Aleksi Panturo i Petra Vlhova (©Reuters)
Aleksi Panturo i Petra Vlhova (©Reuters)

Panturo izašao iz Hiršerove senke, Slovačka se klanja kraljici Vlhovoj, nema kraja dominaciji Norvežana u biatlonu

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.03.21. | 16:28

Najveći gubitnici sezone Lara Gut-Behrami, Marko Odermat i Sturla Holm Laegrajd

Sezona zimskih sportova je na izmaku, preostalo je da se na Planici u narednim danima održe letovi i spusti zavesa. Veliki i mali globusi u alpskom skijanju i biatlonu su podeljeni u nedelju. Stavljena je tačka na jednu od najuzbudljivijih sezona u kojoj se sve rešavalo poslednjeg vikenda u austrijskom Lenzerhajdeu za skijaše i skijašice, odnosno u švedskom Estersundu za biatlonce i biatlonke.

Aleksi Panturo postao je tek treći francuski skijaš posle Žana Kloda Kilija i Lika Alfana koji je osvojio Veliki kristalni globus. Verovatno najsvestraniji skijaš današnjice okitio se šampionskim zvanjem na svoj 30. rođendan. Panturo je u Lenzerhajdeu, u veleslalomu, njegovoj disciplini, trijumfovao i trku pre kraja osigurao prvo mesto ispred Švajcarca Marka Odermata.

Izabrane vesti

Ništa manje dramatična završnica viđena je u konkurenciji dama. Petra Vlhova je postala prva skijašica iz Slovačke najbolja u generalnom poretku. Vlhova je baš kao i Panturo trku pre kraja osvojila Veliki kristalni globus i nije morala da strahuje do samog kraja. Pitanje je da li bi ishod bio takav da organizatori nisu zbog loših vremenskih uslova otkazali brzinske discipline. Spust i super-dži se nisu vozili ni u muškoj, ni u ženskoj konkurenciji završnog vikenda, pa je Lara Gut-Behrami ostala bez bodova na koje je računala. Revoltirana Švajcarkinja odbila je da učestvuje u slalomu, poslednjoj trci ove sezone.

A sezona je po mnogo čemu bila neobična. Kao i u drugim sportovima, krojila ju je pandemija virusa korona. Ni vremenske prilike nisu bile naklonjene, a po prvi put od sezone 1973/74 nije vožena nijedna trka na tlu Severne Amerike.

(©Reuters)(©Reuters)

Da je sezona bila prilično ujednačena pokazuju i statistički parametri. Aleksi Panturo je ostvario pet pobeda, a Marko Odermat i Vinsent Krihmajer po tri. Panturo i Odermat, takmaci za Veliki kristalni globus, najviše puta su se penjali na podijum – čak devet. Najviše pobeda kod skijašica zabeležile su Petra Vlhova i Lara Gut-Behrami. Slovakinja i Švajcarkinja su bile najbolje po šest puta. Italijanke Marta Basino i Sofija Gođa su trijumfovale u četiri navrata, a Amerikanka Mikaela Šifrin, trostruka osvajačica Velikog kristalnog globusa u Svetskom kupu, slavila je tri puta. Amerikanka se ukupno 10 puta našla na podijumu, a takođe su se i Lara Gut-Behrami i Petra Vlhova 10 puta popele na pobedničko postolje.

Najviše startova upisala je Petra Vlhova. Slovačka skijašica se neverovatan 31 put pojavila na stazi i veliki broj nastupa uz redovno sakupljanje bodova odveli su je do Velikog kristalnog globusa. Kod skijaša su prvo mesto u ovom parametru podelili Aleksi Panturo i Loik Mejar, koji su odvezli 26 trka.

Žulijen Lizeru, Hanes Rajhelt i Žan Baptist Granž oprostili su se od skijanja, a vremešni Johan Klari je i u 40. godini uspeo trku da završi među trojicom najboljih.

(1,67) Srbija (3,50) Irska (5,90)

Od trenutka kada je Marsel Hiršer, verovatno najdominantniji skijaš, pre dve godine objavio da se oprašta od skijanja, svi su sa nestrpljenjem iščekivali da vide ko će nakon njega preuzeti šampionsku štafetu. Hiršer je osam godina uzastopno osvajao Veliki kristalni globus, a tokom tih sezona mu je najčešće glavni konkurent bio Aleksi Panturo. Francuz nije prve sezone po Hiršerovom penzionisanju bio najbolji u ukupnom poretku, Aleksander Kilde je pokupio lovorike, ali se ove sezone Aleksi Panturo zasluženo upisao u istoriju i ispisao stranice alpskog skijanja. O Francuzu se neće govoriti više kao o nekome ko je sveprisutan u vrhu, ima velika dostignuća, ali mu nedostaje kruna i da sve uspehe stvari pod jednu kapu. Aktuelni šampion i te kako ima šta da ponudi i u godinama koje slede.

Mali kristalni globusi u konkurenciji skijaša: Marko Švarc (slalom), Aleksi Panturo (veleslalom), Vinsent Krihmajer (super-dži), Beat Fojc (spust), Aleksi Panturo (paralel).

Mali kristalni globusi u konkurenciji skijašica: Katarina Linsberger (slalom), Marta Basino (veleslalom), Lara Gut-Behrami (super-dži), Sofija Gođa (spust), Petra Vlhova (paralel).

(©Reuters)(©Reuters)

U biatlonu su Norvežani apsolutnni vladari. Uostalom kao i prethodnih sezona. Dominaciju Olea Bjordalena, Emila Heglea Svendsena i braće Bo uspeo je da razbije samo Martan Furkad. Francuz je u sedam vezanih sezona osvajao veliki globus i razdvojio braću Bo. Tarjei Bo je 2011. godine bio najbolji u generalnom poretku, usledio je teror Furkada, a zatim i probijanje Johanesa Boa. Mlađi brat je 2019. godine osvojio prvi veliki globus, a u nedavno završenoj sezoni je treći put uzastopno bio najbolji.

Takmičenja su se odvijala bez publike i samo u Evropi uz dva vikenda u istom mestu. U konkurenciji biatlonaca su četiri od prvih pet mesta zauzeli Norvežani. Jedini uljez u konačnom plasmanu bio je Francuz Kventin Fijon Maje. Johanes Bo je na poslednjem gađanju u Estersundu osvojio titulu.

Cela sezona stala je u pet ispaljenih metaka, a Johanes Bo je imao jedan promašaj, dok je njegov sunarodnik Sturla Holm Laegrajd dva puta promašio metu. Laegrajd je u mas startu završio kao osmoplasirani, a Johanesu Bou je treće mesto zasijalo kao prvo. Bilo je vredno trećeg šampionskog zvanja.

U generalnom poretku Johanes Bo je završio kao prvi, Laegrajd je morao da se zadovolji drugim mestom, a treći je bio Kventin Fijon Maje. Tarjei Bo je četvrti, a njegov sunarodnik Jonhanes Dale je kompletirao najboljih pet.

(©Reuters)(©Reuters)

Veliki globus u konkurenciji dama pripao je Tiril Ekof. Počistila je Norvežanka konkurenciju i zaustavila se na 1152 osvojena boda. Druga je u Svetskom kupu bila Marte Olsbu Rejseland iz Norveške, a treća Nemica Franciska Projs.

Mali globus u konkurenciji biatlonaca: Sturla Holm Laegrajd (individual), Tarjei Bo (mas start), Johanes Bo (sprint), Sturla Holm Laegrid (potera).

Mali globus u konkurenciji biatlonki: Tereza Hauser (individual), Ingrid Tandrejvol (mas start), Tiril Ekof (sprint), Tiril Ekof (potera).

(©Reuters)(©Reuters)



tagovi

Svetski kup u alpskom skijanjuSvetski kup u biatlonuTiril EkofJohanes BoLara GutMarko OdermatPetra VlhovaAleksi Pantiro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara