih igrača stiglo je tokom leta.

Najveće ime je bez dileme Kostas Slukas! Grčki as i verni vojnik Željka Obradovića vratio se na mesto uspeha posle odlaska svog učitelja iz Fenerbahčea i on će zajedno sa legendarnim Vasilisom Spanulisom poneti najveći teret bekovske linije. Otišao je kao izuzetno važan šesti igrač u onom timu koji je uzeo dve uzastopne evropske krune, igrao tri F4 turnira u četiri godine i dominirao Grčkom, a vraća se kao verovatno najznačajnije ime u timu.

Čarls Dženkins je posle najslabije epizode u dresu Crvene zvezde stigao u Pirej na Barcokasovo insistiranje i potpisao dvogodišnji ugovor vredan ukupno 800.000 dolara. Njih dvojica imali su dobru saradnju svojevremeno u Himkiju i Barcokas smatra da može u Dženkinsu da probudi onu staru igračku figuru. Reprezentativni kombo bek Janulis Larencakis dobio je nagradu u vidu trogodišnjeg ugovora za dobre partije u Mursiji i nacionalnoj selekciji.

Za cepanje protivničkih mrežica biće zadužen Aron Herison koji je u Galatasaraju tokom poslednje dve godine beležio prosečno 15 poena Bio je treći najbolji trojkaš (63) i generalno strelac Evrokupa sa 373 poena, a imao je 16 poena, tri asistencije i jednu ukradenu loptu po meču. S njim je Olimpijakos dobio na dubini spoljne linije, dok pojačanja unutra Livio Žan Šarl iz Asvela i Hasan Martin, dobro poznato lice iz Budućnosti i jako nezgodan atletski centar.

Olimpijakos je takođe odradio dva jako važna posla, jer su produženi ugovori Vasilisa Spanulisa i Kostasa Papanikolaua, dok su ostankom Šeka Mekisika, Oktavijusa Elisa, Saše Vezenkova i pre svih neumornog asa Jorgosa Printezisa crveno-beli iz Pireja dobili na ravnoteži. I čini se roster koji je više po Barcokasovom ukusu. Sa nižim, bržim petorkama, centrima modernog kova, ili visokom defanzivnom postavkom koja može da se suprotstavi svakom takmacu. Imaće Olimpijakos i dosta šuterskih opcija, dubinu klupe, spoj mladosti i iskustva, atletiku, fiziku, sve što poželite. Zato bi plasman u četvrtfinale trebalo da bude obaveza za ovaj tim, a sezona će pokazati ima li tu materijala i za nešto više. Na papiru – ima.

P. S. Videćemo kakav će status imati supertalentovani Srbin Aleksej Pokuševski. On se dosad razvijao uglavnom u B timu crveno-belih, a na ovogodišnjem NBA draftu predviđa mu se visok plasman, među 15 u prvoj rundi.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Kostas Slukas, Adonis Konjaris, Čarls Dženkins, Aron Herison, Vasiilis Spanulis, Janulis Larencakis.

KRILA: Kostas Papanikolau, Šek Mekisik, Vasilis Haralampopulos.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Jorgos Printezis, Saša Vezenkov, Livio Žan Šarl, Oktavijus Elis, Hasan Martin.

Trener: Jorgos Barcokas.

-------------------------------------

ŽALGIRIS KAUNAS

Tomas Vokap (©Shutterstock)Tomas Vokap (©Shutterstock)


Mnogo toga dogodilo se u redovima litvanskog giganta. Otišao je Šarunas Jasikevičijus i umesto njega došao još jedan mladi trener željan dokazivanja Martin Šiler. Uprkos nespornom talentu, Šiler se odmah našao pod velikim pritiskom javnosti. Najuticajniji litvanski novinari su posle teškog poraza od Armanija u pripremama, što je bio jedini timski neuspeh u razigravanju za početak sezone, počeli da iznose prognoze da Šiler neće izdržati dugo na klupi Žalgirisa i počeli su da dovode u pitanje njegove trenerske kvalitete. Međutim, Šiler će imati veliku protekciju sportskog direktora Paulijusa Motijejunasa, pošto je u Kaunas stigao upravo na njegov nagovor. Zbog toga je teško pretpostaviti da će se Motijejunas odreći svog novog projekta u narednim mesecima.

Šiler je od dolaska u Žalgiris promenio košarkašku filozofiju i otvorio se američkom stilu, s mnogo slobode za igrače, kretnji i protoka lopte. I mada napad nije bio problem, mladom stručnjaku se spočitava nešto slabija odbrana i nedostatak kvalitetnih rešenja kada protivnik igra sličnim stilom. Međutim,

Dosta se polemike u litvanskoj štampi vodilo i oko kvaliteta rostera. Posle odlazaka Džoka Lendejla, Zeka Lideja, Edgarasa Ulanovasa i Kej Sija Riversa najveće pojačanje Žalgirisa je Žofri Lovernj koji je u padu forme poslednjih godinu dana. Međutim, on se tokom pripremnog perioda dobro uklopio u Žalgirisov sistem i najavio je povratak u neka bolja vremena. Da je zaista tako videlo se od starta priprema, kada se pojavio u zavidnoj fizičkoj spremi, gde je izgubio višak kilograma i nabacio jop malo mišića. Nedavno je izjavio da ga ovaj sastav podseća na Partizan iz vremena kada je bio u Humskoj – kao tim koji su svi unapred otpisali, ali neko ko može da pobedi sve i svakog.

Jedno od retkih mesta gde će navijači biti na tribinama (©Shutterstock)Jedno od retkih mesta gde će navijači biti na tribinama (©Shutterstock)

Iz Baskonije je stigao Patrisio Garino, koji je projektovan da bude startno krilo, ali ne treba zaboraviti da od novembra nije igrao zbog teške povrede kolena. U Žalgiris je stigao nedovoljno spreman za novu sezonu i biće potrebno još nekoliko nedelja pre nego što bude spreman za takmičarsku košarku, kako bi uopšte počeo da traži svoju vrhunsku formu. A, imaće važnu ulogu da odmeni Edgarasa Ulanovasa na parketu. Do tada će ga menjati Stiv Vasturija koji je mnoge iznenadio što se uopšte probio u tim. Ali, Šaras ga je doveo i video u njemu potencijal. Stigli su još Ogustin Rabit, Marek Blaževič i Tomas Dimša, pa se postavilo pitanje – da li Žalgiris može da igra pobedničku košarku?

Marijus Grigonis je postavljen za lidera ovog tima. On će biti alfa i omega u svlačionici, a na parketu neko ko može da pogodi i razigra saigrače po potrebi. Tomas Vokap je ostao kao prvi plejmejker i to je velika pobeda uprave Žalgirisa jer su ga tražili sve. Najdžel Hejs biće startni krilni centar, a može se čuti da je tokom leta radio dosta na šutu.

Žalgiris je na prekretnici i biće mnogo pitanja na koja će se čekati odgovor. Pre svega – može li Žalgiris treći put zaredom u plej-of? To još niko ne zna… Timu će mnogo nedostajati pokretač svih dosadašnjih uspeha – Šarunas Jasikevičijus.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Tomas Vokap, Lukas Lekavičijus, Rokas Jokubaitis, Marijus Grigonis, Arturas Milaknis, Tomas Dimša, Karolis Lukošijunas.

KRILA: Patrisio Garino, Stiv Vasturija.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Najdžel Hejs, Paulijus Jankunas, Žofri Lovernj, Ogastin Rabit, Martinas Geben, Marek Blaževič.

Trener: Martin Šiler.

-------------------------------------

ZENIT SANKT PETERBURG

Ćavi Paskval (©Star Sport)Ćavi Paskval (©Star Sport)

Ćavi Paskval je u svojim prvim letnjim pripremama na klupi Zenita imao velike planove. Želeo je da iskoristi veliki klupski budžet na raspolaganju (oko 30.000.000 evra) i gađao je bombastična pojačanja poput Nika Kalatesa i Alekseja Šveda. Dobio je skromnije igrače u odnosu na dve superzvezde evropske košarke.

Arturas Gudaitis je potpisao dvogodišnji ugovor posle rastanka s Olimpijom, gde se dugo oporavljao od teške povrede kolena. Iz Crvene zvezde stigao je Bili Beron i potpisao takođe na dve godine uz ukupnu platu od 1.200.000 dolara sa bonusima. Veliko pojačanje na spoljnim pozicijama je i Kevin Pangos iz Barselone, gde je takođe dugo kuburio sa povredom levog stopala. Imao je velikih problema sa upalom prsta, što ga je onemogućilo da se oporavi u potpunosti i zato je morao da napusti Blaugranu. Iskustvom pleni Vitali Fridzon, a stigli su još bek Denis Zaharov i polivalentni Aleks Pojtres, koji će debitovati u Evroligi posle odličnih partija u Galatasaraju.

Klub su ovog leta napustili Gustavo Ajon, Tim Abromaitis, Aleks Renfro, Andrju Albisi, Anton Ponkrašov i Kolton Ajverson, pa je upitno šta može da se očekuje od Zenita… Vil Tomas je na kraju ostao, iako se šuškalo o njegovom odlasku, što je plus za ovaj tim. Prošla godina nije bila nimalo dobra, jer je Zenit delio poslednju poziciju s Bajernom, pa je Ćavi Paskval na tapet stavio svoj trenerski kredibilitet. Iskustva ima, što je donekle nedostajalo u prošloj sezoni kada jer je nekoliko utakmica izgubljeno s razlikom manjom od pet poena, ima i određene šuterske moći, ali ako Pangos i Gudaitis ne budu uspeli da pronađu formu iz najboljih dana, deluje da bi tim iz prelepog Sankt Peterburga mogao opet da ostane zakucan na dnu tabele.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Kevin Pangos, Dmitri Hvostov, Denis Zaharov, Bili Beron, Ostin Holins, Vitali Fridzon.

KRILA: Mateuž Ponitka, Kej Si Rivers, Vladislav Truškin, Igor Volhin.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Vil Tomas, Andrej Zubkov, Arturas Gudaitis, Aleks Pojtres, Anton Puškov.

Trener: Ćavi Paskval.

-------------------------------------

HIMKI

Stefan Jović (©MN press)Stefan Jović (©MN press)

Najveći problem za Rimasa Kurtinaitisa u ovom trenutku biće – šta posle povrede Stefana Jovića? Taman kada je Kurtinaitis lepo posložio sastav i spremio ga za novu sezonu, dogodila se teška povreda srpskog reprezentativca koji će sa terena biti odsutan dva meseca. Da li dovoditi još jednog plejmejkera ili ostati s onim što je u sastavu? Velika dilema…

Kurtinaitis se ovog leta odlučio za oprobane evropske sile i pojačanja koja će praviti razliku. Ali, deluje već sada da ni tri lopte neće biti dovoljne da se namire šuterske potrebe. Kao pojačanje leta u Podmoskovlje stigao je Erik Mekolum iz Uniksa. Odlični šuter je prošlu sezonu u momentu prekida završio sa nešto preko 17 poena po utakmici, odnosno tačno 17 poena u rasponu od četiri sezone, koliko je proveo igrajući Evrokup. Element iskustva dodaće Jevgeni Voronov koji je stigao iz Zenita i u svom portfoliju sada može da upiše peti ruski klub koji je reprezentovao tokom karijere. Iz madridskog Reala posle solidne godine vratio se Džordan Miki, a veliko pojačanje u reketu je Greg Monro iz Bajerna gde je imao 13 poena i sedam skokova u Evroligi. Zato i mislimo da će Kurtinaitis morati da nabavi nekoliko lopti, jer gazda u timu će ostati Aleksej Šved, koji je posle dosta premišljanja ipak potpisao nastavak saradnje, a ne treba zaboraviti ni Dairisa Bertansa. Jasno je kao dan da će Himki živeti i umirati od šuteva, jer s takvim brutalnim strelcima teško da može drugačije da bude.

Ostanak Devina Bukera s produžetkom saradnje obradovalo je sve u klubu, pa će unutrašnji kvartet sa Jonasom Jerebkom, Mikijem i Monroom biti izuzetno opasan. Za sve prljave poslove biće zadužen stari pitbul Janis Tima, mada je letonski reprezentativac igrao sezonu života sa 12,5 poena po utakmici do momenta prekida takmičenja.

Dakle, najveće pitanje je – ko će razigravati sve te šutere? Stefan Jović bio bi idealno rešenje, ali ga je istegnuće ligamenata skočnog zgloba preseklo i prema trenutnom planu propustiće uvodnih deset rundi. Rimas Kurtinaitis će se ovim pitanje pozabaviti narednih dana sigurno, a Himki vidimo kao ozbiljnu nagaznu minu i ekipu koja će uvek igrati na poen više. Odbrana će biti diskutabilna, ali ovakav Himki može komotno da ubaci 100 poena svakom… Videćemo samo dokle će ih to dovesti.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Stefan Jović, Erik Mekolum, Vjačeslav Zajcev, Aleksej Šved, Dairis Bertans, Jegor Vjalcev.

KRILA: Janis Tima, Sergej Karasjov, Jevgeni Voronov, Maksim Baraškov.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Jonas Jerebko, Džordan Miki, Sergej Monja, Devin Buker, Greg Monro, Andrej Desjatnikov.

Trener: Rimas Kurtinaitis.

-------------------------------------

ASVEL LION

Ti Džej Parker (©Shutterstock)Ti Džej Parker (©Shutterstock)

Francuski klub je u krugu onih koji su ovog leta menjali trenera. Odlazak Zvezdana Mitrovića podigao je veliku prašinu jer i danas nije najjasnije zašto je došlo do rastanka. Pominjalo se da crnogorski stručnjak samo želi da dobije papire ne bi li otišao u Bajern, njegov menadžer je to demantovao, pa je jasno samo da rastanak nije bio sasvim prijateljski. Zvanično obrazloženje kaže “ozbiljna kršenja pravila“, a prvi čovek kluba Toni Parker izjavio je da “više ne može da ga brani”.

Kako bilo, Asvel je ubrzo za novog šefa stručnog štaba promovisao Mitrovićevog pomoćnika Ti Džej Parkera, inače brata nekadašnjeg NBA asa. Uprkos najavama da će zbog gubitka od oko 3.000.000 evra u vreme pandemije virusa korona budžet za ovu sezonu biti manji, Asvel je na papiru odradio prilično dobar posao na transfer pijaci.

Klub jesu napustila dvojica važnih igrača – Tonje Džekiri i Livio Žan Šarl, koji su nosili veliki teret na svojim leđima i učinili Asvel jednim od najprijatnijih iznenađenja sezone, plus supertalentovani Teo Maledon koji se odlučio za izlazak na NBA draft, ali… Klub je nadoknadio njihove odlaske i unapredio tim u odnosu na prošlu sezonu. Doduše, to se još ne vidi na delu, jer je na otvaranju sezone Asvel odmah doživeo poraz od Dižona.

Što se tih pojačanja tiče Asvel je “pokrao” Monako za dvojicu ponajboljih igrača Pola Lakomba, koji se vratio u Asvel posle sedam godina, te nekadašnjeg šutera Budućnosti Norisa Kola. Njihovi kvaliteti su od ranije poznati čak i široj publici. Lakomb će pokušati da iskoristi višegodišnjeg reprezentativno i klupsko iskustvo da podigne kvalitet ekipe, dok je Kol poznat kao neko ko može da pogodi sve i probije svaku odbranu. Asvelov napadački arsenal kompletirao je Alerik Frimen. Došao je iz Burse gde je u turskom prvenstvu lane beležio 18,5 poena po utakmici! Kol i Frimen mogli bi ozbiljno da ugroze svaki bedem, ako im se ostavi samo malo prostora…

Pravo iz Turk Telekoma doveden je Mustafa Fal koji treba u reketu da odmeni Tonja Džekirija, a već na otvaranju sezone potvrdio je da će biti nova skakačka i defanzivna mašina. Uhvatio je deset lopti u pomenutom porazu od Dižona u prvenstvu Francuske, a zamena će mu biti Kevarijus Hejs koji je imao vrlo dobru debitantsku sezonu u Evropi. U dresu Kantua imao je prosek od 9,6 poena i 7,3 skoka.

Možda najveći znak pitanja u ovom timu stajaće iznad glave novog šefa struke. Parker jeste već sedam godina praktično asistent u Asvelu, čak je jedno vreme kratko i vodio prvi tim kao vršilac dužnosti, ali da li je baš on čovek koji će da unapredi igru tima? Da se Asvel potrudio i doveo neko zvučnije ime, možda bismo opet govorili o Asvelu kao legitimnom kandidatu za TOP 8. Ovako, uz sasvim respektabilan sastav i trenera kome će ovo biti praktično prvi veliki posao u životu, postoji određen jaz. Sačekaćemo da vidimo može li isti da se smanji kroz sezonu…

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Noris Kol, Antoan Dio, Metju Strazelm, Pol Lakomb, Alerik Frimen, Rihards Lomaž, Sofijan Briki.

KRILA: Šarl Kaudi, Dejvid Lajti, Vilijam Hauard.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Geršon Jabusele, Amin Nua, Mustafa Fal, Kevarijus Hejs, Ismael Bako, Metju Marš.

Trener: Ti Džej Parker.

-------------------------------------

ALBA BERLIN

Aito Garsija Reneses (©MN press)Aito Garsija Reneses (©MN press)

Najvažniji posao ovog leta Alba je napravila kada je zadržala legendarnog stručnjaka Aita Garsiju Renesesa i vezala ga novim ugovorom. Posle osvajanja šampionske krune u Nemačkoj uprava Albe insistirala je na ostanku trenerskog veterana, koji će voditi klub u svojoj 73. godini.

Alba je dosta toga promenila tokom leta, pa je na čuvenom Špancu sada veliki posao da unapred Albu i pretvori je u nešto više od samo učesnika elitnog takmičenja. Odlaske Tajlera Kavanoa, Rokasa Gijedraitisa, Martina Hermansona, Makaja Mejsona i Lendrija Noka, Alba je pokrila dovođenjem iskusnog beka Džejsona Grejndžera iz Baskonije, gladnog izazova posle oporavka od teške povrede, te dete Berlina Maoda Loa iz Bajerna koji bi trebalo da bude konkurencija Pejtonu Sivi na mestu plejmejkera. Alba je napravila dobar posao kada je uspela da zadrži Sivu koji se prošle godine iskristalisao kao jedan od nosilaca igre. Stigli su još Simone Fontekio kao rezerva Nilsu Gifaju, Luis Olinde je došao iz Bamberga da pojača poziciju krilnog centra, a startna petica biće Ben Lamers, dok će mu leđa čuvati starosedelac Johanes Tajman koji u svojoj trećoj sezoni u klubu ima obavezu da napravi iskorak. Kao treća opcija biće talentovani hrvatski centar Krešimir Nikić.

Gledajući koncepciju tima, očekujte da će Alba ponovo biti među najboljim trojkaškim ekipama u Evroligi. Igrači berlinskog kluba su do momenta prekida sezone pucali vrlo dobrih 39,6 odsto sa distance, što je bilo dovoljno za mesto u top tri takmičenja. S ostankom Eriksona i Gifaja na krilima, te dolaskom Fontekija, imaće Alba s čim da pripreti.

Još jedan važan zadatak nemački šampion je ispunio ostavljanjem Luka Sikme u timu. Sikma se prošle sezone pokazao kao jedan od najraznovrsnijih igrača u Evroligi, što je neretko znao da koristi i tako maltretira protivnike. Na polju raznovrsnosti trebalo bi da doprinese i Olinde, s obzirom da zna da pogodi sa spoljnih pozicija i da je vrlo aktivan na skoku.

Alba će pokušati da popravi utisak iz prošle sezone. Pre svega da pokuša da dobije više utakmica koje se reševaju u završnim minutima, s obzorm da je Alba prošle godine u Evroligi imala skor 2-6 u susretima koji su rešeni na četiri ili manje poena. Alba će imati dosta toga da pokaže i dokaže košarkaškoj javnosti, pa će biti tvrd orah za svakog protivnika.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Pejton Siva, Maodo Lo, Džejson Grejndžer, Markus Erikson, Jonas Matisek, Malte Delou.

KRILA: Nils Gifaj, Simone Fontekio, Lorenc Beneke.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Luk Sikma, Tim Šnajder, Luis Olinde, Ben Lamers, Johanes Tajman, Krešimir Nikić.

Trener: Aito Garsija Reneses.

-------------------------------------

BAJERN MINHEN

Andrea Trinkijeri (©MN Press)Andrea Trinkijeri (©MN Press)

Pet godina prošlo je između trenutka kad je Andrea Trinkijeri govorio o Bajernu kao “vanzemaljcima koji su se pojavili niotkuda” i onog “Bajern, to je tradicija” izgovorenog na predstavljanju u Minhenu. Zbog toga će na svojim leđima morati da nosi teret onoga što je rekao. Trinkijeri se posle tri godine vraća u Nemačku, gde je sa mnogo uspeha vodio Bamberg. On će se u Minhenu ponovo susresti sa starim znancem, sportskim direktorom Bajerna Danijeleom Bajezijem, s kojim je imao odličnu saradnju u Bambergu...

Zajedno sa harizmatičnim stručnjakom stigli su i iskusni igrači kojima će zadatak biti da podignu Bajern sa dna evroligaške tabele. Malkolm Tomas je posle rastanka sa Fenerom došao u Minhen gde će igrati svoju četvrtu sezonu u Evroligi. Kombo bek Vejd Balvin i centar Džejlen Rejnolds su svoje debitantske partije u elitnom takmičenju ubeležili kao igrači Olimpijakosa, odnosno Makabija. Krilni centar Džadžuan Džonson debituje u Evroligi, ali iza sebe ima četiri sezone u Evrokupu, uključujući i vreme u Darušafaki s kojom je 2018. osvojio ovog takmičenje i bio u drugoj idealnoj petorci. Bek Nik Vajler Bab takođe treba da odigra svoj prvi meč u Evroligi pošto je stigao letos iz Ludvigzburga gde je imao dobre nastupe u svojoj prvoj profesionalnoj godini i pomogao klubu da dođe do finala nemačkog prvenstva. Prosečno je beležio 13,3 poena, 4,8 skokova, 2,6 asistencija i 1,3 ukradene lopte, pa će spoljnoj liniji dati na raznovrsnosti.

Bajern u sezonu ulazi s nešto većom dubinom na spoljnim pozicijama nego lane. Ti Džej Brej se posle dosta muka s stopalom vraća željan dokazivanja. Na pleju će uz Breja i Baldvina biti i Žan Mark Šiško. Spolja će operisati još iskusni Nihad Đedović, Dijego Flakadori, Vajler Bab i Aleks King kome će ovo biti peta sezona u klubu.

Vladimira Lučića čeka ista uloga kao i prošle sezone, jedna od najvažnijih u timu. On i Pol Cipzer pokazali su se kao idealna rešenja za streč četvorke, pogotovo jer mogu da rade dobar posao unutra i spolja pa tako mogu da pomognu na obe krilne pozicije, pa se odlazak kapitena Danila Bartela neće toliko osetiti. Konkurenciju u centarskoj liniji popuniće Leon Radošević. Džonson jeste najstariji u timu, ali je i dalje pravi atleta koji može dosta toga da napravi u odbrani i na skoku. Tomas može da pokrije pozicije četiri i pet, dok je Rejnolds bio prvi skakač Zenita i Evrokupa u sezoni 2018/19.

Trinkijeri je poznat kao trener koji voli brzu košarku, napunio je roster igračima koji mogu da pokriju više pozicija što mu je bio trejdmark i u Partizanu. Bajern definitivno nema nijednu superzvezdu u svom timu poput Derika Vilijamsa ili Grega Monroa u prethodne dve godine, ali je tim dobro izbalansiran, postoji dubina klupe koja je nedostajala prošle sezone, pa je možda došlo vreme da se Bajern pomeri s mrtve tačke i napravi nešto bolji rezultat.

-------------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Vejd Boldvin, Ti Džej Brej, Žan Mark Šiško, Nihad Đedović, Nik Vajler Bab, Dijego Flakadori.

KRILA: Vladimir Lučić, Pol Cipzer.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Džadžuan Džonson, Aleks King, Džejlen Rejnolds, Malkolm Tomas, Leon Radošević.

Trener: Andrea Trinkijeri. 

-------------------------------------

EVROLIGA – 1. KOLO

Četvrtak

19.30: (1,20) Anadolu Efes (19,0) Zenit (5,00)

20.00: (1,30) Olimpijakos (16,0) Žalgiris (3,90)

20.05: (1,15) Makabi (20,0) Alba (6,00)

21.00: (1,70) Barselona (14,5) CSKA Moskva (2,30)

21.00: (1,20) Valensija (19,0) Asvel (5,00)

Petak

19.00: (1,35) Himki (16,0) Panatinaikos (3,50)

19.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Crvena zvezda (4,40)

20.30: (3,90) Bajern (16,0) Milano (1,30)

21.00: (3,50) Baskonija (16,0) Real (1,35)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Nikola MirotićŠejn LarkinVasilije MicićNikola KalinićVladimir MicovNemanja NedovićNikola MilutinovCSKA MoskvaAnadolu EfesNik KalatesReal MadridVanja MarinkovićOlimpija MilanoEvroligaDžordan LojdKori VoldenOgnjen KuzmićEmanuel TeriPanatinaikosOlimpijakosIgor KokoškovŽeljko ObradovićStefan Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara