Fakundo Kampaco protiv Splita (Foto: ABA League/Split/Ivica Cavka)
Fakundo Kampaco protiv Splita (Foto: ABA League/Split/Ivica Cavka)

Zvezda u trećoj četvrtini slomila otpor borbenog Splita i upisala sedmu vezanu pobedu u ABA ligi

Vreme čitanja: 5min | pon. 02.01.23. | 18:09

Duško Ivanović ravnomerno raspodelio minutažu, 10 igrača se upisalo u listu strelaca na Gripama - 72:63

Košarkaši Crvene zvezde su u 13. kolu ABA lige gostovali na Gripama ekipi Splita. Nisu crveno-beli u prvom poluvremenu uspevali da slome otpor borbenog domaćina, ali su se u trećoj četvrtini konačno odlepili i otvorili vrata ka pobedi. U poslednjem kvartalu su bez većih problema sačuvali dvocifren višak i ubeležili sedmi vezani trijumf u regionalnom prvenstvu od dolaska Duška Ivanovića na klupu - 72:63

Bila je potrebna crveno-belima reakcija posle teške utakmice sa Barselonom, koja je nesrećno okončana po srpski tim zbog kardinalne sudijske greške. Bio je to psihološki udarac za tim sa Malog Kalemegdana, ali su Ivanovićevi puleni još jednom pokazali izuzetnu mentalnu snagu, odigrali strpljivo, pametno, te su se ekspresno vratili na pravi kurs i popravili učinak u regionalnom prvenstvu na 11-1. Splićani su pretrpeli deveti poraz (4-9).

Izabrane vesti

Dobro su se domaći košarkaši držali u prvih 20 minuta. Nisu dozvoljavali Crvenoj zvezdi da se odlepi. Polako su podizali broj obrtaja crveno-beli, tražili pravi ritam. Nisu briljirali u prvom poluvremenu. Imali su problema sa kontrolom lopte i skoka pod svojim obručem (Split osam ofanzivnik skokova u prvom poluvremenu) ali su preskočili sve prepreke, izdigli se u nastavku i u trećem kvartalu prvi put stekli dvocifrenu prednost. Uspeli su i da je održe bez većih problema. Trudio se Split na sve načine da uhvati priključak u odlučujućem periodu, ali Ivanovićev sastav je imao spreman odgovor na svaki nalet borbenog rivala.

Branilac trona je u Split otputovao bez četvorice prvotimaca, povređenih Nikole Ivanovića, Hasana Martina i Luke Vildoze, kao i Miroslava Raduljice. Argentinac se povredio baš na utakmici sa Barselonom i čeka ga pauza od oko mesec dana, ali uspeli su crveno-beli i bez MVP-a Evrolige u decembru da dođu do pobede.

Od 12 igrača koje je Ivanović uvrstio u protokol, samo mladi Nikola Topić nije dobio minute. Od ostalih 11 igrača najviše su na terenu provekli Ben Bentil (23:53) i Fakundo Kampaco (22:47), koji je nastavio da se uigrava sa novim saigračima, čekajući priliku da debituje u crveno-belom i u Evroligi. Na kraju se od igrača koji su kročili na parket u listu strelaca nije upisao samo Džon Holand.

Interesantno je da je jedini dvocifren u pobedničkom sastavu bio Ben Bentil i to sa 12 poena. Na kraju je sa indeksom 13 bio i najkorisniji u Zvezdi, što će reći da mu sleduje priznanje za igrača utakmice.

Po devet poena postigli su Filip Petrušev i Nemanja Nedović, po osam Kampaco i Marković. Plejmejkerski tandem je bio među najzaslužnijima za trijumf, pošto je Argentinac imao i četiri asistencije, a poput Markovića bio je precizan sa distance u vrlo bitnim trenucima. Dao je važnu trojku sa velike udaljenosti u smiraj trećeg kvartala, dok je iskusni srpski košarkaš hicem van linije 6,75 odbio poslednji nalet Splićana u odlučujućem periodu. Sakupio je Stefan i pet skokova, za indeks 12.

Mladi Dalibor Ilić je ponovo dobro iskoristio minute i meč okončao sa pet poena i devet skokova (četiri ofanzivna), pa je bio i najbolji skakač na utakmici (indeks 11).

Sa druge strane je Luis Saliven odigrao možda i najbolji meč u žutom dresu: 18 poena i osam skokova za indeks 21. Šenon Šorter je ubacio 15 poena, ali je radio i dobar posao na Zvezdinim bekovima u odbrani, dok je Dominika Mavra brojao do 14.

- ABA liga - 13. kolo -

SPLIT - CRVENA ZVEZDA 62:73

(17:19, 13:13, 14:26, 19:14)

Dvorana: Mala dvorana KK Split

Sudije: Saša Pukl, Josip Radojković, Ernad Karović

Split: Saliven 18, Gizdavčić 3, Kalajžić 3, Runjić 2, Šorter 15, Jukić 2, Perkušić, Dubravčić, Nelson 6, Mavra 13, Šarić

Crvena zvezda: Holand, Lazarević 6, Kamapco 8, Mitrović 5, Lazić 3, Dobrić 7, Ilić 5 (9 sk), Nedović 9, Marković 8, Petrušev 9, Topić, Bentil 12

Split je na startu pokazao zube, držao se u egalu sa crveno-belima. Prednost je uglavnom bila na strani Ivanovićeve ekipe, ali domaćin se hrabro nosio sa braniocem trona, pa se na prvi odmor otišlo sa svega dva poena viška u korist Zvezde. U drugom kvartalu slična slika. Kada god je delovalo da bi crveno-beli mogli da se odlepe, Mavra, Šorter; Saliven i drugovi su imali spreman odgovor. Splićani su čak i vodili u drugoj polovini deonice, a onda je usledio vrlo tvrd finiš poluvremena. Oba tima su teško dolazila do poena, da bi post od preko dva i po minuta na obe strane prekinuo Dobrić polaganjem za 32:30 u korist Crvene zvezde pred veliki odmor.

Domaćin je pravio velike probleme Zvezdi na ofanzivnom skoku, sakupio ih čak pet. Dobro je igrao i u tranziciji, nije srljao pa je imao šest poena iz kontri, uz samo pet izgubljenih lopti. Zvezda je napravila dvostruko više grešaka, ali je na suvi kvalitet uspela da dočeka pauzu sa viškom poena.

Po povratku na parket Zvezda je počela da postavlja stvari na svoje mesto. Serijom 8:0, uz trojke Lazića i Bentila, konačno se odlepila. Pripretio je domaćin sredinom trećeg perioda, ali ovoga puta su crveno-beli odbili njegov na leta, da bi posle poena Lazarevića na ulasku u poslednja četiri minuta u četvrtini stigli i do dvocifrene razlike (51:39). Održala je višak i sa komfornih 12 poena prednosti dočekala poslednjih 10 minuta.

U odlučujućem kvartalu je čuvala višak, odbila nekoliko naleta rivala i prilično rutinski privela meč kraju. Bitnu trojku je postigao Marković na četiri minuta do kraja, kada je sasekao krila rivalu i doneo Zvezdi 13 poena razlike. Zvezda je do kraja imala kontrolu u svojim rukama, a sve što je domaćin uspeo da uradi je da upristoji razliku i to tek u poslednjem minutu. Tačku je zakucavanjem stavio Ben Bentil u samoj završnici susreta.

ABA LIGA – 13. kolo

Sreda:

Studentski centar – Igokea 104:85

/Megi 18 – Kroford 25/

Petak:

Cibona – MZT Skoplje 87:85

/Kapusta 18 – Kefi 19/

Borac Mozzart – Budućnost 79:108

/Hejl 20 – Bel Hejns 24/

Ponedeljak:

Mega - Cedevita Olimpija 82:96

/Farel 21, 9as, Adams 21 - Kazalon 22, Rori 21/

Split - Crvena zvezda 63:72

/Saliven 18 - Bentil 12/

18.30: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -18,5) Zadar (1,85)

Utorak:

17.00: (2,70) Mornar (14,5) FMP (1,55)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK SplitDuško IvanovićFakundo KampacoFilip PetruševBen BentilDalibor Ilić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara