Željkov učenik izbacio prvog favorita, Partizan korak bliže prednosti domaćeg terena čak i u finalu

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.04.22. | 22:41

Tim koji je borbu u Grupi A završio ispred crno-belih ispao u osmini finala

Veliko iznenađenje već na startu eliminacione faze Evrokupa. Sistem prema kojem se svaka runda plej-ofa igra na jednu pobedu skupo je koštao jednog od glavnih favorita takmičenja. Huventud je izgubio u Badaloni od Ulma i završio borbu za trofej već na prvom koraku - 79:73.

Nemačka ekipa koju sa klupe predvodi učenik Željka Obradovića, bivši reprezentativac Slovenije Jaka Lakovič pokazala je i u grupnoj fazi da ima kvalitet, da igra dobru, atraktivnu i napadački orijentisanu košarku. Večeras je isparirala odličnom timu iz Badalone na oba kraja terena i predvođena iskusnim Semažom Kristonom priredila prvo iznenađenje doigravanja. Igraće u četvrtfinalu sa boljim iz duela između Virtus Bolonje i Lijetkabelisa.

Izabrane vesti

Dobra vest i za Partizan, s obzirom da sada prednost u odnosu na crno-bele ima samo prvoplasirani iz Grupe B - Gran Kanarija. Ima ekipa Željka Obradovića isti broj pobeda kao drugoplasirana ekipa Valensije, ali i prednost u odnosu na tim iz Fontete zbog boljeg procenta pobeda (75 odsto naspram 66,7 odsto).

Sa Kanarincima će ukoliko savlada Bursu i Cedevita Olimpiju koplja eventualno ukrstiti u polufinalu, ako tim sa Kanara opravda ulogu favorita u duelima sa Šlonskom i Andorom. Samim tim, Partizan će definitivno imati prednost domaće terena u eventualnom finalu.

Niko nije mogao ni da pretpostavi da će već na prvom koraku tim koji je u grupnoj fazi pretrpeo samo četiri poraza biti zaustavljen. Imao je na papiru najlakšeg protivnika iz druge grupe, ali je Ulm bio koban po borbenu četu Karlesa Durana. Čari formata doigravanja koje se igra na jednu pobedu.

Nije možda tim iz Badalone pred početak takmičenja spadao u najuži krug favorita, ali je igrama u prvoj fazi dokazao da je kadar da se bori za titulu i ulazak u Evroligu. Sve se raspalo kao kula od karata u poslednjih par minuta utakmice sa Lakovičevom ekipom.

Imao je domaćin i +5 početkom odlučujuće deonice. Sa šest vezanih poena Ulm je preokrenuo, ali je Birgander dvojkom vratio prednost Huventudu. Usledila je ključna serija, na koju Duranovi izabranici nisu imali odgovor. Trojka Blosomgejma, pa 2+1 Herkehofa, a onda i četiri vezana poena Kristona. Serija 10:0 kojom Ulm prelama meč u svoju korist.

Kristona je sa 21 poenom ispratio i Džeron Blosomgejm, dok je Sindarijus Tornvel bio na skok od dabl-dabla (12 poena). Vrlo dobar i Filip Herkenhof sa 12 poena i sedam uhvaćenih lopti.

U redovima Huventuda jedini zaista raspoložen bio je Derek Vilis sa 17 poena, četiri manje dodao je Joel Para, dok je 11 ubacio iskusni Pau Ribas. Ante Tomić je ubacio sedam poena, uz pet asistencija i četiri skoka, Gijem Vives, Brendon Pol i Feran Basas su dodali samo po tri poena.

EVROKUP - osmina finala

Utorak

Cedevita Olimpija - Turk Telekom 93:80

/Blažič 20 - Džonson 16/

Huventud - Ulm 73:79

/Vilis 17 - Kriston, Blosomgejm 21/

Andora - Budućnost 74:64

/Hena 21 - Sili 25/

Sreda

(1,55) Levaloa (14,50) Venecija (2,70)

(1,15) Partizan (20,00) Bursa (6,00)

(1,10) Valensija (23,00) Hamburg (7,50)

(1,10) Virtus (23,00) Lijetkabelis (7,50)

(1,05) Gran Kanarija (27,00) Šljonsk (10,00)


tagovi

HuventudUlmJaka Lakovič

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara