Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Zvezdin četvrti meč u osam dana, Borac sa punim baterijama ima čemu da se nada

Vreme čitanja: 7min | ned. 19.12.21. | 10:10

Na papiru je razlika velika, ali kada se u ozbir uzmu svi faktori ekipa iz Čačka se ne može tek tako otpisati

Zavesu na 12. kolo ABA lige spustiće duel srpskih timova, u dvorani "Aleksandar Nikolić" Crvena zvezda dočekuje Borac (18.45). Tim koji je jedini pretrpeo samo jedan poraz u regionalnom šampionatu, dočekuje ekipu koja ima bolji bilans na strani (tri od četiri pobede). Crveno-beli su veliki favorti zbog mnogo faktora, ali Čačani imaju veliku prednost: poslednji meč odigrali su 10. decembra, dok je ekipe Dejana Radonjića u međuvremenu bila akter tri utakmice.

18.45: (1,02) Crvena zvezda (30,0) Borac (13,0)

Izabrane vesti

Ogromnim naporima se izlažu timovi koji se takmiče u Evroligi. Pravi primer je Crvena zvezda koja na izmaku godine ima paklen raspored. Duel sa Borcem biće joj sedmi decembarski, a Čačanima gostovanje u Pioniru tek treći. Upravo tu šansu vide Čačani u duelu sa daleko kvalitetnijim protivnikom, pa ekipu Marka Marinovića niko ne sme prerano otpisati.

Borac je trećeg decembra gostovao u Splitu i slavio (80:66), da bi potom 10. doživeo poraz u Čačku od FMP-a (77:80). Zvezda je trećeg gostovala u Sankt Peterburgu i došla do velike pobede (69:58), potom je tri dana kasnije bila bolja i od Cibone kod kuće (86:72), a zatim i od Olimpijakosa već 9. decembra na svom parketu (81:76). Usledilo je putovanje u Novo Mesto (11. decembar) i teškom mukom izvojevana pobeda protiv Krke (71:70), da bi samo tri dana kasnije crveno-beli odigrali prvo meč duplog kola Evrolige u Beogradu, tokom kojeg su skupo prodali kožu lideru elitnog takmičenja Barseloni (69:76). Smogli su snage i pre manje od dva dana upisali veliku pobedu nad Bajernom u Evroligi (81:78). Ne samo da je Zvezda odigrala tri puta više utakmica od narednog rivala, već je i od prethodnog kola Jadranske lige imala manje vremena za odmor od Borca (u međuvremenu odigrala još dva susreta). To je breme sa kojim Radonjićeva ekipa mora da se nosi.

Usled velike potrošnje došlo je i do kadrovskih problema. Posle Cibona je temperaturu dobio Ostin Holins, nakon duela sa Olimpijakosom je isti problem zadesio Ognjena Dobrića, a tokom meča sa timom iz Pireja je i skočni zglob izvrnuo Ognjen Kuzmić (obojica nisu igrala protiv Krke). Iz Novog Mesta se sa povredom vratio Marko Simonović, dok Dobrić nije bio u stanju da pomogne ni protiv Barselone. Tokom utakmice sa Bajernom nezgodno se povredio i Dejan Davidovac, a i Kuzmić je već početkom susreta imao problem sa prstom na šuterskoj ruci. Na sve to Eron Vajt još nije u potpunosti spreman da pomogne , te će do pred sam meč 12. kola ABA lige biti neizvesno u kom sastavu će crveno-beli izaći na parket.

Zvezda i Borac su se u regionalnom prvenstvu dosad sastajali samo dvaput, a crveno-beli su oba puta upisali pobedu. Od 2010. su samo jednom pretrpeli poraz od ekipe iz Čačka, aprila 2018. godine u Superligi Srbije.

Zbog svega navedenog i Dejan Radonjić je posle utakmice sa Bajernom istakao da očekuje lošu utakmicu.

"Potrudićemo se da igramo što bolje da bismo pobedili. To je ideja. Od početka smo imali toliko problema sa povredama i sada smo ostali bez jednog igrača. Trudimo se da izvlačimo maksimum. Trudićemo se da sa što manje poraza završimo ABA ligu. Nosićemo to ponosno i da kada dođu završe borbe, da to bude kako treba", rekao je Radonjić.

Crnogorskog stručnjaka pored svih navedenih problema mogu da raduju i sve bolja izdanja nekolicine prvotimaca. Majk Cirbes vrlo dobro koristi svoje minute. Igra sa velikom dozom energije i dokazao je da Radonjić može da se osloni na njega kada je predah potreban Ognjenu Kuzmiću i Luki Mitroviću. Protiv Krke je ipak bilo jasno da ne može da iznese ozbiljniji teret, ali ukoliko mu se pažljivo dozira minutaža (kao što je to dosad uglavnom bio slučaj), može itekako da bude od koristi.

Stefan Marković izgleda sve bolje na terenu, čini se da je makar fizički pronašao optimalnu formu, a protiv Krke je pokazao i da je na putu da uhvati i pravi ritam. Proveo je gotovo 26 minuta na parketu u Novom Mestu, ubacio deset poena (2/5 za tri) uz četiri asistencije, tri skoka i dve ukradene lopte. Njegov najveći doprinos se ipak ne meri statističkim parametrima, popularni Pefi daje sigurnost timu na protivničkoj polovini, njegov potpis vidi se i na sve tečnijim napadima crveno-belih, a pritom predstavlja sve važniji šraf u Zvezdinoj odbrani.

Svoje minute u posledne vreme vrlo dobro koristi i Nikola Ivanović. Bivši košarkaš Budućnosti je dao vredan doprinos u pobedama nad Olimpijakosom (10p, 4as) i Bajernom (11p, 2/4 za tri), dok je u ABA ligi i pored dva meča bez učinka na sasvim solidnom proseku od 9,3 poena.

Prava je šteta što se u sudaru sa ekipom iz Minhena povredio Dejan Davidovac. Zvezdin krilni košarkaš nije najbolje počeo sezonu, dugo je tražio samopouzdanje i željeni ritam, ali je u poslednje vreme počeo da igra na prepoznatljivom nivou, pa je tako Krki ubacio 19 poena (14/15 bacanja) uz 10 uhvaćenih lopti, a odličan je bio i na poslednja tri meča u Evroligi - indeks 11 protiv Olimpijakosa, 15 protiv Barselone i sedam do povrede protiv Bajerna.

Borac je u dosadašnjem toku sezone dokazao da je skrojio ekipu koja ima kvalitet da bez većih problema opstane u regionalnom šampionatu, ali i koja može da bude trn u oku favoritima. Čačani su dobro oznojili Igokeu (89:91) i Cedevita Olimpiju (76:85) na startu sezone, dobili Mornar u Baru (90:85) i Megu Mozzart (80:68) kod kuće. Na nezgodnom gotovanju u dvorani "Leon Štukelj" ubacili su 97 poena i slavili sa sedam razlike, a prilično ubedljivi bili su i početkom meseca na Gripama protiv Splita (80:66). U prethodnom kolu su dominirali u prvom poluvremenu susreta sa FMP-om, pritom igrali zaista lepršavo, ali su na kraju morali da pruže ruku i priznaju poraz najprijatnijem iznenađenju prvenstva.

Amerikanac Hanter Hejl koji je stigao u Čačak sa Novog Zelanda se izdvojio kao najbolji strelac ekipe. Ovaj 24-godišnji bek u proseku beleži 14,5 poena po meču (sedmi strelac takmičenja), a iza njega je sa 11,7 poena po meču Marko Pecarski, koji je i šesti skakač ABA lige sa 6,5 uhvaćenih lopti u proseku. Bivši igrač Crvene zvezde Sava Lešić takođe igra važnu ulogu kraj Morave (10,4 poena po meču), dok Borac može da se pohvali da u svojim redovima ima i drugog asistenta regionalnog šampionata Lautara Lopeza. Prvi Argentinac u istoriji srpske košarke u proseku beleži 5,9 završnih dodavanja po nastupu.

Hanter Hejl protiv Partizana (Foto: Borac/Dusko Radisic)Hanter Hejl protiv Partizana (Foto: Borac/Dusko Radisic)

Trener ekipe iz Šumadije Marko Marinović je pred duel sa Zvezdom istakao da će njegovi izabranici dati sve od sebe da se pokažu u dobrom svetlu protiv aktuelnog šampiona.

"Predstoji nam utakmica protiv Crvene zvezde, ekipe koja je sastavljena od mnogo dobrih igrača, a vodi je odličan trener Dejan Radonjić. To je tim koji igra najviši rang takmičenja u Evropi, tako da je to podatak koji sam po sebi govori kakav nas izazov očekuje. Crvena zvezda je veliki favorit, u to nema sumnje. Idemo u glavni grad da se prikažemo u što boljem svetlu. Želimo da vidimo da li smo uspeli da popravimo neke stvari koje smo loše radili u prethodnom periodu. Nadam se dobrom odnosu ekipe prema utakmici", rekao je Marinović.

Centar Borca Ivan Marinković je istakao da je prednost njegove ekipe što je imala više vremena za odmor i pripremu od narednog rivala.

"Dobro smo svesni protiv koga igramo. Poznat nam je Zvezdin kvaliteta i činjenica da igramo u Beogradu. Sve je na strani domaćina. Naša jedina prednost jeste to što imamo više vremena za odmor i pripremu meča. Zvezda, kao još nekolicina ekipa, igra na dva fronta, a mi ne. Uvek imamo pet, šest dana na raspolaganju za trening, što moramo više da koristimo. S druge stane, crveno-beli ove nedelje igraju dve utakmice Evrolige, a zatim i duel protiv nas. U Beograd idemo sa željom da odigramo dobru utakmicu. Nećemo se unapred predati, to je sigurno. Pružićemo svoj maksimu, a za koji rezultat će to biti dovoljno, ostaje da vidimo. Bićemo svežiji od protivnika, a sigurno je i to da nećemo otići sa belom zastavom. Poštujemo Zvezdu, ali ne idemo uplašen", zaključio je iskusni košarkaš, jedna od retkih koji su tokom karijere igrali za Crvenu zvezdu i Partizan.

ABA - 12. KOLO

Utorak

FMP - Split 93:77

/Radonjić 19 - Bajo 18/

Petak

Igokea - Cibona 82:72

/Stivens 16 - Drežnjak 17/

Subota

Mornar - Partizan 64:66

/Gordić 18 - Smailagić 18/

Cedevita Olimpija - Studentski centar 88:78

/Pulen 20 - Vinjales 21/

Budućnost - Krka 110:64

/Sili 21 - Stipčević 21/

Nedelja

12.00: (1,25) Mega Mozzart (17,0) Zadar (4,40)

18.45: (1,02) Crvena zvezda (30,0) Borac (13,0)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Borac ČačakDejan RadonjićMarko MarinovićDejan DavidovacMajk CirbesStefan MarkovićNikola IvanovićHanter HejlLautaro LopezSava LešićMarko Pecarski

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara