Duško Savanović (©MN Press)
Duško Savanović (©MN Press)

Savanović: Grci su ludi do srži i mogu sve da dobiju - kao Nemci u fudbalu, Efesov NBA stil lep za oko

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.05.22. | 19:26

“Klasiko je priča za sebe. Duel najboljeg visokog igrača i MVP Evrolige Nikole Mirotića sa jedne i tornja kakav je Valter Tavares. Borba dva velika asa“, priča nekadašnji reprezentativac za Mozzart Sport

Svako ko poznaje Duška Savanovića, reći će da je čovek čija iskrenost i otvorenost daju poseban šmek.

Kao takav, čovek koji je prošao put od Čačka i Železnika, preko Kazanja i Sevilje, do Valensije, Istanbula, Minhena i Sasarija spada u red onih čije se mišljenje čita sa posebnom pažnjom. Evroligin ambasador bio je i jedan od domaćina najavne konferencije i svečane ceremonije na kojoj su dodeljene individualne nagrade za najbolje u takmičarsko 2021/22, a samim tim i neko ko može na pravi način da najavi predstojeći turnir.

Izabrane vesti

Četvrtak, 21.00: (1,70) Barselona (14,5) Real Madrid (2,30)

S obzirom da je najbolje dane karijere proveo u Istanbulu igrajući za Efes, da li je teško pretpostaviti za koga će navijati u narednim danima?

“Da, emotivno sam vezan za Efes pošto sam nastupao za njih godinama. Gledajte, na ovom nivou to je sve isto. Borba je onaj deo dok se ne dođe do Fajnal fora, kada već dođete do ovog, poslednjeg stepenika, onda je bukvalno sve to isti kvalitet“, zastao je na trenutak nekadašnji srpski reprezentativac i nakratko ukazao na drugi primer:

“Sada imamo situaciju sa Bursom Dušana Alimpijevića, koja je jedva došla do druge faze Evrokupa, a onda otišla skroz do finala. To je već nešto drugo, drugačiji talas na kojem zajašeš i ne silaziš dok ne dođeš do kraja. Ovde je druga priča, kvalitet je jednak i bukvalno nijanse dele jedne od drugih. Zvuči kao fraza, ali pogledajte sve četiri ekipe i videćete koliko je to zaista tako. Ovo je turnir sistem, gde jedna utakmica odlučuje. Il’ pukovnik, il’ pokojnik. Drugo bi bilo da je plej-of format“.

Šta će košarkaška publika ne samo u Srbiji, već i celoj Evropi dobiti od susreta Efesa i Olimpijakosa, koji otvara završni turnir?

“Između Efesa i Olimpijakosa postoji određena istorija. Rivalitet između Turske i Grčke je uvek posebna stvar i kada njihove reprezentacije ili ekipe igraju oseti se neka drugačija energija. Ima i čarki, čak i mržnje. Bilo je to i u vreme kada sam igrao za Efes. Biće i to neka vrsta derbija i drago mi je što su parovi baš ovako podeljeni“.

Nismo hteli da prekidamo sagovornika, pošto je odmah zatim analizirao pojedinačno ekipe iz prve utakmice...

“Efes igra u svom prepoznatljivo opuštenom, NBA fazonu godinama unazad otkako je Ergin Ataman tu i jako je lepo gledati ih. Sa druge strane tu je Olimpijakos koja je do Fajnal fora došla ’na guzove’, sa ne tako lepom košarkom, ali efikasnom što se i vidi kroz prolaz među četiri najbolja kluba Evrope. To je Grčka, to su ludi ljudi do srži i mogu da dobiju sve. Kao Nemci u fudbalu. Od njih svašta čovek može da očekuje“.

A, šta nam sprema Klasiko?

“Klasiko je priča za sebe. Duel najboljeg visokog igrača i MVP Evrolige Nikole Mirotića sa jedne i tornja kakav je Valter Tavares. Borba dva velika asa. Naravno, očekujem da obe ekipe odigraju timski izuzetnu košarku, da pokažu dozu tog dodatnog zalaganja, da pobednika ne rešavaju individualne stvari. Klasiko će zaista biti sjajan i jasno mi je što ga svi iščekuju. Jedan od svakako najvećih rivaliteta u Evropi“.

Da li će za Vasilija Micića biti dodatni motiv ili možda teret na leđima šansa da odrani evropsku krunu pred svojim narodom, u svojoj zemlji?

“Gde god da je, treba uzeti titulu, što nije nimalo lako. Mislim da je njima to prvi i glavni cilj. On i cela ekipa imaće želju da odigraju na višem nivou zato što su branioci krune, šampioni. Opet, siguran sam da će mu biti i donekle veći izazov da u Beogradu ponovo bude na vrhu“.

Kakav završni turnir očekujete, ne samo u rezultatskom, već i pogledu organizacije?

“I posle prve organizacije videlo se zadovoljstvo među ljudima iz Evrolige, dakle u vreme kada se nije pričalo još o organizaciji sledećeg turnira ovde. Čak i da Beograd nije dobio mogućnost da ponovo bude domaćin, verujem da je Beograd odavno prepoznat kao grad košarke, kroz klubove, takmičenja, trenera i sportiste“, priča Savanović i dodaje:

“Fajnal for je sam po sebi događaj. Ko zna svadbu ili žurku da napravi, zna i ovo. Organizovana smo nacija, veliki sam patriota i realista. Mi smo zaista dobro organizovan, radan narod. Pogledajte kako stvari funkcionišu u Španiji, gde smo mi za njih, to je sjajno. Treba iskoristiti momenat i hvaliti se. Očekujem da bude vrhunski, bar kao prošli put“.


tagovi

Duško SavanovićEvroligaFajnal for Beograd 2022Fajnal for Evrolige

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara