Zvezdane petorke koje Mundobasket neće videti: S jedne strane Janis, Jokić, Sabonis, s druge Kari, Lebron, Durant...

Vreme čitanja: 10min | uto. 22.08.23. | 07:57

Pregršt je sjajnih igrača koji neće učestvovati na predstojećoj planetarnoj smotri, pa smo ih podelili u tim sveta i tim SAD

Košarkaška groznica već drma čitavu planetu, broje se dani do početka Svetskog prvenstva (25. avgust). Učesnici sređuju poslednje detalje i završavaju sa pripremama, Filipini, Japan i Indonezija su spremni da ugoste 32 selekcije koje će se boriti za zlato. Bez dileme je pred nama još jedan spektakularan košarkaški događaj, iako će ga brojne zvezde svetske košarke propustiti.

Neki se jednostavno nisu kvalifikovali, ali kako se početak Mundobasketa bližio, tako je sve veći broj igrača odustajao. Uglavnom su povrede bile razlog, ali i mentalni i fizički umor posle napornih sezona. Pojedini su jednostavno zamolili da ovog leta budu zanemareni od strane svojih državnih timova, kako bi se posvetili drugim stvarima, klupskim obavezama, porodici...

Izabrane vesti

I kada se svi igrači koji neće braniti boje svojih država na samitu najboljih na planeti stave na jedno mesto, utisak je da je više zvezda odustalo od učešća, nego što će ih biti u Manili, Okinavi i Džakarti.

Da ih ne bi samo nabrajali, rešili smo da sastavimo i najbolje petorke sveta, ali i SAD, od košarkaša koji neće igrati na predstojećem Svetskom prvenstvu, a imali su priliku. Petorke su sastavljene po pozicijama: dva beka, krilo, krilni centar i centar.

TIM SVETA

Prva petorka: Riki Rubio (Španija), Džamal Mari (Kanada), Janis Adetokunbo (Grčka), Domantas Sabonis (Litvanija), Nikola Jokić (Srbija)

Druga petorka: Vasilije Micić (Srbija), Kostas Slukas (Grčka), Rui Hačimura (Japan), Kristaps Porzingis (Letonija), Džoel Embid (Francuska/SAD)

Iznenadio je Rubio košarkaški svet kada je početkom avgusta obelodanio da stavlja pauzu na profesionalnu karijeru kako bi se posvetio mentalnom zdravlju. Tako su Španci ostali bez prvog plejmejkera, a verovatno i glavne uzdanice tim, a Serđo Skariolo se našao u velikom problemu jer je ranije ruke digao i naturalizovani Lorenzo Braun, nezvanični MVP minulog Evrobasketa. Tako je morao da pozove mladog Huana Nunjeza, koji je minulu sezonu proveo nastupajući za Ulm u Evrokupu i Bundesligi.

Nedostajaće Rubio Crvenoj furiji, a veliki hendikep u spoljnoj liniji doživela je i selekcija Kanade. Najavila je velike stvari na Mundobasketu, napad na prvu medalju, ali šanse su joj značajno opale kada je as Denver Nagetsa i aktuelni NBA šampion Džamal Mari morao da se povuče. On je se pojavio na okupljanju, ali je radio odvojeno i nije učestvovao u utakmicama. Bilo je primetno da nije u dobrom fizičkom stanju, zbog čega je na kraju, uz konsultaciju sa stručnim štabom i lekarskim osobljem, odustao.

Krilno mesto u prvoj petorci igrača van SAD koji neće učestvovati na Svetskom prvenstvu očekivano je pripalo Janisu Adetokunbo. Ogroman udarac za Grčku, jer je as Milvoki Baksa i dvostruki MVP NBA lige morao da se povuče zbog problema sa kolenom. On je po okončanju sezone bio podvrgnut hirurškom zahvatu, nadao se da bi mogao na vreme da se oporavi, ali nije se dalo. Šanse Helena za medalju naprasno su pale nakon što je i zvanično obelodanjeno da će se boriti bez Janisa.

Na poziciji “četvorke” mesto je zauzeto Domantas Sabonis. Litvanskog reprezentativca takođe nema zbog povrede, što je ogroman hendikep za četu Kazisa Maksvitisa, posebno jer je sin Arvidasa Sabonisa imao impresivnu sezonu u NBA sa Sakramento Kingsima. Jedno vreme je bio i u MVP trci, a na kraju je beležio gotovo tripl-dabl u proseku sa 19,1 poenom, 12,3 skokova i 7,3 asistencija.

Na centru, naravno, ali i nažalost – Nikola Jokić. Posle sezone za pamćenje u kojoj je uskraćen za MVP priznanje, osvajanja NBA prstena i istorijskog plej-ofa koji je krunisao priznanjima za najkorisnijeg igrača finala Zapada, kao i velikog finala, as Denvera i jedan od najboljih igrača sveta nije bio u stanju da pomogne državnom timu.

Sa njim je obavljeno nekoliko razgovora, to su najbolji razgovori koje sam imao sa nekim od igrača koji ne mogu da se odazovu. On se fizički i mentalno istrošio i nije spreman da preuzme odgovornost”, rekao je selektor Srbije Svetislav Pešić tokom objavljivanja preliminarnog spiska za Mundobasket.

Jokić i Embid (©AFP)Jokić i Embid (©AFP)

Micić je posle još jedne odlične sezone u dresu Anadolu Efesa, ukrašene šampionskom titulom u Turskoj, ostvario san da zaigra u NBA ligi, pošto ga je Oklahoma angažovala i dala mu trogodišnji ugovor vredan preko 23.000.000 dolara. Ipak, nesrećan splet okolnosti sprečio ga je da se stavi na raspolaganje Srbiji za Svetsko prvenstvo.

Sa Micićem smo dugo razgovarali, on je zamolio da preskoči ove godine. Imao je dugu sezonu, povrede, nije odigrao ni celu sezonu, potpisao ugovor sa Oklahomom... To je sreća. Nesreća je to što je tamo morao da ostane tri nedelje, obnovio je povredu ramena i oporavlja se”, objasnio je Pešić.

Pored Janisa Adetokunba, Grčka neće moći da računa ni na Slukasa. Iskusni plejmejker koji je ovog leta dres Olimpijakosa zamenio Panatinaikosovim, još po okončanju klupske sezone je obavestio selektora Dimitrisa Itudisa i Košarkaški savez da mu je ovog leta prekopotreban odmor. Njegovo iskustvo i umeće bi Grke i bez zvezda Milvokija učinili za klasu boljim, ali posle naporne sezone, osvajanja duple krune i plasmana u finale Evrolige sa timom iz Pireja, telo je 33-godišnjeg košarkaša nateralo da napravi pauzu.

Na mesto krila u drugoj petorci tima sveta prednost je dobio Rui Hačimura iz Japana. Imao je odličan drugi deo sezone u Los Anđeles Lejkersima, za kratko vreme postao važan igrač u rotaciji, a za dobre partije nagrađen je i novim ugovorom (tri godine, 51.000.000 dolara). Pored toga, deveti pik sa NBA drafta iz 2019. godine po pravilu dominra u dresu Samuraja. Na Olimpijskim igrama u Tokiju je beležio 22,3 poena i 6,7 skokova, dve godine pre toga 13,3 poena i 5,7 skokova na Svetskom prvenstvu. S ozbirom da je dodatno sazreo kao igrač, verovatno bi na predstojećoj planetarnoj smotri imao još bolje brojke. Ipak, leto je počeo kao slobodan igrač, te je odlučio da se posveti klupskoj karijeri i odustao od učešća na Mundobasketu.

Pozicija krilnog centra pripala je Kristapsu Porzingisu. Došao je na okupljanje reprezentacije, ništa nije ukazivalo da neće igrati na Svetskom prvenstvu, ali… Problem sa povredom stopala je bio previše uporan, novopečeni košarkaš Bostona se nije dovoljno oporavio i u poslednji čas je otpao. Jasno, nenadoknadiv gubitak za četu Luke Bankija, koja će tako imati težak zadatak da izađe i iz grupe, s obzirom da za rivale pored Libana ima Francusku i Kanadu.

Za Džoela Embida nije bilo mesta pored Nikole Jokića u prvom timu, a kao "teški“ centar nije mogao na poziciju "četvorke". To je jedan razlog što je u drugoj petorci. Drugi, daleko važniji, što je imao priliku da obuče dres Francuske ili SAD, pa tako i šansu da se bori na planetarnoj smotri uprkos činjenici da se Kamerun nije domogao predstojećeg turnira. Aktuelni MVP NBA lige je svakako jedan od najdominantnijih igrača na svetu, ali Jokić je kao NBA šampion, posle istorijske sezone, morao da dobije prednost. Centar Filadelfije je u sezoni za nama beležio 33,1 poen i 10,2 skokova, bio prvi strelac lige. S ozbirom da se pretpostavlja da odluku o reprezentativnoj karijeri odlaže za naredno leto i Olimpijske igre u Parizu, za koga god da se odluči, biće među glavnim favoritima za najsjajnije odličje.

"Džoel tek treba da donese odluku, teško da će igrati ovog leta, ali to ne znači da neće i naredne godine. Ovog leta se ženi, termini se preklapaju", rekao je selektor Trikolora Vesan Kole pre nekoliko meseci.

Veliki broj igrača sa svih krajeva planete neće igrati na Svetskom prvenstvu, a ovo su još neka od najistaknutijih imena: Viktor Vembanjama (Francuska), Lorenzo Braun (Španija), Nik Kalates (Grčka), Tajler Dorsi (Grčka), Vlatko Čančar (Slovenija), Maksi Kleber (Nemačka), Nikola Kalinić (Srbija), Nemanja Bjelica (Srbija), Aleksej Pokuševski (Srbija), Vladimir Lučić (Srbija), Boban Marjanović (Srbija), Hose Alvarado (Portoriko), Huan Toskano Anderson (Meksiko), Frenk Nilikina (Francuska), Rodrig Bobua (Francuska), Kilijan Hejs (Francuska), Teo Maledon (Francuska), Vensan Poarje (Francuska), Danilo Galinari (Italija), Niko Manion (Italija), Darijus Tompson (Italija), Al Horford (Dominikanska Republika), Ben Simons (Australija), Džok Lendejl (Australija), Trej Lajls (Kanada), Kori Džozef (Kanada), Marijus Grigonis (Litvanija), Rokas Giedraitis (Litvanija), Steven Adams (Novi Zeland)...

TIM SAD

Prva petorka: Stef Kari (Golden Stejt), Devin Buker (Finiks), Lebon Džejms (LA Lejkers), Kevin Durant (Finiks), Entoni Dejvis (LA Lejkers)

Druga petorka: Demijan Lilard (Portland), Donovan Mičel (Klivlend), Džejson Tejtum (Boston), Drejmond Grin (Golden Stejt), Bem Adebajo (Majami)

O selekciji SAD nema mnogo šta da se kaže. Glavne zvezde mahom preskaču Svetsko prvenstvo, kao što je bio slučaj i pre četiri godine u Kini, kada su Amerikanci ostvarili istorijski loš plasman osvajanjem tek sedmog mesta. Ipak, sada se čini da imaju nešto bolju ekipu, iako su najveći asovi van sastava.

Mora se ipak priznati da su igrači poput Lebrona Džejmsa, Kevina Duranta, pa i Stefa Karija već u godinama i da moraju da vode računa o telima. Pritom su ih sve zesenili Jokić i Nagetsi, pa sigurno žele što bolje da se spreme za predstojeću sezonu, te su odlukom da ne igraju za reprezentaciju smanjili i rizik od povreda, koji u poznim igračkim godinama neumoljivo raste.

Devin Buker je s druge strane u najboljim godinama, ali izgleda da je i on hteo da ostane posvećen projektu u Arizoni, pošto sa Durantom i Bredlijem Bilom želi da napadne prsten. Entonija Dejvisa možemo svrstati u prvu pomenutu grupu, iako ne spada među starije igrače, ali je u rizičnoj grupi zbog istorije povreda. Svi oni su već i branili boje državnog tima, a verovatno će se, ako budu zdravi, staviti na raspolaganje Stivu Keru i njegovim saradnicima za Olimpijske igre, koje su im po pravilu draže i značajnije od Mundobasketa.

Kada je u pitanju druga petorka, Lilard je takođe u godinama, a pritom je čitavog leta tema broj jedan u američkim medijima zbog potencijalnog trejda u Majami. Zatražio je izlaz iz Portlanda, ostaje da se vidi kako će se ta saga okončati, ali sve ukazuje da ne bi bio u stanju da se skoncentriše na obaveze u državnoj selekciji, svakako ne kao momci koji su dobili poziv.

Durant, Adebajo, Lilard i Grin sa olimpijskim zlatom (©fiba.basketball)Durant, Adebajo, Lilard i Grin sa olimpijskim zlatom (©fiba.basketball)

Donovan Mičel, Džejson Tejtum i Bem Adebajo su takođe u grupi igrača koji poput Bukera igraju možda i najbolju košarku u karijeri. Nije poznato da li su odbili da pomognu reprezentaciji ili je Ker imao drugačije planove, mada teško da ne bih pristao da povede makar jednog od pomenute trojice. Košarkaši Klivlenda i Bostona su prošle sezone bili i u MVP trci, vodili svoje klubove na terenu i pokazali da u njima leži budućnost američke košarke. Kada se sve sabere, čini se da SAD neće imati bolje kandidate za titulu najkorisnijeg NBA igrača u skorijoj budućnosti.

Drejmond Grin je posle naporne, ali i razočaravajuće sezone prepustio palicu mlađima, iako bi on mogao da se uklopi u svaku ekipu. Ipak, selektor je njegov trener iz Golden Stejta, sigurno su napravili dogovor, pa polivalentnog centra treba očekivati u timu dogodina, ako bude zdrav.

Mnoštvo je tu još sjajnih američkih igrača koji nisu dobili poziv, ali su gore-pomenuti dobili prednost u odnosu na Kajrija Irvinga, Kavaja Lenarda, Džejmsa Hardena, Pola Džordža, Bredlija Bila jer su jednostavno imali bolje sezone, a pritom su petorica pomenutih igrača, što zbog povreda, što problema van terena, u silaznoj putanji u poslednje vreme. Dža Morant je zbog neshvatlijvih disciplinskih prekršaja ostao iza Lilarda, Bukera, Mičela, za Džejlena Brauna i Džimija Batlera jednostavno nije bilo mesta po pozicijama. Možda bi košarkaški bilo idealno u jednu od ove dve petorke uvrstiti vrsnog defanzivca kakav je Džru Holidej, ali ovde je najpre reč o zvezdama.

Ali i bez svih ovih asova, Amerika ne mora da brine. Ima sjajnu reprezentaciju što je dokazala savršenim učinkom na pripremama. Entoni Edvards je prva zvezda ove generacije, tu su sjajni napadači Džejlen Branson, Brendon Ingram, Ostin Rivs, vrhunski plejmejker Tajris Halibarton, odlični defanzivci Džeren Džekson i Mikal Bridžis, izuzetno korisni Džoš Hart i Bobi Portis, vrsni šuter Bruklina Kem Džonson, talentovani Voker Kesler iz Jute kao čuvar obruča, atletski moćni Paolo Bankero sa titulom rukija godine u džepu.

Na planetarnoj smotri, neće igrati ni: Zajon Vilijamson (Nju Orleans), Džulijus Rendl (Njujork), Demar Derozan (Čikago), Zek Lavin (Čikago), Dearon Foks (Sakramento), Kris Midlton (Milvoki), Džru Holidej (Milvoki), Klej Tompson (Golden Stejt), Tre Jang (Atlanta), Fred Vanvlit (Toronto), Harison Barns (Sakramento), Markus Smart (Memfis), Dezmond Bejn (Memfis), Eron Gordon (Denver), Majkl Porter (Denver), Tajler Hiro (Majami), Tajris Meksi (Filadelfija), Darijus Garland (Klivlend), Majls Tarner (Indijana), Džordan Pul (Vašington), Si Džej Mekolum (Nju Orleans)…

Kada se podvuče crta, iako je u NBA sve veću uticaj internacionalaca, Amerikanci bi i dalje mogli da sastave tri ili četiri ekipe koje bi važile za prve favorite na Svetskom prvenstvu.

Uvertira u predstojeću planetarnu smotru će se praktično pamtiti po otkazima, ali sve ukazuje da će se to zaboraviti čim sudija podbaci loptu. Uprkos svemu, pregršt je kvalitetai dalje među brojnim učesnicima, mada ostaje žal što praktično nijedan državni tim nećemo gledati u najjačem sastavu.


tagovi

Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara