Marko Simonović, Miloš Teodosić i Adam Hanga (Screenshot - KK Crvena zvezda)
Marko Simonović, Miloš Teodosić i Adam Hanga (Screenshot - KK Crvena zvezda)

Zvezda sklapa kockice: Simonović centar kakav je nedostajao, iskustvo Teodosića i Hange dragoceno u Evroligi

Vreme čitanja: 9min | pet. 14.07.23. | 09:35

Odličan početak prelaznog roka na Malom Kalemegdanu

Nakon što je vratila Dejana Davidovca iz Rusije i potpisala novu, višegodišnju saradnju sa Lukom Mitrovićem, Crvena zvezda je u samo nekoliko dana predstavila tri velika pojačanja. Prvo je ozvaničen dolazak Marka Simonovića iz NBA, a onda je potvrđena i dugo najavljivana saradnja sa jednim od najboljih plejmejkera u istoriji evropske košarke, Milošem Teodosićem.

Odjeknuo je Teov povratak u Srbiju posle 16 godina, a nepuna 24 časa kasnije, ponovo se Zvezda oglasila putem društvenih mreža i obavestila javnost o novoj elitnoj akviziciji: paraf na dvogodišnji ugovor stavio je evropski šampion - Adam Hanga.

Izabrane vesti

Tri različita pojačanja, što je posle serije odlazaka (sedam igrača zvanično napustilo klub) bilo i potrebno crveno-belima. Simonović je u SAD stasao u modernu "peticu", o Teodosićevim kvalitetima na poziciji organizatora igre se naveliko zna u svim krajevima Evrope, pa i šire, dok je Adam Hanga nominalno krilo, ali mu nije strano ni da preuzme dirigentsku palicu, dok u odbrani može da pokriva sve pozicije iz spoljne linije.

Simonovićev put krenuo je iz rodnog Kolašina, ali je vrlo mlad otišao u Italiju i profesionalac postao u drugom rangu tamošnje košarkaške piramide. Vratio se 2018. na Jadran i zaigrao u dresu ljubljanske Olimpije, a njegov talenat prepoznala je Mega. Preselio se u beogradski klub leta 2019. i imao vrlo dobru prvu sezonu. U trenutku kada je prekinuta zbog pandemije virusa korona bio je među najkorisnijim igračima ABA lige (prosečan indeks 18,1). Leta 2020. izašaoje je na NBA draft i postao drugi pik tandema Mark Eversli - Arturas Karnišovas, otkako su preuzeli rukovodeće pozicije u Čikago Bulsima. Prvo su sa četvrte pozicije odabrali Patrika Vilijamsa koji je izrastao u dobrog defanzivca, a potom su pravo da biraju 44. iskoristili na mladog centra iz Crne Gore.

Ostao je u Megi još godinu dana i sa Filipom Petruševim činio udarni tandem ekipe. Obojica su bili među najkorisnijim igračima u ABA, s tim što je doskorašnji košarkaš Zvezde odneo nagradu. Dobre partije u regionalnom takmičenju, pa potom i u Letnjoj ligi 2021, ubedile su Bulse da mu daju trogodišnji ugovor.

Jasno, u startu je bio akcenat na njegovom prilagođavanju i razvijanju za potrebe igranja u NBA. Marljivo je radio, kalio se i kroz Razvojnu ligu, a rezultati su se videli narednog leta. Značajno je dobio na mišićnoj masi, nabacio 10 kilograma. Postalo je jasno da ga Čikago gradi u peticu. Pred početak minule sezone je imao zapažene partije na Letnjoj ligi, na pet nastupa prosečno beležio 15,6 poena i 8,8 skokova.

Ipak, nije nagrađen ozbiljnom minutažom u ekipi Bilija Donovana. U izveštajima iz SAD se pisalo da nije bio dovoljno pouzdan u defanzivi, ni konstantan sa distance, da bi u ambicioznoj ekipi Čikaga (rezultati izostali usled povreda), pored zemljaka Nikole Vučevića, dobio mesto. Nastavio je da se bori za status u Razvojnoj ligi, ali uprkos dobrim izdanjima, samo sedam puta je kročio na teren u ligaškom delu sezone, prosečno provodio na terenu manje od tri minuta... Treća godina saradnje mu nije bila garantovana, Čikago je rešio da iskoristi opciju i rastane se sa 23-godišnjim centrom. Ubrzo je stigla potvrda, vraća se u Evropu, igraće za Crvenu zvezdu.

Nisu statistički podaci koje je ostvario u prethodnoj takmičarskoj godini, nastupajući u Dži ligi, preterano relevantni za najviši nivo evropske košarke, iako se ne može zanemariti gotovo dabl-dabl koji je beležio u proseku: 15,9 poena i 9,9 skokova na 25 nastupa (devet dabl-dablova). Ipak, ukazuju na to šta bi Simonović mogao da donese ekipi Duška Ivanovića.

Odlično koristi snagu i duge ruke u kontroli skoka, a posebno je nezgodan na ofanzivnom. Pritom je sa distance šutirao sa 39,3 odsto uspešnosti, što je na uzorku od 3,6 upućenih hitaca sasvim dobar procenat.

Za svojih 213 centimetara visine ima izuzetnu kontrolu lopte, odlično trči u tranziciji (možda i jedan od većih kvaliteta), što bi posebno moglo da dođe do izražaja u ofanzivnoj, uz velemajstora poput Teodosića. Nisu mu strana efektna zakucavanja, što će se naročito dopasti navijačima srpskog šampiona. Usavršio je igru leđima, a činjenica da je nabacio mišićnu masu ukazuje da je sposoban da ugura čuvare pod koš.

Suma sumarum, igrač kakav je Zvezdi nedostajao. Željan igre na visokom nivou, sposoban u napadu da dođe do poena na razne načine, kontroliše skok, rve se sa protivničkim peticama različitog gabarita, jer je za svoju građu i veoma agilan. U sezoni za nama su najveći teret pod košem iznosili Mitrović i Petrušev, a Simonović je od obojice snažniji i za razliku od Luke, uzda se u šut sa distance. Biće potrebno da dotera odbranu, s ozbirom da je veći deo prethodne dve godine proveo u "trči i pucaj" Razvojnoj ligi, ali čini se da je Duško Ivanović dobio savršenu glinu za vajanje i igrača koji se neće štedeti u takmičarskoj godini pred nama.

Već ima i solidno iskustvo, iako nije nastupao u Evroligi, ali se dokazao na Jadranu, bio više nego solidan u reprezentaciji Crne Gore tokom minulog Evrobasketa (8,7 poena i 4,2 skok), a branio boje državnog tima i tokom kvalifikacija za Evropsko i Svetsko prvenstvo.

Napravila je Zvezda bitan posao u ojačavanju konkurencije na unutrašnjim pozicijama angažovanjem Marka Simonovića. Možda bi njegov put u crveno-belom mogao da bude sličan onom koji je prošle sezone prošao Filip Petrušev. Ne treba odmah očekivati dabl-dablove i dominaciju pod obručima, ali bi vremenom Evroliga mogla da dobije novu mladu zvezdu.

I dok će 23-godišnji reprezentativac Crne Gore prvi put stati na najveću evropsku pozornicu, preostala pojačanja njom gaze dugi niz godina, računajući i Dejana Davidovca koji iza sebe ima četiri sezone u društvu najboljih. Teodosić je u poslednjih 16 godina sa elitnih evropskih dasaka sišao samo kako bi se okušao u NBA. A Hanga je redovan član elite od 2015. U pitanju su dva igrača vrhunske klase, koja jasno podvlače visoke ambicije na Malom Kalemegdanu.

Da, obojica su u poznim igračkim godinama, ali iskustvo koje sa sobom donose je neprocenjivo na najvišem nivou. To se dokazalo još jednom i u sezoni za nama. Baš Hanga je bio deo ekipe Real Madrida koja je pokorila Stari kontinent. Kako? Na iskustvo. Digli su se Blankosi uz pomoć najstarijih igrača protiv Partizana i izvukli iz velike rupe, potom porazili Barselonu i Olimpijakos na putu ka tronu.

Ne treba očekivati da iskusni srpski i mađarski košarkaš nose najveći teret. Nesumnjivo su svesni Teodosićevih fizičkih limita na Malom Kalemegdanu, ali dokazao je u Virtusu da uz doziranu potrošnju i dalje itekako pravi razliku na najvećoj sceni. A još kad mu crveno-bele tribine zapevaju ime...

Rivali protiv Teodosića jednostavno ne znaju nikada šta da očekuju, a on po pravilu pronađe najbolje rešenje u napadu. Ubitačna kombinacija. Njegove asistencije su umetnost u pokretu, za Luvr. I uvek će ih imatu punu vreću, u kojim god da je godinama. Pa u sezoni za nama je bio treći u Evroligi prema tom parametrnu sa šest prosečnih dodavanja za poene. Samo šest igrača zabeležilo je više asistencija od njega u istoriji elitnog takmičenja (1.281), a nema sumnje da bi mu svi gledali u leđa da nije napravio pauzu od pet godina (NBA sa Klipersima, Evrokup sa Virtusom).

Sada možemo da konstatujemo da su asistencije najjače Teodosićevo oružje, ali Zvezda je u 36-godišnjem plejmejkeru dobila 13. najboljeg strelca Evrolige (3,076) i petog igrača sa najviše postignutih trojki (527). Dakle, napadačko savršenstvo, od kojeg i posle 19 godina u profesionalnim vodama, protivnicima drhte kolena. Najbolje ga je sredinom prošle sezone verovatno opisao doskorašnji trener Serđo Skariolo, u intervjuu za Mozzart Sport.

Igračima pokušavam da objasnim da nisu Miloš, da ne pokušavaju to da budu jer će nastati haos. Od njega moraju da nauče kako da zadrže taj nivo koncentracije. Posebno mlađi igrači. On je u stanju da vidi muvu u letu u najudaljenijem mogućem uglu jer je toliko svestan situacije i ima mogućnost da oseti igru. Vidi stvari pre nego što se dogode. Njegova koncentracija, proučavanje igre, analiziranje… Naravno, nije najbolji defanzivac, ali njegove opservacije po pitanju odbrane i taktike su na najvišem mogućem nivou, iako mu telo ne pomaže da bude vrhunski defanzivac. To igrači moraju da nauče, a ne dodavanja bez gledanja koja su jedinstvena za takvog genija i ne možete ih imitirati,“ rekao je Skariolo.

Sigurno da će Teodosićevo prisustvo značiti i mladom Nikoli Topiću, za kojeg su iz Crvene zvezde najavili da će imati ulogu u prvom timu tokom predstojeće sezone. Učio je u prethodnom periodu od Stefana Markovića, radio uz Fakunda Kampaca, sada će za mentora imati MVP-a Evrolige iz 2010 i jednog od najboljih igrača u istoriji elitnog takmičenja.

Poput Teodosića, nije ni Hanga igrač koji će odigrati 72 utakmice (koliko je Zvezda imala prošle sezone) sa po 25-35 minuta na parketu, ali uz dobru rotaciju i unapred skovan plan za raspodelu tereta, jasno je da i iz krilnog košarkaša može da se izvuče mnogo. Osim što je poznat po defanzivnim kvalitetima, Hanga je i te kako pouzdan i u napadu. Nije klasičan "uhvati i pucaj" tip igrača, a kroz karijeru je pokazao da uglavnom pogađa kada je najpotrebnije, te je i u najvećim evropskim klubovima poput Barselone i Reala često bio na terenu kada se rezultat lomio. Pritom je tehički i taktički izuzetno potkovan, što dokazuje i činjenica da mu je usled kadrovskih problema u Realu često poveravana organizacija igre. Dakle, može da bude i sekundarni plejmejker. Iako gazi 35, atletski je i dalje veoma sposoban, pretnja po protivnike u tranziciji. U najboljim danima bio je i na pragu NBA lige.

Šta Zvezda dobija u prvom Mađaru koji je postao šampion Evrope, govori i činjenica da je od četvrte utakmce protiv Partizana u plej-ofu Evrolige, kada je postigao 15 poena za 21 minut, bio redovan u startnoj petorci. Dakle, u najbitnijem delu sezone. Koliko poverenje Ćusa Matea je imao ukazuje da je branio poslednji napad Olimpijakosa u finalu Evrolige i sprečio crveno-bele da pošalju loptu u ruke MVP-u i najboljem strelcu, Saši Vezenkovu.

Često treneri pričaju o pametnom korišćenju faulova, a 34-godišnji Mađar je neko na koga uvek možete da se oslonite po tom pitanju. Atletska građa mu dozvoljava da brani i više i jače od sebe, ali i niže i brže. Može da odigra „flaster“ odbranu i izoluje nekog od najboljih protivničkih igrača, ali i da na preuzimanjima uvek bude pouzdano rešenje.

Iako je napunio vreću trofejima, nikada nije bio igrač koji otaljava posao. Uvek je plenio borbenošću na terenu, koja mu je jedna od većih kvaliteta. Poznat je i kao vrhunski profesionalac i zato treba očekivati da uvek maksimalno angažovano pristupa svim zadacima, bude motivisan i koncentrisan na svakom meču.

Svakako je u Hanginom rezimeu ofanzivni doprinos ispod defanzivnog, iako njegov učinak u napadu nikako nije zanemarljiv, a koliko može da pomogne Ivanoviću da utegne odbranu ukazuje i nagrada za najboljeg defanzivca Evrolige iz 2017. Nakon njega su se Kajl Hajns i Edi Tavares smenjivali i učinili borbu za ovo priznanje prilično dosadnom. Pritom je dugi niz godina u Španiji, u kojoj je najveći deo karijere proveo i crnogorski stručnjak, pa nema sumnje da će trener Zvezde znati kako da izvuče najbolje iz nekadašnjeg košarkaša Manrese, Baskonije, Barselone i Reala.

Kada se podvuče crta, veoma dobar početak prelaznog roka za Crvenu zvezdu. Davidovac ima ozbiljno iskustvo u Evroligi, zna kako se osvajaju trofeji i koja je težina crveno-belog dresa. Teodosić i Hanga su šampioni Evrope, spadaju u sam krem kontinentalne košarke, zajedno imaju 20 godina na najvećoj pozornici, dok je Simonović pravo osveženje na unutrašnjim pozicijama i igrač po meri trenera Ivanovića. Gladan dokazivanja, ali i spreman da se pokaže pod najsjajnijim reflektorima Evrope.

Zvezda je počela da slaže kockice i svaka je, čini se, savršeno upala na predviđeno mesto. Najbolje bi tek trebalo da usledi.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićMarko SimonovićMiloš TeodosićAdam Hanga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara