Stiv Kliford (©AFP)
Stiv Kliford (©AFP)

Još jedna NBA klupa ostala prazna: Orlando se rastao sa Klifordom

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.06.21. | 09:02

Posle Bostona i Portlanda i sastav sa Floride se odlučio da pođe u drugom smeru

Boston je se odlučio za veliku promenu, Deni Ejndž je posle 18 godina napustio klub, pa je ulogu predsednika košarkaških operacija preuzeo Bred Stivens, koji sada traži novog trenera. Portland se posle devet godina rastao sa Terijem Stotsom, dok je i Orlando odlučio da se na saradnji zahvali treneru Stivu Klifordu. Spekuliše se da bi na Floridi mogao da ga zameni upravo Stots.

Još krajem marta je tim sa Floride najavio velike promene. Odlučila je uprava franšize da krene u rekonstrukciju igračkog kadra, te se rastala sa Nikolom Vučevićem (Čikago), Evanom Furnijeom (Boston) i Eronom Gordonom (Denver). To je bio jasan znak da sledi totalni rebilding. Nije se Orlando plasirao u plej-of, a par dana posle okončanja prve runde došlo je do rastanka i sa trenerom.

Izabrane vesti

Kliford je na klupu Medžika stigao 2018. godine, a u dve sezone pre tekuće je uspeo da odvede ekipu u doigravanje. Održao je nekoliko satanaka sa menadžmentom kluba prethodnih nedelja, a kao rezultat razgovora došao je sporazumni raskid saradnje. Makar prema rečima predsednika Džefa Veltmana. Planovi iskusnog stručnjaka i čelnika franšize sa Floride se jednostavno nisu poklopili.

"Jasno je da smo repozicionirali naš tim i zbog toga mora da dođe do usaglašavanja. Morate biti usaglašeni u svemu što radite u ovoj ligi. Ako toga nema, sve će pasti u vodu".

Doveden je Kliford iz Šarlota sa idejom da od Orlanda napravi plej-of ekipu. Uspeo je u tome, ali su povrede u tekućoj sezoni i nedostatak rezultata na kraju naterali upravu da povuče radikalne mere i trejduje najveće zvezde u ekipi. Još u martu je počeo rebilding Medžika. Smatrao je ipak 59-godišnji stručnjak da to nije način, pa je rastanak bio neminovan.

"Stvari su veoma jednostavne ovde, moramo da budemo saglasni i ukoliko Klif dovodi u pitanje da li se pozicija našeg tima poklapa sa trenutkom u njegovoj karijeri, onda verovatno nije pravi čovek za ovaj posao. Cenim to što je Klif sposoban da se pogleda i popriča o tome sa sobom, jer sumnjam da puno ljudi to može da uradi", nastavio je Veltman.

19.00: (1,75) Filadelfija (12,5) Atlanta (2,30)

Kako prenosi ESPN, Klifordu je ostala još jedna godina u ugovoru koji je parafirao leta 2018. godine.

"Želeo bih da se zahvalim Devos porodici, čelnim ljudima Medžika i čitavom osoblju, nema sumnje da im svima želim samo najbolje. Bila je čast i privilegija trenirati ovu ekipu u ovoj zajednici".

Tokom tri godine provedene u Orlandu, ostvario je učinak od 93 pobede i 131 poraza. Tekuću sezonu je sa Medžikom ipak okončao posle regularnog dela, kako je upisao svega 21 pobedu (51 poraz). Posle teške povrede Markela Fulca donešena je odluka da se "unovče" ponajbolji igrači ekipe, pa je Kliford u drugom delu takmičarske godine često na raspolaganju imao i igrače na desetodnevnim ugovorima, koji su dolazili kako bi popunjavali rupe u rosteru.

Klifordovi asistenti Taj Korbin, Stive Hecel i Pet Delani ostaju u timu za sada. Orlando tako kreće u potragu za novim šefom struke, šestim od februara 2015. godine (Žak Von, Džejms Borego, Skot Skajls i Frenk Vogel). Novi trener će imati i dva pika u prvoj rundi drafta i to na visokim pozicijama.



tagovi

Orlando MedžikStiv Kliford

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara