Luka Vildoza i Kevarijus Hejs (©Starsport)
Luka Vildoza i Kevarijus Hejs (©Starsport)

Crveno-beli ispustili brejk u Kaunasu, Ulanovas im presudio u poslednjem minutu

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.01.23. | 20:48

Košarkaši Crvene zvezde na vrućem gostovanju u Litvaniji imali dobru situaciju sredinom odlučujućeg kvartala, ali nisu izdržali

Bila je zlata vredna pobeda u Kaunasu košarkašima Crvene zvezde nadohvat ruke... Iskliznula im je u poslednjih nekoliko minuta. Imali su sedam poena viška sredinom četvrte četvrtine. Nije bilo dovoljno. Nošeni podrškom 15.000 navijača sa tribina, košarkaši Žalgirisa su se vratili. Nisu izabranici Duška Ivanovića mogli da pronađu prava rešenja u napadu, domaćin je sa druge strane preko Edgarasa Ulanovasa topio zaostatak i na kraju ga istopio. Iskusni krilni košarkaš je pogodio dve trojke u poslednjem minutu i tako trasirao put sastavu iz Kaunasa ka pobedi - 71:66.

Na kraju su crveno-beli iz vrlo povoljne situacije na pet minuta do kraja ostali i bez prednosti u međusobnom okršaju. Dobili su u Beogradu 77:73, večeras izgubili sa pet razlike, te je tako litvanski velikan u plusu. Žalgiris je došao do 12. trijumfa (12-8), dok je Crvena zvezda posle 20. rundi na polovičnom učinku (10-10).

Izabrane vesti

Filip Petrušev se još jednom probudio u drugom poluvremenu i napravio velike probleme Žalgirisu u trećoj četvrtini, kada su crveno-beli stigli i do prve prednosti na utakmici. Činilo se i slomili rivala... Susret je okončao sa 16 poena i tri skoka, nastavio sa dobrim individualnim izdanjima, ali ovoga puta nije bilo dovoljno da Zvezda upiše pobedu.

Nemanja Nedović je jedini uz Filipa bio dvocifren sa 11 poena, dok je Luka Vildoza uz devet ubeležio čak pet ukradenih lopti i četiri asistencije. Čak 10 igrača Zvezde se upisalo u listu strelaca, mirisalo je na veliki brejk u Žalgirio Areni, ali spletom raznih okolnosti crveno-beli nisu izdržali.

Heroj litvanskog tima Ulanovas je, uz dve trojke u poslednjem minutu, sakupio 13 poena, šest asistencija i pet uhvaćenih lopti. Ispratio ga je još samo Rolands Šmits koji je većinu od ukupno 10 poena postigao u prvom poluvremenu, dok je Akile Polonara imao odličnu sekvencu u drugom kvartalu, ali nije sakupio više od 10 poena. Kao i Zvezda, i Žalgiris je imao 10 različitih strelaca.

----------------------------------

ŽALGIRIS - CRVENA ZVEZDA 71:66

(20:14, 18:16, 12:26, 21:10)

Dvorana: Žalgirio Arena (Kaunas)

Sudije: Migel Anhel Perez, Marčin Kovalski, Rain Perandi

Žalgiris: Tejlor 2, Lekavičijus 7, Hejs 6, Kalnijetis, Šmits 10, Birutis 2, Lukošijunas, Brazdeikis 7, Polonara 10, Dimša 7, Butkevičijus 7, Ulanovas 13

Crvena zvezda: Holand 3, Vildoza 9, Lazarević 2, Mitrović 4, Lazić 3, Dobrić 5, Nedović 11, Marković, Kuzmić 5, Petrušev 16, Bentil 8

-----------------------------------

Mučili su se crveno-beli na početku susreta. Teško dolazili do poena, dok je Šmits imao svoj šou na drugoj strani. Ubacio je prve dve trojke na utakmici, a Zvezda je prilično srljala u napadu, pa su Litvanci sredinom kvartala poveli 12:5. Taman kako se stekao utisak da su Kuzmić i Petrušev probili led, domaćin je odgovorio sa šest vezanih poena i ponovo se odlepio. Bitnu trojku u finišu kvartala pogađa Lazić, ali Žalgiris na prvi odmor odlazi sa 20:14.

Kako je bilo na kraju prvog, tako je bilo i na početku drugog kvartala. Taman kada se stekao utisak da Zvezda hvata priključak, domaćin je imao rešenje u zadnji čas. Ovoga puta je to bio Akile Polonara. Italija, koji je bio i na radaru Zvezde, vezao je osam poena, uz ukradenu loptu. Tim iz Kaunasa je iznenada poveo sa 12 razlike. Pozvao je Ivanović tajm-aut, usledila je trojka Bentila, a potom i Holanda posle prilično haotičnog razvoja situacije na parketu. Prepolovili su igrači srpskog šampiona očas posla zaostatak i pokazali Žalgirisu da ih ništa ne može pokolebati. Ali kao i u prvoj deonici, početkom druge, i kraj prvog poluvremena pripao je domaćinu. Crveno-beli se nisu snalazili u napadu, Žalgiris je postigao taman toliko da na odmor ode mirne glave (38:30).

Odolevao je Žalgiris u trećem periodu dugo. Odbio još jedan nalet Ivanovićevog tima. Na trojku Nedovića, istom merom je odgovorio Lekavičijus. Pa je i Brazdeikis pogodio sa distance, iako u proseku šutira sa 17 odsto preciznosi van linije 6,75... Ali mentalna snaga crveno-belih je ponovo isplivala na površinu. Nastavili su da guše rivala, razigrao se Filip Petrušev i konačno - preokret u Žalgirio Areni. Zvezda je do prve prednosti na meču stigla 78 sekundi do kraja trećeg perioda. A onda je Dobrić pogodio trojku sa zvukom sirene za velikih 56:50 pred poslednju pauzu.

Odjednom je sve išlo na ruku Crvenoj zvezdi. Konačno je zaigrala kako ume na oba kraja terena. Mitrović i Petrušev su održavali prednost, važne poene je posle ofanzivnog skoka mladog centra postigao i Vildoza na 4:53 do kraja. A onda su usledili "žute minute" u napadu. Naravno, velikom zaslugom i Žalgirisa koji je kao i u Beogradu krajem decembra pokazao da je spreman da se pobije za svaku loptu kao da sutra ne postoji. Nije htela lopta u obruč, par puta su crveno-beli donosili i pogrešne odluke, ali se i dalje činilo da odbranom mogu do trijumfa. Nije tako mislio Ulanovas. Uz pomoć Dimše i Kevarijusa Hejsa napravio je seriju 14:2 i odvukao svoj tim do pobede.

EVROLIGA - 20. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Monako 98:94 posle produžetka

/Vilbekin 21 - Džejms 23/

Makabi - Alba 87:74

/Boldvin 33 - Pročida, Smit 12/

Baskonija - Barselona 78:85

/Sedekerskis 16 - Mirotić 15/

Virtus - Panatinaikos 74:64

/Šengelija 16 - Volters 15/

Valensija - Partizan 89:81

/Dubljević 20 - Egzum 22/

Petak

Anadolu Efes - Bajern 81:89

/Hanter 18p, 9sk - Micić 15/

Žalgiris - Crvena zvezda 71:66

/Ulanovas 13 - Petrušev 16/

20.00: (1,80) Olimpijakos (14,5) Real Madrid (2,15)

20.30: (1,35) Olimpija Milano (16,0) Asvel (3,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdakk ŽalgirisFilip PetruševLuka VildozaDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara