Nikola Kalinić (©Star Sport)
Nikola Kalinić (©Star Sport)

Zvezdin lider Nikola Kalinić: Podigli smo očekivanja, neki nas već vide na F4 Evrolige...

Vreme čitanja: 5min | pon. 21.02.22. | 08:41

"Ljudi, to su ozbiljne ekipe", spušta loptu najbolji igrač crveno-belih posle osvajanja trofeja u Kupu Radivoja Koraća

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Čuveni književnik Paulo Koeljo jednom prilikom je napisao:

Izabrane vesti

“Kada težimo tome da budemo bolji nego što jesmo, sve oko nas takođe će postati bolje“.

Ako razmislite o tome na koga bi ovaj citat najviše mogao da se odnosi u redovima Crvene zvezde, verovatno bi većini prvi na pamet pao – Nikola Kalinić. Jer, bez dobrog Nikole Kalinića, nema ni dobre Crvene zvezde.

Statistički Nejt Volters jeste zaslužio da ponese MVP priznanje, ali teško da bi bilo ko mogao da zameri, pa čak i sam Volters, da je prestižnu nagradu poneo srpski reprezentativac. Sam njegov povratak na Mali Kalemegdan učinio je Crvenu zvezdu boljom. Da, imao je dane kada ga jednostavno nije išlo, ali kada u obzir uzmemo da je dosad osvajač Kupa Radivoja Koraća odigrao 45 utakmica u sezoni koja traje bezmalo pet meseci, teško da bi i mnogo kvalitetniji igrači od Kalinićakojih, ruku na srce, na njegovoj poziciji nema mnogo – mogli da drže kontinuitet sa takvom ulogom i minutažom, pogotovo jer je kao najbolji pojedinac prva meta dublje analize protivničkih odbrana.

Uspeh Crvene zvezde u Nišu ne može da se posmatra samo kroz prizmu učinka Nikole Kalinića, ali bez njega ovaj tim ne bi imao svoje vezivno tkivo, mozak operacije, lidera na parketu. Nazovite to kako hoćete. A, ma koliko osvajaču Evrolige 2017. nije prijatno, u svojoj skromnosti, da ga neko zove prvim licem Crvene zvezde, on to zaista jeste.

Uz sve što je uradio do puta u Niš, dovoljno je samo sagledati njegov učinak u polufinalu i finalu – 33 poena, šest skokova, sedam asistencija, dve blokade, jedna ukradena lopta, sedam iznuđenih faulova. Van čiste statistike, Nikola Kalinić je uradio sve što je trebalo da u pravim momentima povede Zvezdu ka mirnijim vodama i praktično obesmisli takmičarski naboj dve najvažnije utakmice na turniru. U svakom trenutku lucidan, konkretan, bez zadrške je uzimao važne šuteve i pogađao, radio i sve ono što ga je s godinama uvelo u elitno društvo igrača na svojoj poziciji, a istovremeno radio velike stvari u napadu. Pisali smo već, možda vredi ponoviti – najkompletnije pojačanje.

“Dobar je osećaj. Svi nešto potenciraju tu reč ’lider’... Prija mi to, ali apostrofirao bih da je ceo tim napravio odličan posao. Jedan tim je pobedio drugi tim. Pokušavam svojim iskustvom i znanjem da doprinesem. Već sam prošao dovoljno ovakvih utakmica da mogu da udelim neki savet“, zastao je na trenutak Kalinić, uzdahnuo, pa nastavio:

“I meni je, pravo da kažem, prvi put u životu da imam ovakvu ulogu. Trebalo mi je vremena da malo iskontrolišem sebe, svoje emocije, odluke na terenu... Sve to ide u dobrom smeru, napredujem, baš kao što i cela ekipa napreduje iz meseca u mesec“.

Nikola Kalinić (©Star Sport)Nikola Kalinić (©Star Sport)

Crvena zvezda, izuzimajući delimično Evroligu, igra zasad odličnu sezonu. Odbranjen je prvi trofej, ostala su još dva na talonu. Ali, navijače najviše zanima – zašto Crvena zvezda nije mogla više da napravi u elitnom klupskom takmičenju? Imao je Kalinić vremena da iznese svoje mišljenje i na ovu temu, iako je ubedljivo poslednji išao pod tuš zbog doping kontrole, a ponoć je uveliko prošla dok su novinari strpljivo sačekali da čuju njegov zbir misli...

“Sada, eto, neizvesne završnice privodimo kraju timski, znamo šta želimo da napadamo, znamo šta su slabosti protivnika. Izgledamo sve bolje i bolje. Bitno je da sezona ide po planu, imamo jedan poraz u ABA ligi, osvojili smo Kup, u Evroligi smo imali neke poraze. Ali, možda smo malo podigli očekivanja. Da smo nekom rekli da ćemo u ovom trenutku imati devet pobeda, svi bismo prihvatili. Ali, kada smo počeli dobro da igramo, kada smo došli do nekih pobeda u gostima, ljudima su malo počeli da se dižu apetiti, pa čuješ komentare da idemo na Fajnal for“, priča Kalinić u dahu i produžava misao:

“Ljudi, to su sve ozbiljne ekipe. Pogledajte tabelu sa prvih osam ili deset ekipa, to su sve ozbiljne organzacije. Da ne pričam o budžetima, igračima... Daleko od toga da odustajemo, imamo sada nekoliko utakmica kod kuće protiv direktnih konkurenata. Nećemo da se predajemo, nadam se da ćemo uspeti da ostvarimo još nekoliko pobeda“.

Malo i o utakmici zbog koje su se navijačima Crvene zvezde caklile oči. Večiti rival nadigran je ubedljivo, nije mu dozvoljeno da povede ni na sekund, najbolji igrač Kevin Panter bio je u najvećem delu meča isključen iz dešavanja, ništa bolji tretman nije dobio ni Zek Ledej, što je crveno-bele dovelo u poziciji da čak deklasiraju Partizan.

“Dobra, baš dobra utakmica za nas. Iskontrolisali smo skok, njihovo možda i najjače oružje. Pokazali smo da imamo više igrača koji mogu u ovom trenutku da doprinesu više, ali i da smo iskusniji, zreliji. Ne mogu da kažem da su oni odigrali loše, ali mi smo bili bolji. Konačno smo odigrali zrelo svih 40 minuta“.

Nikola Kalinić i Rodion Kuruc (©Star Sport)Nikola Kalinić i Rodion Kuruc (©Star Sport)

Nikola Kalinić je poznat kao temperamentan košarkaš, koji obožava kada je na parketu vruće, odnosno velike utakmice u kojima se traže samo oni sa najdebljim živcima i najvećim karakterom...

“Sjajna atmosfera, kao i uvek. Stalno pričamo o tome šta bi košarka trebalo da bude, sa navijačima obe ekipe na tribinama. Mislim da su i oni, manje-više bili korektni i baš je bilo uživanje igrati“.

Statistički podatak da je odnos poena domaćih igrača između dva beogradska velikana 52:5 u korist Crvene zvezde zvuči fascinantno, ali to je samo plod ideje koju je u delo sproveo Dejan Radonjić kada se letos odlučio da sastavi tim od dobro poznatih lica, momaka koji su u Crvenoj zvezdi ranijih godina već delili dobro i zlo, zbog čega se svi odlično poznaju, a sam proces uklapanja nije trajao dugo. S druge strane, Partizan je upao u problem određenog disbalansa u kvalitetu...

“Taj momenat iskustva i našeg poznavanja jedni drugih je uvek presudan. Pogotovo u ovakvim mečevima. Lakše je ostati miran, uticati na neke stvari. Možda je njihova prednost mladost u utakmicama koje će se igrati u kratkim intervalima za oporavak, za tako neke stvari možda je bolje imati mlad tim. Opet, mi smo bili svi mlađi kada smo prekinuli Partizanovu dominacija. Teren je merilo, na kraju dana sve drugo pada u vodu“.

Zaključak - ako želiš da budeš bolji tim, pozovi Nikolu Kalinića. Dejan Radonjić je to znao...


tagovi

KK Crvena zvezdaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.Nikola Kalinić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara