Hasan Martin i Stefan Marković protiv Markusa Hauarda (Foto: MN Press)
Hasan Martin i Stefan Marković protiv Markusa Hauarda (Foto: MN Press)

Najbolji napad Evrolige udario u crveno-beli zid: Zvezda odbranom oduvala Baskoniju, Nedović se vratio sa stilom

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.03.23. | 20:50

Primili su košarkaši Crvene zvezde 26 poena u prvom kvartalu, osetili moć sastava iz Vitorije, a onda podigli zid i pokazali za šta su sposobni u evropskoj eliti

Našla se Crvena zvezda spletom nesrećnih okolnosti u teškoj poziciji kada je borba za plej-of Evrolige u pitanju, ali ništa još nije gotovo. Večerašnjom partijom pokazala je da itekako ima kvalitet da bude među osam najboljih. Zablistala je prepoznatljiva odbrana ekipe Duška Ivanovića, iako joj je trebalo desetak minuta da proradi. Ali kada su crveno-beli podigli zid, Baski nisu znali šta ih je snašlo. Posle 26 poena u uvodnoj deonici, Baskonija je do kraja postigla još 37. Nije Zvezdu omela ni povreda Luke Vildoze, ni činjenica da Fakundo Kampaco dugo nije uspevao da podesi nišanske sprave. Ognjen Dobrić, Ben Bentil, Hasan Martin, Luka Mitrović i Nemanja Nedović su odradili posao u napadu i odveli srpskog i regionalnog šampiona do 13. pobede u Evroligi - 74:63.

Crveno-beli su tako zadržali šanse da se domognu među osam najboljih, pošto su savladali direktnog konkurenta i osmom mestu prišli na dve pobede zaostatka. Imaju učinak 13-17 posle 30 kola, dok je Baskonija na polovičnih 15-15.

Izabrane vesti

Nedović je polako tražio ritam, s ozbirom da se tek vratio iz povrede. Pogađao je u bitnim trenucima, namestio ruku u pravi čas i meč okončao sa 20 poena.

Ben Bentil i Hasan Martin su uradili veliki posao, odlično sarađivali sa bekovima i lavovski se borili pod oba obruča. Centar iz Gane je upisao 12, Martin je dodao 11 poena i osam skokova. Luka Mitrović kao i uvek polivalentan, osam poena, sedam skokova i pet asistencija za indeks korisnosti 16 - najveći u pobedničkom timu.

Važan doprinos dao je i Ognjen Dobrić sa 11 poena, a interesantno je da je Fakundo Kampaco postigao samo tri. Našao je Argentinac drugi način da ostavio svoj pečat, ubeležio sedam asistencija i briljirao u odbrani, što pokazuje i podatak da je Markus Hauard postigao tri, Maks Hejdeger dva poena.

U ekipi iz Vitorije 15 poena, šest asistencija i pet skokova ubeležio je Darijus Tompson, dok je dvocifren bio još samo Rokas Giedraitis sa 10 poena. To takođe jasno ukazuje kakvu je odbranu odigrala Zvezda.

--- Evroliga, 30. kolo ---

CRVENA ZVEZDA - BASKONIJA 74:63 (21:26, 18:12, 18:11, 17:14)

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Sudije: Medi Difala, Fernando Roša, Ana Panter.

CRVENA ZVEZDA: Vildoza 3, Lazarević -, Kampaco 3 (7as), Mitrović 8 (7sk, 5as), Martin 10 (8sk), Dobrić 11, Ilić -, Nedović 20 (4/8 za tri), Marković 3, Kuzmić -, Petrušev 4 (9sk), Bentil 12 (5sk).

BASKONIJA: Hauard 3 (1/10 za tri), Hajdeger 2, Rajeste 3, Marinković 7, Dijez -, Tompson 15 (6as, 5sk), Kocar 9, Inok 2, Kostelo 6, Gijedraitis 10 (5sk, 4iz), Homes 6, Kuruc -.

----------------------

Lako je Baskonija u startu probijala Zvezdinu odbranu. Tompson je dirigovao, visoki igrači plesali po njegovim notama i dolazili do poena poena iz reketa. Bilo je potrebno par minuta crveno-belima da se konsoliduju, pronađu ritam u napadu, Martin je efektnim zakucavanjem prekinuo post, a Vildoza trojkom podigao tribine na noge. Posle pet minuta rezultat je bio 13:7 za goste iz Španije. Usledio je tajm-aut posle kojeg su crveno-beli pronašli ritam u napadu i zaigrali agresivnije u odbrani. Posle zakucavanja Dobrića u kontri prišli na 14:17. Ipak, Homes je trojkom odlepio goste, potom su crveno-beli ispunili bonus i Penjarojina ekipa je stekla nešto osetniju prednost, ali se Nedović dugom dvojkom u poslednjim sekundama postarao da crveno-beli prvi odmor dočekaju sa sasvim podnošljivih 21:26.

Iako je Zvezda drugu deonicu otvorila dvojkom Petruševa s poludistance, ubrzo je protivnik uspostavio svoj ritam i za minut i po vezao sedam poena, te stekao i dvocifrenu prednost (33:23). Polako su se crveno-beli budili. Najpre su se postarali da odbrana bude na visokom nivou, a prepoznala je i publika trenutak, pa im je dala vetar u leđa. U narednih sedam i kusur minuta igrao je samo jedan tim. Puleni Duška Ivanovića su dozvolili protivniku svega dva, a postigli 14 poena za potpuni preokret (37:35). Kampaco je ujedao u odbrani i postavio primer koji su saigrači sledili. Bentil i Martin su odlično odrađivali svoje uloge, sarađivali sa Argentincem, Vildoza dao vredan doprinos na oba kraja. Nije Zvezdu poremetilo ni kada se uhvatio za butinu posle jednog prodora, te je morao i da napusti parket. Tek na 24 sekunde do kraja, posle sedam i po minuta posta, Hauard je trojkom prekinuo post gostujućeg tima, ali se Dobrić sjajno snašao u poslednjim sekundima i posle ofanzivnog skoka obezbedio Zvezdi minimalnu prednost pred veliki odmor – 39:38.

U pauzi između dva poluvremena stigle su loše vesti, Luka Vildoza zbog povrede nije mogao da nastavi utakmicu…

Nije to pokolebalo srpskog i regionalnog šampiona, ni dalo krila rivalu. Nastavila je Baskonija da udara u Zvezdin bedem i na startu treće deonice, pa je Ivanovićeva ekipa serijom 11:2 stigla i do prvog dvocifrenog viška. Odličan posao u napadu odradio je Ben Bentil i upravo njegovom trojkom crveno-beli su poveli 50:40 na pet minuta do poslednjeg odmora. Pronašli su Baski kakav takav ritam u nastavku, Marinković i Homes su pogodili po trojku, ali izdržala je Zvezda i zahvaljujući poenima Nedovića i Martina na pauzu pred odlučujućih 10 minuta otišla sa 57:49.

Očekivala se reakcija Baskonije kojoj se nije desilo ove sezone da u dve vezane četvrtine postigne skupa 23 poena. I stigla je. Povukao je ponajbolji igrač Penjarojine ekipe u poslednje vreme, Darijus Tompson i prišli su gosti na pet poena zaostatka, ali Kampaco je u pravi čas pogodio prvu trojku na meču, a onda je i Nedović pocepao mrežicu šutem s distance za 68:59 na četiri minuta do kraja. Usledila je velika borba na oba kraja terena, a tačku je zakucavanjem na minut i po do kraja stavio Luka Mitrović za nedostižnih 71:61.

EVROLIGA - 30. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Baskonija 74:63

/Nedović 20 - Tompson 15/

Panatinaikos - Barselona 74:88

/Papajanis 19 – Mirotić 26/

Alba - Anadolu Efes 95:93

/Smit 25 – Micić 30/

Asvel - Makabi Tel Aviv 67:85

/De Kolo 13 – Boldvin 23/

Petak

18.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Žalgiris (4,70)

19.00: (1,35) Monako (16,0) Valensija (3,70)

19.00: (3,00) Virtus Bolonja (15,0) Real Madrid (1,50)

20.00: (1,90) Partizan Mozzart Bet (15,0) Olimpijakos (2,10)

21.00: (1,45) Olimpija Milano (15,0) Bajern Minhen (3,2)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićBaskonijaNemanja NedovićHasan MartinBen BentilFakundo KampacoOgnjen DobrićLuka Vildoza

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara