Mauricio Gerardini (©Shutterstock)
Mauricio Gerardini (©Shutterstock)

Direktor Fenera: Budžet nam se prepolovio, u Evroligi ciljamo sedmo mesto

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.12.20. | 17:01

“Igor je vrlo inteligentan čovek. Zna kako da se adaptira u različitim okolnostima, ima veliko iskustvo rada sa nacionalnim selekcijama. Ipak, rad s klubovima je drugačiji i dobro je što želi da uči i adaptira se na novi svet. To je put koji će da ujedini trenera i ekipu“

Zlatna era košarkaškog kluba Fenerbahče završena je odlaskom Željka Obradovića prošlog leta. Paralelno sa odlaskom srpskog trenerskog asa uprava Fenera je pod udarom pandemije virusa korona morala da se suoči i sa ozbiljnim finansijskim reformarma koje su dovele do toga da se budžet prvo smanji za trećinu, a onda ukupno za polovinu iliti za 15.000.000 evra u odnosu na prošlogodišnji.

U takvim okolnostima sportski direktor Mauricio Gerardini i trener Igor Kokoškov pokušavaju da održe Fenerbahče konkurentnim u najvišim evropskim okvirima, što se zasad ispostavilo kao prilično težak posao. Fenerbahče je u krizi rezultata, pa je klub i pored finansijskih poteškoća jako blizu toga da angažuje dva velika pojačanja – Tomu Ertela iz Barselone i Marka Gudurića uz Memfisa.

Izabrane vesti

“Mi se trenutno nalazimo u ciklusu tranzicije. Budžet nam je smanjen za 50 odsto, promenili smo stručni štab, sada imamo nove ciljeve. Mnogi su imali velike probleme zbog pandemije virusa korona, ali mi smo zasad uspeli da se izvučemo“, priča Gerardini za sajt Eurodevotion uoči Fenerovog gostovanja Olimpiji u Milanu.

Fenerbahče je počeo evropsku sezonu sa solidnih 4-3 na tabeli Evrolige, ali ubrzo je usledio veliki pad sa samo jednom pobedom u šest utakmica, gde je bivši šampion Evrolige doživeo ubedljive poraze sa 42, 26, 20 i 18 poena razlike...

“Pazite, činjenica je da nijednu utakmicu ove sezone nismo odigrali u punom sastavu. Jan Veseli neće igrati protiv Olimpije, što je problem jer su nam on, Nando de Kolo i Lorenzo Braun nosioci igre. Praktično nam u svakoj utakmici nedostaje neko od nih. Nando nam se vratio u tim posle pet sedmica čekanja, pa mu je potrebno vreme da se vrati u formu. Dva poraza su bila ključna za momenat u kojem se nalazimo. Posle one tesne borbe i poraza od CSKA imali smo odličnu utakmicu protiv Bajerna, gde smo dominirali dugo, ali onda smo pali i opet završili bez pobede. To nam je slomilo duh. Prazna Ulker Arena nam takođe nije od pomoći, jer su nam navijači bili kao šesti igrač“, priča Gerardini i nastavlja:

“Potrebno je vreme da se shvati tačno u čemu je problem. Postali smo svesni u tom meču protiv Bajerna da nešto nije u redu. Imali smo dobru hemiju i spremili smo se za taj susret, ali smo stali. Shvatili smo ubrzo i da nam je potreban još jedan plejmejker, na čemu sada intenzivno radimo. Jednostavno, ne smemo više da dozvolimo da budemo bez energije kao u Berlinu prošle sedmice“.

Pričajući o Fenerovim ciljevima za ovu sezonu u Evroligi, Gerardini je bio realan...

“Mi gađamo sedmo ili osmo mesto, ali nam je jasno da ćemo za tu poziciju da imamo konkurenciju od sedam-osam timova. Zbog toga smatram da je izdanje protiv Albe neprihvatljivo“.

Igor Kokoškov (©MN Press)Igor Kokoškov (©MN Press)

Posle nekih teških poraza i slabe forme ekipe u Turskoj je počelo da se šuška o mogućem otkazu za Igora Kokoškova...

“Igor je vrlo inteligentan čovek. Zna kako da se adaptira u različitim okolnostima, ima veliko iskustvo rada sa nacionalnim selekcijama. Ipak, rad s klubovima je drugačiji i dobro je što želi da uči i adaptira se na novi svet. To je put koji će da ujedini trenera i ekipu“.

Fenerbahče zasad igra s mnogo uspona i padova, a navijači se pitaju – kada će moći da vide ekipu u pravom svetlu?

“Ovo je potpuno drugačija sezona od svih prethodnih. Vratiti se na stare staze nije lako, pogotovo u vreme korone, gde je situacija mnogo kompleksnija od, na primer, samo odlaska u karantin. Da bi se normalan život vratio moraju da se dogode neke stvari koje će bitno da promene sliku. Mi kada igramo bez publike jednostavno imamo potpuno drugačiji psihički pristup utakmicama. Povrede, kao i mnoge druge sitnice takođe utiču na promene koje se dešavaju. Zato nam se dešava da su na vrhu Evrolige neki timovi koji pre sezone nisu bili viđeni gore. Da budem jasan, oni su zaslužili da budu tu gde jesu, ali ko bi rekao da će tako biti? Ova sezona je jako nepredvidiva“.



tagovi

Fenerbahče Beko

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara