Košarkaši Crvene zvezde pozdravljaju navijače (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde pozdravljaju navijače (©MN Press)

Zvezdina statistička greška u Kaunasu

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.01.23. | 14:35

Praktično su prvi put izabranici Duška Ivanovića ispustili pobedu, s obzirom da su protiv Barselone sudije umešale prste

Od dolaska Duška Ivanovića na Mali Kalemegdan, ekipa Crvene zvezde pretvorila se u kaznenu ekspediciju. Tim koji niko ne želi da vidi na drugoj strani parketa, koji po običaju slama protivnike u završnici. Pokazali su mentalnu snagu i pobednički karakter crveno-beli nebrojeno puta, ali sinoć u Kaunasu nisu uspeli da privedu utakmicu kraju kako su želeli. Ispustili su trijumf iz šaka i pretrpeli tek četvrti poraz od kako ih je iskusni stručnjak preuzeo (66:71).

Gotovo kao i sam poraz bolna je i činjenica da su crveno-beli ostali bez prednosti u međusobnom okršaju sa Žalgirisom. Slavili su u Beogradu 77:73, sinoć izgubili pet razlike, pa su poen u minusu. Šteta. Jer značilo bi i da je očuvali zalihu iz Pionira, a tek da su oborili sastav Kazisa Maksvitisa na pleća, pred 15.000 neumornih navijača u Žalgirio Areni…

Izabrane vesti

"Veoma loše prvo poluvreme, pogotovu prva četvrtina. Ušli smo bez enegrije, gubili mnogo lopti i odbrana nije bila na nivou. Nismo ušli u fajt sa njima. Drugo poluvreme mnogo bolje, u trećoj četvrtini smo se skroz vratili, u četvrtoj poveli i napravili razliku pred kraj, ali ispustili smo je iz ruku i loše priveli utakmicu kraju. Nismo postigli koš poslednjih četiri-pet minuta i kraju ne možete tako da dobijete utakmicu, pritom smo imali i dvadesetak izgubljenih lopti", rekao je najbolji Zvezdin strelac u Kaunasu, Filip Petrušev (16 poena), za Sport klub.

Ipak, o propuštenoj šansi ne treba previše trošiti reči. Crvena zvezda i dalje drži stvari u svojim rukama, ima polovičan skor posle 20 kola i sasvim dobre šanse da se domogne plej-ofa. Ima još 14 utakmica do kraja, uz samo pobedu ispod plej-of pozicija. Pa i petoplasirani Žalgiris ima tek dve više, kao i šestoplasirani Monako protiv kojeg crveno-beli imaju prednost u međusobnim duelima.

Da nema nikakvog razloga za očajavanje govori i podatak da je Žalgiris od starta sezone izgubio samo dve utakmice u svojoj dvorani. Početkom decembra od Panatinaikosa (67:81) i Anadolu Efesa (60:86). Od tada je vezao sedam trijumfa pred litvanskom publikom, pre toga devet. Izuzetno je teško osvojiti Žalgirio Arenu.

Pritom, ovo je prvi put da Crvena zvezda od dolaska Ivanovića ispušta pobedu iz ruku, s ozbirom da su sudije umešale prste u konačan ishod duela sa Barselonom. Podsetimo, Zvezda je na osam sekundi do kraja imala tri poena prednosti, da bi Nikola Mirotić sa zvukom sirene pogodio trojku i odveo meč u produžetak, u kojem je Blaugrana dominirala. Ispostavilo se da je na tri sekunde do isteka vremena MVP Evrolige gazio liniju, što je nekako promaklo sudiji Areu Haliku, iako je stajao u neposrednoj blizini. Na kraju je kažnjen suspenzijom od četiri utakmice, ali slaba je to uteha crveno-belima.

Preostala dva poraza srpski i regionalni šampion je pretrpeo od Olimpije Milano (67:71) i Real Madrida (59:79). Ti dueli se ne mogu okarakterisati kao "ispušteni". Kaskala je Zvezda dobro za Manekenima tokom većeg dela susreta, uhvatila priključak tek na kraju, došla na prag preokreta, da bi joj sve nade ugasio trojkom Bili Beron. Sa Realom se desetkovana Zvezda dobro nosila do kraja treće deonice, kada su Valter Tavares i Džanan Musa pokrenuli veliku seriju i na kraju odveli Kralja do ubedljivog trijumfa.

Kada se podvuče crte, od 22 utakmice pod vođstvom Duška Ivanovića, Crvena zvezda je izgubila četiri i samo dva puta ispustila pobedu iz ruku, a pritom jednom zbog sudijskoj propusta. Poraz u Kaunasu može da se zavede kao statistička greška.

Jasno, na Ivanoviću i njegovi izabranicima je da se postaraju da im se tako nešto ne ponovi. Iako je izvesno da je mnogo faktora na koje i nisu mogli da utiču dovelo do nepovoljnog ishoda u Kaunasu. Prvi, sjajna, ratnička igra domaćina koji je imao dodatnu energiju sa tribina, a potom i šarenolika kadrovska situacija u klubu: Ivanović je upisao prve minute još od duela s Partizanom u ABA ligi (28. novembar), evidentno je da Ben Bentil i Luka Vildoza još traže pravi ritam posle bolesti, odnosno povrede.

Uzdrmao je crveno-bele bez dileme i spor sa Evroligom koji je doveo do toga da Fakundo Kampaco ne može da bude registrovan do 28. februara za elitno takmičenje, a usled nekoliko povreda (van stroja i dalje Hasan Martin) igrači koji su bili na raspolaganju Ivanoviću našli su se pod dodatnim opterećenjem, što je ostavilo danak u gustom rasporedu.

Za Crvenu zvezdu je u ovom momentu daleko bitnije ono što leži ispred, jer ne kaže se bez razloga da za „prosutim mlekom ne treba plakati“. A slede joj dva veoma bitna duela u sedmici pred nama. Najpre sa Cedevitom Olimpijom u ABA ligi (23. januar, 18.00), a onda i sa večitim rivalom Partizan Mozzart Betom u 21. kolu Evrolige (27. januar, 19.00). Oba kod kuće. Dva dobra rezultata i poraza od Žalgirisa se više niko neće sećati.


tagovi

Duško IvanovićKK Crvena zvezdaŽalgirisFilip Petrušev

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara