Šakari Ričardson (AFP)
Šakari Ričardson (AFP)

Američka zvezda pala na dopingu i podigla buru: Zašto je alkohol dozvoljen, a nije marihuana?

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.07.21. | 10:52

"Svaka supstanca postaje zabranjena ako ispunjava najmanje dva od tri utvrđena kriterijuma: ako sportisti daje nepravednu prednost, ako je štetna po zdravlje, i ako je to suprotno sportskom duhu. Iz perspektive WADA, marihuana spada u sve kategorije odjednom"

Šakari Ričardson (21) američka atletska zvezda i jedna od najbržih sprinterki u istoriji neće imati priliku da napadne olimpijsko zlato u Tokiju. Naime, na nedavnom nacionalnom šampionatu ustanovljeno je da je koristila marihuanu, zbog čega je dobila jednomesečnu suspenziju, dovoljno dugu da ne uhvati avion za japansku prestonicu, ali i da se u SAD povede ogromna kampanja. Brojne poznate ličnosti stale su u njenu zaštitu, a peticiju kojom se traži da se Šakari dozvoli učešće u Tokiju potpisalo je preko 600.000 ljudi.

Brojni znani i neznani čak traže od Svetske antidoping agencije (WADA) da marihuanu što pre skine sa liste nedozvoljenih sredstava, pitajući se zašto je sportistima zabranjeno korišćenje ove 'biljke vanevropskog porekla', a nije upotreba alkohola...

Izabrane vesti

"Kanabinoidi pripadaju zabranjenoj klasi S8 na listi zabranjenih sredstava WADA. Nisu dozvoljeni tokom takmičarskog perioda. Ako je test sportiste pozitivan, ali može da dokaže da je marihuanu koristio pre takmičenja, period diskvalifikacije biće samo tri meseca. A ako sportista pristane da učestvuje u programu terapijskog lečenja koji je odobrila nacionalna antidoping agencija, tada se suspenzija u potpunosti smanjuje na mesec dana", kaže farmakolog Oleg Talibov za ruski 'Sport ekspres' zašto je Amerikanka suspendovana samo na mesec dana.

Naveo je da bi u slučaju da koristi marihuanu tokom takmičarskog perioda, sportista odmah dobio punu kaznu - dve godine.

"Osobenost marihuane je takva da se akumulira u masnom tkivu, a njeni metaboliti se veoma dugo izlučuju urinom. Mesec i po, a ponekad i više."

Pojasnio je zašto se konzumiranje te biljke smatra zabranjenim u sportu.

"Svaka supstanca postaje zabranjena ako ispunjava najmanje dva od tri utvrđena kriterijuma: ako sportisti daje nepravednu prednost, ako je štetna po zdravlje, i ako je to suprotno sportskom duhu. Iz perspektive WADA, marihuana spada u sve kategorije odjednom."

Da li zaista pruža neku vrstu fizičke prednosti?

"Omogućava bolju koncentraciju. Istovremeno, njena upotreba tokom takmičarskog perioda može da stvori probleme povezane sa koordinacijom. Odnosno, sportista, koji je u stanju euforije, može da preceni svoje mogućnosti, što predstavlja zdravstveni rizik."

Mnogi smatraju da alkohol u ovom smislu nije mnogo drugačiji.

"Alkohol je, inače, dugo bio na zabranjenoj listi. Zapravo, prva diskvalifikacija bila je samo zbog korišćenja alkohola. Na Olimpijskim igrama 1968. godine Šveđanin Hans-Gunar Linval osvojio je treće mesto u petoboju, ali je potom lišen bronzane medalje (kasnije objasnio činjenicom da je popio dva piva pre nego što je pucao da bi smirio živce). Alkohol je ubrzo bio dozvoljen svuda, izuzev u moto-sportu, streljaštvu, vazduhoplovstvu i jedrenju, tokom takmičarskog perioda. A od 2018. godine je potpuno izbrisan sa zabranjene liste."

Potom je stiglo objašnjenje i zašto.

"Veruje se da ne pruža nepravednu prednost sportisti. Naprotiv, kvari mu performanse. Čak i u pucanju ili bilijaru alkohol samo šteti."

Ipak dokazano je da štetno utiče na zdravlje, a i oko njega se postavljaju etička pitanja.

"Ali ovo poslednje nije tako očigledno. Alkohol je deo ljudske kulture. I nije zabranjen nigde osim u određenim islamskim zemljama. U nekim sportovima alkohol je uglavnom deo kulture. Setite se da ćete biti nagrađeni šampanjcem u automobilizmu ili biciklizmu. U zimskim sportovima na podijumu je često pivo. Ovo je apsolutna norma. Tako se ispostavlja da alkohol ne daje prednosti i ne protivreči sportskom duhu. I na osnovu samo jednog kriterijuma (šteta po zdravlje) lekovi nisu zabranjeni."

Amerikanci ipak tvrde drugačije za marihuanu...

"Ima li logike u njihovom stavu? Podigli su oluju nakon diskvalifikacije Ričardsonove. Kažu da je u nekim državama marihuana legalna kao i alkohol? Ipak, treba gledati ne iz nekih američkih država, već sa globalne tačke. A u svetu je odnos prema marihuani prilično negativan. Potpuno je legalizovana samo u Urugvaju i Kanadi. U određenom broju zemalja njena upotreba je moguća uz određene rezerve. Ali u većini sveta je potpuno zabranjena, a čak i samo njeno držanje dovodi do krivične odgovornosti. U tom smislu, razlika sa alkoholom je velika."

Ipak, Amerikanci žele da proguraju promene. Svi, od pop zvezda do administracije Bele kuće, već su se oglasili po tom pitanju.

"Ako se pitanja zakona u oblasti sporta i medicine usvoje na osnovu javnog mnjenja koje nameću estradne zvezde, onda ćemo vrlo brzo doći do problema. Ceo svet igra po sadašnjim pravilima i čudno je da se sve menja zbog jedne američke trkačice, bez obzira kolika je ona megazvezda. Promovišemo nultu toleranciju na doping. Većina javnih ličnosti trebalo bi da da pozitivan primer, a ne samo da prepisuju kako bi skrenuli pažnju na sebe. Droge definitivno nisu neophodan lek. Veoma je teško zamisliti situaciju da sportista zaista treba da ih koristi."

Šakari je incident pripisala smrti majke, što ju je jako zabrinulo.

"Znam. Izvinite, ali milioni ljudi, nažalost, gube najmilije, ali ne spasava ih sve marihuana. Medicina kaže da je tuga psihijatrijska dijagnoza. A lekovi koji sadrže kanabis u ovim slučajevima nisu tačno naznačeni. Indikacije - tamo gde su to uopšte dozvoljene - mogu biti samo u slučaju neuropatskog bola. A pozivanje na mentalne poremećaje, posebno koje specijalista nije zabeležio, je, izvinite, izgovor", završio je Talibov.


tagovi

atletikatokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara