Hasan Martin (©MN Press)
Hasan Martin (©MN Press)

Deo slagalice koji je Zvezdi nedostajao - Hasan Martin

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.03.23. | 10:15

Američki centar odigrao odličan meč protiv Baskonije i pokazao koliko može da bude značajan za igru crveno-belih

Pokazao je Hasan Martin krajem novembra i početkom decembra zašto je doveden na Mali Kalemegdan. Pružao je odlične partije, posebno se izdvojio protiv Makabija iz Tel Aviva i u prvom evroligaškom derbiju sa Partizan Mozzart Betom. Rvao se sa centrima poput Džerela Martina, Romana Sorkina, Džoša Niba, potom i Matijasa Lesora - i pokazao klasu. Da defanzivno svakome može ozbiljno da oteža posao i da u napadu dobro koristi prilike koje mu se ukažu. A onda se povredio.

Dva meseca je zbog problema sa kolenom proveo van stroja, prvi nastup posle duže vremena upisao u Zadru 12. februara. Mesec i kusur dana kasnije, čini se da je konačno uhvatio željeni ritam i to se odmah odrazilo na rezultate.

Izabrane vesti

"Već neko vreme sam na 100 odsto, bilo je potrebno samo da pronađem ritam, steknem samopouzdanje. Dobio sam više minuta, igrao sa više energije. Trener mi je pre meča rekao da mi je potrebna moja enegrija, da odigram snažno i to tako je i bilo", rekao je Amerikanac posle trijumfa nad Baskonijom sa 74:63.

Nagovestio je još u ABA derbiju protiv Partizana da je na pravom putu. Odigrao solidno u prvom poluvremenu. Potom se u susretu sa Barsom nije snašao, protiv Studentskog centra se odmarao, a onda je protiv tima iz Vitorije pružio jednu od najboljih partija u sezoni. Odlično se nosio sa vrlo nezgodnom i raznovrsnom centarskom linijom Baskonije. Kada se podvuče crta, sa njim na terenu Zvezda je bila šest koraka ispred protivnika (+/- parametar). Kako je i sam rekao, igrao je sa velikom energijom, parirao odlično svakom rivalu pod košem i ostvario izuzetno saradnju sa bekovima, pogotovu Fakundom Kampacom koji ga je u tri navrata spojio sa poenima.

"Obožavam način na koji Faku igra. Donosi mnogo intenziteta i odbrani i napadu, diktira tempo u ofanzivi. Hranim se njegovom energijom. Kada vidim nekoga da tako grize u odbrani, to zaista ostavi utisak na mene, čitavu ekipu. Izuzetno ga cenim."

Nedostajalo je Zvezdi čvrstine u reketu na prethodnim mečevima. Od Albe, preko Bajerna, pa i Panatinaikosa. Upravo Martin to može da donese i pokazalo se u susretu sa najefikasnijim timom Evrolige koliko je njegov doprinos značajan.

"Intenzitet u odbrani nam je doneo pobedu. U drugom poluvremenu smo pokušali da smanjimo broj izgubljenih lopti što je više moguće, jer je Baskonija opasna u tranziciji, ali kada se sve sabere i oduzme, naša agresivnost je bila ključna."

Bivšem košarkašu Budućnosti i Olimpijakosa je sasvim sigurno nedostajalo i samopouzdanja posle nimalo jednostavne povrede. Otvorio je vrlo dobro utakmicu 30. kola, postigao prva četiri poena Zvezde na utakmici - posle Kampacovih dodavanja.

"Potrebno mi je da napadnem obruč u ranoj fazi, odigram nekoliko dobrih odbrana, uvek je dobro imati par lakih realizacija, to vas pokrene. Najvažniji su ipak saigrači, koji mi pomažu da se podignem i pronađem ritam".

Podigla se Zvezda posle serije slabih rezultata i šest poraza u sedam utakmica. Videlo se još u duelu sa Barselonom da je na dobrom putu da izađe iz krize, a posle trijumfa nad Baskonijom i činjenice da je ostavila najefikasniji tim takmičenja 23 poena ispod proseka (86,3 poena po meču posle 29 utakmica) i najslabijem ofanzivnom učinku u sezoni (dosad najslabiju partiju pružili protiv Partizana - 65 poena), utisak je da je uspešno prebrodila težak period.

Svi igrači pričaju i o okupljanju s početka sedmice na imanju Nemanje Nedovića. Očigledno da je prijalo ekipi, pomoglo da se dodatno zbliži i podigne atmosferu posle nešto lošijeg perioda.

"Nekada je timovima to neophodno, da se regrupišu, saberu. Bilo je to lepo okupljanje i moguće da nam je pomoglo da večeras pobedimo".

A protiv Baskonije su i navijači dali još jednom veliki doprinos. Možda ih na utakmici 22. kola ABA lige protiv Studentskog centra nije bilo u broju na koji su stručni štab i igrači navikli, ali za susret sa timom iz Vitorije su ispunili tribine i dali vetar u leđa svojim ljubimcima.

"Navijači su sjajni čitave sezone. Oni su naš šesti igrač, daju nam energiju, poguraju nas u završnicama... Kada je ovde glasno, može da bude zastrašujuće za protivnike."

Zvezda je u 30. kolu Evrolige došla do 13. pobede. Prišla je osmom mestu na dva trijumfa (čeka se rasplet utakmice Žalgirisa sa Fenerbahčeom). Još je daleko od plej-ofa, ali s pravom veruje. Dokazala je da neće prestati da se bori dok god postoji i promil šanse da ostvari cilj i domogne se naredne faze elitnog takmičenja.

"Čeka nas velika utakmica sa Valensijom, idemo jednu po jednu i na kraju ćemo videti šta će biti. Trudim se da ne gledam previše u budućnost", zaključio je Hasan Martin.


tagovi

KK Crvena zvezdaHasan MartinDuško IvanovićFakundo Kampaco

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara