Nikola Ivanović (©Star Sport)
Nikola Ivanović (©Star Sport)

Od šuta ne treba da se živi, ali je mnogo lepo kada se pogađa

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.12.21. | 12:59

Pogotovo kada se iskombinuje sa dobrom odbranom

Pobeda nad minhenskim Bajernom zaokružena je na način koji još od finiša prošle sezone nije viđen u repertoaru Crvene zvezde - dvocifrenim brojem trojki! Nepotrebno je posebno naglašavati da je ABA šampion "zaključao" svoj koš kada se utakmica lomila. Pogotovo Vladimira Lučića koga je Ostin Holins ostavio bez poena u završnih deset minuta.

Nedelja, 18.45: (1,03) Crvena zvezda (28,0) Borac Čačak (12,0)

Izabrane vesti

Nije se Crvena zvezda proslavila sa zaštitom svog reketa i koša, Bajern je pokupio 19 ofanzivnih skokova i praktično svaki dodatni posed iskoristio da kazni propuste rivala, o čemu će sigurno biti posebne priče u svlačionici. Imali su crveno-beli odgovor ne samo u individualnom kvalitetu Nikole Kalinića, već pogocima sa distance koji su, primera radi, mnogo nedostajali protiv Barselone u utorak uveče. Da je tada dno mrežice pronašla samo još jedna lopta, možda bi Crvena zvezda posle ovog duplog kola imala obe pobede. Posle tog meča provlačila se misao kako utakmice ne mogu da se dobijaju samo dobrom odbranom, a tri dana kasnije usledila je reakcija. Posle 3/20 protiv katalonskog velikana usledila je prava šuterska rapsodija uz 10/18 van linije 6,75 metara.

“Bitno je da svi igrači dobiju osećaj da mogu da pogode, kada znamo da iz dobrih situacija možemo da iskreiramo dobar šut. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da se oslonimo na ovaj segment igre, iako nam to nije primarna stvar koju akcentujemo, na kojoj radimo i o kojoj pričamo...“, smatra Nikola Ivanović, na čije reči se nadovezuje Ognjen Dobrić:

“Ne treba da živimo od šuta, nekada se pogodi, nekada ne. A odbrana mora uvek da se igra, da na taj način pobeđujemo. Dolazimo do pobeda na malo teži način, jer moramo da se borimo za svaku loptu, da ne dozvoljavamo protivniku ovako lake poene. Odbrana da bude dobra, a napad kako bude jer svakako moramo da nađemo način da pobedimo. A to je najbolje kroz odbranu“.

Šut kao varljiva statistička kategorija nije element od kojeg Crvena zvezda treba da živi, ali je svakako mnogo lepo kada se pogađa... Crvena zvezda je ubacila bar 10 trojki prvi put još od gostovanja CSKA u Moskvi pre devet meseci. Ove sezone Zvezdin “plafon“ u Evroligi bilo je devet dalekometnih hitaca za pobedu nad Olimpijakosom, a uključujući i ABA ligu ovo je ekipi Dejana Radonjića peta utakmica sa dvocifrenim brojem realizovanih šuteva.

“Mnogo bitna pobeda, u lepom ambijentu i na lep način. Imali smo vrlo kvalitetno šutersko veče, ali nismo to uspeli da iskoristimo u prvom delu zbog sitnih stvari... Sitnih, koje su zapravo krupne, a to su fundamenti – 'box out' i poeni u tranziciji, gde su njihovi bekovi i visoki igrači uspeli da pohvataju lopte. Ne znam statistički, ali znam da su iz druge šanse dobili veliki broj poena. Svakako moramo da budemo zadovoljni, mnogo lepa pobeda i osećaj nakon ovog meča“, napominje Ivanović, dok Dobrić napominje:

“Igrali smo dobro 40 minuta, imali smo problema sa ofanzivnim skokom, posle malo manje. Sveli smo greške na minimum, pogodili smo kada je trebalo, odigrali dobru odbranu i pobedili smo. Jako bitna pobeda“.

Nikada nije prijatno kada protivnik dominira u ofanzivnom skoku, a pogotovo kada čak 19 puta - Zvezdin negativni rekord ove sezone - lopta završi u pogrešnim rukama...

“Da li nam je Radonjić zamerio? Nije ništa pričao...“, zastao je na trenutak crnogorski plejmejker, nasmejao se i nastavio:

“Naravno da je bilo. Bilo je baš... To je stvar koja spada u individualnu odgovornost i nešto o čemu svako od nas mora da razmišlja, da zagradi svog igrača, da zaštiti koš, da mi bekovi pomognemo visokim igračima“.

Ognjen Dobrić (©Star Sport)Ognjen Dobrić (©Star Sport)

Zvezda je još jednu utakmicu završila sa novim imenom na listi povređenih. Dejan Davidovac je izvrnuo skočni zglob u igri bez kontakta, dok se vraćao u odbranu, Ognjenu Kuzmiću stradao je prst desne šake, a Ognjen Dobrić se požalio na probleme sa ramenom.

“Dobro je, imao sam nezgodan pokret, ali vratio sam se kasnije u igru. Valjda neće biti problema, ne bi trebalo“, priča Dobrić i nastavlja:

“Povrede su nešto sa čim se nose ekipe, mi takođe. Sada je OK situacija, videćemo kako će Deki (Davidovac) proći na snimanju, nadam se da neće dugo da odsustvuje kako bi nas bilo što više na utakmicama i treninzima“.

Nikola Ivanović je još jednu evropsku utakmicu odigrao stabilno i sigurno, imao je važnu ulogu u drugom poluvremenu kada se lomila utakmica, mada on nije preterano zadovoljan...

“Zadovoljan sam što mogu da pomognem, uvek će tako biti. Bilo je nekih, malo lošijih odluka sa moje strane, na kraju je najvažnije da mi kao tim pobeđujemo“.

Dejan Radonjić je na konferenciji za novinare posle Bajerna priznao da ga je atmosfera iz prethodna dva kola Evrolige podsetila na neka prošla vremena, kada su tribine redovno bile ispunjene do poslednjeg mesta. Nije tajna da igračima snažna podrška daje poseban motiv...

“Kada je puna hala i kada igraš pred ovakvim navijačima, potpuno je druga priča. Dobiješ dodatnu energiju, igraš totalno drugačije... Oni su nam vetar u leđa i stvarno to mislim. Dobijamo vetar u leđa da igramo svih 40 minuta. Uz njih nam je lakše da se podignemo i vratimo na kolosek kada nam ne ide. Mnogo nam znače i nadam se da će nas bodriti i dalje“, zaključuje Dobrić.



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaOgnjen DobrićNikola Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara