Ergin Ataman (Foto: MN Press)
Ergin Ataman (Foto: MN Press)

Ataman: Nikoga se ne bojimo, Micić će nastaviti da osvaja, želim evropsku krunu sa Turskom

Vreme čitanja: 5min | sub. 21.05.22. | 22:48

Trener Anadolu Efesa prezadovoljan posle druge uzastopne titule, dotakao se brojnih tema, nahvalio svoje igrače i sjajnog Vasu Micića i istakao da sada želi da niže uspehe sa državnim timom

Prošle godine, pred Fajnal for u Kelnu, Ergin Ataman je najavio da će Anadolu Efes biti šampion Evrope. Nije pogrešio. Usledio je loš početak sezone i brojne oscilacije, ali turski stručnjak je ponovo verovao u svoj tim. Pričao kako će odbraniti krunu, stigao u Beograd prepun samopouzdanja. I ponovo je bio u pravu.

Na konferenciju je ušao potpuno mokar.

Izabrane vesti

"Nisam se istuširao, nemojte to da mislit. Igrači su krivi. Sjajan osećaj. Ne želim previše da pričam o utakmici. Ponosam sam na moje igrače. Ispisali su istoriju. Velika stvar za nas. Hteo bih da se zahvalim i Evroligi i Beogradu koji su sve sjajno organizovali. Hvala navijačima koji su nam se pridružili u finalu. Hvala navijačima Olimpijakosa koji su uprkos porazima ostavili srce na terenu. Žao mi je Real Madrida koji je odigrao sjajno, ali znamo kako da se nosimo u poslednjim minutima jer imamo zvezde koje znaju kako da igraju u takvim situacijama. Strategija u finalima ne radi najbolje, ali ja imamo sjajne igrače koji mogu da reše teške situacije. Odlično smo se branili, imali smo velikih problema na ofanzivnom skoku, a onda smo pronašli način da tako dobijemo utakmicu".

Iskoristio je priliku da pošalje poruku podrške Ukrajini.

"Svi smo veoma uznemireni zbog situacije u Ukrajini. O tome sam pričao još prvog dana. Neprihvaltjivo je da se tako nešto dešava u ovom veku. Jako mi je žao. Živim u Turskoj i svi smo bili uznemireni kada smo videli poštene ljude, decu, starce i civile koji su preminuli. Neverovatno je da se to dešava u 2022. godini. Žao mi je zbog prijatelja koji rade u klujbovima u Rusiji. To je politika, bezvezna politika. Nadam se da čovečanstvo pobediti, kao što smo pobedili i virus korona".

Jedan od heroja finala bio je Tibor Plajs. Ubacio je 19 poena i uhvatio ključni ofanzivni skok. Prošle sezone je iks faktor na putu ka tituli bio Sertač Šanli, koji se letos preselio u Barselonu.

"Savršena utakmica, savršena sezona. Dao nam je i ovaj Fajnal for, jer smo igrali sjajno u poslednjoj utakmici protiv Milana. Verujemo da je jako važan za naš sistem jer ima šut sa distance, poludistance, odličan osečaj za skok. Dali smo mu samopouzdanje. Isto kao i Sertaču Šanliju prošle sezone. On je otišao, pričao sam mu da ne ide i ostane sa nama da osvoji titulu. Brajant Danston u pozunim godinama je odigrao sa velikim karakterom, odradio sjajan posao. Timska pobeda. Svako je imao svoju ulogi i odlično je odradio".

Filip Petrušev nije imao veliku ulogu u svojoj prvoj sezoni u Istanbulu, ali se okitio titulom prvaka Evrope. Hoće li se njegova rola u timu promeniti naredne sezone?

"Teško je pitanje. Ttrenutno smo svi veoma emotivni. Na kraju sezone ćemo videti. U poslednje tri, četiri godine smo pravili male promene. Petrušev je došao umesto Šanlija. Nismo nikoga gotovo pustili da ide. Doveli smo Ilajdžu Brajanta, a nismo nikoga pustili. Uzećemo sve stvari u ozbir kada dođe vreme. Ovaj tim je ispisao istoriju kluba, zemlje, evropske košarke. Sada nemam nikakvu ideju šta će se dešavati tokom leta. Kasnije ćemo misliti o tome".

Nije hteo da kaže da je njegov tim najbolji svih vremena, ali...

"Znate moje samopouzdanje. Moj tim je za mene NBA tim. Ove sezone nismo igrali kao NBA tim, ali jesmo prethodne sezone. Svi znaju da smo dominirali i kada je sezona bila otkazana".

Vasilije Micić je drugi put zaredom MVP finala. Tako nešto pošlo je za rukom samo Vasilisu Spanulisu, Dimitrisu Dijamantidisu i Dejanu Bodirogi.

"Ima samo 27 godina a već je u priči sa takvim igračima. Moći će da osvoji još dosta stvari. Odličan mu je karakter. Sjajno je napredovao. Imali smo uspone i padove, ali on je igrao najbolje kad najbitnije. Igra odbranu, uzima teške šuteve, dobar je u prodoru. Ima sve što treba jednom plejmejkeru".

Ključ u tesnim završnicama? Efes se ne boji nikoga i ničega.

"Pre svega bih želeo da kažem, ne bojimo se ničega. Kada smo na terenu, da li je plej-of, Fajnal for ili finale - ne plašimo se. Ja joj uvek samo ulijem poverenje, uvek razmišljamo pozitivno i o pobedi i kad je tesno pobeđujemo".

Spekuliše se da je Efes zainteresovan za Vila Klajburna iz CSKA.

"Nije vreme prelaznog roka. Pregovaramo sa raznim igračima, ali nema nikakvih dogovora. Planiramo da se pojačamo na više pozicija. Klajburna imamo u vidu. Nismo ništa potpisali. Fokus nam je bio da osvojimo titulu i naredne godine ćemo napraviti roster koji će moći da osvoji i treću titulu u Evroligi".

Sledeći cilj mu je da napravi uspeh sa reprezentacijom Turske.

"Visoko sam postavio lestvicu. Nedavno sam proglašen i za trenera reprezentacije, a moja najveća ambicija je da osvojim Evropsko i Svetsko prvenstvo sa reprezentacijom".

Da li planira napad na novu evropsku krunu sa istanbulskim klubom?

"Prerano je da pričamo o trećoj tituli"

Ne smeta mu što mu pojedini ne pripisuju zasluge za velike uspehe Anadolu Efesa.

"Lepo je biti autsajder, takav sam ja trener jer dolazim iz Turske. Pre mene niko u Turskoj nije pravio ovakve rezultate u sportu. Uživam u ovom poslu, drugačija sam osoba. Uživam u konferencijama, intervjuima, pa i kad se žalim Evroligi. Pa me kazne i dajem im novac, sponzorišem ih. Neko smatra da sam dobar trener, neko da nisam. Možete da kažete da su Larkin i Micić ovo osvojili, nikakav problem".

Da li bi zajedno sa Vasom Micićem mogao u NBA?

"Ne znam. To je možda bolje pitati mog sina i moju porodicu koja je ovde sa nama i koji već žive u Majamiju. Možda nas neko pozove, pa odemo tamo. Nije odluka na meni", zakljkučio je Ergin Ataman.


tagovi

Anadolu EfesErgin Ataman

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara