Miloš Teodosić (©Star Sport)
Miloš Teodosić (©Star Sport)

I sa 36 godina Teo je klasa, Zvezda može da ima korist i zbog Topića

Vreme čitanja: 5min | pet. 30.06.23. | 18:51

I dalje je Miloš Teodosić čovek koji jednim potezom može da digne publiku na noge, a kako odavno nosi etiketu košarkaškog mađioničara uz prave saigrače i ulogu neće mu biti potrebno mnogo da napravi dosta toga korisnog za ekipu

Neko bi rekao da je sve ovo trebalo da se dogodi pre dve, tri ili četiri godine, ali svako ko prati košarku zna da je Miloš Teodosić i sa punih 36 godina klasa. I Crvena zvezda nije mogla da propusti ovu šansu da ga uzme. Pod uslovom da se nešto drastično ne promeni u poslednjem trenutku, nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije postaće novi košarkaš Crvene zvezde čime će se ispuniti dugogodišnja želja jednog od najboljih evropskih plejmejkera u ovom veku, ali i ljudi iz klupskog vrha.

Setiće se mnogi da je prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović još sredinom decembra, tokom gostovanja u podkastu "Miljanov korner" govorio o načelnom dogovoru sa Teodosićem. To je bilo pre nešto više od šest meseci što je u sportskom, odnosno konkretno u košarkaškom svetu jako dug period u kojem je moguće da se desi toliko toga. Štaviše, dovoljno je nekoliko dana da se dogodi preokret (čitaj: ostanak Kevina Pantera u Partizan Mozzart Betu), a o budućnosti Miloša Teodosića bilo je dosta spekulacija. Od toga da će mu finale Palakanestra biti poslednje u dresu Virtusa, zatim da postoji šansa da ipak ostane, mada je to bilo na dugačkom štapu.

Izabrane vesti

Sa ove distance realno je da se dogodi ono prvo, odnosno da je vrsni organizator igre stavio tačku na bogato poglavlje u Bolonji i da je spreman za novi izazov. Biće da je naredna stanica Mali Kalemegdan, što bi bilo ostvarenje sna i za ogromnu navijačku bazu željnu dobrih poteza, kvaliteta i igrača koji generalno drže košarku u malom prstu. Bio je pre deset godina majstor u liku Markusa Vilijamsa, ove godine je zvezdaška javnost imala privilegiju da na delu vidi argentinski duo Fakundo Kampaco - Luka Vildoza, sada bi dirigentsku palicu mogao da uzme lucidni as iz Valjeva. Da li će kraj njega ostati i drugi deo argentinske klase pitanje je za sebe, Teodosićev dolazak verovatno ne bi ni bio direktno povezan sa Kampacovim statusom.

Pre svega treba uzeti u obzir ključnu stvar, a to su godine. I dalje je Miloš Teodosić čovek koji jednim potezom može da digne publiku na noge, da je razgali i natera da u transu slavi njegove bravurozne asistencije ili trojke preko ruke, da priredi uživanje u eleganciji kakvu i danas ima samo probrani broj košarkaša na Starom kontinentu. Pogotovo kada se uzme da sve što ovde valja uglavnom završi u NBA ligi... Zato sa Milošem Teodosićem treba i napraviti dobar plan koji bi mu dao prostor i mogućnost da pokaže sve što može, ali da ipak ne bude centralna figura ekipe. Već neko ko pravi razliku uz prave saigrače i ulogu. A, svako ko poznaje njegov talenat i rad tokom više od 15 godina profesionalne karijere, zna koliko mu je malo potrebno da uradi dosta toga korisnog za ekipu, što i jeste sinonim za nekog ko nosi etiketu košarkaškog mađioničara.

Shodno prethodno napisanom, ne treba očekivati čuda u pogledu velike minutaže i da se sve vrti oko njega. Nije to bio slučaj ni u Virtusu gde je, delom zbog povreda - delom zbog kontrolisanog opterećenja, odigrao po 26 utakmica u Evroligi, odnosno italijanskom prvenstvu i kupu. U Palakanestru je bio redovan starter, dok u Evroligi nije. To opet nije ništa novo za njega, pošto je on i tokom najboljih godina u moskovskom CSKA uglavnom mečeve počinjao sa klupe.

Gledajući poslednji klub u kojem je igrao, svojevremeno Saša Đorđević, sada Serđo Skariolo pokušali su da izvuku maksimum iz njega upravo gledajući pravu ulogu u svlačionici i na parketu. Nekada je to bilo fantastično, kao kada je praktično sam izneo završnicu Evrokupa i doneo klubu važan evropski trofej ili godinu pre toga u domaćem prvenstvu, nekada možda i nije ali sve je to deo paketa koji Teo donosi sa sobom... U sezoni za nama je u Evroligi igrao prosečno nešto iznad 19 minuta, što je bilo dovoljno za 10,3 poena na gotovo 40 odsto za tri, uz šest asistencija i 1,6 uhvaćenih lopti, što nikako ne sme da se potceni.

Ove godine je oko sebe imao Marka Belinelija, Toka Šengeliju, Semija Odželeja, Mema Žaitea, Ifea Lunderga, Džordana Mikija... Ko će sa njim deliti dobro i zlo - pod uslovom da potpiše, naravno - u Zvezdi ostaje da se vidi. Sportski direktor Milan Dozet izjavio je za Sportklub da je tendencija da se zadrži nukleus sa domaćim igračima, nekadašnjim članovima Crvene zvezde i generalno zvezdašima, što je potvrđeno vraćanjem Dejana Davidovca, a moglo bi i sa Milošem Teodosićem.

Direktor Nemanja Vasiljević je takođe za Sportklub rekao da se pregovara sa Lukom Mitrovićem Brankom Lazićem, Stefanom Lazarevićem, Ognjenom Kuzmićem, dok su pod ugovorima Nemanja Nedović i Dalibor Ilić. To ostavlja prostor za dolazak stranaca koji svojim kvalitetom mogu da prave razliku, naravno sve u skladu sa finansijskim mogućnostima. Navijači bi, naravno, najviše voleli da vide Nikolu Mirotića, ali o tome dok se bude videlo šta će as rodom iz Podgorice da uradi prvo sa Barselonom, onda i šta će da odluči za dalje... Crvena zvezda će svakako ponovo imati tvrdo jezgro domaćih košarkaša gde će Miloš Teodosić imati svoju reč, mogućnost da podvikne kad treba, da podigne ekipu ili je rastereti, udeli savet i bude mentor. Što je takođe mnogo važno, pre svega zbog jednog igrača - Nikole Topića.

Supertalentovani plejmejker je posle pozajmice u OKK Beogradu pokazao da je i te kako spreman za iskorak u karijeri, jer je juniorske vode odavno prevazišao. Čeka da potpiše profesionalni ugovor, a kako je Dozet pričao nedavno Zvezda će ga potpisati "ne da bi sedeo na klupi, već za ozbiljnu minutažu u rotaciji". Tu bi prisustvo vrsnog kreatora kakav je Teodosić moglo da ima važnu ulogu za dalji igrački razvoj sina čuvenog Milenka Topića.

U vremenu kada je sve teže za mladog igrača da dobije ozbiljnije minute u takmičarskim utakmicama, Topić bi imao privilegiju ne samo da raste i stiče iskustvo noseći crveno-beli dres, već bi od majstora Teodosićevog kalibra mogao da pokupi dosta toga što će mu mnogo značiti u daljoj karijeri. To će sve dalje potencijalno imati jak efekat i na relaciji sa reprezentacijom Srbije. Svakako, benefit kakav se retko kome pruža.

Svako ima svoje bubice, pa i Miloš Teodosić. Ali, niko ne može da spori to da i dalje može da bude vredan dodatak za svaku evroligašku ekipu. I treba uživati u svemu što bude doneo, jer je takvih mački sve manje...


tagovi

Nikola TopićEvroligaKK Crvena zvezdaMiloš TeodosićKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara