Tom Brejdi i Leonard Fornet (©AFP)
Tom Brejdi i Leonard Fornet (©AFP)

Bend je opet na okupu

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.03.21. | 08:03

Tampa Bej Bakanirsi pobednici pijace slobodnih agenata. Svi najvažniji igrači i naredne sezone na Floridi

Istorija je ispisana početkom februara – Tampa Bej Bakanirsi su prvi tim u istoriji NFL-a koji je osvojio Lombardijev trofej na svom terenu. Pregaženi su Kanzas Siti Čifsi sa 31:9. Odmah posle 55. Superboula počeli su priče da će uskoro da bude „kud koji, mili moji“, ali ništa od bežanija s Floride. Šampionski tim je ostao na okupu iliti što je Tom Brejdi napisao na društvenim mrežama „Bend je opet na okupu“.

U slavljeničkom danu posle druge krune u istoriji u marini u Tampi na Floridi, trener Brus Erijens je ponavljao „Svi ostaju“. Niko nije verovao da će se do dogoditi. Mnogi su pripisivali zanosu posle titule, kojoj kapljici alkohola više, ali iskusni stručnjak je znao o čemu priča.

Izabrane vesti

Većina nosilaca igre bili su slobodni agenti, ali čim je počela bruna pijaca „preko bare“ dan za danom, Tampa je produžavala ugovore sa najvažnijim igračima. U „seleri kepu“ je bilo samo 27.000.000 dolara, ali je najveći posao obavio Tom Brejdi kada je produžio ugovor na godinu više (do 2023.), ostavio slobodnih 19.000.000 za naredni šampionat. I pored toga što je budžet za narednu sezonu usled pandemije virusa korona smanjen za nešto više od osam odsto, sa 198.500.000 na 182.500.000 dolara, Tampa je uradila fantastičan posao.

20.45: (4,40) Srbija (3,50) Portugalija (1,85)

Poslednji potpis u nizu je jednogodišnji ugovor za raning beka, jednog od junaka Superboula u Tampi, Leonarda Forneta. Ostaće i naredne sezone za skromnih 4.000.000 dolara. Ostanak u šampionskom timu bio je očigledno jači od većeg ugovora na nekom drugom mestu. „Brejdi efekat“ je opet, po ko zna koji put, uradio svoje. Fornet će opet da igra u tandemu sa Ronaldom Džonsom. Iskusni raning bek je prošle godine stigao u Bakanirse iz komšijskog Džeksonvila. Nekadašnji četvrti pik na draftu loše je krenuo, ali kako je šampionat bližio kraju bio je sve bolji, a u plej-ofu je blistao, pa je dobio i nadimak „Play-off Lenny“.

Tokom prethodne nedelje veteran, defanzivni tekl Ndamukong Su ostao je veran Bakanirsima za 9.000.000 dolara, a sa bonusima može da ide do maksimalnih 10.000.000. Njemu će biti treća sezona u Tampi u koju je došao iz Los Anđeles Remsima sa kojima je igrao Superboul pre dve godine.

Prvi potez Tampe u zadržavanju šampionskog tima bilo je stavljanje na „frenčiz tega“ (jednogodošnji ugovor van „seleri kepa) odličnog risivera Krisa Gadvina. On če zaraditi naredne sezone 14.800.000 dolara. Posle toga je jedan od najboljih lajnbekera lige Lavonte Dejvid produžio je ugovor na dve godine za 25.000.000. Najveći znak pitanja je bio kod ostanka jednog od najboljih „pes rašera“ lige Šeka Bereta, ali je on dogovorio četvorogodišnji ugovor vredan čak 72.000.000 dolara, što je jedan od većih ugovora u ovoj pijaci slobodnih agenata.

U Tampi ostaje i Rob Gronkovski, verovatno najbolji tajt end u istoriji lige. Najbolji prijatelj Toma Brejdija prošle godine se vratio iz penzije i ovom šampionatu bio je veoma produktivan. U početku je bio zadužen pre svega za blokiranje, ali u plej-ofu je imao svoje role, pre svega u Superboulu protiv Kanzasa kada je u prvom poluvremenu uhvatio dva tačdaun pasa od legendarnog kvoterbeka.

Osim ovih zvezde, Bakanirsi su potpisali još neke igrače, kao što je kiker Rajan Sakop, lajnbeker Kevin Minter, levi tekl Donovan Smit, gard Eron Stini, tajt end Taner Hadson. Višegodišnje ugovore imali su i ostale zvezde tima Majk Evans, Džejson Pjer Pol, Dejvin Vajt, Entoni Vinfild, Tristan Virfs, Vita Vea...

20.45: (4,80) Češka (3,60) Belgija (1,77)

Jedina neizvesnost stoji kraj imena problematičmog risivera Antonija Brauna. Popularni AB je slobodan agent, za njega se interesuju Sijetl i Balitmor. Veteran i dalje ima problem van terena. I dalje ima nekoliko sudskih procesa i verovatno timovi čekaju da vide rasplet, da li će biti nove suspenzije od strane lige. Jedan od najboljih risvera lige dok je branio boje Pitsburg Stilersa prošle sezone je propustio osam mečeva zbog kazna od strane NFL-a.

Svih 22 startera iz prošle sezone ostali su verni Tampi, što je prvi put da šampion zadrži tim u eri „seleri kepa“. Treba istaći da se tokom prošle sezone povredio tajt-end Oj Džej Hauard. On je imao opraciju prednjeg ukrštenog ligamntea kolena, ali bi trebalo da bude spreman za naredni šampionat koji kreće početkom septembra.

Podsetimo, Tampa je osvojila Superboul posle 18 godina posta, a Tom Brejdi je stigao do sedmog trofeja Vinsa Lombardija, a prvog u novom dresu posle šest prstena za dve decenije u Nju Ingland Petriotsima.

Očekivala se dinastija Kanzas Siti Čifsa i Patrika Mahomsa, ali možda opet bude gledali na delu „zlu dinastija Brejdija“, ovoga puta bez Bila Beličika. Od Petriotsa 2005. godine nijedna franšiza nije odbranila NFL tron. Tampa uz Grin Bej Pekerse ostaje najveći favorit i naredne sezone za Superboul iz Nacionalne fudbalaske konferencije (NFC), dok kladionice i dalje najveće šanse za krunu daju Kanzas Sitiju, šampionu iz 2020. godine.



tagovi

Tampa Bej BakanirsTom BrejdiNFL ligaNFLamerički fudbalRob Gronkovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara