Petar Đorđić (©Starsport)
Petar Đorđić (©Starsport)

Skener rivala Srbije na SP: Smena generacije Nemaca, Rivera adut Katarana, Orlovi mogu do pol-pozicije

Vreme čitanja: 7min | ned. 03.07.22. | 08:28

Panceri daleko od svetskog vrha, poslednjih godina selekciju napustili Uve Genshajmer, Hendrik Pekeler, Patrik Vinček i Štefan Vajnhold. Danijel Šarić više ne brani boje najbolje azijske selekcije koju predvodi s klupe legendarni Španac. Prva zvezda Jusef Benali koji je osvojio evropsku titulu sa Barselonom

Na Evropskom prvenstvu ove godine kuglice nas nisu pogledale, dodelile su nam „grupu smrti“ i sudare sa svetskim supersilama, Francuskom i Hrvatskom, ali žreb za Svetsko rukometno prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj od 13. do 29. januara 2023, koji je održan u subotu u Katovicama, bio je povoljan po Orlove.

Ne samo da je Grupa E bez najjačih svetskih selekcija – Danske, Švedske, Španije, Francuske i Hrvatske, nego će i eventualni put do četvrtfinala biti bez Top 5 najboljih reprezentacija planete. Naime, u prvoj fazi, četa Tonija Đerone igraće s nosiocem grupe Nemačkom, azijskim šampionom Katarom i petoplasiranom selekcijom iz Afrike koja će biti poznata ovog meseca. Plasman među prve tri se ne dovodi u pitanje, a onda ćemo da ukrstimo koplja sa tri najbolje reprezentacije iz Grupe F, a to su Norveška, Makedonija, Argentina i Holandija.

Izabrane vesti

Posle dugo godina, Srbija ima šansu da iskoči iz proseka, da uspeh ne bude samo puko učestvovanje. Cilj mora da bude napad na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Planetarni šampionat je kvalifikacioni za najveće sportsko takmičenje na svetu. Francuska kao domaćin je sigurna, a još šest ekipa izboriće plasman na kvalifikacioni turnir.

Preduslovi za velike domete Orlova je da svi budu zdravi u Katovicama. Samo tako Srbija može da se vrati u evropski i svetski vrh gde nas nema već deceniju. Videlo se u Segedinu da Orlovi raspolažu sa petnaestak igrača, da svaki izostanak (neigranje Petra Đorđića, Dejana Milosavljeva, Nemanje Ilića, Ilije Abutovića, Jovice Nikolića...) ne može da se nadoknadi. Mladi još nisu stasali da mogu da nose igru najboljeg tima.

Nemačka ostaje prvi favorit Grupe E, ali daleko od toga da uliva strahapoštovanje. Katar je imao jedan bum, pre sedam godina, kada je osvojio svetsko srebro na svom terenu, dok je petoplasirana selekcija iz Afrike, ko god da bude, a verovatno neće biti one najbolje, Egipat ili Tunis, totalni autsajder.

NEMAČKA – GISLASON NA NOVOM POČETKU, VETERANI DIGLI SIDRO

Andreas Volf i Alfred Gislason (©Reuters)Andreas Volf i Alfred Gislason (©Reuters)

Pre dve godine, trofejni islandski stručnjak Alfred Gislason, posle 11 godina na kormilu Kila, preuzeo je Nemačku. Suočio se selektor Pancera sa smenom generacija. Zlatna godina nemačkog rukometa bila je 2016. Tada je osvojeno evropsko zlato u Poljskoj i olimpijska bronza u Rio de Žaneiru. Na klupu selekcije bio je tada takođe Islanđanin, Dagur Sigurdson.

Nemaca posle Rija nema na postolju, a najbliži medalju su bili 2019. godine na Svetskom prvenstvu. Zauzeli su četvrtu poziciju. Ove godine u Mađarskoj i Slovačkoj bili su sedmi. Posle Svetskog prvenstva u Egiptu 2021. godine, od reprezentacije se oprostio jedan od najboljih svetskih krila u prethodnoj deceniju, rukometaš Rajn Nekar Levena Uve Genshajmer. Njegovim putem ove godine krenuo je i trio Kila, pivotmen Hendrik Pekeler, desni bek Štefan Vajnhold, kao i defanzivni specijalista Patrik Vinček.

Gislason sada može da računa na skromniji sastav nego na početku mandata. Prva zvezda je golman evropskog vicešampiona, poljskog Kjelcea Andreas Volf. Od bekova tu je tandem Melsungena, Julijus Kun i Kai Hefner, kao i as šampiona Bundeslige Magdeburga, Filip Veber. Na levom krilu je Marsel Šiler iz Gepingena, pivotmeni Johanes Gola iz Flensburga i Janik Kolbaher iz Rajn Nekar Levena.

Samo dvojica imaju 30+ godina – Andreas Volf i Kai Hefner. Nemci rastu, ali nisu još kadri da se umešaju u borbu za medalju.

KATAR – LEGENDA NA KORMILU, ŠARIĆ SE OPROSTIO, BENALI PRVA ZVEZDA

Valero Rivera (©Reuters)Valero Rivera (©Reuters)

Bum ove bogate azijske zemlje bio je 2015. godine, kada je na domaćem terenu osvojeno svetsko srebro. U finalu je Francuska bila bolja. Posle toga, Katar nije bio ni blizu medalje na Svetskim prvenstvima. Već devet godina na kormilu ove selekcije je legendarni španski stručnjak, nekadašnji trofejni trener Barselone i Crvene furije Valero Rivera.

Osim svetskog srebra 2015. godine, Španac je doveo Katarane do pet uzastopnih kontinentalnih titula. Od 2014. vladaju Azijom. Početkom ove godine su u finalu u Saudijskoj Arabiji bili bolji od Bahreina sa 29:24. Do Svetskog prvenstva u Egiptu na golu je stajao nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore, kao i Bosne i Hercegovine, Danijel Šarić. Iskusni čuvar mreže, nekada jedan od najboljih na svetu, dok je branio boje Barselone, završio je reprezentativnu karijeru.

Većina igrača brani boje domaćih klubova - Al Duhaila, Al Kora, Al Arabija, Al Rajana, ali tu i dva internacionalca. Prva zvezda tima je iskusni pivotmen Jusef Benali koji je prošlog meseca sa Barselonom osvojio titulu šampiona Evrope u Kelnu. On će naredne sezone igrati za trećeplasirani tim francuskog prvenstva, Eks. Osim 35-godišnjeg kružnog napadača, boje Sportinga iz Lisabona brani levi bek Frankis Karol, rođeni Kubanac koji je uzeo katarski pasoš. Prethodnih godina za Katar su igrali naturalizovani rukometaši. Kada je osvojeno srebro većina selekcije su bili „stranci“. Prošle godine u Egiptu boje ove bogate države je branio Crnogorac Jovo Damjanović. Selekcija koja ne sme da se potceni, ali Orlovi će imati ulogu favorita.

Pogled je uperen i ka Grupi F i potencijalnim rivalima u drugoj fazi. Norveška ima ulogu favorita, dok podjednake šanse za preostala dva mesta imaju Makedonija, Argentina i Holandija.

NORVEŠKA – TEŠKA POVREDA SAGOSENA, VILE ZAMENIO BERGA

Sander Sagosen (©Reuters)Sander Sagosen (©Reuters)

Poslednje dve godine, Norveške nema u raspodeli medalja na velikim takmičenjima. Danska, Francuska, Španija i Švedska drže primat (Egipat je bio polufinlista na Olimpijskim igrama u Tokiju). Prethodno odličje je bilo 2020. godine na EP, osvojena je bronza. Pre toga dva srebra, na Svetskim prvenstvima 2017. i 2019. godine. Prva zvezda Vikinga je fenomenalni srednji bek Kila Sander Sagosen. Po mnogima najboji rukometaš današnjice teško se povredio početkom prošlog meseca u dresu Zebri protiv Hamburga u meču Bundeslige. On je polomio skočni zglob. Oporavak je predviđen da traje od šest do osam meseci, pa ćemo teško od sledeće godine rukometaša Kolstada gledati na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj.

Ove godine je došlo i do promene na kormilu. Kristijan Berg je posle osam godina napustio kormilo. Vodiće u narednom periodu ambiciozni norveški klub Kolstad, a na njegovo mesto došao je Jonas Vile, bivši trener Midtjilanda, Skevdea, Morsa i Kristijanstada. Norvežani su bili peti na Evropskom prvenstvu 2022. Izostanak Sagosena bio bi veliki gubitak, a u njegovom odsustvu ističe se desni bek Kila, levoruki bombarder Harald Rajkind, a tu su si Kristijan O’Saliven, Sebastijan Barthold, Magnus Gulerud, Kristijan Bjornsen... Desnog beka Flensburga Magnusa Abelvika Reda mučile su povrede poslednjih godina.

MAKEDONIJA – NEMA LAZAROVA NA TERENU, STOILOV REKAO ZBOGOM

Naši južni susedi su podmladili reprezentaciju. Legenda svetskog rukometa, ikona makedonskog sporta, Kirili Lazarov, završio je bogatu igračku karijeru, a sada će biti samo na klupi. Patike o klin je okačio i Filip Mirkulesku, a posle baraža za Svetsko prvenstvo i dvomeča sa Češkom, od dresa reprezentacije se oprostio i kapiten Vardara, pivotmen Stojanče Stoilov.

Dejan Manaskov, prošle sezone igrač Vesprema, posle teške povrede se vratio u reprezentaciju, a okosnica nove selekcije su i bekovi Vardara i Hanovera Filip Taleski i Filip Kuzmanovski, kao i odlični golman portugalskog šampiona Porta, Nikola Mitrevski. Veliki hendikep za selektora Lazarova biće i neigranje Vardara u Ligi šampiona, pa će reprezentativci iz skopskog giganta da budu uskraćeni za jake utakmice svake nedelje.

HOLANDIJA – LETEĆE LALE NA KRILIMA STEJNSA I SMITSA

Luk Stejns (©Reuters)Luk Stejns (©Reuters)

Lale su bile hit Evropskog prvenstva ove godine. U grupnoj fazi su eliminisani domaćina Mađarsku i Portugaliju. Na kraju su bili 10. u generalnom plasmanu. IHF je Holandiju nagradio specijalnom pozivnicom za Svetsko prvenstvo. Sada više niko Narandžaste neće da gleda sa nipodaštavanjem. U selekciji zemlje Beneluksa su dvojica rukometaša ekstra klase. U pitanju su omaleni srednji bek Luk Stejns, igrač bogatog Pari Sen Žermena i levoruki bombarder šampiona Nemačke Magdeburga, Kaj Smits, koji je eksplodirao na EP početkom godine. Na kormilu je Islanđanin Erlingur Ričardson.

Rukometašice Holandije su pre tri godine bile svetske šampionke u japanskom Kumamotu, a sada i muška selekcije ide ka svetskog vrhu. Osim dvojice najboljih bekova, treba napomenuti i Bobija Šagena iz Lemga, Isa Slujtersa iz švajcarske Amicitije, golmana Barta Ravensbergena koji brani gol Nordhorna.

ARGENTINA – KADENAS NAPUSTIO KLUPU, BRAĆA SIMONET KOLO VODE

Na kormilu Gaučosa do prošle godine je sedeo poznati španski stručnjak, trener Ademar Leona, Manolo Kadenas. Prve zvezde tima su braća Dijego i Pablo Simonet. Stariji Dijego i dalje brani boje Monpeljea. Zvezdane trenutke je imao 2018. godine, kada je Monpeljea doveo na krov Evrope, a sebi laskavu nagradu MBV završnog turnira Lige šampiona u Kelnu. Dve godine mlađi Pablo sada brani boje Benidorma. Treba istaći i golmana Leonela Masijela koji je prošle sezone nosio dres Barselone. Bio je rezerva neprikosnovenom kapitenu Gonzalu Perezu de Vargasu, a krajem prošlog meseca je potpisao ugovor sa portugalskim vicešampionom, lisabonskim Sportingom. Većina igrača brane boje klubova u španskoj Asobal ligi. Pre dve godine su bili 11. na Svetskom prvenstvu u Egiptu.



tagovi

IHFRukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija Severne Makedonijerukometna reprezentacija nemačkeToni ĐeronaValero Rivera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara