Fotografija posle osvojene titule (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)
Fotografija posle osvojene titule (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Crvena zvezda 2022/23: Navijači žele nove ugovore za Radonjića, Davidovca i Holinsa

Vreme čitanja: 7min | uto. 07.06.22. | 12:39

Osmorica igrača iz sadašnje postave imaju potpisanu saradnju za narednu sezonu, o svemu po završetku Superlige

Sezona još nije završena i slavlje posle osvajanja Jadranske lige neće trajati dugo jer već u petak startuje Superliga, ali najvažnija titula je osvojena. Ubrzo pošto je završena dramatična majstorica posle tri i po sata oglasila se Evroliga izveštajem sa utakmice uz konstataciju da je Crvena zvezda "overila kartu za elitu" što je sve vreme bio primarni cilj.

Domaće prvenstvo ima svoju draž i stvar je prestiža, a Crvena zvezda nema nameru da odustane od ideje da uzme četvrtu triplu krunu - sve pod komandom Dejana Radonjića - ali posle spuštanja zavese na jučerašnje finale počele su licitacije oko izgleda tima za takmičarsku 2022/23 gde će ciljevi ostati isti, sa intencijom da se posle 2016. godine napravi iskorak u elitnom takmičenju i zaigra plej-of.

Izabrane vesti

Uprava i stručni štab počeće realizaciju planova za sledeću jesen već po prvim danima pauze između dve sezone, a želje navijača su jasne - nove ugovore moraju da dobiju Dejan Radonjić, Dejan Davidovac i Ostin Holins!

Pokazalo se još jednom da bez Radonjića nema ni prepoznatljivog šmeka i one čuvene matrice "Kalemegdan u junu", a posle petog trijumfalnog pohoda na ABA ligu - čime se izjednačio na večnoj listi sa Duškom Vujoševićem - malo je onih koji mogu da zamisle Crvenu zvezdu bez čoveka koji je klub podigao do barabar pozicije sa Partizanom. Radonjić je prošlog leta produžio drugi mandat na još godinu dana, ali s obzirom na ugovornu situaciju većeg dela ekipe trenutno je gotovo nezamislivo da najtrofejniji trener u istoriji kluba ode.

Prema aktuelnom platnom spisku, potpisanu saradnju do sledećeg leta imaju osmorica prvotimaca iz sadašnje postave: Stefan Lazarević, Luka Mitrović, Nikola Kalinić, Ognjen Dobrić, Nikola Ivanović, Stefan Marković, Eron Vajt i Ognjen Kuzmić. Aktivni ugovor ne znači automatski i siguran ostanak, ali će za Radonjića i njegov stručni štab sigurno biti od izuzetne važnosti da zadrži jezgro sadašnje generacije.

Sve oči uprte su ka najboljem igraču Zvezde Nikoli Kaliniću. Srpski reprezentativac se kroz sezone oblikovao kao najkompletnije pojačanje i neko ko svojim igračkim kvalitetima odskače od ostatka svlačionice. Napadački je dosta oscilirao tokom tek završene finalne serije, ali je svaki propust uspevao da nadoknadi kroz sveukupni učinak i zalaganje karakteristično za reprezentativca iz Subotice. On je iznenadni povratak na Mali Kalemegdan pre godinu dana podveo kao želju da u teškim vremenima bude bliže porodici i igra za klub koji voli. Nedavno je postao otac, što bi moglo da igra bitnu ulogu u donošenju odluke o nastavku karijere.

Statusi ostalih prvotimaca ne bi trebalo da budu upitni. Lazarević se kroz sezonu profilisao kao naslednik Lazarevića i Simonovića, odnosno neko ko je spreman da bespoštednim trošenjem odradi svaki prljavi posao za ekipu. Mitrović je pokazao zašto je bila prava stvar da nastavi igračku nadogradnju u ulozi centra, što mu je donelo najbolja izdanja dosadašnje karijere. Dobrić je samim osvajanjem MVP epiteta još jednom pokazao zašto je duže vreme označen kao neko ko donosi titule. Ivanović je proigrao u najvažnijem trenutku sezone i sada sa daleko većim mirom može da dočeka narednu jesen.

Marković je posle Niša još jednom bio među odlučujućim faktorima utakmice za trofej i onom trojkom u prelomnim trenucima najavio pobedu, a kako je protekle mesece igrao bez adekvatnih priprema i nekoliko meseci bez kluba takođe ima bolju polaznu tačku za sve što dolazi. Vajt je uprkos teškoj povredi i dugom oporavku odigrao korektnu sezonu, imao svoje blistave momente kada je podsetio na igre iz najboljih dana karijere, sviđa mu se Beograd i život u glavnom gradu, mada su mu navijači zamerili na njegovoj i porukama supruge posle onoga što se dešavalo u Kaunasu, ali to je već zaboravljeno. Kuzmić je prošao dug put i kod Radonjića povratio deo samopouzdanja koji ga je krasio u prvom mandatu, a svako ko je posle svih njegovih povreda i problema očekivao istog igrača, nije bio realan. Jedan je od igrača u koje Radonjić ima poverenje.

Prvotimci kojima se završavaju ugovori su Branko Lazić, Dejan Davidovac, Marko Simonović, Ostin Holins, Nejt Volters i Majk Cirbes. Poput Radonjića, dugogodišnjeg kapitena i igrača sa ubedljivom najdužim stažom na Malom Kalemegdanu, ujedno i impozantnim spiskom timskih uspeha, malo ko može da zamisli u drugom klubu. Takođe je sinonim svih Zvezdinih pohoda i ideje koju je u delo sproveo njegov učitelj, pa je praktično nezamislivo da u ovoj fazi karijere ode na drugu adresu. Pogotovo jer je posle godina lutanja kroz sisteme Dušana Alimpijevića, Milana Tomića i Saše Obradovića kod Dejana Radonjića ponovo našao svoju zonu komfora.

Ako postoji neko za koga bi svi navijači digli obe ruke za ostanak, onda su to Dejan Davidovac i Ostin Holins! Momak iz Zrenjanina nije se okitio MVP priznanjem, ali zbog svega što je uradio na terenu kroz ovih pet utakmica ne bi bilo nezasluženo ni da je poneo prestižno individualno priznanje. Bio je Zvezdin čovek za sve, rešenje za brojne krizne situacije i čovek odluke u bitnim utakmicama. Sinoć je njegov uspon forme posle prekida digao i samopouzdanje kompletnog tima, a da nije bilo njegovih rešenja pod košem i hladne glave na liniji slobodnih bacanja, teško da bi se slavila titula... Sporo je ušao u sezonu, dugo se tražio u pravoj ulozi, a kada ga je Radonjić transformisao u niskog centra, koji koristi svoje fizičke karakteristike i glavu da pametno bira pozicije za završavanje napada, uz širok dijapazon opcija od mogućnosti da raširi protivničku odbranu, do toga da se "usidri" u reket i položi loptu na obruč, postao je Zvezdin meč-viner.

Holins je posle uvodne adaptacije na novu sredinu počeo da radi sve ono što se od njega očekivalo. Šuterska forma mu je varirala kroz sezonu, ali niko u stručnom štabu nijednog trenutka nije imao sumnju u njegov defanzivni pristup, snagu volje i želju da "pogine" za svaku loptu. Izneo je veliki teret finala jer je najviše bio zadužen za Kevina Pantera kome je smanjio ofanzivni učinak na prihvatljivu meru. Sinoć je sa dve prvoklasne intervencije kada je uzimao lopte iz Panterovih ruku dodatno uticao na to da se utakmica završi u Zvezdinu korist. Osim toga, sam je posle utakmice izjavio da mu je lepo ovde, da nikad ništa slično nije doživeo i da bi praktično bio raspoložen za nastavak saradnje. Kako je u pitanju profil igrača kakav Radonjić voli, a i navijači su apsolutno za njegov ostanak, sada je samo pitanje volje dve strane da nađu zajednički jezik.

Simonović je verovatno stigao do cilja posle 19 bogatih godina igračke karijere. U finišu sezone sedeo je kraj terena u civilu i praktično izrastao u još jednog Radonjićevog pomoćnika, nekog sa kim se šef struke često savetovao tokom utakmica i pričao o raznim situacijama na parketu. Srebrni reprezentativac Srbije i dalje nije objavio kakvi su mu kratkoročni planovi, ali dugoročna ideja je poznata i želi da jednog dana postane trener. Pa, zašto to ne bi bilo kroz sistem kluba u kojem je proveo najbolje dane karijere? Za Majka Cirbesa treći mandat u Crvenoj zvezdi završiće se ovde. Njegov povratak nije ni bio planiran, ostvario se posle početne ideje da samo održava formu u dobro poznatom okruženju i kada Dejan Radonjić nije imao drugo rešenje unutra, odnosno kada je izabrao da sezonu izgura sa Mitrovićem i Kuzmićem. Nemac je pristao na sve uslove koji su stavljeni pred njega, a kako je odigrao samo 22 utakmice za celu sezonu i nije bio na parketu od februara zbog povrede kolena, verovatno će po završetku Superlige da se oprosti od voljenog kluba i saigrača.

Volters je još jedan igrač oko kojeg klupske pristalice ne bi imale previše zamerki za slučaj da se ugovor produži. Od rezervnog plejmejkera Stefanu Joviću 2017. godine, postao je prvi kreator ove sezone i jedan od heroja celog finala, pogotovo majstorice jer je trojkom u poslednjem minutu na isteku napada zadao udarac od kojeg Partizan više nije mogao da se oporavi. Cele sezone Zvezdina organizacija najviše je zavisila od njega i njegov izostanak sa parketa značajno se osetio. I u ponedeljak uveče Zvezda je tumarala kada je iskusni Amerikanac bio u svojim problemima sa povredama, ali kada je stisnuo zube i proigrao, drugačiji kraj utakmica nije mogla da ima.

Biće interesantno videti kakva će rešenja Crvena zvezda potražiti na tržištu. Svakako, ne bi trebalo da bude mnogo odstupanja na Radonjićev prepoznatljiv trend - fokus na što jačem domaćem jezgru. Uostalom, tako je još jednom pokorio Jadran...

CRVENA ZVEZDA - UGOVORI IGRAČA I TRENERA

Stefan LAZAREVIĆ (jun 2023. godine)

Nejt VOLTERS (jun 2022. godine)

Dejan DAVIDOVAC (jun 2022. godine)

Luka MITROVIĆ (jun 2023. godine)

Branko LAZIĆ (jun 2022. godine)

Nikola KALINIĆ (jun 2023. godine)

Ognjen DOBRIĆ (jun 2023. godine)

Ostin HOLINS (jun 2022. godine)

Marko SIMONOVIĆ (jun 2022. godine)

Nikola IVANOVIĆ (jun 2023. godine)

Stefan MARKOVIĆ (jun 2023. godine)

Eron VAJT (jun 2023. godine)

Ognjen KUZMIĆ (jun 2023. godine)

Majk CIRBES (jun 2022. godine)

-------------------------------------

Dejan RADONJIĆ (jun 2022. godine)


tagovi

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara